
Meer vrijheid was misschien wel de belangrijkste belofte bij de introductie van marktwerking in de zorg. Vrijheid voor nieuwe aanbieders om te laten zien dat het beter kon en vrijheid voor de patiënt om zelf een zorgverlener te kiezen. Lees meer
Die vrijheid staat ter discussie. De zorgverzekeraars, als beheerders van de premiegelden, willen meer macht om te bepalen waar het aan uitgegeven mag worden en meer invloed om zorgverleners te sturen middels contractafspraken.
Artikel 13 van de Zorverzekeringswet (ZVW) bepaalt dat verzekeraars ook een vergoeding (van in de praktijk zo'n 80 procent van de prijs) moeten betalen wanneer een patiënt kiest voor een zorgverlener zonder contract. Daar wilden de verzekeraars graag van af. Minister Edith Schippers loodste vorig jaar een wetsvoorstel door de Kamer dat artikel 13 zo wijzigt dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om die vergoeding te betalen. Daarmee kon de verzekeraar in feite bepalen welke zorgverleners economisch bestaansrecht houden en welke niet - en zou het een stuk makkelijker worden om in contracten vast te leggen hoe zorg precies verleend moet worden. Zorgverleners uit allerlei branches maakten zich zorgen over deze toename van macht van de verzekeraar en verzetten zich het afgelopen jaar heftig tegen de wetswijziging en zorgde in de Kamer bijna voor een kabinetscrisis en sneuvelde uiteindelijk in de senaat. Follow the Money publiceerde talrijke artikelen over dit proces. We laten het daar niet bij zitten.
Follow the Money volgt de ontwikkelingen rond zorgverzekeraars op de voet en investeert in diepgaand onderzoek. Hieronder de resultaten van onze inspanningen.
Psychiaters behandelen ‘te veel’ patiënten en moeten verzekeraar tonnen terugbetalen
Ethisch incasseren is nog steeds een probleem voor verzekeraar Menzis
Verzekeringsweigeraar krijgt duizenden euro’s terug
Zilveren Kruis liet minister Bruins blunderen met niet-bestaand onderzoek
‘De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus ik doe er niet aan mee’
Zzp’ers krijgen Achmea in de rechtszaal op de knieën voor vrije artsenkeuze
Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen
Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraars vrij spel
De onzichtbare strijd om de zorgmiljarden
De jaren van ijzeren Edith
© Follow the Money
Psychiaters behandelen ‘te veel’ patiënten en moeten verzekeraar tonnen terugbetalen
Twee naar eigen zeggen ‘burgerlijk ongehoorzame’ psychiaters moeten Zilveren Kruis in totaal ruim 332 duizend euro terugbetalen. Ze hebben volgens de zorgverzekeraar te veel patiënten behandeld, en declareerden boven hun ‘omzetplafond’. De door de rechter opgelegde restitutie betekent dat ze hun patiënten gratis hebben behandeld.
- In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hanteren verzekeraars zogeheten ‘omzetplafonds’. Zelfstandig werkende psychiaters en psychologen mogen jaarlijks niet meer declareren dan een opgelegd maximumbedrag. Wie te veel patiënten behandelt (of te lang) en dus hogere kosten declareert, krijgt een navordering. Volgens zorgverzekeraars helpen de omzetplafonds om patiënten te spreiden, keuzevrijheid te vergroten en zorgkosten te verlagen.
- Zilveren Kruis spande rechtszaken aan tegen twee psychiaters die meerdere jaren hun toegestane budget overschreden. Zij moeten nu bij elkaar zo’n 332 duizend euro aan de zorgverzekeraar terugbetalen. De rechter toonde niettemin begrip voor de handelwijze van de psychiaters: ‘Een patiënt op de stoep, die weiger je niet, dat snap ik.’
- Veel therapeuten krijgen te maken met terugvorderingen door verzekeraars, bleek uit eerder onderzoek van Follow the Money. Onterecht, menen de behandelaars. Ze hielpen mensen in nood met zorg die de verzekeraar verplicht is te vergoeden. En ze leverden ze met hun behandelingen een bijdrage aan het terugdringen van de wachtlijsten.
- Verzekeraars gaven bovendien jaarlijks 300 miljoen euro minder uit aan geestelijke gezondheidszorg dan ze met het ministerie van Volksgezondheid hadden afgesproken.
