Nationalisering Dexia op til

  De Fransen en de Belgen zullen waarschijnlijk Dexia uit elkaar trekken en nationaliseren, aandelenkoersen voor banken vallen als stenen en meer (ellende) in Newswatch.

  Frankrijk en België creëren Vuilnisbank voor Dexia
  De Frans-Belgische bank die maandag na een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody's in hoog tempo in de problemen kwam, zal waarschijnlijk op korte termijn worden opgedeeld en worden genationaliseerd. Dinsdag zakte de koers van het aandeel Dexia met 22 procent tot 1,01 euro, de op een na grootste koersval sinds de bank in 1996 een notering verkreeg aan de beurs.
  In de Vlaamse krant De Tijd wordt gesproken van een mogelijke nationalisering van het Belgische deel van de bank. Niets is echter nog concreet, Dexia-topman Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene hebben dinsdagavond een driestappenplan uitgewerkt, waarin de slechte bezittingen van Dexia in een zogenoemde Bad Bank - Vuilnisbank - worden geplaatst en de gezonde delen - via een tussentijdse nationalisering - verkocht zullen worden. Het plan ligt echter nog op tafel. De aandeelhouder van de bank is dan de klos, want alleen het slechte deel van de bank zal op de beurs genoteerd blijven staan.
  Bron: De Tijd


  Aandelenprijzen van banken terug op niveau september 2008
  Het Dexiadrama zorgt er mede voor dat wereldwijd de prijzen voor aandelen van banken in een vrije val raken. De herfst van 2008 staat bij bankiers en politici weer helder op het netvlies geprojecteerd. Na Dexia krijgt de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley de hardste klappen te verwerken. Zou Gerrit Zalm de beursgang van ABN Amro nog als bestuursvoorzitter meemaken?
  Bron: the Economist
   

  EU ministers kijken naar plannen om banken te helpen
  Het sein staat op rood, alarmfase vier is ingegaan. De Europese ministers van Financiën moeten gezamenlijk in actie komen om een catastrofale escalatie op de financiële markten te voorkomen. Een gecoördineerde aanpak is nu essentieel.
  “There is an increasingly shared view that we need a concerted, co-ordinated approach in Europe while many of the elements are done in the member states,” zegt Olli Rehn, de Europese commissaris voor economische zaken in de Financial Times. "There is a sense of urgency among ministers and we need to move on. Capital positions of European banks must be reinforced to provide additional safety margins and thus reduce uncertainty. This should be regarded as an integral part of the EU’s comprehensive strategy to restore confidence and overcome the crisis.
  Bron: Financial Times

   

  Moody's downgrade Italië
  Was de kredietbeoordelaar Moody's maandag al opgewekt aan de week begonnen door de kredietwaardigheid van Dexia af te waarderen, heden is het de beurt aan Italië. Het nieuws werd op de Aziatische beurzen niet met gejuich ontvangen. Overigens is Dexia de Belgische bank die het meeste Itlaiaanse schatkistpapier op de balans heeft staan.
  Bron: Het Financieele Dagblad


  De grote R. nadert in U.S.
  Aan gene zijde van de Oceaan vallen ook even geen opwekkende berichten te noteren. Zonder verdere stimuli van overheden glijdt de Verenigde Staten af in een recessie. Bernanke heeft meerdere malen smekend naar het Witte Huis gekeken of de hulptroepen - helikopters met geld - weer de lucht in konden worden gestuurd. Obama moet zich echter met partijpolitiek bezig houden en kan niet zomaar meer met geld gaan strooien. De economie en de financiële markten zijn nu aan zichzelf overgeleverd en dat geeft aanzienlijke problemen, nee, de recessie komt er nu echt aan, aldus Lance Roberts van Streettalk Live op BusinessInsider. Zijn observatie wordt niet alleen ondersteund door de dalende inkomens, dalende productiecijfers, teruglopend sentiment, ook de spread in rendement uit junkbonds en kwalitatief hoogwaardige obligaties neemt toe.
  Bron: BusinessInsider
   

   

  Het NOS-nieuws in 60 seconden:

    

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 231 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren