
Het Nationaal Preventieakoord dat maandag wordt ondertekend, moet de Nederlandse bevolking gezonder maken. In dat convenant spreekt de overheid met de voedingsindustrie af dat die haar producten minder zoet, zout en vet maakt. Maar of zo’n afspraak ons ook echt gezonder gaat maken? Herman Lelieveldt denkt van niet.
Ga er maar aan staan: de Nederlandse bevolking rookt, drinkt en eet teveel. En aan jou als staatssecretaris van Volksgezondheid de taak om de bedrijven die hier hun boterham aan verdienen, zover te krijgen dat ze vrijwillig hun spullen gezonder maken.
Dat is de onmogelijke opgave waar staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor staat en die zal moeten uitmonden in een Nationaal Preventieakkoord. Dat akkoord zal op 12 november — eindelijk — gepresenteerd worden. Hopen we. Want de presentatie is steeds weer uitgesteld omdat de onderhandelingen niet naar wens verliepen. En dat komt weer omdat Blokhuis vindt dat de afspraken nog niet ver genoeg gaan en het commitment van de bedrijven niet stevig genoeg is, aldus NRC Hanselsblad in een reportage eind oktober. Heel herkenbaar.
Dit preventieakkoord is immers de gouwe ouwe van het Nederlands poldermodel: het is een convenant. En convenanten zijn berucht als het gaat om de vraag of je daarmee resultaat boekt. Al in 1651 waarschuwde de Engelse filosoof Thomas Hobbes ons voor dit soort afspraken: Covenants without the sword are but words and of no strength to secure a man at all.
Jongeren tussen 12 en 19 drinken gemiddeld een halve liter frisdrank per dag
Hobbes’ boodschap is anno 2018 nog steeds actueel. Je kán wel afspraken maken met het bedrijfsleven en maatschappelijke partners, maar die zullen alleen ver genoeg gaan en echt uitgevoerd worden als er een duidelijke stok achter de deur is. Één die maakt dat het convenant aantrekkelijker is dan het alternatief. Doe je dat niet, dan zal het bedrijfsleven alle trucs uit de kast halen om maatregelen die werkelijk pijn doen zo veel mogelijk af te zwakken en zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven.
Gebrek aan ambitie
Dat is dan ook precies wat we nu zien bij de voorloper van het preventieakkoord: het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In 2014 sloot toenmalig minister Edith Schippers (VWS) dit akkoord om zo minder zout, suiker en verzadigd vet in onze koekjes, kant-en-klaar maaltijden en frisdrank te krijgen. Het is geen gek idee om hiervoor een convenant te gebruiken: het EU-recht maakt het onmogelijk om als lidstaat dit soort normen wettelijk op te leggen. Dus zit er niet anders op om bijvoorbeeld frisdrankfabrikanten aan te sporen minder suiker in hun producten te gaan doen.
Laten we eens even dieper in dit voorbeeld duiken. Allereerst is er een gebrek aan ambitie bij de minister en de frisdrankfabrikanten over de te behalen resultaten. In het oorspronkelijke akkoord ging het om niet meer dan een afname van 10 procent caloriegehalte in de energie-inname door frisdranken die pas in 2020 bereikt moet zijn. Dat is niet veel: het betekent bijvoorbeeld dat het suikergehalte in een blikje cola van 10,6 gram naar 9,5 gram gaat. Maar zelfs dat hoeft niet te gebeuren, want de limonadeproducenten slaagden er in een driesporen-afspraak in het akkoord te fietsen: die 10 procent afname hoeft niet louter via een verlaging van het suikergehalte, maar mag er ook komen doordat mensen minder reguliere en meer light-dranken gaan drinken, of via de verkoop van kleinere verpakkingen.
De Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC), die alle afspraken in het akkoord beoordeelt, was niet erg gelukkig met dit driesporenbeleid en adviseerde de minister om per spoor concrete doelstellingen te formuleren. Bovendien vroeg de WAC aandacht te geven aan de doelgroep jongeren, ‘aangezien bij hen een kwart van de suikerinname afkomstig is uit de categorie frisdranken’. De stuurgroep legde deze aanbevelingen naast zich neer. Dat is gek, met name waar het gaat om de vermindering van het suikergehalte, want onderzoek laat zien dat dat het belangrijkste spoor is om gezondheidseffecten te bereiken, met name voor jongeren. Jongeren tussen de 12 en de 19 jaar drinken gemiddeld een halve liter frisdrank per dag, waarvan 80 procent de reguliere variant is. Wie de inname daarvan wil beperken, moet zwaar inzetten op de verlaging van het suikergehalte van reguliere frisdrank. Dat is echter niet afgesproken.
