
De Algemene Rekenkamer kraakt harde noten over het beleid van de Nederlandse regering ten aanzien van Europese steunprogramma's en noodfondsen. Controle, verantwoording en transparantie over de gegeven leningen schieten ernstig tekort en democratische verankering ontbreekt.
De Nederlandse belastingbetaler loopt voor tientallen miljarden risico bij de Europese noodfondsen zonder dat er sprake is van een deugdelijke controle of democratische verankering van de besluitvorming. Dit constateert de Algemene Rekenkamer in haar rapport, dat vorige week verscheen.
Serieuze zaak
Deze conclusie vormde een serieuze aanleiding voor FTM om hier eens wat dieper in te duiken. Hoe zit het eigenlijk met die noodfondsen? Hoe zijn de noodfondsen tot stand gekomen? Waar is het geld voor gebruikt? Wanneer wordt het terugbetaald? Is er onafhankelijke controle op de bestedingen en de resultaten? Wat voor financiële risico's loopt ons land? Wat voor gevolgen hebben die voor onze toekomstige schatkist en daarmee voor de staatsbegroting? Tenslotte, bepaald niet onbelangrijk: is er democratische controle op de toekenning en het uitgeven van het geld?Achtergronden
Sinds het uitbreken van de eurocrisis in het voorjaar van 2010 is 850 miljard euro in diverse noodfondsen gepompt door eurozone belastingbetalers. Uit die pot is inmiddels ruim € 440 miljard aan leningen ook daadwerkelijk uitgekeerd aan in financiële problemen verkerende eurolanden als Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje. De besluitvorming over het toekennen van deze noodsteun is destijds onder hoge druk en haastig tot stand gekomen. Hoe begrijpelijk ook, vindt de Algemene Rekenkamer, hierdoor zijn de consequenties niet goed doordacht en zijn controle en verantwoordingsmechanismen gebrekkig gebleven.Nederland voor meer dan 90 miljard euro garantOok Nederland droeg als euroland bij aan deze honderden miljarden noodsteun. Volgens de Rekenkamer staat Nederland voor meer dan 90 miljard euro garant en heeft het al daadwerkelijk 8 miljard euro gestort. Dat is nog exclusief onze bijdrage aan de derde bailout van Griekenland, waar Nederland voor circa 5 miljard euro aan bijdraagt. Het belang van deze omvangrijke steunprogramma’s voor de eurozone als geheel werd door Brussel bijzonder groot geacht. Met de verleende steun en de daarbij gestelde voorwaarden moeten de betrokken eurolanden immers weer 'de economische weg omhoog vinden' uit de eurocrisis. Onderdeel van de deal was dat de leningen op tijd zouden moeten worden terugbetaald, met rente. Inmiddels zijn de looptijden van de Griekse leningen tientallen jaren verlengd en zijn de rentepercentages verlaagd.
Onvoldoende toezicht en controle
Het is voor alle betrokken partijen belangrijk dat er goed zicht is op de besteding van en het inzicht in de effectiviteit van de steunprogramma’s, stelt de Rekenkamer. Zij schrijft verder: 'het blijkt echter maar beperkt mogelijk de besteding van deze leningen uit de Europese noodfondsen te volgen. De effectiviteit van de steunprogramma’s wordt tot op dit moment door de betrokken instanties weinig onderzocht. Onafhankelijke evaluaties van de steunprogramma’s zijn tot op heden niet beschikbaar. De democratische controle en verantwoording van deze steunprogramma’s kan worden versterkt'.Het is niet exact bekend waar het geld uit de noodfondsen aan is besteedMaar wat blijkt? Het is niet exact bekend waar het geld uit de noodfondsen door de door de Rekenkamer onderzochte landen Griekenland en Ierland aan is besteed. De rapportages van de trojka (Europese Commissie (EC), het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB)) en andere openbare bronnen geven hier geen finaal zicht op. Duidelijk is alleen dat een deel van het geld naar de bankensector in beide landen is gegaan. Dat meer gedetailleerde informatie ontbreekt komt doordat in de steunprogramma’s niet is vastgelegd dat de bestedingen uit de noodfondsen tot de eindbestemming te volgen zouden moeten zijn. Verder was er overwegend sprake van begrotingssteun en voorzag de begrotingssystematiek in de betrokken landen niet in het traceerbaar maken en houden van de geldstromen, aldus het rapport van de Rekenkamer.
