"Nederland is naïef"

3 Connecties

Locaties

Nederland

Werkvelden

Economie Industrie

Laissez-faire werkt niet. Nederland heeft een actief industriebeleid nodig om een kenniseconomie te worden, betoogt professor Henk Volberda van de Rotterdam School of Management.

Nederland is weer nummer 1. Niet met voetbal. Ook niet in de ranglijst van sterk concurrerende economieën van het World Economic Forum, of landen die het meest investeren in onderwijs en onderzoek en ontwikkeling. Wel in het rijtje landen die het meest outsourcen. En dan gaat het niet om het uitbesteden van laagwaardige activiteiten, maar kennisintensieve activiteiten zoals R&D, IT en productontwikkeling. 

 
Een zorgwekkende ontwikkeling, die helaas niet hoog op de politieke agenda staat, constateert professor Henk Volberda. Volberda is onder meer hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Rotterdam School of Management van de  Erasmus Universiteit en Directeur van het topinstituut INSCOPE: Research for Innovation. Hij wordt internationaal beschouwd als dé expert in Nederland op het gebied van innovatie. Ieder jaar rapporteert hij voor het Global Competitiveness Report dat het World Economic Forum uitbrengt over de innovatie-en concurrentiekracht van de Nederlandse economie. Dit jaar staat Nederland op de achtste plaats. Dat lijkt niet slecht, maar de onderliggende trend verbloemt de werkelijke stand van zaken van de Nederlandse economie, vindt Volberda. 
 
Uit de gratie
"We moeten die neergaande trend keren", zegt Volberda deze week in HP/De Tijd. "Dat kan door fiscale stimulering en het pamperen van kenniswerkers. Maar het is naïef om te denken dat we het als enige land zonder actief overheidsbeleid kunnen stellen." Volberda wijst op de actieve innovatiepolitiek van de Scandinavische landen en Duitsland. 'Ook China stuurt zijn economie op kennis, bijvoorbeeld in het aanbestedingsbeleid. In Nederland doen we op dat gebied helemaal niets."
 
Industriebeleid is na het RSV-debacle volledig uit de gratie geraakt. Begrijpelijk, maar ten onrechte, stelt Volberda. Nederland kan de omslag naar een echte kenniseconomie niet maken zonder een actieve rol van de overheid. 
 
 
Lees het complete Follow the Money-artikel "Het wordt weer knokken" in het jubileumnummer van  HP/De Tijd. In dit nummer kijkt het opinieblad twintig jaar vooruit. FTM leverde een bijdrage over de economie in 2020. Nu in de kiosk.