‘Hopelijk treffen we een dappere rechter, die een grens durft te trekken.’ Voorafgaand aan de zitting probeert de advocaat de moed erin te houden: misschien kan ze haar cliënt, psychiater Sofia, vandaag een overwinning bezorgen. Als de rechter maar moedig genoeg is om zorgverzekeraar Zilveren Kruis een halt toe te roepen.
Volgens Zilveren Kruis behandelde Sofia jarenlang te veel patiënten en declareerde ze meer dan het haar toegestane ‘omzetplafond’.
Vrijgevestigde psychiaters als Sofia – en Johan, die een maand later ook voor de rechter staat – mogen van Zilveren Kruis jaarlijks zorg verlenen tot aan een maximumbedrag, het plafond. Dreigen ze daar bovenuit te komen, dan moeten ze patiënten terugverwijzen naar de verzekeraar, die ze dan helpt een andere behandelaar te vinden.
Omdat Sofia dit naliet en te veel behandelingen declareerde, vordert de zorgverzekeraar nu via de rechter geld van haar terug. Maar, betoogt haar advocaat, ze heeft deze mensen wel behandeld. Sofia heeft voorkomen dat de wachtlijsten groeiden, verzekerden zorg geboden en daarmee ook Zilveren Kruis geholpen.
‘Een patiënt op de stoep weiger je niet, dat snap ik’
Wie tijdens de zitting goed oplet, voelt aan dat het vonnis waarschijnlijk nadelig uitpakt voor de psychiater. Maar er is ook nog die andere werkelijkheid, ziet de rechter: ‘Een patiënt op de stoep, die weiger je niet, dat snap ik. Die geef je geen telefoonnummer: bel dat maar, hopelijk kunt u over twee weken terecht.’
Ondanks dit begrip is de uitspraak onverbiddelijk en exact twee weken na het vonnis staat een deurwaarder op de stoep. Sofia moet binnen twee dagen 218 duizend euro terugbetalen. Dit bedrag is een optelsom van drie jaar overschrijding van haar omzetplafond, vermeerderd met zaken als rente en proceskosten.
‘Plafonds zorgen voor regie’
Omzetplafonds zijn er niet voor niets, zeggen zorgverzekeraars. Dankzij die maximumbedragen kunnen ze cliënten beter verdelen over de behandelaars in een regio.
Zilveren Kruis meldt in de rechtbank dat verzekerden daardoor meer keuzevrijheid hebben en dat de spreiding van patiënten helpt de zorgkosten (en daarmee de zorgpremie) te beteugelen. Hoe meer behandelaars hun omzetplafond overschrijden, hoe minder Zilveren Kruis op de zorgmarkt de regie kan voeren.
Die regierol is extra belangrijk, nu Zilveren Kruis van ‘de toegankelijkheid in de ggz’ zijn ‘topprioriteit’ heeft gemaakt. De verzekeraar wil daarvoor voldoende zorg inkopen, online-behandelingen stimuleren, cliënten spreiden door ze te bemiddelen naar andere zorgaanbieders, en de omzetplafonds verhogen als er in een regio onvoldoende alternatieven zijn. Maar dat kan alleen wanneer alle zorgaanbieders met wie de verzekeraar een contract afsluit zich aan de afspraken houden.
Zilveren Kruis stelt die afspraken zelf vast. In zijn inkoopbeleid voor 2023 schrijft het bedrijf: ‘Wij maken gebruik van Zilveren Kruis maximumtarieven. De tarieven staan vast en zijn niet onderhandelbaar.’
Dat geldt ook voor de omzetplafonds: ‘U vindt de hoogte van het omzetplafond in het inkoopportaal [...]. De omzetplafonds zijn niet onderhandelbaar.’
Johans omzet halveerde door het Zilveren Kruis-plafond, met zware financiële consequenties
Over die handelwijze van Zilveren Kruis gaat het in april ook in de rechtszaak tegen de vrijgevestigd psychiater Johan. Hij overschreed zijn omzetplafond en moet, net als Sofia, geld terugbetalen. Maar de rechters tonen zich kritisch over hoe het omzetplafond van Johan in 2015 tot stand kwam: naar ‘redelijkheid en billijkheid’ was dat ‘onaanvaardbaar’.