Post-programma toezicht
Ook zijn bij het opstellen van de Europese steunprogramma’s geen afspraken gemaakt over hoe na afloop van de programma’s toezicht zou worden gehouden op tijdige en volledige terugbetaling van de financiële steun. In de loop der jaren is wel ‘post-programmatoezicht’ ingesteld om de financiële stabiliteit van de betrokken lidstaten te volgen, maar dat toezicht omvat echter geen aanvullende of afdwingbare beleidsvoorwaarden aan het financiële beleid van de betreffende landen. Wel kunnen er aanbevelingen tot corrigerende maatregelen worden gedaan. De lidstaten die noodsteun hebben ontvangen kunnen bij de niet-naleving van hun verplichtingen weliswaar voor de rechter worden gedaagd, maar van een 'kale kip' is het lastig veren plukken. Gevolg is, dat in gebreke blijvende landen telkens opnieuw een beroep moeten doen op de eurozone belastingbetaler. Het gedoe rondom de jongste bail out van Griekenland is hiervan een overduidelijk voorbeeld.Met name het EFSF schiet tekort qua controle en verantwoordingNederland heeft deelgenomen aan de volgende steunoperaties: het bilaterale leningenprogramma GLF (Griekse Leningen Faciliteit); het Europees Financieel Stabiliteits Mechanisme (EFSM); de Europese Financiële Stabilisatie Faciliteit (EFSF); en het permanente noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme). Het EFSM is een faciliteit die door de EU-28 werd gefund, dat wil zeggen door alle EU-lidstaten; de overige fondsen zijn voor rekening van de eurozonelanden. Met name het EFSF schiet tekort qua controle en verantwoording, zo schrijven de onderzoekers. Ook heeft er geen onafhankelijke evaluatie plaatsgevonden van de effectiviteit van de bestede middelen. Hierdoor kan onvoldoende gecontroleerd worden of de gelden ook tot het gewenste resultaat hebben geleid. Tevens ontbreekt er een onafhankelijke externe controle omtrent de uitgaven van de noodfondsen. Weliswaar houden enkele ambtenaren van de EC zich daarmee bezig, maar dat is meer een geval van 'de slager die zijn eigen vlees keurt', dan dat er sprake is van onafhankelijke externe controle.
Democratische verantwoording
Bovendien - aldus de Rekenkamer - ontbreekt het bij de fondsen aan een deugdelijke democratische verantwoording. Het gremium van alle ministers van Financiën van de eurozone - de Eurogroep - , onder voorzitterschap van onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, controleert of de uitgaven wel allemaal rechtmatig zijn. Maar die eurogroep is geen officieel bestaand orgaan. Er worden bijvoorbeeld ook geen notulen opgemaakt van haar vergaderingen. Dus kan ook niet worden nagegaan wat daar allemaal gezegd of niet gezegd wordt. De Rekenkamer constateert dat hierdoor de democratische controlefunctie onvoldoende kan worden uitgeoefend.Het was bewust politiek beleid om de noodfondsen een intergouvernementeel karakter te gevenDaar komt bij dat de noodfondsen EFSF en ESM beide een intergouvernementeel karakter hebben. Desgevraagd gaf de minister van Financiën in zijn reactie op het rapport aan, dat dit een bewust politiek besluit was geweest. Gevolg daarvan is wel dat de fondsen niet onder het EU-verdrag vallen en het Europees Parlement (EP) het nakijken heeft. Het bestuur van de noodfondsen bepaalt wat er met het geld gebeurt. In geval van het ESM staan zelfs de meeste nationale parlementen buitenspel. Formeel moet de regering het parlement informeren als er geld uit het ESM wordt gebruikt voor staatssteun aan een ander euroland, zoals we laatst nog gezien hebben met Griekenland, maar de steun tegenhouden kan het parlement niet. En er moet binnen 7 dagen overgemaakt worden, zo luidt een andere bepaling van het ESM-verdrag. Ons parlement is echter met deze procedure akkoord gegaan en daarom heet de besluitvorming formeel 'democratisch'. De Rekenkamer zet echter kritische kanttekeningen bij deze gang van zaken.
Aanbevelingen en lessen
Zij komt dan ook met enkele aanbevelingen. Allereerst zouden de eurogroep en Ecofin - dat zijn de ministers van Financiën van alle EU-landen - in navolging van het IMF een onafhankelijke instantie de aanwending en effectiviteit van de bestede gelden moeten laten evalueren en lessen trekken uit eventuele onvolkomenheden daarbij. Ten tweede zou de externe controle van het EFSF moeten worden ondergebracht bij het ESM audit-comité. Maar volgens Dijsselbloem kan dat niet, omdat het EFSF een private onderneming naar Luxemburgs recht is, waardoor deze zich aan parlementaire controle onttrekt. En tot slot zou dat ESM audit-comité materieel en immaterieel moeten worden versterkt.Zowel het EP als de nationale parlementen zouden de besluitvorming van de trojka én de eurogroep beter moeten kunnen controlerenDe Rekenkamer trekt de volgende lessen uit haar onderzoek. Ten eerste zouden de ontvangende landen vooraf moeten aangeven waaraan de gelden worden besteed. Vervolgens zou bij eventuele nieuwe steunprogramma's vanaf de start een onafhankelijke instantie de geldstromen moeten kunnen volgen, evalueren en op effectiviteit moeten beoordelen. Ook zouden zowel het EP als de nationale parlementen de besluitvorming van de trojka én de eurogroep beter moeten kunnen controleren. En tenslotte moet het toezicht op de kwaliteit van de verstrekte financiële informatie door de ontvangende landen beter. Hier ligt een schone taak voor Eurostat, het statistiekbureau van de EC, aldus het rapport.
