
Follow the Money duikt in de wereld van de 'commodities'.
Van slavernij beschuldigde koffietelers doen ongehinderd zaken – met steun van Nederlandse banken
Complexe regels lokken fraude met biodiesel uit
Toezichthouder krijgt eindelijk tandjes in biodieselsector
Grootschalige fraude met biodiesel stoot ‘Veluwse vetkoning’ van zijn troon
Je hangt een kroket in het vet en je kunt biodiesel maken
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Miljoenenverlies door onregelmatigheden bij schimmig Rotterdams handelshuis Nidera
Telefoontap: Shell-topmannen praten over omkoping in Nigeria
Smerig spel door sponsor FC Emmen?
Dít hield de megazwendel in bij het Rotterdamse handelshuis Nidera
Nederlaag verbod op speculatie landbouwgrondstoffen
Veel Zwitsers maken zich zorgen over speculatie met landbouwproducten. Maar blijkbaar niet genoeg: Het voorstel om die speculatie te verbieden werd in een referendum verworpen. Toch is het niet helemaal een fiasco.
De speculatie met voedingsmiddelen benadeelt boeren overal ter wereld. Ook die in Zwitserland. Alleen al in 2012 verloren zij door het gokken op voedingsmiddelen 100 miljoen Zwitserse Frank, stelt het Zwitserse Initiative gegen Spekulation. Machtige financiële partijen houden met hun landbouwderivaten vaak ook nog eens de armoede in de Derde Wereld in stand. Die speculatie leidt tot bubbels in voedselprijzen waarvan de producenten – boeren en tuinders – zelden profiteren. En de consument al helemaal niet. In arme landen, waar een groter percentage van het inkomen aan voeding wordt besteed, komt dat keihard aan.
Die financialisering van de landbouw moet worden gestopt, vinden veel Zwitsers. Een verbond van socialisten, groenen, christelijke groeperingen en boeren heeft een referendum georganiseerd dat de puur financiële speculatie aan banden beoogt te leggen.
Nein, non, näeh
Zondag mochten de Zwitsers daarover stemmen. Maar het is niet het succes geworden waarop het burgerinitiatief had gehoopt. Een meerderheid van 59,9 procent van de stemmers heeft tegen het voorstel gestemd. De meeste Zwitsers zagen het voorstel als een bedreiging voor de Zwitserse economie, die relatief veel internationaal opererende voedingsbedrijven kent. Nestlé, Lindt & Sprüngli (chocola), Tetra Laval (melk en voedselverwerking) en Hero (kindervoeding) zijn enkele bekende voorbeelden.
Die Zwitserse handel in landbouwgrondstoffen is goed voor een omzet van 21 miljard dollar en heeft 10.000 banen gecreëerd
Maar daarnaast opereren ook veel handelsondernemingen vanuit Zwitserland. De koffiebonen voor een espresso macchiato bij Starbucks bijvoorbeeld zijn weliswaar in Nederland geroosterd, maar gekocht van Starbucks Zwitserland. En om fiscale redenen vaak ook nog eens voor een hogere prijs dan gebruikelijk is. Die Zwitserse handel in landbouwgrondstoffen is goed voor een omzet van 21 miljard dollar (4 procent van het BBP) en heeft 10.000 banen gecreëerd. Van daaruit werd een sterke campagne gevoerd om tegen het voorstel te stemmen.
Deregulering leidde tot speculatie-explosie
Het indekken tegen risico’s is zo oud als de handel in landbouwproducten zelf. Al sinds de middeleeuwen dekken handelaren zich in tegen bedreigingen zoals misoogsten, oorlogen en stormen. Het verschil met normale afdekking van risico is dat sinds de deregulering in de jaren negentig van zogenoemde commodity futures de handel grotendeels in handen is gekomen van financiële instellingen. Investment banks zoals Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley en Barclays zijn nu de vijf grootste voedselhandelaren ter wereld. Althans, op papier, want met de werkelijke handel hebben ze niets te maken.