Zilveren Kruis stelde destijds zo’n laag maximumbedrag vast dat Johans omzet bijna halveerde, met ‘zware financiële consequenties voor zijn praktijk,’ zo staat in de uitspraak.
Tijdens de zitting noemt de psychiater zijn plafond ‘zo ridicuul, dat ik het niet eens geloofde’. ‘Als zorgverzekeraars zo mogen handelen, zijn mijn patiënten vogelvrij.’
Op andere terreinen hield Zilveren Kruis eveneens ‘onvoldoende rekening met zijn belangen’. Zo was de budgetoverschrijding in 2015 Johans eerste keer, en kwam de verzekeraar pas in juni 2018 met de eindafrekening.
Johan liet ook steken vallen, constateren de rechters. De psychiater is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van zijn ‘productie’ maar hij nam van 2016 tot en met 2019 geen contact op met Zilveren Kruis toen hij met zijn behandelingen het opgelegde maximumbedrag had bereikt. Hij vroeg bij de verzekeraar ook geen extra budget aan.
Brandbrief
Johan en Sofia zijn niet de enige zelfstandig werkende psychiaters die zich uitgeknepen voelen door zorgverzekeraars. In november 2021 ontving Paul Blokhuis (CU), de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brandbrief ondertekend door 230 therapeuten, onder wie Johan en Sofia.
Ze schreven dat de omzetplafonds steeds lager worden, zelfs bij lange wachtlijsten; dat de plafonds niet worden aangepast, ook niet na fusies van zorgverzekeraars; dat verruiming vrijwel nooit bespreekbaar is, zelfs niet wanneer psychiaters contractueel verplicht zijn om door te behandelen nadat ze hun plafond hebben bereikt.
De onvrede wordt verder gevoed door onderbestedingen in de ggz: vanaf 2012 gaven verzekeraars er jaarlijks 300 miljoen minder aan uit dan was afgesproken. De omzetplafonds waren daarvan volgens de Algemene Rekenkamer ‘een belangrijke oorzaak’.
‘Een opvallend fenomeen in de ggz is dat het beschikbare budget voor zorg niet wordt opgemaakt, terwijl er toch wachtlijsten zijn voor patiënten,’ schrijven de onderzoekers van de Rekenkamer.
‘Je kunt de marktwerking succesvol noemen, maar in een vergrijzende samenleving kun je niet blijven knijpen’
De advocaat van Johan merkte ter zitting op dat Zilveren Kruis dankzij onderbesteding, en uitgaande van zijn marktaandeel, tussen 2014 en 2018 zo’n 488 miljoen euro moet hebben overgehouden.
Volgens Patrick Jeurissen, hoogleraar betaalbare zorg (Radboudumc), en Hans Maarse, emeritus hoogleraar gezondheidsbeleid (Universiteit Maastricht), hebben de onderbestedingen te maken met de dominante positie van verzekeraars in de onderhandelingen met behandelaars.
‘Het is een curieuze situatie als je ziet dat [..] de wachtlijsten in de ggz de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen,’ stelde Jeurissen eind 2021. ‘Het systeem van marktwerking drukt heel erg op de kosten. Dat kun je succesvol noemen, maar in een vergrijzende samenleving kun je niet blijven knijpen. Dan loop je een keer vast.’
‘Gratis geld voor verzekeraars’
Follow the Money schreef eerder over terugvorderingen die psychiaters en psychologen in het nauw drijven. Tientallen therapeuten moeten duizenden tot tienduizenden euro terugbetalen, omdat ze meer patiënten behandelden dan toegestaan.
Met de terugvorderingen incasseren verzekeraars jaarlijks miljoenen. Gratis geld, zo menen de behandelaars. De zorgpolis van de verzekerde geeft recht op bepaalde behandelingen en de verzekeraar is verplicht die te betalen.
Veel behandelaars vinden dat de ggz nu al muurvast zit door het financiële beleid van verzekeraars. De recente (gedeeltelijke) sluiting van drie belangrijke specialistische klinieken doet vrezen voor nog langere wachttijden.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid wachtten eind 2021 ongeveer 31 duizend mensen te lang op een behandeling. Hoe groter en complexer hun problemen zijn, des te langer moeten ze wachten, zo stelde de Algemene Rekenkamer vast.