ECB
Dan is er nog de ECB. Ook hierover is de Rekenkamer kritisch. De ECB koopt staatsleningen op van zwakke eurolanden die daardoor geen beroep hoeven doen op de noodfondsen. De ECB geeft echter niet aan van welke landen zij staatsobligaties opkoopt. Het ligt echter voor de hand dat landen als Frankrijk, Italië en Spanje daarvan profiteren. Bovendien, zo stellen de onderzoekers, is een aanzienlijk deel van de fondsen naar de bankensector gevloeid, hetgeen hen vraagtekens doet plaatsen bij de werkelijke onafhankelijkheid van de ECB. De Rekenkamer schrijft over de ECB: 'In dit rapport behandelen wij noodfondsen en steunmaatregelen van de ECB tijdens de crisis in samenhang met elkaar. Een eerste reden om dit te doen is dat zowel de noodfondsen als de monetaire operaties die de ECB in het kader van de crisis heeft ondernomen reële gevolgen kunnen hebben voor de Nederlandse schatkist. Nederland staat voor een fors bedrag garant voor het EFSF en het ESM. Er is daarnaast een staatsgarantie van € 5,7 miljard afgegeven om de risico’s die voortvloeien uit de operaties van de ECB af te dekken. De eerste garantstelling raakt de begroting direct als de garanties worden ingeroepen. De tweede garantstelling kan de winstafdracht van DNB [De Nederlandsche Bank, red.] raken en raakt daarmee dan indirect ook de begroting'.Conclusies
De Algemene Rekenkamer is niet mals in haar eindconclusies. Zij schrijft dat haar onderzoek de volgende zaken aan het licht heeft gebracht:- Er is weinig zicht op waar het geld dat via de Europese noodfondsen wordt uitgeleend, precies terechtkomt.
- Er worden geen onafhankelijke Europese evaluaties verricht naar de effectiviteit van de noodsteun aan in financiële nood verkerende eurolanden. Alleen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een aantal ex-post-evaluaties uitgevoerd.
- Er is een lacune in de democratische controle en verantwoording door de belangrijkste besluitvormer over de Europese noodfondsen, de eurogroep (de ministers van Financiën uit de eurolanden).
- Er ontbreekt onafhankelijke externe controle op het grootste deel van het geld uit de noodfondsen dat al is besteed.
119 Bijdragen
jefcooper
Leuk is dat 'nepparlement' zelfs betrekking heeft op EP.
Merkwaardig is dat nog steeds het idee lijkt te bestaan dat de EU democratisch is.
Die illusie was ik in 2005 al kwijt.
Hoopvol is dat Brussel niet veel te vertellen heeft, Hongarije bouwt nu ook een hek langs de grens met Kroatië.
Juncker biedt Kroatië hulp, helaas voor Kroatië is Brussel niet meer dan een papieren tijger.
Het enige concrete wat hij ter beschikking kan stellen is de Brusselse verhuisorganissatie richting Straatsburg.
iFred
jefcooper
iFredHet gaat toch prima zonder ?
Yogibeer
iFredCitaat:
Ten behoeve van de oordeelsvorming van de Staten-Generaal over dit verzoek tot dechargeverlening is door de Algemene Rekenkamer als externe controleur op grond van artikel 82 van de Comptabiliteitswet 2001 een rapport opgesteld. Dit rapport wordt separaat door de Algemene Rekenkamer aan de Staten-Generaal aangeboden. Het rapport bevat de bevindingen en het oordeel van de Rekenkamer met betrekking tot:
• het gevoerde financieel beheer;
• de ten behoeve van dat beheer bijgehouden administraties;
• de financiële informatie in het jaarverslag;
• de betrokken saldibalans;
• de totstandkoming van de informatie over het gevoerde beleid en de bedrijfsvoering;
• de in het jaarverslag opgenomen informatie over het gevoerde beleid en de bedrijfsvoering.
De "externe accountant" van de Nederlandse Staat is dus de Algemene Rekenkamer. Verwijt de EU dus niet dat deze op dezelfde manier werkt - trouwens zoals de meeste overheden.
Yogibeer
YogibeerHet aantal ambtenaren dat bij de EU op de loonlijst staat is rond 50.000 tel je alle ambtenaren van allerlei van de EU onafhankelijke instellingen mee dan kom je misschien op 200.000. Ter vergelijking: de Nederlandse Staat heeft ongeveer een miljoen, 1.000.000, ambtenaren in dienst. Dus Nederland 1 ambtenaar op 17 inwoners en alle instellingen van de EU samen 1 ambtenaren op 2.500 inwoners.
locke
De noodfondsen zijn vanaf 2010 onder hoge tijdsdruk ingesteld,
haast was geboden vanwege het snel teruglopende vertrouwen van de Financiële
markten . Als ik mij niet vergis is er weer haast geboden, en het vertrouwen nog steeds ver te zoeken . Nu vijf jaar later is het tijd om de gebleken gaten in de vanuit democratisch oogpunt
noodzakelijke transparantie en verantwoording te repareren? Ook goede morgen.
jefcooper
lockebps
jefcooperFrank Wijn
Augustus 2012: https://frankwijn.wordpress.com/2012/08/21/het-europees-stabiliteits-mechanisme-esm-is-onwaarschijnlijk-bizar/
Yogibeer
Frank WijnYogibeer
YogibeerNils de Graaf
YogibeerYogibeer
Nils de GraafProbeer eerst maar eens inhoudelijk te reageren.
Robelia
Jean
RobeliaRobelia
JeanWat zijn de effecten van deze 'garanties' op de staatsbalansen?
Dit omdat veel van die gelden oninbare leningen zijn met een oneindige looptijd.
locke
Robeliaplan. Temeer omdat de arbeidsproductiviteit in de zuidelijke landen minder dan de helft is van de noordelijke landen. Cultuurverschillen zeg maar?
De vraag moet niet zijn wat de effecten van deze ‘garanties’
op de staatsbalansen zijn, maar de effecten bij de mensen die deze idiotie
betalen.