De handel in voedselderivaten is sinds die deregulering geëxplodeerd. In 2011 bijvoorbeeld werd er op de grootste derivatenbeurs ter wereld, CBOT in Chicago, 73 keer meer in graanderivaten gehandeld dan in fysiek graan. Gokken op hongersnoden loont: door de enorme posities die zij in kunnen nemen, kunnen die zakenbanken de prijzen praktisch naar hun hand zetten. Dat is niet langer amoreel, maar ronduit immoreel, vinden critici.
In een zin is het referendum wel geslaagd, zeggen de initiatiefnemers van Spekulationstopp. Het heeft het onderwerp weer op de agenda gezet. Ook Follow the Money wil aandacht besteden aan dit onderwerp. Met name de rol die Nederland hierin speelt heeft onze interesse. Hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Wat is volgens jou interessant om te onderzoeken? Stuur je suggesties en ideeën naar redactie@ftm.nl.
9 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
De redenering is dat door voedsel opgeslagen te houden, er economisch voordeel ontstaat, voor iedereen, omdat dat voedsel daardoor een hogere waarde krijgt.
Handel is niets anders dan gebruik te maken van gelijktijdige en volgtijdelijke prijsverschillen, die handel vergroot waardes, en daarmee welvaart.
De agitatie tegen speculatie doet me denken aan de renteverboden van de drie monotheïstische godsdiensten, die verboden werden omzeild, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Contramine 1
Gilles Wattel 1Voor handel in futures (doorgaans zonder fysieke aan- en verkoop) is moeilijk te begrijpen dat dit tot een blijvend prijseffect leidt. De winst van de ene handelaar is precies het verlies van de ander. Een tijdelijke bubbel is voorstelbaar, maar moet vrij snel uit elkaar spatten.
Joost Visser 5
ContramineSpeculatie is een hersenbreker: je blijft rekenen, zeker als je het fysieke goed in bezit hebt.
Joost Visser 5
Gilles Wattel 1Uw definitie van handel lijkt meer op arbitrage.
Ja, dat renteverbod. Heb eens zaken gedaan met Saudie Arabie. Er werd geen rente berekend, maar een 'special fee', coincidentieel gelijk aan de dollarrente. Hoe hypocriet wilt u het nog hebben.
Richard Ran 4
EDIT:
De titel is dus misleidend. Misschien dat eerst maar corrigeren bij de start van een dossier. Vervolgens als realistisch uitgangspunt nemen dat "speculatie" an sich een nuttige functie vervult.
""The successful speculator, therefore, acting in his own selfish interest, neither knowing nor caring about the public good, promotes it.""
""First, the speculator lessens the effects of famine by storing food in times of plenty, through a motive of personal profit. He buys and stores food against the day when it might be scarce, enabling him to sell at a higher price. The consequences of his activity are far-reaching. They act as a signal to other people in the society, who are encouraged by the speculator’s activity to do likewise. Consumers are encouraged to eat less and save more, importers to import more, farmers to improve their crop yields, builders to erect more storage facilities, and merchants to store more food. Thus, fulfilling the doctrine of the "invisible hand," the speculator, by his profit-seeking activity, causes more food to be stored during years of plenty than otherwise would have been the case, thereby lessening the effects of the lean years to come.""
https://www.lewrockwell.com/2010/06/walter-e-block/the-speculator-is-a-hero/
Als het onderscheid voldoende duidelijk is gemaakt, dan kan een dossier worden aangelegd m.b.t. speculatie in derivaten en de invloed op voedselprijzen. Belangrijk punt om daarbij niet uit het oog te verliezen, is het simpele feit dat voedselprijzen door een groot aantal factoren worden bepaald.
Om er maar eens eentje te noemen die ook een grote rol speelt in het huidige tijdvak: de voedselschaarste die door de globalisten doelbewust is gecreëerd ten behoeve van "duurzaamheid".
Joost Visser 5
Richard Ranbos 2
actueel is de overname van chinees op syngenta(zwitserland)
'n bedrijf wereldwijd in zaden
https://www.syngenta-growth.com/en/home/
Frank Bakker 1
http://www.documentairenet.nl/review/de-voedselspeculant-geld-graan-en-revolutie/
bos 2
Frank Bakker=====================================
Brouwers van speciaalbieren slaan
alarm vanwege een tekort aan hop.De
laatste oogsten waren zo slecht dat de
prijzen sterk zijn gestegen.Dat raakt
vooral de kleinere brouwers.