‘Steeds minder therapeuten willen een contract met een zorgverzekeraar’
Volgens de 230 zelfstandig gevestigde psychiaters van de brandbrief willen steeds minder collega’s een contract afsluiten met een zorgverzekeraar en houden er steeds meer maar helemaal mee op. ‘Als alle zelfstandig gevestigde psychiaters stoppen met hun praktijk, dan komen ongeveer 60 duizend patiënten met complexe psychiatrische problematiek op de wachtlijsten erbij,’ schrijven ze.
Navraag bij Zilveren Kruis leert dat het aantal vrijgevestigde psychiaters met een contract sinds 2020 met zo’n 14 procent is afgenomen. ‘De daling vinden we moeilijk te verklaren,’ schrijft een woordvoerder, die de invoering van een nieuw landelijk vergoedingenstelsel noemt als mogelijke oorzaak.
Waarom komen psychiaters en psychologen in de problemen met hun omzetplafond?
Zelf voeren ze aan dat voor sommige patiënten in hun regio geen goed alternatief adres te vinden is, en dat het van tevoren lastig is om in te schatten hoelang een behandeling duurt.
Bovendien is vaak in het contract met de verzekeraar vastgelegd dat ze bij het bereiken van hun omzetplafond een eenmaal ingezette therapie niet mogen afbreken.
Veel verzekeraars zien overigens, anders dan de Rekenkamer, geen relatie tussen wachtlijsten en omzetplafonds, bleek uit eerder onderzoek van Follow the Money. Personeelstekorten, onjuiste diagnoses en onvoldoende uitstroom van patiënten zijn volgens hen de boosdoeners.
Zorgbemiddeling
Doordat behandelaars doorbehandelen boven het omzetplafond zonder dit tijdig te melden bij de zorgverzekeraar, dragen zij juist bij aan langere wachttijden, stelt Zilveren Kruis tijdens de zitting van Sofia. Want, zo redeneert de verzekeraar, als Sofia maar tijdig aan de bel had getrokken had de afdeling zorgbemiddeling van het Zilveren Kruis haar patiënten elders kunnen onderbrengen. Dan was het zeker gelukt om binnen de gestelde termijnen een andere behandelaar te vinden.
‘Nu werk ik extra om Zilveren Kruis terug te betalen voor behandelingen die ik al eerder heb uitgevoerd’
‘Apert onjuist,’ onderbreekt Michiel Hengeveld het betoog van de advocaat van Zilveren Kruis. De emeritus hoogleraar en vrijgevestigd psychiater is voor Sofia aanwezig om de rechtbank van context te voorzien. ‘Inmiddels haalt niemand meer die normen, zeker niet voor de zware patiënten die Sofia behandelde. Uw afdeling belt ook stad en land af voor plaatsen.’
Ook de rechter heeft bedenkingen bij Zilveren Kruis’ zonnige voorstelling van zorgbemiddeling: de ‘al jarenlang te lange wachtlijsten’ zijn een ‘feit van algemene bekendheid’, staat in het vonnis. De mededeling van Zilveren Kruis dat de verzekeraar er wel in zou slagen tijdig alternatieve behandelaars te vinden, roept ‘dan ook vragen op’.
Nu moeten beide psychiaters dus tonnen terugstorten. Psychiater Johan pakte met dat doel de afgelopen twee jaar extra werk aan. ‘Krom,’ zegt hij daarover. ‘Dat ik extra werk doe om Zilveren Kruis terug te betalen voor behandelingen die ik eerder al lang en breed heb uitgevoerd.’
De uitspraak ziet hij evenwel als winst: ‘De rechters noemen deze werkwijze onredelijk en onbillijk, en dat is ook zo. Inhoudelijk wordt niet gekeken hoe de zorg beter kan. Dat zou op nummer één moeten staan.’
Factuur naar patiënt
Zilveren Kruis zegt dat het ‘altijd de voorkeur geniet om zaken in overleg op te lossen’, buiten een rechter om. In 2021 was de verzekeraar wel verwikkeld in een proces tegen een collectief van samenwerkende psychologen en psychotherapeuten.
Het hof oordeelde toen in hoger beroep dat juist Zilveren Kruis in totaal zo’n 64 duizend euro moest restitueren van een onterechte terugvordering. De verzekeraar had over 2012 geld terug geëist zonder eerst een omzetplafond overeen te komen. Zilveren Kruis was bovendien ‘niet gerechtigd het omzetplafond in 2016 eenzijdig te verlagen’.
