
Nationale Nederlanden weigert overleg over een woekerpolisschikking met de Consumentenbond en Wakkerpolis. Dat blijkt uit een brief in handen van FTM. Zo koerst de verzekeraar af op een langdurig juridisch gevecht.
'Ik vind het uiterst teleurstellend, maar niet onverwacht', zegt advocaat Adriaan de Gier, over de reactie van Nationale Nederlanden (NN). Hij nodigde de verzekeraar onlangs uit voor een gesprek over een schikking voor schade ontstaan door woekerpolissen, namens de Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis. Die vertegenwoordigt naar eigen zegge ongeveer 5.000 gedupeerden.
Maar NN wil dat gesprek over een schikking niet aangaan, zo liet de verzekeraar recent weten in een brief, ingezien door Follow the Money. Daarmee is de eerste formele horde genomen voor een collectieve procedure tegen de verzekeraar. De wet eist dat partijen die optreden namens gedupeerden altijd eerst een poging doen om met een schikking het geschil te beslechten. Als dat niet lukt, bestaat de mogelijkheid om namens een groep een oordeel van de rechter te vragen.
'Pure struisvogelstrategie'
De woordvoerder van het concern laat weten: 'Wij willen eerst graag een verkennend gesprek, naar aanleiding daarvan kijk je verder. We beginnen niet met voorwaarden vooraf.' In de brief schrijft NN dat de oplossing voor klanten 'primair' ligt in 'individuele klantadvisering' en 'eventuele' aanpassing van de polis op basis daarvan. Volgens De Gier is dit een 'pure struisvogelstrategie'. Om er aan toe te voegen: 'Wat NN wil is alleen een-op-een contact met de klant, zonder deskundige externe adviseur erbij.' Woordvoerder Marcel Hooft van Huysduynen van de Consumentenbond is niet blij met de reactie. 'Onze indruk is dat NN weinig ruimte laat voor constructief overleg. Wij horen niets over de schade in het verleden, daar lijken ze niet over te willen praten.''Wij horen niets over de schade in het verleden, daar lijken ze niet over te willen praten'NN heeft wel toegezegd informatie te leveren aan de belangenorganisaties over de individuele polissen. 'Dat is gedetailleerde informatie waarmee we kunnen berekenen wat de schade is, wat de polis had moeten opbrengen – een belangrijke bouwsteen voor verdere stappen', zegt De Gier. Mocht het niet tot een schikking, komen, dan verwacht de advocaat dat de procedure tegen NN in september zal starten. De strijd kwam vorig jaar in een stroomversnelling, na een zege van een polishouder bij het klachteninstituut Kifid. Die oordeelde dat de verzekeraar onterecht 'eerste kosten' had ingehouden op de premie en dat NN die kosten nu moet terugbetalen. Dat is overigens niet het enige verwijt van Wakkerpolis, er zou nog meer mis zijn met de beleggingsverzekering. Daarover lopen nog meerdere procedures bij het Kifid, die vermoedelijk over een paar maanden hun beslag krijgen.
3 Bijdragen
Speculaas
Overigens vormen die 5.000 aangesloten op 700.000 polisbezitters natuurlijk ook pindanootjes. 695.000 polisbezitters vinden hun woekerpolisschade kennelijk onbelangrijk.
Martin007
SpeculaasOngeveer 10 jaar geleden zei een man van midden dertig tegen mij dat hij een beleggingshypotheek had. Ik zeg: je kunt de schade nu nog beperken, maak er een annuïteiten van. Neuh, zei hij, als de belegging niet voldoende waard is om de hypotheek af te lossen, dan wachten we toch tot de belegging wél genoeg waard is. Ik vrees dat hij er achter gaat komen dat zijn theorie niet klopt. Maar ja, wie ben ik?
Nederlanders. Verstandige mensen? Of struisvogels?
Erkend Financieel Adviseur
Die woekerpolisaffaire is natuurlijk een grote roofpartij geweest. Het is een schande dat verzekeraars daar zo gemakkelijk vanaf komen. Wat moet de politiek doen? De grootste boeven ASR / REAAL zijn eigendom van de staat. NN als dochter van ING en Aegon zijn met staatssteun in de lucht gehouden. Wanneer die bedrijven schade moeten uitkeren vallen die bedrijven direct om.
Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn opnieuw aandelenlease constructies, woekerpolissen en / of te hoge hypotheken worden verkocht. Door het wegnemen van perverse prikkel (provisie), strengere wetgeving en toezicht is het klantbelang centraler komen te staan. Het enige wat nog zou kunnen veranderen is dat alleen door een onafhankelijke adviseur in complexe financiële producten mag worden bemiddeld en niet meer door banken en verzekeraars rechtstreeks. Ik moet eerlijk bekennen, dat is enigszins preken voor eigen parochie.
Mensen met een woekerpolis: koop die shit af of zet het over naar een fatsoenlijk product. Je bent genaaid. Een doekje voor het bloeden zal dat niet goedmaken.