Vier jaar na de afspraken die in het akkoord gemaakt zijn, kraait de frisdrankenindustrie nu al victorie. In een ongekend staaltje blufpoker publiceerde de FWS – de vereniging Frisdranken, Waters en Sappen, waarin alle A-merken vertegenwoordigd zijn – op 30 mei een persbericht waarin het beweert ‘eerder en ruimer de doelstelling caloriereductie’ van het Akkoord bereikt te hebben. En niet alleen dat. De FWS beweert via een bijgeleverde infographic ook nog eens dat ‘Samenwerking beter werkt dan een frisdranktaks’ en vergelijkt Nederland met het Verenigd Koninkrijk. Daar voerde de regering immers in april van dit jaar een sugar levy in.
De intensievere promotie van light-frisdranken waar de FWS zich mee op de borst slaat, heeft nul effect gehad
Maar die Brite suikertaks liet juist zien dat dit waarschijnlijk een veel effectievere manier is om de suikergehaltes in frisdranken naar beneden te krijgen. Dus waar komt de claim van de FWS vandaan? En hoe komen ze aan deze berekening? Niet op basis van gegevens van het RIVM, want die zijn er nog niet. Wel op ‘een eigen analyse van de verkoopcijfers’. Uit een emailwisseling die ik hierover met FWS voerde, bleek echter dat de organisatie mij niet kan vertellen hoe die berekening eruit ziet. De FWS hééft namelijk helemaal geen cijfers over de manier waarop de drie verschillende sporen (herformulering, regulier naar light en kleinere verpakkingen) bijdragen aan de door hen geclaimde suikerreductie. Als die afzonderlijke cijfers er niet zijn, is het toch ook niet mogelijk om een totaalberekening te maken?
Laten we dus zo goed en zo kwaad op basis van de beperkte cijfers die er wel zijn kijken wat we over de drie sporen kunnen zeggen. Over het belangrijkste spoor, de vermindering van het suikergehalte, hebben we geen systematische gegevens. De FWS geeft wat voorbeelden van merken die inderdaad soms drastisch hun suikergehalte hebben teruggeschroefd, maar wat dat voor de totale hoeveelheid suiker in frisdranken betekent, weten we niet. Dan spoor twee: de overgang van regulier naar light. Die verhouding ligt al jaren op 69 procent regulier en 31 procent light. Daaruit moeten we concluderen dat de ‘veel intensievere promotie van light en zero frisdranken’ waar de FWS zich mee op de borst slaat, nul effect heeft gehad. Blijft over de promotie van kleinere verpakkingen. Ook hier geen systematische gegevens.
Fris is uit
Er is wel een andere, veel eenvoudigere reden waarom de calorie-inname via frisdranken in de afgelopen jaren is afgenomen. Nederlanders zijn gewoon minder fris gaan drinken: van 95 liter per persoon in 2013, naar 85 in 2017. Is die ontwikkeling te danken aan inspanningen van de frisdrankindustrie? Ik waag het te betwijfelen. Ik zag de afgelopen jaren in ieder geval nooit een reclame waarin fabrikanten de Nederlandse bevolking opriepen minder frisdrank te drinken. Bovendien weten we niet waar die afname heeft plaatsgevonden, terwijl dat zo belangrijk is om bijvoorbeeld te zien in hoeverre specifiek jongeren ook minder zijn gaan drinken.
Laten we eerlijk zijn. Wie de gang van zaken rondom de frisdranken ziet, begrijpt dat deze staatssecretaris diep in zijn hart doodongelukkig moet zijn met het huidige Akkoord en de manier waarop het wordt uitgevoerd. In december vorig jaar stelde hij in de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer ‘de vraag of deze ambities met het huidige tempo worden gehaald’ – daarmee doelend op de hele reeks afspraken die er voor alle productgroepen bestaan. In april van dit jaar volgde hij precies de aanbeveling van Hobbes door tegenover de Kamer de suikertaks een ‘serieuze optie’ te noemen. Dit wapen werd hem echter meteen uit handen geslagen, nadat de Telegraaf via een rondgang langs de regeringsfracties vaststelde dat geen van de vier regeringspartijen bereid was zo’n belasting te steunen.
