
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
EU-landen eindelijk bereid grootste ontvangers van miljardenfonds te onthullen
Brussel hield onterecht documenten achter: felle kritiek van Europese ombudsman
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
Traag Den Haag laat Nederlanders te lang wachten op EU-voordelen
Nederland dreigt hoge rekening te krijgen voor Europees coronaherstelfonds
Europa rekent zich rijk met afromen van ‘droomwinsten’ op elektriciteit
Nederland ontvangt jaarlijks ruim twee miljard aan EU-subsidies. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Nederland ontvangt jaarlijks ruim twee miljard aan EU-subsidies. Komt dit geld op de juiste plekken terecht en wordt het gebruikt waarvoor het is bedoeld? Follow the Money controleert, daar waar anderen tekort schieten.
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel duldt geen ‘inmenging’ in besteding coronamiljarden
Nederlands toezicht op EU-visserijgeld was een puinhoop; kritische rapporten bleven in de la
Belastingbetaler draait telkens op voor verkeerd bestede EU-landbouwsubsidies
Subsidieproject Zeeuwse Tong: de bonnetjes die Brussel niet vertrouwt, betaalt Den Haag wel
Natuurorganisaties innen EU-subsidie bedoeld als inkomenssteun voor de boer
Groningen en Randstad krijgen meeste regio-geld uit Brussel
Finance Watch: de tandeloze anti-lobby in Brussel
Waar liggen kansen voor Nederland in nieuwe EU-begroting?
Europese Commissie lakte ‘politieke dingetjes’ weg in e-mails over Donald Duck-special
Italië belooft via het coronaherstelfonds meer plastic te hergebruiken. © ANP, Andrew Medichini
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Een EU-fonds van ruim 700 miljard euro moet ervoor zorgen dat alle lidstaten economisch herstellen van de pandemie, maar ook dat ze beter voorbereid zijn op nieuwe schokken. Geld wordt pas uitgekeerd na hervormingen. Een internationale groep onderzoeksjournalisten, geleid door Follow the Money, neemt de beloofde hervormingen onder de loep. Nederland beloofde van alles wat op het moment van de belofte al voor elkaar was.
- De Europese Unie tuigde in 2020 een ongeëvenaard groot fonds op om sterker uit de coronacrisis te komen: het coronaherstelfonds. Lidstaten kunnen aanspraak maken op ruim 700 miljard euro aan subsidies en goedkope leningen, in ruil voor economische hervormingen.
- Hoe lidstaten hervormen en waaraan ze het geld willen besteden, moeten ze vastleggen in plannen die ter goedkeuring naar de Europese Commissie gaan.
- Nederland had graag gezien dat lidstaten alleen nieuwe hervormingen en investeringen in die plannen mochten opnemen, maar een meerderheid van de lidstaten wilde er ook oude plannen mee kunnen financieren.
- Vervolgens heeft Nederland die optie ook gebruikt: zeker de helft van de maatregelen die Nederland moet nemen voor het de eerste deelbetaling aanvraagt, was al genomen op het moment dat Nederland zijn plan indiende. Ook Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Finland en Ierland beloofden maatregelen die al waren genomen.
- Een ander type belofte dat veel voorkomt, is de toezegging om Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetgeving. Bulgarije, Cyprus, Italië, Kroatië, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Spanje deden dat. Maar richtlijnen vertalen naar nationaal recht is sowieso verplicht.
- Dit artikel is onderdeel van het internationale #RecoveryFiles-project, dat door Follow the Money wordt geleid.
Duiders en commentatoren buitelden in de zomer van 2020 over elkaar heen met grote woorden. De oprichting van een coronaherstelfonds van 724 miljard euro gezamenlijk geleend geld, dat was alsof de EU ‘de Rubicon overstak’.
Het fonds was Europa’s ‘Hamiltonmoment’, een verwijzing naar het plan van Alexander Hamilton om de schulden van Amerikaanse staten te federaliseren.
Voor het eerst ging de Europese Commissie op grote schaal geld lenen op de financiële markten om dat te verdelen onder lidstaten. De zwaarst getroffen landen zouden het meest krijgen. Van de 724 miljard bestaat 338 miljard uit subsidies – die lidstaten dus niet hoeven terug te betalen – en 386 miljard uit leningen.
Dat het fonds bestaat uit gezamenlijk geleend geld is niet het enige unieke eraan. Markant is ook dat de Commissie pas uitkeert als lidstaten bepaalde maatregelen hebben genomen.
In plaats van bonnetjes in te leveren in Brussel, moeten landen hervormingen doorvoeren die ze in nationale herstelplannen hebben beloofd. Dat kan bijvoorbeeld een aanpassing zijn van de arbeidsmarkt, het pensioenstelsel of de belastingwetgeving van een lidstaat.
Geld voor hervorming
Sinds eind 2021 leidt Follow the Money een internationaal onderzoek naar de bestedingen en werking van het megafonds. Aan dat project, de #RecoveryFiles, doen onderzoeksjournalisten uit zo’n twintig EU-landen mee.
We ontdekten al dat consultancybureaus en de auto-industrie grote winnaars zijn van het herstelfonds, en dat de Commissie de inhoud van gesprekken met lidstaten zo veel mogelijk geheimhield.
De afgelopen maanden deden we onderzoek naar het ‘geld-voor-hervormingen’-systeem. Zo weten we nu dat landen oude toezeggingen presenteren als nieuwe plannen, of de verplichte invoering van EU-richtlijnen presenteren als nationale hervormingen. Het succes van het systeem blijkt vooral af te hangen van de ruggengraat van de Commissie: in hoeverre is die bereid tot actie als lidstaten hun beloftes niet nakomen?
De Europese Unie beschikt over een fonds met maximaal 723,8 miljard euro om de Europese economie weer vlot te trekken na de coronacrisis, de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (Recovery and Resilience Facility). Follow the Money heeft met journalisten en media uit twintig Europese lidstaten een grensoverschrijdend samenwerkingsproject opgezet om de uitvoering van het herstelfonds te controleren: de #RecoveryFiles. Aan dit artikel leverden de volgende journalisten een bijdrage:
- Ada Homolová, Follow the Money, Nederland
- Adrien Sénécat, Le Monde, Frankrijk
- Attila Biro, Context Investigative Reporting Project Romania, Roemenië
- Ben Weiser, ZackZack, Oostenrijk
- Carlotta Indiano, IRPI, Italië
- Daiva Repečkaitė, freelance journalist, Litouwen
- Gabi Horn, Szabad Európa, Hongarije
- Giulio Rubino, IRPI, Italië
- Hans-Martin Tillack, Die Welt, Duitsland
- Janine Louloudi, Reporters United, Griekenland
- Jarno Liski, Iltalehti, Finland
- Karin Kőváry Sólymos, Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Slowakije
- Karolina Farská, Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Slowakije
- Lars Bové, De Tijd, België
- Maria Delaney, Noteworthy, Ierland
- Maria Pankowska, OKO.press, Polen
- Mihaela Tănase, Context Investigative Reporting Project Romania, Roemenië
- Nadia El Khannoussi, Follow the Money, Nederland
- Peter Teffer, Follow the Money, Nederland
- Petr Vodseďálek, Deník, Tsjechië
- Staffan Dahllöf, DEO.dk, Denemarken/Zweden
- Steven Vanden Bussche, Apache, België
Tweeënhalf jaar nadat de EU haar Rubicon overstak, voelen mondkapjes en avondklokken voor de meeste mensen als een ver verleden. Maar het coronaherstelfonds loopt nog tot eind 2026. Tot nu toe heeft de Commissie ruim 95 miljard euro aan subsidies uitbetaald en 47 miljard aan goedkope leningen verstrekt.
EU-diplomaten besloten onderling om zichzelf meer speelruimte te geven
Voordat de Commissie geld overmaakt, moet ze controleren of een lidstaat zijn ‘mijlpalen en doelstellingen’ heeft behaald. Toen Rutte en zijn collega’s in juli 2020 tot de oprichting van het fonds besloten, lieten ze in de slotverklaring opschrijven dat de lidstaten in hun nationale plannen een nieuwe ‘hervormings- en investeringsagenda’ dienden op te nemen.
Tegelijkertijd kwamen EU-diplomaten onderling overeen zichzelf meer speelruimte te geven.
Cyprus, Frankrijk, Letland, Hongarije en Malta wilden dat ook oude hervormingen en investeringen zouden meetellen in de nationale herstelfondsplannen. Dat blijkt uit een document dat openbaar is gemaakt na een verzoek van Follow the Money.
Frankrijk redeneerde dat lidstaten anders zouden wachten met hervormingen. Hongarije stelde voor dat alle maatregelen sinds 1 februari 2020 met terugwerkende kracht opgenomen mochten worden in de plannen. Met andere woorden, dat reeds gedane investeringen met herstelfondsgeld betaald mogen worden, en dat hervormingen die al zijn uitgevoerd als doel meetellen.
Stok achter de deur
Zweden en Oostenrijk waren volgens het document de enige expliciete tegenstanders van dit idee. ‘Financiering vanuit de EU zou moeten worden gebruikt als stok achter de deur voor ambitieuze structurele hervormingen die anders niet zouden hebben plaatsgevonden,’ aldus de Oostenrijkse delegatie.
‘Nederland bepleitte actief om bestaande maatregelen niet te laten meetellen’
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zat Nederland op de lijn van Zweden en Oostenrijk: ‘Nederland heeft er in de onderhandelingen actief voor gepleit dat maatregelen additioneel moeten zijn, dat wil zeggen dat bestaande maatregelen niet zouden worden gefinancierd. Er bleek echter brede steun onder lidstaten om bestaande of al voorgenomen maatregelen ook te kunnen financieren.’
Ironisch genoeg besloten Nederland en Oostenrijk met hun eigen herstelplannen precies te doen wat ze niet wilden toestaan: bestaande maatregelen met herstelfondsgeld financieren.
De Oostenrijkse denktank Momentum Institut berekende dat slechts 4 procent van de Oostenrijkse investeringen uit het herstelplan nieuw was. En in het coalitieakkoord dat Rutte’s VVD in december 2021 sloot met D66, CDA en ChristenUnie, is afgesproken dat het geld uit het herstelfonds wordt gebruikt ‘ter financiering van de plannen uit onder meer dit coalitieakkoord’.
Bij de presentatie van het eerste conceptplan in maart 2022 interpreteerde minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) de zaken nog wat nauwer: ‘In het coalitieakkoord staat dat de voor Nederland gereserveerde HVF-middelen alleen worden ingezet om reeds begrote en uit het coalitieakkoord volledig gedekte uitgaven te financieren.’ De 4,7 miljard waren dus vooral een mooie aanvulling op de schatkist.
Kaag liet de Tweede Kamer onlangs weten dat ze het eerste betalingsverzoek eind 2023 naar Brussel wil sturen. De moeilijkste hervorming die Nederland moet realiseren voordat het bedrag van 1,4 miljard euro wordt overgemaakt, is de invoering van een nieuwe pensioenwet.
De helft van de ‘voornemens’ was al ingevoerd toen Nederland het plan in juli 2022 naar Brussel stuurde
De minister lijkt er vertrouwen in te hebben, ook in het behalen van de andere 32 voorwaarden: ‘Momenteel ligt alles daarvoor op schema om die deadline te halen.’
De invoering van de pensioenwet is nog geen gedane zaak, maar verder is het vertrouwen van Kaag terecht, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Van de meeste zogeheten mijlpalen en doelstellingen is het behalen namelijk geen kunst. Zeker 13 van de 26 voornemens waren al behaald toen Nederland het plan in juli 2022 naar Brussel stuurde, veel andere bijna.
Zo belooft Nederland dat er een nieuwe Wet open overheid in werking zal treden, terwijl die al sinds 1 mei 2022 van kracht is. Het toegezegde ‘online platform met ondersteuning voor alle leerlingen in het eindexamenjaar’, bestond toen het plan werd ingediend al ruim een jaar. Overigens erkent Nederland in het plan soms dat een mijlpaal al is gehaald. De Commissie vond dat kennelijk geen bezwaar; het plan is goedgekeurd.