Jean
Robelia"Wat zijn de effecten van deze 'garanties' op de staatsbalansen?" - Dat staat in het stuk. Als garanties worden afgeroepen heeft dat direct consequenties voor de begroting. Als t misgaat bij ECB heeft dat consequenties voor DNB en dus indirect voor de begroting.
bps
RobeliaDan gaat arm (Zuid) op z’n gat zitten en is er nog meer geld nodig van Noord naar Zuid.
Met TMS of anderszins monetaire subgebieden (oca’s) onder de €uro kan monetaire devaluatie plaats vinden conform het economisch vermogen van die oca of dat land.
De prestatie tegenstroom van Zuid naar Noord en de aansterking van Zuid, en convergentie, komt dan automatisch en elastisch op gang, en weer revaluatie.
Maar het geld uit de noodfondsen gaat niet naar arm Zuid, maar naar rijk Zuid, naar de vrienden van de voormalige maoistische keizer van de EU, Emanuel Barroso die z´n vakanties met die vrienden in de Mediterranian viert op > 100 m jachten van > € 1 miljoen per m1. De Raad van MinFin controleert dat niet.
Die pro-EU elite zegt tegen arm Zuid dat ze harder en langer moeten werken.
Want “Europese eenwording en neoliberale globalisering, weet je wel? Anders redden we het niet.”
Op zulke rijke opvreters zit ik niet te wachten.
In Nederland hebben we zelf de broek wel vol om de eigen sociale zekerheid in stand te houden, dragelijk te houden.
Robelia
bpsWaarom is succes (productiviteit/economische groei) altijd de maat der dingen. Waarom stemmen we de betalingsbalansen niet op elkaar af in Europa. De 'rijke landen' kunnen toch ook arbeidstijd verlagen, de pensioenleeftijd verlagen. De globalisering leidt tot een wedloop. Analoog aan het mieren/krekel verhaal. Moeten we allemaal mieren worden?
Je hebt gelijk, de centen moeten niet naar de Barroso's. De steun aan zuid Europa is een vestzak/broekzak verhaal waarbij noordelijke beleggers waardeloos bankpapier overeind gehouden wordt met noordelijk belastinggeld.
bps
RobeliaHet is niet maakbaar. Convergentie en economie moet uit zichzelf groeien.
Economie leeft, want de deelnemers aan economie leven en kiezen vrij.
Dat is niet in een keurslijf of dwangbuis af te dwingen.
Maoïstisch China heeft het geprobeerd, de USSR, Fidel Castro en Venezuela, de EU en Noord Korea proberen het nog.
Het resultaat ervan is bekend: stilstand, achteruitgang en armoe.
Uit dat 'uit zichzelf groeien' volgt ook dat productiviteit/economische groei, bottom up, vrijelijk genereert en geen noodzaak is,
als er maar circulatie en politieke ruimte voor is, dan is er geen achteruitgang.
Die achteruitgang treedt wel in als transfers plaatsvinden en daarboven nog eens ongecontroleerd verdwijnen in de zakken van bureaucratisch rijke elite.
Een flexibel monetair systeem dat zichzelf kan aanpassen, zoals TMS e.d. of sub-muntunies, werkt wel en het huidige starre €uro-keurslijf werkt niet.
Kernbegrippen van een flexibel monetair systeem zijn 'kringloop', 'circulatie' en 'balanceren', van prestatie en tegenprestatie.
Kringloop is in balans en hoeft niet te groeien, maar kan en mag.
Dat doet het dan ook als er politiek en fiscaal ruimte voor is.
Groei is winst en kapitaalopbouw dankzij prestatie:tegenprestatie in de kringloop. Een kringloop die niet is verziekt door schuld, groeit vanzelf.
Robelia
bpsDat zou dan de beste keuze zijn.
De fixatie op groei is weerzinwekkend. steeds meer en met minder mensen. Het betalingsoverschot van Nederland en Duitsland, 350 miljard per jaar samen leidt tot een geweldige scheefgroei binnen Europa.
Als dat niet op de een of andere wijze wordt gecompenseerd wordt de kloof alleen maar groter.
bps
RobeliaMaar je hebt wel gelijk. Zo is het wel.
Robelia
bpsbps
RobeliaCompenseren slaat op de geld tranfers naar Zuid door het starre eenheidseuro-stelsel.
De scheefgroei tussen rijk en arm die jij bedoelt, slaat denk ik op de kloof in
het binnenlandse circuit en reparatie daarvan middels arbeidstijdverkorting.
Dan nog is er sprake van een dwangmatig ritme systeem dat stress, ziekte en
productiviteitsvermindering kan veroorzaken waar in het Trouw-artikel van
gesproken wordt.
Maar veel mensen houden van ritme en zekerheid, van orde.
Daar tegenover staat een lossere arbeidsverhouding met het werk en werkgever als bij Semco-style.
Ikzelf heb nauwlijks ervaring met een vast en dwingend werktijd/privétijd-ritme omdat ik geen arbeidscontract met een werkgever heb. Zelden gehad.
De enigste ervaren dwang is van zakelijke afspraken die ik zelf maakte en dat ik ook zelf wilde. Ik wilde altijd wat ik moest doen. Langdurig werken en seizoensvariatie hoorde daar ook bij. Ik was me er nooit van bewust want ik wist niet beter en deed het altijd trouw en met plezier. Na een fysiek inspannende dag had ik altijd meer energie over dan na een lamlendige improductieve dag.
