Nasdaq: foutje, Facebook bedankt!

De leiding van Nasdaq verontschuldigt zich voor de lauwe lancering van Facebook op Wall Street. Maar dan alleen voor technische storingen tijdens de beursintroductie van de sociale netwerksite.

Het had de beursgang van de eeuw moeten worden, maar de lancering van Facebook op Nasdaq zorgde net nog niet voor natte voeten en dan was er ook nog technische tegenslag.


Om precies te zijn: een half uur vertraging als gevolg van een technische storing, uitgerekend tijdens de lancering van de moeder van aller IPO's. 'Beschamend' _ zo betitelde Nasdaq-beursbaas Robert Greifeld op een conference call met journalisten _ de technische mankementen die de eerste dag van Facebook als beursgenoteerde onderneming markeerden.

 

Tegelijkertijd kreeg onder meer van The New York Times de boodschap mee van Greifeld dat de leiding van de technologiebeurs op Wall Street niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor het afglijden van het aandeel van Facebook dicht tegenaan de introductieprijs. Het had zelfs weinig gescheeld of de beurskoers van de sociale netwerksite van Zuckerberg en consorten had de eerste dag op Nasdaq met een licht verlies afgesloten.

 

Vooraf was het systeem door NasDaq nog uitgebreid getest en toch ontstond er een technische storing. Dit had tot gevolg dat beleggers goeddeels in het duister moesten tasten of ze aandelen hadden gekocht, en op welk moment en tegen welke prijs.

 

Opvallend voorzichtig handelen

Volgens de bestuursvoorzitter van de Nasdaq OMX Group hadden de technische mankementen alles te maken met een aantal orderannuleringen die op het laatste moment werden doorgegeven vlak voor de IPO van Facebook. De panne was goed voor een half uur vertraging van de beursintroductie van Facebook. Verwarring alom, die weer zou hebben geleid tot opvallend voorzichtig handelen van beleggers, zo meenden beurshandelaren.

 

Na een openingskoers van 42,05 dollar per aandeel, zakte de koers van aandeel van Facebook in en schoot bijna door naar de introductieprijs van 38 dollar per aandeel. Om vervolgens weer omhoog te klauteren en tegen het einde van de beursdag weer af te glijden.


Maar volgens Nasdaq-chef Greifeld wees er niks op dat de technische strubbelingen in het verwerken van het dataverkeer van beleggers de boosdoeners waren achter het allesbehalve voortvarend verlopen beursdebuut van Facebook. 'Ieder weldenkend persoon kan concluderen dat het geen enkele impact had op de koers van het aandeel', haastte Greifeld zich te zeggen.