‘Je wordt behandeld als een grote fraudeur. Het is onwerkelijk’
Johan doet inmiddels geen zaken meer met Zilveren Kruis. Hij stuurt een factuur naar patiënten die daar verzekerd zijn. Die moeten zij aan hem voldoen, en zelf bij hun zorgverzekeraar declareren. Niet ideaal, maar nog altijd beter dan opgelegde omzetplafonds met bijbehorende navorderingen.
Sofia is helemaal gestopt met haar praktijk. Ze zorgt nu in Roemenië voor haar 90-jarige moeder. Ze vreest de 218 duizend euro nooit terug te kunnen betalen, ook omdat ze naar eigen zeggen al zo’n 100 duizend euro aan proceskosten kwijt is. ‘Ik kan nog steeds niet geloven dat dit allemaal echt gebeurt, je wordt behandeld als een grote fraudeur. Het is onwerkelijk.’
Haar laatste hoop is het hoger beroep dat ze gaat instellen. ‘Ik hoop dat ik daarin een rechter tref die oog heeft voor de situatie van de ggz in Nederland.’
62 Bijdragen
[Verwijderd]
Marco Krook 3
Dinet Koopman 3
Marco KrookRobin de Koeijer
Marco KrookHannie Groen 5
Gerard van Dijk 6
Hannie GroenDinet Koopman 3
Gerard van DijkCo Stuifbergen 5
Hannie GroenWegsturen kan natuurlijk, maar niet elke hulpverlener kan tegen de gedachte dat iemand zich dan misschien van kant maakt, of z'r kind verwaarloost enz.
En inderdaad wordt er tegenwoordig vaker een beroep op de GGZ gedaan dan vroeger.
Het gevolg is dat commerciële partijen de makkelijke gevallen behandelen, en de zware gevallen wegsturen.
Overigens bestaan de RIAGGs nog steeds, maar ze heten tegenwoordig anders (en ze zijn meestal gefuseerd tot nog grotere instellingen).
Marjo Hebbes 2
Co StuifbergenMarjo Hebbes 2
Co StuifbergenQuerein Rein 1
Co StuifbergenDinet Koopman 3
Hannie GroenMet zelf pensioenopbouw regelen en alle verzekeringen, aanschaf elektronisch dossier etc is het niet beter verdienen.
Robin de Koeijer
Hannie GroenCo Stuifbergen 5
Of ook voor mensen met een restitutie-polis?
HH Manders 4
Co StuifbergenZilveren Kruis zegt gewoon: Wij betalen dit jaar aan jou als zorgverlener maximaal bedrag x (ongeacht soort verzekerde). En ja, dit kan betekenen dat halverwege het jaar een zorgverlener GEEN geld meer zal krijgen van een zorgverzekeraar, hoeveel of hoe weinig nieuwe patiënten (of nieuwe behandelingen) de patiënt doet. Dit geldt voor alle soorten zorg - ik weet dat een aantal jaren geleden in September (!) mensen niet meer voor nieuwe algemene (= niet academische zorg) behandelingen naar één van de academische ziekenhuizen in Nederland mochten, want het vergoedingenplafond was bereikt. Dat betekende dat vanaf dat moment de kosten voor alle behandelingen voor rekening van het ziekenhuis zouden zijn.
Dit omzet-plafond is ook een (deel van het) probleem bij het nu inhalen van uitgestelde zorg.
Natura polis betekent dat jij alleen vergoed krijgt als je naar een door de zorgverlener geselecteerde zorgverlener gaat. En ja, dit kan dus betekenen dat je NIET naar het ziekenhuis bij jou in de buurt kan, maar lang moet reizen (meestal eigen kosten). Ik meen dat er op een gegeven moment bij een zorgverzekeraar op die manier voor Limburg nog maar twee ziekenhuizen beschikbaar waren voor mensen met een Natura-polis. Of dat je voor de ene soort zorg op de ene plek moet zijn, maar voor de vervolgzorg (of parallelle zorg bij meerdere aandoeningen) naar een andere plek.
En let wel, het argument voor de selectie voor natura-polissen is - volgens de zorgverzekeraars - gedeeltelijk op kwaliteit. Dat laatste is praat voor de bühne.
Co Stuifbergen 5
HH MandersHet geldt dus ook voor mensen met een restitutiepolis.