Dat herken ik in Semco-style, met bioritmes in het werk meebewegen zonder gemiddeld productiviteitsverlies en vaak zelfs beter. Een groep werknemers kan zo met Semco-style gemiddeld beter presteren en verdienen dan elk individueel met een 9 tot 5, of minder uren, vast en verplicht werkuren ritme.
Ook dat geeft een ordelijk patroon over tijd en zekerheid na gewenning.
Een groep werknemers is dan de buffer tegen productiviteitsverlies en tevens de impuls voor optimalisering van productiviteit.
Ricardo Semler werd er op lange termijn miljardair mee nadat de cultuuromslag cultuur werd in zijn bedrijven in Brazilië.
Het uurtje-factuurtje en andere arbeidsknellende en wettelijke arbeidscontract-duur regels (Wet Inkomen en Zekerheid) lijken mij contraproductief.
Het zijn interessante ontwikkel
DrNomad
Robeliapubben
Jean(Vorige)President van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling:
'Het zit niet in de genen van de politiek om met de kwaliteit van de uitvoering rekening te houden.'
'Neem de meeste ict-projecten van de overheid van de afgelopen tien jaar. Automatisering wordt als oplossing gezien voor bestuurlijke problemen en de ict-mensen roepen: 'Kunnen wij! Gaan we oplossen! Schrijven we wel een programmaatje voor!'
'Nee natuurlijk, je moet eerst de bestuurlijke problemen oplossen.'
http://www.volkskrant.nl/politiek/-politiek-den-haag-is-steeds-kleiner-geworden~a4018908/
Het verbaast mij altijd, ook bij hoorzittingen, hoe slecht onze politici doorvragen.
John Jansens
pubbenNooit tijd gehad voor de VPRO tegenlicht documentaire over het criminele Ordina?
Of pas nog de Zembla-docu over de miljoenen verslindende niet werkende Cap Gemini crap-software voor de nationale uitkeringsbank voor alle toeslagen,AOW en andere uitkeringen?
"de ict-mensen roepen: 'Kunnen wij! Gaan we oplossen! Schrijven we wel een programmaatje voor!'"
De éigen ITC-mensen gaven door dat het nooit zou werken,maar het "management" was daar niet in geinteresseerd...
Die gelóófden óf werden betaald door Cap Gemini en/of hun Franse bazen (met hun Indiase programmeurs,haha ;-)
pubben
John JansensDe Monitor over het beroepsgeheim gezien?
locke
Robeliamoet vervangen worden in continue Transfer .
pubben
In 2012 met een garantiebedrag van 200 miljard Euro en nu eentje met nog 'slechts' 90 miljard?
Benieuwd naar de up-date. Wel graag met een reactie van de bestuurder en niet van de PR afdeling. Of een klokkenluider, als dat zou kunnen.
Jean
pubbenpubben
JeanIk dacht dat NL altijd Duitsland volgde, waarom niet met die lidstaatverklaring, als enige eurozone land nota bene, enig idee?
Jean
pubbenpubben
JeanEureka, begrijp nu ook echt de uitspraak: "NL als braafste jongetje van de klas." Als onderwijzeres zou ik dan tegen mijn leerlingen zeggen: "Durf stout te zijn!"
Jan Willem de Hoop
Jean
Jan Willem de HoopEen citaat uit het rapport (N.B. het betreft hier het EU-trendrapport 2013 van de Rekenkamer, JW):
'De publieke externe controle en
verantwoording van het noodfonds EFSF (European Financial Stability Facility,
maximaal € 188 miljard) en het eerste Griekse leningenprogramma (ruim € 52
miljard) is nog niet geregeld. Bij het oprichten van het noodfonds European
Stability Mechanism (ESM) is afgesproken dat er een audit comité komt dat de
uitgaven uit het fonds controleert en in het openbaar rapporteert over de
manier waarop het geld is besteed. Volgens de Algemene Rekenkamer zou dit audit
comité ook de controle van het EFSF en het eerste Griekse leningenprogramma
kunnen uitvoeren. De Algemene Rekenkamer vindt bovendien dat vooral de landen
die noodhulp ontvangen zich via een lidstaatverklaring moeten verantwoorden
over de besteding van de Europese middelen én over de ontvangen noodhulp.'
Ook voor de besteding van ander EU-geld zou er een ‘lidstaatverklaring’ moeten komen. Omdat 90% van het geld uit de EU-begroting in de lidstaten wordt uitgegeven, is het belangrijk dat ook daar openbaar en transparant verantwoording over de besteding van het geld wordt afgelegd.
Dat gebeurt echter slechts in vier lidstaten: Nederland, Denemarken, Zweden en
het Verenigd Koninkrijk. Alleen die landen geven op dit moment vrijwillig zo’n
verklaring af. Maar als het aan de Rekenkamer ligt gaan alle EU-landen dat doen. Nota bene: Nederland is dus het enige eurozone land dat zo'n lidstaat verklaring afgeeft. Zelfs Duitsland geeft geen lidstaatverklaring af.
Jan Willem de Hoop
Ik constateer dat het doorschuiven van problemen naar volgende generaties bij dit onderwerp geen thema is. Een dergelijk selectief gedrag door de politiek is nogal teleurstellend. Hoewel teleurstellend misschien ook weer niet de juist kwalificatie is, omdat een beetje ingewijde weinig anders had verwacht.