Een van de kwantitatieve doelen is dat voor het einde van 2022 de overheid minstens 75.000 tablets, laptops, simkaarten en routers aanschaft en verdeelt onder leerlingen die anders geen online onderwijs kunnen volgen. Maar uit een kabinetsbrief van juni 2021 blijkt dat de apparaten toen al waren verstrekt.
Naast Nederland en Oostenrijk hebben ook België, Denemarken, Duitsland, Finland en Ierland maatregelen in hun herstelplannen beloofd die al waren genomen. Vooral West- en Noord-Europese lidstaten dus.
Beloven wat al moet
In de plannen van Zuid- en Oost-Europa zien we een ander type belofte waarvan je je kunt afvragen of dat nou de bedoeling was van het herstelfonds. Zeker acht lidstaten (Bulgarije, Cyprus, Italië, Kroatië, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Spanje) beloven Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetgeving, of de doelstellingen uit die richtlijnen te behalen.
Maar EU-richtlijnen vertalen naar nationale wetten is sowieso verplicht – de vrijblijvend klinkende naam richtlijn is misleidend. Opmerkelijk genoeg hebben de mijlpalen uit de herstelplannen soms latere deadlines dan de EU-richtlijnen zelf.
Italië beloofde om uiterlijk eind 2021 een ‘nationaal programma ter beheersing van de luchtverontreiniging’ op te stellen – terwijl alle lidstaten die volgens de richtlijn al op 1 april 2019 moesten hebben. Bulgarije zegde in zijn herstelplan toe voor het einde van 2022 het begrip energiearmoede te definiëren; dat had al eind 2020 gebeurd moeten zijn.
Fijn dat Italië de helft van alle plastic wil hergebruiken, maar dat stond al lang in de bindende EU-richtlijn
Italië zegt ook toe eind 2025 acht concrete plannen voor recycling te behalen, zoals het hergebruiken van minstens de helft van alle plastic verpakkingen. Nuttige ambitie, maar niet nieuw. ‘Deze afvaldoelstellingen zijn al afgesproken. Ze zijn juridisch bindend,’ bevestigt Jean-Pierre Schweitzer, expert op het gebied van Europese afvalregels bij de milieuorganisatie European Environmental Bureau.
Het kan nog bonter. EU-lidstaten hebben sinds 1991 de tijd gehad om ervoor te zorgen dat ze uiterlijk in 2005 stedelijk afvalwater niet zomaar lozen, maar zo veel mogelijk zuiveren.
Spanje belooft in zijn herstelplan maatregelen te nemen om medio 2023 te voldoen aan deze afspraken. Italië zegt toe dat na maart 2026 niemand van zijn burgers nog woont in een agglomeratie die ‘niet-conform’ de afvalwaterrichtlijn is.
Je kunt op verschillende manieren naar deze houding kijken.
Politici uit ‘zuinige’ landen zoals Nederland zullen misschien zeggen dat de Commissie – dat de herstelplannen en dus de mijlpalen heeft goedgekeurd – lidstaten met EU-geld beloont voor maatregelen die ze toch al hadden moeten nemen. Andere landen hebben die maatregelen uit hun eigen begroting betaald, zou zo’n politicus zeggen.
Politici uit Zuid- of Oost-Europa zullen wellicht aanvoeren dat er nu eenmaal grote verschillen zijn tussen wat lidstaten kunnen besteden aan de uitvoering van Europese afspraken, zoals maatregelen om het milieu te beschermen. Dat werd onlangs weer duidelijk toen de Europese Commissie cijfers bekendmaakte over staatssteun.
Sinds maart 2022 heeft ze vanwege de Russische inval in Oekraïne de regels aangepast: lidstaten kunnen nu makkelijker subsidies en garanties afgeven aan bedrijven. Hoewel Duitsland en Frankrijk samen minder dan een kwart van het aantal inwoners van de EU hebben, zijn deze twee landen goed voor driekwart van het totaalbedrag aan nationale bedrijfssteun. Dat Italië op 69 miljard euro aan subsidies kan rekenen uit het herstelfonds, Duitsland op ‘slechts’ 28 miljard euro en Nederland nog geen 5 miljard, volgt ook uit deze klooflogica.