Als ik een zorgverzekering afsluit, koop ik, als ik het goed begrijp, dus een kat in de zak:
Ik weet namelijk niet welke plafonds de verzekeraar afgesproken heeft, dus ik weet niet wanneer ik aan de beurt kom.
HH Manders 4
Co StuifbergenAls je wil weten waar je terecht zou kunnen, dan moet je:
- overleggen met een huisarts (voor de verwijzing)
- dan met de verzekeraar bellen met de vraag of je daar nog naartoe mag of kan.
- Afspraak maken en hopen dat plafond niet bereikt is tegen de tijd dat je op de afspraak mag komen.
Co Stuifbergen 5
HH MandersEn dat kan volgens mij niet.
(dan moet ik weten hoe hoog de plafonds zijn, en hoeveel verzekerden de verzekeraar in mijn regio heeft).
Daarom kan ik de polissen niet vergelijken !
HH Manders 4
Co StuifbergenResultaten uit het verleden (waarop de modellen zijn gebaseerd) zijn geen garantie voor de toekomst. Een ander probleem is dat er vaak gewerkt wordt met (regionale) gemiddelden en ander verborgen spul.
De benodigde gegevens (budgetplafonds etc.) ga je nooit krijgen, want dat wordt ALTIJD "weggelakt" onder de noemer 'concurrentiegevoelige informatie".
Co Stuifbergen 5
HH MandersDat geldt alleen als tijdens de corona-epidemie sommige plafonds niet bereikt zijn.
Dan hebben verzekeraars blijkbaar geld verdiend aan de corona-epidemie.
HH Manders 4
Co StuifbergenWant aan de ene kant zal een hoop zorg niet zijn verleend (dus budget plafond niet bereikt), maar aan de andere kant is er een hoop extra dure zorg verleend (die dus het bespaarde deel heeft opgemaakt).
Het zou me hogelijk verbazen als verzekeraars daadwerkelijk budget voor in te halen zorg hebben ingepland; ze zijn namelijk erg goed in plafonds verlagen per jaar (als om wat voor reden het jaar ervoor niet de limiet is gehaald), maar verhogen is een stuk moeilijker.
Dit (alles zit in een totaal pakket) is ook een reden waarom het regelmatig voorkomt dat dure zorg wordt uitgesteld omdat anders goedkope bulkzorg in de problemen komt (denk bijvoorbeeld scoliose operatie uitstellen - in sommige gevallen vele maanden zoniet een jaar - om meer bejaarden een kunst knie of kunst heup te kunnen geven; een voorbeeld wat al jaren geleden het landelijke nieuws haalde).
Co Stuifbergen 5
HH MandersQuerein Rein 1
HH MandersCo Stuifbergen 5
Dan zorgt Zilveren Kruis dat verzekerden niet de behandeling krijgen waarvoor ze verzekerd zijn.
Is dit oplichting?
Jan Ooms 10
Co StuifbergenRoelf van der Laan 3
Co StuifbergenOok het argument dat het omzetplafond de vrije artsenkeuze zou bevorderen lijkt mij onjuist. De patiënt wordt gedwongen een andere arts te kiezen dan zijn of haar eerste keus. Is de vrije artsenkeuze niet ook in de grondwet opgenomen?
Alleen het argument dat het omzetplafond de spreiding van de patienten over de beschikbare behandelaars zou bevorderen lijkt mij juist. Maar hoe dat de wachtlijsten zou kunnen bekorten wordt niet beargumenteerd. Waar is het dan wel goed voor?
Co Stuifbergen 5
Roelf van der LaanMaar ik vind het een vorm van oplichting als hierdoor verzekerden onnodig lang op de hulp wachten moeten.
Querein Rein 1
Roelf van der LaanAnca Buit 1
Co StuifbergenJammer dat dat niet duidelijker naar voren kwam, want ik heb de indruk dat als de rechter beseft had dat die patienten helemaal nergens heen gaan en geen alternatief krijgen aangeboden, wellicht anders had geoordeeld over de legitimiteit.
Oh ja, en een duidelijke schending van het recht op vrije artsenkeuze, dat had ook nog genoemd moeten worden. Zeker bij restitutiepolissen.