Het staat er allemaal heel diplomatiek, maar de wetenschappers van de WAC hebben de handdoek in de ring gegooid
In de tussentijd is er alleen maar slechter nieuws bijgekomen. Begin september heeft de Wetenschappelijke Adviescommissie van het Akkoord laten weten te stoppen met het beoordelen van sectorbrede afspraken, omdat ‘er een structurele mismatch is als het gaat om de verwachting en ambitieniveau van de leden van de WAC en de inhoud en kwaliteit van de voorstellen voor sectorbrede afspraken voor productverbetering zoals die worden voorgelegd.’ De WAC mist een ‘wetenschappelijke onderbouwing’ voor de voorstellen van de industrie en past er dus voor om nog langer de afspraken te legitimeren. Het staat er allemaal heel diplomatiek, maar de wetenschappers van de WAC hebben de handdoek in de ring gegooid. Dat is een regelrechte blamage en het voorspelt weinig goeds over de afspraken die Blokhuis op 12 november gaat presenteren en de manier waarop die gemonitord zullen worden.
Waarom moet in Nederland toch alles 50 jaar later gebeuren? Als de heren en dames Kamerleden nu eens te rade gingen bij hun Britse collega’s, dan hadden ze kunnen zien dat ze het daar al tussen in 2011 en 2015 met een convenant probeerden. In het VK heette die de Responsibility Dealen hij bevatte hetzelfde soort slappe afspraken als ons Akkoord hier.
Verschillende evaluaties lieten zien dat de pledge niet goed werkte. De sugar levy die afgelopen april inging, kwam dus niet uit de lucht vallen, maar is het logische gevolg van een falend convenant. En als de eerste voortekenen niet bedriegen, werkt die als een tierelier: in de VK zijn de gehaltes suiker in frisdranken veel sterker en sneller naar beneden gegaan, dan ooit via een convenant bereikt had kunnen worden.
20 November weten we meer: dan presenteert de Britse belastingdienst de eerste cijfers. Misschien dat de staatssecretaris daar nog even op wil wachten voordat hij opnieuw het heilloze spoor van een convenant kiest?
31 Bijdragen
Mz59 7
marcel 7
Als ik de politiek goed gevolgd heb, willen de 'rechtse partijen' vooral voorkomen dat hun imago wordt aangetast door de suikerbelasting.
De oplossing is wat mij betreft dan ook niet ingewikkeld. Voer een negatieve groente- en fruit taks in, zodat een ongezonde leefstijl duurder wordt en een gezonde leefstijl goedkoper. Dat is prima uit te leggen.
Een negatieve taks kan heel praktisch geregeld worden door een nieuw (zogenaamd: extra laag) btw-tarief in het leven te roepen voor groente en fruit.
Dat het mogelijk is bewijst Spanje. Dit land heeft al een 4% btw-tarief op brood, melk, fruit, groente, fruit, medicijnen en sociale huisvesting. Ander voedsel wordt in Spanje overigens belast met het lage btw-tarief van 7%.
Marla Singer 7
Dat betekend dat je als consument heel erg goed op moet letten op wat er precies in de producten zit. Gelukkig is het verplicht om dit te melden op de verpakking en zul je soms heel erg goed je best moeten doen om zelfs dat goed te interpreteren.
Inmiddels lees ik ALLE etiketten wat ik in een supermarkt koop en als er ook maar een stofje in zit wat mij niet aanstaat dan laat ik het staan. Dat houdt in dat 3/4 van wat je in een supermarkt kan kopen nooit bij mij in huis komt. Wel verse spullen (als het even kan biologisch) waarmee je zelf ook heerlijke gerechten mee kan maken.
Frisdrank kan je ook goed vervangen door water,thee en/of koffie.
Een convenant of suikertaks maakt voor mij niet zoveel uit maar ik hoop wel dat het uitmaakt voor de rest van de bevolking die zich hier niet goed van bewust is en hopelijk doorkrijgt dat als je significant mindert met suiker in je dieet je vele malen gezonder gaat voelen en veel meer energie krijgt.
Mz59 7
Marla Singerhttps://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
Suiker is gif, "the white poison".
Wie te zwaar is wordt dringend geadviseerd meteen met alle suiker stoppen. De regel is: lengte in cm, min 100, dat is je goede gewicht in kg. Dus als je 1,76 meter bent dan is 76 kilo OK, maar 85 kg niet. Te dik zijn is zeer ongezond; slecht voor de gewrichten, verhoogde kans op kanker, etc.
[Verwijderd]
Mz59Eventjes: mensen MOETEN niets. Je kunt het hooguit adviseren.
Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59[Verwijderd]
Marla SingerKaas koop ik allang niet meer in de supermarkt, maar daarvoor ga ik of naar de kaaswinkel, of naar de kaasboer, waar ik een zalige 30+ vandaar haal die je ook kunt smelten.
Geloof dat we zo'n beetje hetzelfde doen in die winkels. Helaas is onze groenteboer niet echt fijn. Er is een boerderij, maar die kweekt het niet zelf. Dus nog steeds aangewezen op de super. Een ding doe ik wel: spinazie in zak kopen. En rucola idem, sinds de groenteman op de markt geen dozen rucola meer verkoopt, omdat iedereen het te veel vond... helaas.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Een pizza van de super heeft ongeveer 11 gram zout. Daar kan een goede eter best een hele van op. En je hebt maar 1 gram nodig per dag. 6 Gram is het maximum. De pizza zie wij maken op de braadslee van de oven is groot genoeg voor 3 volwassenen en bevat 9 gram zout. Dat zout zit alleen in de producten die we op de pizza gooien.
Je ziet, het kan wel, maar het is eventjes uitzoeken hoe de bodem moet worden gemaakt en hoeveel je overal van nodig hebt. Maar dan krijg je uiteindelijk ook een product dat klinkt als een klok.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Nootjes... ik koop ze altijd ongebrand en ongezouten en met schilletje. Kwestie van wennen, maar ik lust geen gezouten noten meer en gebrand is ronduit slecht vanwege de transvetten. En eerlijk gezegd vind ik de rauwe noten veel lekkerder.
https://gezondr.nl/verschil-rauwe-noten-gebrande-noten-geroosterde-noten-gebakken-noten/
Pizza's eet ik niet meer. Ook niet zelf gemaakt. Sinds ik last gekregen heb van reflux is dat uitgebannen. Appels ook niet om dezelfde reden. Maar als je een tijdje bezig bent krijg je niet alleen allerlei leuke tips, je gaat zelf ook zoeken en proberen. Gaat niet altijd goed. Maar vaak lukt het wel. En rauwe noten kunnen door je groenten (ik moet helaas gare groenten eten en dat is erg jammer, omdat ik rauw, of bijna rauw lekkerder vind). Hele jaar door je eiwitten erbij. Ik eet ook sinds 2012 geen vlees meer.
Zelf soep maken is leuk, vind ik. Ik heb vanmiddag een bietensoep gemaakt voor morgen. Biologische nietjes dus. Hij is heerlijk, want wel al geproefd. :)
Henk Bakker 6
Zwaar belasten en die belasting in het gat van de ziektekosten storten.
[Verwijderd]
Henk Bakker[Verwijderd]
[Verwijderd]
[Verwijderd]Said Ajouaau 5
Wat voor mij natuurlijk ook wel duidelijk is, is dat er helemaal geen verdienmodel zit in gezondheid. Ik stel altijd de vraag: Wanneer zijn wij het meeste waard? Wanneer wij gezond, gelukkig en voldaan zijn of wanneer ongezond, ongelukkig en onvoldaan? In termen van menselijkheid natuurlijk het eerste, maar industrieel gezien niet. De farmaceutische industrie, de financiële markten en wapenleveranciers vieren hoogtij als antwoord op het tweede deel van de vraag.
[Verwijderd]
Said AjouaauLara Oude Alink 3
En wat levert meer maatschappelijke schade op?
Is dit moeilijk? Blijkbaar is het héél moeilijk.
Mz59 7
Lara Oude AlinkHanna 6
HH Manders 4
Hanna 6En deels doen ze dit doelbewust, omdat 'ze' vinden dat ze al genoeg betalen. Het liefst gaan ze terug naar de economische verhoudingen van Engeland of de VS uit het midden van de 19e eeuw.
[Verwijderd]
Hanna 6Alles mag als je zulke mensen laat weten dat hun situatie beslist Eigen Schuld is. De schuldvraag wordt namelijk omgedraaid, zodat de top er geen problemen mee zal krijgen. Als je schuldig bent is het niet erg als je kapot gaat....
Hanna, heb je een tuin? Maak volgend jaar een foliekas. Veel goedkoper dan een glazen. En net zo goed. In de kas kan je je eigen groenten telen en ook tomaten, komkommers, courgettes e.d. en zacht zomerfruit. Tevens groene kruiden. Ik denk dat je het er vrij snel uit kunt halen financieel. Ze staan al te koop op Marktplaats zag ik.
