Nederland hielp Syrië met gifgas

1 Connectie

Onderwerpen

Wapenhandel

Nederlandse grondstof voor Syrisch gifgas, ondanks waarschuwing van de Amerikaanse regering.

Syrië importeerde jarenlang grondstof voor gifgas uit Nederland, zo melden de collega’s van NRC en RTL. Het middel, Glycol, was bestemd voor het ministerie van industrie. Toevallig - of niet - valt dat ministerie onder het Syrische ministerie van defensie. In 2003 drong de Amerikaanse regering bij de Nederlandse collega’s  meermaals aan op het staken van de leveringen. Tevergeefs. In 2008 maande Nederland andere landen nog wel om export van glycol naar Syrië tegen te houden, maar ging zelf tot in 2010 door met exporteren, nog net voor de uitbarsting van het Syrisch geweld.
 
De export was niet illegaal. Er was geen vergunning nodig om het middel te exporteren, maar Nederland had volgens een in het NRC geciteerde ambtenaar de export wel kunnen verhinderen: “Als de Nederlandse overheid op de hoogte was geweest van de Amerikaanse zorgen toen de lading nog op Nederlandse bodem was, ook gezien het feit dat de eindgebruiker van de glycol de Syrische regering was, dan had Nederland de lading wel tegengehouden door middel van een ad hoc vergunningplicht”. Maar het middel was het land al uit. 
 
Nu is Nederland als de dood dat het middel gebruikt wordt voor in de Syrische burgeroorlog. Van de verschillende strijdende partijen wordt gezegd dat zij al chemische wapens gebruikt hebben. Volgens Frankrijk en Groot-Brittannië heeft het Syrische regime de wapens ingezet tegen de burgerbevolking. Andere bronnen zeggen dat ook de oppositie chemische wapens inzet tegen de troepen van Assad.
 
 RTL journalist Geeraedts licht toe via Twitter
 
Politieke reacties blijven niet achter
SP-Kamerlid Van Bommel en D66-Kamerlid willen opheldering