En dan te bedenken dat op elke uitgave in de bijstand voor situaties van enkele tientallen euro's een heel controle apparaat wordt opgetuigd.
De kracht van politieke correctheid is blijkbaar zo sterk dat meer dan 90% zich al jaren gedraagt als of het allemaal normaal is. En voor hen is het blijkbaar ook normaal geworden.
En over een km declaratie of een bonnetje zal binnenkort wel weer een affaire naar buiten komen, in de hoop dat wij alle geloven dat er kritisch wordt gecontroleerd.
John Jansens
Jan Willem de HoopDit doet me denken aan de vraag van eric de Vlieger aan het adres van simulacrum Zijlstra bij Pauw
gisteravond: "maar wat als Wilders gelijk heeft?" ("nep 2ekamer")...toch?
John Jansens
John JansensArjen Lubach was er tenslotte óók nog (voor een promootje voor zijn zondagavond-programma:nú met VIJF tekstschrijvers!
;-)
pubben
Jan Willem de HoopDe gemeente voert dit jaar controles uit om misbruik van uitkeringen tegen te gaan.
Bedenk: eerst de mensen met een uitkering, dan de toeslag ontvangers en dan iedereen!
http://www.alphenaandenrijn.nl/Bestuur/Actuele_berichten/Nieuwsberichten/September_2015/Themacontroles_uitkeringen
Jean
pubbenMvdB
Jeanpubben
JeanDe burger zal aangepast worden aan zijn bsn, postcode en huisnummer.
Dat is ook het beleidsdenken in veel van onze 'publieke organisaties'.
Hoeveel mensen met wat voor soort inkomen achter de voordeur?
Daar worden hele formules en regeltjes op los gelaten zonder rekening te houden met de echte wereld.
De Tweede Kamer, ziet dat amper en zo rolt het door de Eerste.
Ik begrijp de verontwaardiging van Kees de Lange. Iedereen waarschuwt, er lijkt niemand over te gaan en het is een NL probleem.
Realiseer je dat alles, werkelijk alles gekoppeld is aan het bsn nummer, gezondheid, inkomen, belasting, politie etc.
En ik weet hoeveel mensen inzage hebben in al die gegevens.
Vraag maar aan mensen die ergens werken, wat ze allemaal kunnen zien. Dat is schokkend.
Over mogelijk toekomstig misbruik is niet eens nagedacht.
De Duitsers hebben 'schotten' tussen die verschillende systemen, hier komt het niet eens op de politieke agenda. De techneut bepaalt en in veel aannames en uitgangspunten ontbreken waarden. (Dat is iets heel anders dan regeltjes.)
Dit gaat voorbij links of rechts en ik geloof dat de burger daarom afhaakt van de politiek.
Mijn conclusie, na mijn rechtszaken, waar ik dit allemaal probeerde duidelijk te maken: "Onze rechters zijn vergeten om de burger tegen de staat te beschermen."
Ik las het regeerakkoord. In shock over dat 'machinale' bestuur.
Veel moet nog gehoord gaan worden.
Het bewustzijn begint, eindelijk, zucht. Hier een hele duidelijke over koppelingen aan het BSN nummer.
http://www.zorgictzorgen.nl/privacy-overtredingen-bij-suwinet-waarschuwing-voor-medisch-pull-dataverkeer/
jsmid
JeanMvdB
pubbenMag ik een teiltje?
Yogibeer
MvdBpubben
MvdBhttp://www.zorgictzorgen.nl/privacy-overtredingen-bij-suwinet-waarschuwing-voor-medisch-pull-dataverkeer/
MvdB
pubbenWederom: mag ik een teiltje... ;-)
Yogibeer
Jan Willem de HoopMolenaer
YogibeerYogibeer
Molenaer1) Stel vast wat de eisen voor de typologie van de onderneming zijn en wat de eisen van de cliënt zijn. Een groentewinkel van een kleine zelfstandige kan nooit een goedkeurende accountantsverklaring krijgen, wegens een te kleine organisatie waarin interne controle door onvoldoende functiescheiding niet mogelijk is, en zo'n zelfstandige heeft die verklaring ook niet nodig.
2) Een goedkeurende verklaring wordt afgegeven bij een voldoende groot bedrijf indien de jaarrekening een "getrouw beeld" geeft van de feiten. Een "getrouw beeld" is niet hetzelfde als een "juist beeld" (tot op de cent nauwkeurig). Een "juist beeld" zou in de praktijk onbetaalbaar zijn, en is ook niet nodig in de meeste gevallen.
3) Verkrijg of produceer zelf daarvoor een gedetailleerde beschrijving van de interne formele administratieve organisatie en interne controle van zo'n onderneming uitgesplitst naar de belangrijke onderdelen.
4) Stel aan de hand van die beschrijving een controleprogramma op met de daarbij de te gebruiken controle-hulpmiddelen.
Controle-hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld a) bestaanscontrole b) verbandcontrole c) detailcontrole d) aanwezigheidscontrole e) steekproefcontroles f) echtheidscontrole g) bevoegdheidscontrole h) budgetcontrole, etc. etc., elk met een nadere specificatie en detaillering.
4) Check de werkelijke interne organisatie en interne controle - middels interviews met diverse functionarissen binnen het bedrijf en aan de hand van documenten - met de de formele beschrijving. Pas op de documenten gerichte wiskundige steekproeven toe
YUogibeer
YogibeerHilterman
YUogibeerYogibeer
HiltermanHilterman
YogibeerDat vult u nog aan door te stellen dat u niet om up votes verlegen zit. Hou toch op zeurpiet.
