Nederland van Europese schlemiel naar saaie middenmoter [Graphics]

3 Connecties

Relaties

Europa Economische groei

Werkvelden

Economie
0 Bijdragen

De Europese economie is vrijwel tot stilstand gekomen door een val van de groei in Frankrijk en Duitsland. Nederland is een brave middenmotor. Bekijk de interactieve kaart.

Het CBS meldde vandaag dat Nederland, na een jaar lang krimp, in het derde kwartaal met 0,1 % groeide (met dank aan de statistici). Het is geruststellend om te weten dat het 'gevoel' de president van De Nederlandsche Bank - Klaas Knot - niet in de steek heeft gelaten. Ook de groeicijfers van andere Europese landen kwamen vandaag naar buiten. Vrijwel alle landen in Europa groeien nu weer, zoals mooi op onderstaande interactieve kaart te zien is. In het eerste kwartaal van 2013 kromp de economie van vrijwel alle landen in Europa nog. In het laatste kwartaal kleurt de kaart weer helemaal blauw (beweeg de slider op de kaart om de cijfers van verschillende kwartalen te zien. Rood betekent krimp, blauw groei).   Bekijk hier de kaart in full screen.

Groei Frankrijk en Duitsland valt terug

De cijfers voor Nederland mogen dan iets positiever zijn dan in voorgaande perioden, in de rest van Europa vallen ze enigszins tegen. Europa als geheel groeide afgelopen kwartaal met 0,1%. In de vorige periode was er nog een groei van 0,3%. Dat komt met name doordat Duitsland en Frankrijk flink minder presteren dan eerder. Frankrijk zag een groei van een 0,5 procent veranderen in een krimp van 0,1%, de groei in Duitsland viel terug naar 0,3%. Eerder lag deze nog op 0,7%. In het geheel valt op dat er weinig echt positieve uitschieters zijn. Nederland is met een lichte groei een mooi voorbeeld van hoe het er economisch in de rest van Europa aan toe gaat. Geen enkel land groeit harder dan 1,6%. Echt grote krimp is er echter ook niet meer. De positieve uitschieters zijn Oost-Europese landen Roemenie, Hongarije en Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk en de VS. Klik hier voor full screen.