Terugkrabbelen wordt moeilijker
Het lijkt erop dat landen die erg afhankelijk zijn van de herstelfondsgelden geneigd zijn om zich coöperatiever op te stellen dan de landen die het geld makkelijker kunnen missen.
In november 2022 ontving Rome 21 miljard euro uit het fonds, nadat de Commissie vaststelde dat een ronde van 45 mijlpalen en doelstellingen was behaald. Een daarvan was een nieuwe wet die ondernemingen verplicht elektronische betalingen te accepteren, een maatregel die belastingontwijking tegengaat.
Brussel kan betalingen opschorten, er indirect mee dreigen is soms al genoeg
Kort nadat de miljarden waren overgemaakt, stelde de Italiaanse regering voor om die nieuwe wet te wijzigen. Rome wilde de boete voor pinweigeraars schrappen voor transacties onder de 60 euro. Na kritiek van Brussel – dat het terugdraaien van mijlpalen kan bestraffen door volgende betalingen op te schorten – krabbelde Italië terug.
‘Het herstelfonds heeft echt toegevoegde waarde en we hebben gezien dat het hervormingen over de eindstreep heeft getrokken’, zegt David Bokhorst, onderzoeker bij het European University Institute. ‘Ook in landen als Italië zie je dat het systeem van mijlpalen langdurige transformaties stabiliseert.’
De vraag is hoe standvastig de Commissie zal zijn op dit gebied. Op andere vlakken waar ze lidstaten aan het Europese recht moet houden, gaat dat namelijk niet altijd goed.
Veel aandacht zal uitgaan naar de beloftes van Polen over de stand van de rechtsstaat. De Poolse regering ligt al jaren in de clinch met de Europese Commissie over de onafhankelijkheid van de rechtspraak.
In 2020 bepaalde Het Hof van Justitie van de Europese Unie dat een drie jaar eerder opgerichte Poolse tuchtkamer niet onafhankelijk was. Rechters die door de tuchtkamer waren geschorst, moesten weer aan het werk kunnen. Maar het Poolse herstelplan doet deze toezegging niet. ‘Die rechters die geschorst zijn, mogen vragen of ze hersteld worden in hun functie,’ vertelde rechter Kees Sterk hier onlangs over in een FTM-podcast. ‘Dat duurt een jaar voor het beslist wordt, en er is geen garantie dat de beslissing positief is.’
Een groep Europese rechters vecht het besluit aan van de Commissie om het Poolse herstelplan goed te keuren.
Duitsland wedde op het verkeerde paard
Onderzoeker David Bokhorst wijst erop dat de Commissie de komende jaren meer dan 5.000 beloftes moet controleren: het herstelfonds loopt tot eind 2026. Het valt hem op dat lidstaten de moeilijkste doelstellingen in 2025 en 2026 hebben geagendeerd.
Er zijn maximaal twee uitbetalingen per jaar, en die zijn gekoppeld aan meerdere beloftes, soms tientallen. Wat er gebeurt als een lidstaat niet alle beloftes haalt, of een belofte gedeeltelijk, is onduidelijk. Vooral omdat de bedragen niet direct gekoppeld zijn aan gemaakte kosten, is nog onbekend hoe de Commissie een bedrag zou korten.
De Europese Rekenkamer wees daar in september 2022 al op in een rapport: ‘Het feit dat het te betalen bedrag van elke tranche het resultaat is van onderhandelingen en geen weerspiegeling vormt van de onderliggende kosten, zal het moeilijk maken te bepalen welke vermindering passend zou zijn.’ De Commissie werkt aan een methodologie maar kan (of wil) niet zeggen wanneer die klaar is.
Uitgerekend Duitsland kwam zijn beloftes niet na en moest dat bekopen met uitstel van betaling
Tot die tijd besluiten sommige landen te wachten met het indienen van een betalingsverzoek tot zeker is dat aan alle voorwaarden is voldaan. Een van de landen die in moeilijkheden is gekomen is nota bene Duitsland.
In gesprekken tussen Berlijn en Brussel over het conceptplan merkte de Commissie op dat een van de mijlpalen al was gehaald: een goedgekeurd vaccin tegen Covid19. De Commissie zag liever een wat ambitieuzer doel, blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven door een Wob-verzoek van RecoveryFiles-partner Die Welt.