Yogibeer
HiltermanMolenaer
YogibeerYogibeer
Molenaerlocke
Yogibeergeschied ? En wat als de instelling is, beter een kort weelderig leven als een lang miserabel?
Yogibeer
lockelocke
YogibeerYogibeer
YogibeerDrNomad
Dat dit nog omhoog borrelt is een antiek relikwie van oude tijden. Toegegeven, niet vrij van cynisme, het blijft schokkend, in de eerste plaats omdat ik betaal.
Maar ja, wat doe je ertegen. De Democratie is dood.
bps
Het zit er denk ik niet in en dan komt het er ook niet uit.
Jean
bpsbps
JeanIk ben blij dat jij er bent, Jean. Er zijn ook zo tureluurs veel instituties ...
En dan te bedenken dat alleen de EC het voor het zeggen heeft.
Dat maakt veel van die bureaucratische instituten eigenlijk overbodig.
Jean
bpsMakkelijker kunnen we t niet maken ;-)
bps
JeanIk heb nu 3x geschoten en ik mag niet meer. Mijn geld is op voor deze kermis.
Maar de Europese Raad en de EC zijn ook goed. Die mogen ook wel wat wijzer.
Yogibeer
John Jansens
YogibeerYogibeer
John JansensYogibeer
"The pioneers of Europe’s monetary union understood well the need for a common fund that would stabilise the union in times of crisis and which would complement the European Central Bank’s efforts at maintaining monetary stability. The European Stability Mechanism evolved precisely in this vein and for this purpose".
Molenaer
Maar dat gaat niet gebeuren en dat is misschien maar goed ook. Want nu is er wel wat protest, wat gemor, maar wat als onze leiders volmondig zouden zeggen: "Ja sorry mensen, wij weten het eigenlijk ook niet. We pielen maar wat aan en zolang de boel niet ploft, nou ja, zolang gaat het goed."
De Rekenkamer kan wel pittige conclusies en enkele aanbevelingen hebben, maar dat is theorie. Dijsselbloem kan wel zeggen dat het bewuste politieke keuzes zijn, maar wat zou hij anders moeten zeggen? "We gokken er maar op"? Het lijkt me praktisch onmogelijk om iets op de schaal EU of eurozone werkelijk goed en doordacht te organiseren en te controleren.
In mijn beleving hangt het allemaal van onhandigheid aan elkaar en ergens vind ik dat dan ook wel weer een troost.
Yogibeer
Hoe de - complexe - funding is geschied staat beschreven vanaf pagina 43. De leningen voor Spaanse banken werden gebruikt ter herkapitalisatie van deze banken, tegen een rente die voor het ESM geen verlies oplevert. Het ESM schrijft hier, op pagina 45 zelf over, citaat:
"To finance the loans made to beneficiary Member States, the ESM raises funds on the debt capital markets by issuing bills and bonds. A portion of the funds raised are pooled and then disbursed to the beneficiaries at the same rate. The ESM raises funds in both long-term markets through bond issuance and in short-term markets through bill issuance. The ESM’s objective is clear: to raise the required funds at the lowest possible rates".
LONG-TERM FUNDING
"The ESM, which launched funding in the long-term markets in October 2013 with an inaugural 5-year bond, had a long-term funding target of €15 billion in 2014. The ESM successfully achieved this target through the issuance of bonds in different maturities, creating new reference points along its yield curve. The ESM launched three new bonds in 2014:
• 7-year bond with a 1.375% coupon issued on4 March which raised €6 billion;
• 5-year bond with a 0.875% coupon issued on 7 May which raised €3 billion;
• 2-year bond with a 0% coupon issued on 28 October which raised €4 billion.
The ESM raised the remaining €2 billion by re-openiThe ESM raised the remaining €2 billion by re-opening existing bonds (‘taps’), selling the debt at the current market price but maintaining the original face value, maturity and coupon rate. For the first time, it used the auction system for that purpose, a standard process for sovereign bonds. The ESM uses the ESM Bidding Syst
John Jansens
YogibeerMvdB
YogibeerYogibeer
MvdBbps
YogibeerDat moet eerst nog blijken op lange termijn nadat ook de Europese schulden onhoudbaar zijn geworden.
Hilterman
Privacy schending? Niet zeuren het gaat om geld dat door belastingbetalers wordt opgebracht.
Aan de andere kant vliegen de miljarden richting een hele reeks EU steunprogramma's het land uit zonder dat er maar een spoor van controle te bekennen is.
Natuurlijk vraag je niet wat er met dat geld gebeurt. Vertrouw de EU en de aanverwante instituties nu maar. Dat zit heus wel goed. Of toch niet? Controle is geen wantrouwen.
Yogibeer
HiltermanHilterman
YogibeerMooi die accountantsverklaringen, maakt heel veel indruk.
Noem eens een groot internationaal accountantskantoor dat niet op enigerlei wijze betrokken is bij schandalen. Feit is dat al die organisaties omzet zoeken bij grote ondernemingen en overheidsinstanties. De kassa moet rinkelen.
Soms ontbreekt een goedkeurende verklaring zoals bij de EU begroting.
Daar is dan wel sprake van flinke lacunes in de mogelijkheden om de geldstroom te volgen.
