Nationale Nederlanden op ramkoers

Nationale Nederlanden weigert overleg over een woekerpolisschikking met de Consumentenbond en Wakkerpolis. Dat blijkt uit een brief in handen van FTM. Zo koerst de verzekeraar af op een langdurig juridisch gevecht.

'Ik vind het uiterst teleurstellend, maar niet onverwacht', zegt advocaat Adriaan de Gier, over de reactie van Nationale Nederlanden (NN). Hij nodigde de verzekeraar onlangs uit voor een gesprek over een schikking voor schade ontstaan door woekerpolissen, namens de Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis. Die vertegenwoordigt naar eigen zegge ongeveer 5.000 gedupeerden. Maar NN wil dat gesprek over een schikking niet aangaan, zo liet de verzekeraar recent weten in een brief, ingezien door Follow the Money. Daarmee is de eerste formele horde genomen voor een collectieve procedure tegen de verzekeraar. De wet eist dat partijen die optreden namens gedupeerden altijd eerst een poging doen om met een schikking het geschil te beslechten. Als dat niet lukt, bestaat de mogelijkheid om namens een groep een oordeel van de rechter te vragen.

'Pure struisvogelstrategie'

De woordvoerder van het concern laat weten: 'Wij willen eerst graag een verkennend gesprek, naar aanleiding daarvan kijk je verder. We beginnen niet met voorwaarden vooraf.' In de brief schrijft NN dat de oplossing voor klanten 'primair' ligt in 'individuele klantadvisering' en 'eventuele' aanpassing van de polis op basis daarvan. Volgens De Gier is dit een 'pure struisvogelstrategie'. Om er aan toe te voegen: 'Wat NN wil is alleen een-op-een contact met de klant, zonder deskundige externe adviseur erbij.' Woordvoerder Marcel Hooft van Huysduynen van de Consumentenbond is niet blij met de reactie. 'Onze indruk is dat NN weinig ruimte laat voor constructief overleg. Wij horen niets over de schade in het verleden, daar lijken ze niet over te willen praten.'
'Wij horen niets over de schade in het verleden, daar lijken ze niet over te willen praten'
NN heeft wel toegezegd informatie te leveren aan de belangenorganisaties over de individuele polissen. 'Dat is gedetailleerde informatie waarmee we kunnen berekenen wat de schade is, wat de polis had moeten opbrengen – een belangrijke bouwsteen voor verdere stappen', zegt De Gier. Mocht het niet tot een schikking, komen, dan verwacht de advocaat dat de procedure tegen NN in september zal starten. De strijd kwam vorig jaar in een stroomversnelling, na een zege van een polishouder bij het klachteninstituut Kifid. Die oordeelde dat de verzekeraar onterecht 'eerste kosten' had ingehouden op de premie en dat NN die kosten nu moet terugbetalen. Dat is overigens niet het enige verwijt van Wakkerpolis, er zou nog meer mis zijn met de beleggingsverzekering. Daarover lopen nog meerdere procedures bij het Kifid, die vermoedelijk over een paar maanden hun beslag krijgen.

Juridische tegenwind

Meer juridische tegenwind voor NN wordt komend voorjaar verwacht. Dan komt het Europese Hof met een uitspraak, waarvan de kans groot is dat die slecht uitpakt voor de verzekeraar. In die procedure gaat het om de vraag welke verplichtingen de verzekeraar heeft bij het informeren van zijn klanten. De Advocaat-Generaal van het Hof – wiens oordeel meestal gevolgd wordt – haalde in juni vernietigend uit, nota bene nadat NN zelf een oordeel van het Hof had uitgelokt. Kenners verwachten dat de uitspraak olie is op het vuur van de woekerpolisaffaire. De belangen van NN in deze zaak zijn groot. Het bedrijf heeft maar liefst 700.000 beleggingsverzekeringen verkocht die mogelijk voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Moederbedrijf ING zag zich in het Jaarverslag al gedwongen beleggers te wijzen op de mogelijk 'substantiële' impact van aansprakelijkheid.