'Nasdaq compenseert beursschade Facebook'

3 Connecties

Relaties

Beleggers Nasdaq

Organisaties

Facebook Inc.
0 Bijdragen

Vandaag een spannende dag voor Facebook-aandeelhouders. Nasdaq presenteert aan beurstoezichthouder SEC een compensatieplan voor gedupeerde beleggers in de sociale netwerksite.

Dit nieuws onthult The Wall Street Journal aan de hand van interne bronnen. De bedrijfstop van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat vandaag de beurswaakhond SEC helemaal bijpraten in hoeverre beleggers in Facebook worden gecompenseerd voor de verliezen.

 

En dan gaat het niet om de afgegleden beurskoers van Facebook over de afgelopen dagen, maar louter om de openingsdag van Zuckerberg's IPO-imperium op Nasdaq, zo tekent de Amerikaanse zakenkrant op uit de mond van ingewijden.

 

Het compensatie-plan van Nasdaq heeft alleen betrekking op vrijdagochrend 18 mei. Toen werden er grote verliezen geleden door technische handelsproblemen rond de eerste uren van het beursavontuur van Facebook. De handelssystemen van Nasdaq bleken op de openingsdag van de beursgang van Facebook de enorme toestroom aan orders niet aan te kunnen. Met als gevolg dat veel beleggers geen aandelen konden kopen tegen de gewenste prijs.

 

100 mijoen dollar aan 'beginschade'

Toen op even later op deze 18de mei het Facebook-aandeel na de vuurdoop op Nasdaq snel in waarde daalde, moesten veel beleggers achteraf beduidend meer betalen dan de geleverde aandelen op dat moment waard waren.

 

Twee dagen later putte de bedrijfstop van Nasdaq zich hierover in verontschuldigingen maar de woede onder beleggers was toen al niet meer te keren. Beschamend' _ zo betitelde Nasdaq-beursbaas Robert Greifeld op een conference call met journalisten _ de technische mankementen die de eerste dag van Facebook als beursgenoteerde onderneming markeerden.

 

The Wall Street Journal schat deze 'beginschade' op meer dan 100 miljoen dollar op basis van informatie van insiders. Spannend dus hoeveel van dit bedrag wordt uitgekeerd ter compensatie door de bedrijfstop van Nasdaq aan gedupeerde beleggers van Facebook.

 

(L)