Het gaat maar om 180 miljard euro per jaar, je moet het ruim zien
Yogibeer
HiltermanYogibeer
YogibeerHilterman
YogibeerDe trojka legt Griekenland maatregelen op maar heeft geen sanctie mogelijkheden.
Steun stopzetten is geen optie. Zie de inspanningen van Duitsland en Frankrijk om ook nog een derde stroom miljarden naar Griekenland op gang te brengen ondanks het niet of niet voldoende uitvoeren van de voorwaarden die aan 250 miljard steun zijn verbonden.
Hank.Rearden
Yogibeerbps
HiltermanMogelijk staan er projecten in de boeken die ook al geheel of gedeeltelijk anders gefinancierd zijn. De overlappingen kunnen zo gemakkelijk 'verdwijnen'. Geen hond die dat controleert.
Yogibeer
bpsHet Europees Investeringsfonds is voor 61,4% in handen van de Europese Investeringsbank, afgekort de EIB.
De EIB brengt een geconsolideerde jaarrekening uit waarin haar meerderheidsaandeel in het Europees Investeringsfonds is begrepen.
Zie de externe, goedkeurende, accountantsverklaring bij de geconsolideerde jaarrekening van de EIB over 2014:
bps
YogibeerKPMG is ook niet altijd "ongekleurd" gebleken. Controleert u het werk van KPMG?
Yogibeer
bpsbps
YogibeerIk beschuldig jou niet van seniliteit en euro-naïviteit. Malaria gehad?
Yogibeer
bpsYogibeer
bpsbps
YogibeerYogibeer
bpsTerwijl jij zegt:
"Het Europese Investeringsfonds laat zich ook al niet controleren waar de miljarden blijven".
En dat is dus niet waar @bps!
bps
YogibeerYogibeer
bpsYogibeer
bpsHilterman
YogibeerBij KPMG is ondanks goedgekeurde jaarrekeningen een fors schandaal aan het licht gekomen.
De raad van bestuur heeft de eigen maatschapleden fors benadeeld door gerotzooi met subsidies op de nieuwbouw.
En dat zijn de mensen die bij andere bedrijven en instellingen moeten toezien op feitelijk juiste verslaglegging, dat zijn de mensen die tijdig moeten waarschuwen voor gevaren die de onderneming of instelling bedreigen?
Waar zijn de accountants bij de derivaten problemetiek?
Welke accountant heeft de jaarrekeningen van Vestia goedgekeurd?
Vraag eens aan Pieter Lakeman wat de waarde is van de handtekening van een RA of een AA onder een jaarrekening.
Yogibeer
HiltermanHilterman
YogibeerIk vroeg slechts om een accountant te nomen die niet betrokken is bij schandalen.
Bij KPMG bakken ze het helemaal bruin door de geachte dames en heren collega's te belazeren.
Dit soort RA's zou voor het leven de bevoegdheid ontnomen moeten worden om als accountant op te treden.
Integriteit hoort tot de belangrijkste eigenschappen die je mag verwachten van een accountant.
Hij of zij houdt namens aandeelhouders, financiers etc toezicht op de verslaglegging.
Die partijen zouden blindelings moeten kunnen vertrouwen op de handtekening van de accountant. Helaas leert de praktijk dat het vertrouwen regelmatig geschonden wordt.
Yogibeer
HiltermanYogibeer
Yogibeerbps
YogibeerPapier is gewillig. Maar daarmee heeft het EP nog geen inzage en controle.
Controleert u het werk van KPMG?
Ik heb in mijn leven met 5 grotere accountantskantoren te maken gehad.
4 waren corrupt/partijdig en de 5e had de kans niet. Ik hoef ze niet weer.
Yogibeer
bpsbps
YogibeerDe MKB gespecialiseerde AA accountant “begreep” dat niet en deed het
tegenovergestelde met vereenvoudiging, negatieve manipulatie en verwarring.
Alles werd door elkaar gehaald als voorbereiding op executie van waardevolle
activa. Zo weinig mogelijk werk voor meer geld en groot belang bij executie door "vrienden" m.b.v. Rabobank van een minstens zesvoudige overwaarde.
Consult bij RA leidde tot nog minder voor meer geld, meer onverschilligheid, waan en megalomanie. Ongeveer van hetzelfde als ik hier bij jou aantref.
In faillissement bleek zelfs een 12-voudige overwaarde voor executie na een meervoudige notariële fraude dat in de doofpot ging na financiering uiteindelijk IN faillissement (niet voor) door een RA die n.b. zitting had in de Raad van Tucht.
Ik kwam 3x voor de muur te staan en 3x kwam ik er zelf voor weg.
Niet dankzij, maar ondanks accountancy.
De 4e keer ging het mis. Dus sodemieter op met je bla bla, RA.
Yogibeer
bpsAls FTM het hiervan moet hebben dan zie ik een slechte toekomst voor de site.
bps
YogibeerYogibeer
bpsDus, als je denkt dat er malversaties hebben plaatsgevonden, begin dan een procedure. Wie houd je tegen?
bps
YogibeerIk heb mijn portie wel gehad als 'kleintje' met en sinds de Raad van Tucht.
Pieter Lakeman kan je nog meer vertellen.
Yogibeer
bpsbps
YogibeerDoe wat je zegt.
Yogibeer
bpsbps
YogibeerYogibeer
bpsbps
YogibeerYogibeer
bpsSanne
HiltermanHilterman
Sanne