Gerard van Dijk 6
Verzekeraars stellen zelf die omzetplafonds in. Prima, maar dan ligt de primaire verantwoordelijkheid ook bij de verzekeraars. Zij moeten de behandelaar op de hoogte brengen dat ze geen patiënten meer mogen aannemen die bij hun verzekerd is. Als ik rechter was zou ik dat zo beoordelen. Maar de rechters is een andere mening toegedaan, voor hun is het volstrekt normaal dat de verzekeraars eenzijdig een omzetplafond mogen instellen en daar onbeperkt aan mogen beknibbelen (300 miljoen) en de behandelaars rechteloos mogen maken.
Onbegrijpelijk!
Co Stuifbergen 5
Gerard van DijkVermoedelijk staat daarin iets over het behandelplafond.
Dinet Koopman 3
Gerard van DijkHH Manders 4
Gerard van DijkDe enkele keer dat ze het wel doen (stikstof en urgenda bijvoorbeeld) breekt gelijk de pleuris uit.
Eveline Bernard 6
Gerard van DijkAnca Buit 1
Gerard van DijkHans Veldhuis 2
Waarschijnlijk omdat hij nooit zijn contract met Zilveren Kruis heeft gelezen. En denkt dat het allemaal van zelf wel goed komt. Beetje grote bek opzetten en dan lukt het wel. Zilveren Kruis wil gewoon dat een contract wordt uitgevoerd. Begrijpelijk, daar sluit je een contract voor af.
Johan is een typische moderne Nederlander: als iets fout gaat ligt het altijd aan een ander. Bij voorkeur de overheid of een andere grote organisatie.
Co Stuifbergen 5
Hans VeldhuisWaarschijnlijk omdat hij ook patiënten met een natura-polis helpen wilde (en wil).
Doordat hij nu wel inkomsten heeft, blijkt dat hij makkelijk het het zorgplafond omzeilen kan, en dus geen financiëel belang had bij het overschrijden ervan.
Ik denk dat Johan zijn contract uitstekend gelezen heeft, maar vond dat de bepalingen onredelijk waren.
Onredelijke bepalingen zijn, bij mijn weten, niet rechtsgeldig.
(U mag bijv. niet in een contract vastleggen dat iemand een nier afstaat als zij een lening niet terugbetaalt).
In dit geval is het zorgplafond niet zozeer nadelig voor de psychiater, maar wel voor de patiënt die op behandeling wacht.
Persoonlijk heb ik de indruk dat, door de omzetplafonds, Zilveren Kruis de verzekerden oplicht, want ZK zorgt dat een patiënt niet de zorg ontvangt waarvoor hij de verzekering betaalt.
Ik ben daarom verbaasd dat een rechter de bepaling legaal vindt.
(Maar sinds de toeslagen-affaire is mijn vertrouwen in de rechtspraak toch al minimaal).
Dinet Koopman 3
Co StuifbergenDinet Koopman 3
Co StuifbergenHH Manders 4
Hans VeldhuisIk denk dat voordat u compleet ongefundeerde en beledigende opmerkingen spuit u eens zich wat beter op de hoogte moet stellen mbt de situatie, en hoe het zorgverzekeringsstelsel in Nederland in elkaar zit en functioneert (met de extreem laakbare rol van zorgverzekeraars daarin).
Jan Ooms 10
HH MandersJohn Janssen 4
Als evenwel blijkt dat het geld tegen de plinten aan klotst bij diezelfde Zorgverzekeraars, is het aan een Kabinet/Minister om daar in te grijpen en passende, langdurige maatregelen te nemen. En daar wringt nu juist die schoen weer.
Je kan, en mag, dit soort zaken niet volledig aan een vrije markt toelaten. Zelfs, of juist, een neo-liberaal behoord te weten dat er TEVEEL gekeken gaat worden naar omzet/prijs dus winstverhoudingen. Als die actie dan juist schade toe gaat brengen aan hetgeen je als Regering dient te waarborgen, dien je maatregelen te nemen.
Er zijn natuurlijk altijd twee kanten aan de medische medaille. Hoop niet dat Mevr. Sofia het voorbeeld is van 'teveel' van dit soort excessen.
Co Stuifbergen 5
John JanssenMaar blijkbaar stellen ze quota in, zodat verzekerden niet de beloofde hulp krijgen.
Ik denk dat de regering hier inderdaad maatregelen nemen moet.
En ik denk dat een neo-liberaal dat heel goed weet.