Goed, zei Duitsland, dan beloven we dat een tweede bedrijf een coronavaccin ter goedkeuring voorlegt aan het Europees Geneesmiddelenagentschap. Maar daar bleek Berlijn op het verkeerde paard te hebben gewed. Het tweede bedrijf in kwestie, CureVac, slaagde er namelijk niet in een effectief vaccin te produceren, en trok de aanvraag in oktober 2021 in.
Duitsland had al in de zomer van 2022 een betalingsverzoek willen indienen bij de Commissie. Maar omdat het behalen van een van de voorwaarden nu onmogelijk was geworden – en Berlijn wel het hele bedrag à 4 miljard wilde hebben – heeft de regering een andere route gekozen. Op 9 december 2022 kwam ze met een herziene versie van het herstelplan, dat nu wacht op goedkeuring door de Commissie en vervolgens de lidstaten.
Dat uitgerekend het voor Duitsland bestemde geld uit het coronaherstelfonds in gevaar zou komen door niet-ingeloste beloften, is waarschijnlijk niet wat Rutte in gedachten had op die top in 2020. Zijn toenmalige collega bondskanselier Angela Merkel evenmin.
Dit onderzoek wordt ondersteund door IJ4EU, fonds voor grensoverschrijdende journalistieke onderzoeksprojecten.
16 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Interessant is daarom om terug te kijken naar hoe met veel poeha Rutte en Wopke stennis gingen schoppen in Brussel en triomfantelijk terug kwamen uit de 'onderhandelingen'. Uiteindelijk is het een show. En gelukkig maar.
John Janssen 4
Vincent HuijbersEn wij hier maar janken over een paar Ministers, en onderministers, en x tientallen ambtenaren die in het Oekraïnse van nu ontdekken wat je allemaal wel niet kan doen met x miljard gratis manna uit Brussel.
Mooie omschrijving van scherven en wondertape.
Gerard van Dijk 6
Terwijl je zou denken dat iets waar zij absoluut geen gebrek aan zouden moeten hebben is geld! Eerder bij FTM is aangegeven dat er ontzettend veel geld voor groen beleggen is, de beperkingen was dat er niet voldoende bedrijven waren die een groene impact hebben.
Juist lightyear lijkt mij de belangrijkste speler in de energie transitie. De auto kan meer energie opwekken tijdens het rijden dan dat het verbruikt. Het heeft batterijen waarmee de energie opgeslagen kan worden. En met slimme software zou die auto door bijvoorbeeld te koppelen aan je agenda energie aan je eigen woning kunnen leveren. De batterijen kunnen ook zorgen voor extra opslag op momenten dat er meer energie is dan er verbruikt word. Ik kan mij dus ook totaal niet voorstellen dat Nederland vanuit het Coronafonds minstens 1 miljard in deze startup investeert. Juist dit bedrijf heeft een kapitaalinjectie nodig om snel tot massaproductie te komen.
Waarschijnlijk gaat het net als met de windmolen en zonne-energie waar Nederland eerst voorop liep deze voorsprong door beleidsmaatregelen teniet heeft gedaan en vervolgens miljarden aan subsidie naar Denemarken en China gaat omdat het daar de productie en ontwikkeling plaatsvind. Het zou mij niet verbazen dat destijds Shell zijn belangen hierin heeft doen laten gelden.
Vraagje aan FTM, heeft Lightyear een tekort aan financiële middelen? Vinden wij in Nederland dat die productie ergens anders moet plaats vinden en dan vervolgens wel met jaarlijkse miljarden de auto subsidiëren en dat dat kapitaal ook naar het buitenland moet vloeien?
Waar komt onze weerstand tegen groen vandaan, welke tegenbelangen
Peter Teffer 3
Gerard van DijkJohn Janssen 4
Gerard van DijkKan mij zomaar voor stellen dat ze wel met een VdL hebben gesproken, die met inline productie van auto's grote ervaring hebben.