Jan Ooms 10
Een andere politiek en wet- en regelgeving zijn de enige manieren om 'de industrie' een halt toe te roepen. Alle andere probeersels, manieren, methoden en convenanten zijn bij voorbaat gedoemd te mislukken omdat ze winstmaximalisatie in de weg staan.
[Verwijderd]
Jan OomsDe bevolking neemt nog steeds toe.
Medicijnen worden steeds duurder.
Men kan steeds meer en doet dat dan ook.
Dit zijn de belangrijkste redenen waarom het steeds duurder wordt.
Neemt niet weg dat er nog wat minder belangrijke redenen zijn.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan OomsMz59 7
Jan OomsJan Ooms 10
Mz59Helemaal mee eens en hetzelfde geldt voor zout.
Maar juist omdat wetgeving achterwege blijft en er enkel slappe convenanten met daarin zelfregulering etc. opgesteld worden, veranderd er hoegenaamd niets.
Daar helpt geen enkel voorlichtingsprogramma van de overheid tegen!
Zoals ik al schreef, winstmaximalisatie is de enige doelstelling, waarbij het niet uitmaakt hoeveel mensenlevens dit kost of hoeveel extra zorgkosten dit met zich meebrengt, waardoor de zorgpremies weer omhoog gaan, etc.
Mz59 7
Jan OomsJan Ooms 10
Mz59[Verwijderd]
Jan OomsZolang mensen bij maagproblemen Omeprazol voorgeschreven krijgen, maar niet ook horen dat gember en koriander en salie heel goed voor je maag en darmen zijn, evenals verveïne (citroengras met IJzerhard (Verbena) zijn we niet goed bezig. Gebruik deze kruiden in de eten, of maak er thee van. Alleen niet in komend water gooien. Dan gaan ze gelijk kapot. Wacht even tot het water rond de 70º is. Net als bij Witte Thee dat overigens letterlijk BOMVOL antioxidanten zit.
Mensen met een beginnende staar (groen en grijs) hebben veel baat bij dat laatste. Ik heb al sinds 2013 beginnend glaucoom en grijze staar. Nog altijd gaat het prima met mijn ogen, voor zover mogelijk bij de hele slechte ogen die ik heb. Elke 5-6 maanden laat ik de oogdruk controleren bij de opticiën. Onder de 18 geen probleem. Daarboven wel. Dan moet ik naar het ziekenhuis voor de officiële vaststelling en krijg ik hele smerige chemische medicijnen. Dus elke dag zonder is bijna een feestje.
Mz59 7
[Verwijderd]Mireille Stet 1
Als je al voedingscentrum neemt en wie deze echt betaald en dus beïnvloed? Suikerindustrie voornamelijk. Zo kun je overal het Industriële complex achter alles ontdekken.
Het industriële complex vervalst overal rapporten, onthoud de burger iedere keer van voldoende informatie en misbruikt onderwijs en media om de burger zout in de ogen te strooien.
Gewone mensen zijn meestal gezonde mensen en die kunnen niet begrijpen met wat voor zieke mensen we aan de top te maken hebben. Toch is het helaas zo. Hoe meer ego iemand heeft? Hoe zieker in gedragingen en besluitvormingen. Je hoeft maar 5 minuten je ogen te openen in deze wereld vol waanzin (van de mens, niet de natuur) om te zien dat mijn stelling correct is.
Schuld moeten we gaan uitbannen, is immers via de kerk ooit opgedrongen. Schuld betekend dat je al verdoemt bent als je geboren wordt, een onwaardig wezen bent voor je iets hebt misdaan.
Op deze waanzin is alles gestoeld, uit deze waanzin is alles verder voortgekomen wat mis is vandaag. Psychologisch is het simpel. Verklaar de mens schuldig en je maakt een mens kapot en ontneemt deze alle waarde. Ieder mens gaat kapot als je zegt dat deze opzettelijk misdoet, dus schuldig is en onwaardig. ZO maak je mensen kapot. Zo verdwijnt ook de liefde uit de mens.
We zitten met puinhoop, maar wij, als goede mensen, willen echt wel verantwoordelijkheid nemen, om de puinzooi op te ruimen samen, ook al hebben we geen schuld. Zo zijn goede mensen nu eenmaal en daar barst deze planeet van!