HH Manders 4
Co StuifbergenDaarnaast gedroegen zorgverzekeraars - zeker de groteren - zich voor die tijd ook al zo, en dat konden ze doen omdat ze vaak praktisch gezien een regionaal monopolie hadden. Als zorgverlener was je dus volledig overgeleverd aan hun grillen.
Jan Ooms 10
Co StuifbergenGratis geld, jónguh!, zouden ze in Maaskantje zeggen.
Maar wie zijn nu de écht a-socialen…?!
Anca Buit 1
Jan Ooms... en dat is precies de schikking die men in sommige hoeken wel prima vindt: zorg voor de mensen die waardevol genoeg zijn, en dat de uitvallers het niet krijgen bewijst vooral dat ze toch al niet belangrijk waren. Terug naar de essentiele tweedeling in de zorg waar de toegang tot zorg voor rijke mensen aanzienlijk beter is dan voor mensen met weinig geld of mogelijkheden.
Jan Ooms 10
Anca Buithans van rheenen 7
"De zorgverzekeraar zal bij behoefte deze patiënten een plek bezorgen"? Hoe dan?
Co Stuifbergen 5
hans van rheenenAlbert van Esveld
John Janssen 4
Albert van Esveldhans van rheenen 7
Albert van Esveldde verzekeraar met na-les m.b.t. zijn overgedragen taken
de zorgverlener, die (goed georganiseerd) voor zichzelf een uitweg kan banen
de patiënt? waarmee hier helemaal neie gesproken werd?
Of wordt de maatschappij door regelgeving inmiddels zó onoverzichtelijk dat we steeds meer vertwijfelen?
Eline Gumbert 4
Harry van der Velde 2
Eline GumbertQuerein Rein 1
Eline Gumberthans van rheenen 7
Vervolgens komt er een intake en wordt er een aanvraag tot behandeling bij de verzekeraar gedaan. Na een toegestaan aantal behandelingen, moet opnieuw een behandelingsaanvraag worden gedaan.
Hoe bepaalt de verzekeraarsmedewerker vanachter zijn/haar monitor of dit wel/niet (meer) noodzakelijk is? Reinste willekeur zo lijkt het.
Andries Noback
John Janssen 4
Of geven we die wat meer? Herkennen we de zwaar getraumatiseerde gevallen, pikken we die er met fluwelen handschoen uit en proberen we die de geestelijke zorg te geven waar nodig?
Ik ga ervan uit dat de Dames en Heren van de Zorgverzekeraars daar nu al een flinke pot voor aan het optuigen zijn (over Goede Vrijdag gesproken!).
Of hou ik mezelf voor de gek?
Mark Rietveld 1
Vervolgens is in 2012 door Edith Schippers het "experiment met vrije tarieven" opgezet in de tandheelkunde, waarbij de verzekeraars terstond met contracten met maximumtarieven voor elke behandeling etc. etc. kwamen. Dat is dus al geen "marktwerking in de zorg" want als elke tandarts een contract met dezelfde zorgverzekeraar tekent rekenen ze allen hetzelfde tarief, te weten het maximum dat die verzekeraar stelt, en valt er dus voor patienten daadwerkelijk niets te kiezen qua tarieven. Het is eerder door verzekeraars gestuurde cartelvorming.
Tandartsen zijn echter een goed georganiseerde beroepsgroep (NMT, ANT) en hebben de verzekeraars (wijselijk) buiten de deur weten te houden.
In casu bij psychiatrische zorg: stel, er zijn 100 psychiaters in Nederland, die jaarlijks ieder 50 patienten kunnen (of in dit geval mogen behandelen) dan ligt de zorgcapaciteit van de sector vast op 5000 patienten. Als je als verzekeraar weet uit de statistieken dat er gemiddeld 8000 mensen psychiatrische zorg zoeken per jaar "maar geen zorgen Alice, als u boven uw limiet komt sturen we uw patient door naar Bob", dan verschuiven de patienten gewoon 1 positie in de carousel, en komt het er eenvoudigweg op neer dat er gewoon 3000 gratis behandelingen worden uitgesmeerd over het totale aantal zorgverleners. Dat is een mooi verdienmodel voor een verzekeraar, zijnde een commerciele entiteit, nietwaar?
Pieter
Geweldig goed artikel.
Querein Rein 1
Querein Rein 1