Vincent Huijbers 9
Gerard van DijkAls dit klopt is het denk ik wenselijk. Een auto met zo'n vanaf prijs zorgt voor een transitie bij enkele gelukkigen. Ik begrijp dat innovatie ergens moet beginnen en een prijskaartje heeft maar de weerstand zal pas verdwijnen als deze betaalbaarder en zo breder toegankelijker wordt.
https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/streep-door-lightyear-0/
Gerard van Dijk 6
Welke belangen spelen hier?
Vincent Huijbers 9
Gerard van Dijkhttps://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/arbeidsinspectie-grijpt-nog-steeds-niet-in-bij-schiphol-en-klm-duurt-ongebruikelijk-lang
We kunnen er op los innoveren wat we willen. Zolang de mens en leefomgeving ondergeschikt gemaakt worden aan economische belangen hebben we niets aan innovatie. Innovatie vraagt om om visie. Lef. Geen snelle winst. Vertrouwen in een vooruitzicht dat iets anders kan. Heb jij daar wat van gezien bij onze politici de afgelopen jaren?
Co Stuifbergen 5
Als andere landen zouden willen dat wij niet profiteren, konden ze instemmen met betere regels.
(Het omgekeerde is ook eens voorgekomen: Nederland gaf subsidie aan elektrische auto's, zodat in Nederland meer elektrische auto's op de markt kwamen.
Maar er was al een afspraak om in de EU meer elektrische auto's te produceren. Dus kwamen er gewoon minder elektrische auto's in andere landen, en was Nederland meer geld kwijt.)
Josephine Tusveld 1
Deze conclusie hangt mogelijk af van de definitie 'terugbetalen'? Vroeger hoefden búrgers en/of bedrijven de verleende overheids-subsidies doorgaans niet terug te betalen.
Inmiddels weten we dat aan die periode een einde is gekomen, hoofdzakelijk door toedoen van de EU raad.
Nu moeten (EU-) kredieten EN subsidies worden "terugbetaald" ivv (toekomstige) belasting (na-) heffingen zowel over de burgers, bedrijven als landen.
Aanspraak op 'belasting' verlaging of op 'subsidies' die niet helemáál hoeven worden terugbetaald worden aan scherpe 'groene' voorwaarden (zoals bijv. 'net zero', '100% CO2 vrije uitstoot, 'inclusive') gesteld met als uiteindelijk doel: 100% controle over al onze (persoonlijke) aankopen, boodschappen, bestedingen via ESG c.q. 'social credit system'.
Peter Teffer 3
Josephine TusveldJohn Janssen 4
Bij 1 van de lidstaten is de kans dat je komt te zwemmen in de prachtige zee tussen allerlei vormen van 'menselijk afval' nog een zeer reële. Ze plaatsen gelukkig de waarschuwing wel van tevoren in de media! De inwoners dachten dat de pot met EU gelden, sinds de toetreding zo'n 20 jaar geleden, ze zou afhelpen van de gigantische berg van huisvuil die langzaam giftig aan het lekken is, en de regelmatige aanwezigheid van 'ander troep' zoals beschreven. Een goede adequate controle van de diverse EU fondsen en giften zou dat wel bewerkstelligen! Gelukkig krijgen ze nog een tweede (en derde, en vierde, ....) kans.
Toch goed om te horen dat ook onze Mark en zijn alter ega (geintje) Angela de slinkse gaven hadden om het één en ander naar hun hand te zetten!
Alles wat 'overblijft' uit het fonds kan linea recta naar onze brother in arms Zelenski. Over 'afval opruimen' gesproken!
Jan Willem de Hoop 12
Dingen onnodig complex en ingewikkeld maken lijkt wel een werkgelegenheidsproject van en voor hoger opgeleiden.
Vincent Huijbers 9
Jan Willem de Hoophttps://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2022/steeds-meer-hoogopgeleiden-in-nederland-wat-voor-beroep-hebben-ze-?onepage=true#:~:text=Was%20in%201981%20nog%2011,tot%2075%2Djarigen%20in%202021.
Of er teveel van zijn staat misschien niet ter discussie maar eerder of ze 'hoger' opgeleid zijn.
Ingewikkeld maken is politiek van belangen. De knapste geleerden zoeken in de ingewikkeldste onderwerpen naar eenvoud.
Jan Willem de Hoop 12
Vincent HuijbersTwee prikkelende aanvullingen.
Maurijn