
Bord in een voortuin in de Bonairiaanse hoofdstad Kralendijk: 1863 slavernij afgeschaft; vrij van Nederland; nu helpen of (re)koloniseren; veel minder makamba’s (Papiamentu voor ‘witte overheersers’). © Nikki Brands en Daniël van Kessel
Nederland houdt Caribische staatsburgers al twaalf jaar arm
Inwoners van Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn sinds 2010 Nederlandse staatsburgers. Ze blijken echter niet dezelfde rechten te hebben als Europese Nederlanders. Bijna de helft van de BES-eilanders leeft in armoede, omdat het minimumloon en de uitkeringen ver onder de armoedegrens liggen. Opeenvolgende kabinetten negeerden oproepen van de Eerste en Tweede Kamer, het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman om dit te veranderen. De Bonairiaanse consumentenbond daagt de staat daarom voor de rechter.
- In Caribisch Nederland is armoede wijdverspreid: ruim 40 procent van de inwoners leeft er onder de armoedegrens, tegenover 5 procent in Europees Nederland. Een belangrijke oorzaak van die armoede is dat de minimumlonen en uitkeringen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) veel te laag liggen.
- De BES-eilanden zijn sinds 2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland, maar Den Haag heeft, ondanks aandringen van het College voor de Rechten van de Mens, de Nationale Ombudsman en moties van Eerste en Tweede Kamerleden, weinig gedaan om de armoede aan te pakken.
- De Bonairiaanse consumentenbond Unkobon is er klaar mee en daagt de staat voor de rechter om een gelijkwaardige behandeling van burgers in Europees en Caribisch Nederland af te dwingen.
- Follow the Money reisde met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten naar Bonaire om de verhoudingen tussen Nederland en zijn bijzondere gemeenten te onderzoeken.
- Dit is de eerste publicatie in deze reeks.
Maatschappelijk werker ‘Albert’ rijdt met zijn pick-up over de onverharde weg in een buitenwijk van Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. Follow the Money mag een dag meekijken met zijn werk, want hij vindt het belangrijk om aan journalisten te laten zien hoe armoede op Bonaire eruitziet. Maar zijn echte naam geeft hij liever niet. Zijn collega’s kwamen in de problemen nadat ze met de media praatten. Niet iedereen is er blij mee als er in de Nederlandse pers een ander beeld van het eiland wordt geschetst dan dat van een onbezorgd tropisch vakantieoord.
‘Kijk,’ zegt Albert, gebarend naar de kleurrijke huizen in de straat. ‘Er zijn zoveel huizen die mooi geverfd zijn, ze zien er goed uit van buiten. Maar als je achter de voordeur komt, zie je hoeveel problemen zich er afspelen.’ Op Bonaire wonen ruim 20.000 mensen, van wie er meer dan 8.000 in armoede leven. De salarissen, uitkeringen en toeslagen liggen vele malen lager dan in Europees Nederland, terwijl boodschappen op het eiland gemiddeld 44 procent duurder zijn.
‘Dit zijn nood- en crisiswoningen,’ zegt de maatschappelijk werker terwijl hij stopt bij een enkellaags gebouwtje met felblauw geschilderde muren. Hij springt uit de gekoelde cabine van zijn pick-up de vochtige, warme buitenlucht in en loopt naar de acht kleine appartementen. ‘Als mensen nergens anders meer terecht kunnen, dan mogen ze tijdelijk hier wonen. Er zijn in totaal zestien van zulke woningen op het eiland. Ze zijn altijd vol.’
De deur van een van de appartementen staat open, kinderen lopen in en uit. Een jonge vrouw, die vanwege haar kwetsbare situatie anoniem wil blijven, loopt naar de deuropening om Albert te begroeten. ‘We wonen hier met zes: mijn vier kinderen, mijn moeder en ik,’ vertelt ze. Het gezin leeft van 500 Amerikaanse dollar per maand, dat is de AOV-uitkering – de Caribische versie van de AOW, die in Europees Nederland 1261 euro bedraagt – die oma ontvangt.
Een groot probleem voor de BES-eilanden is dat opeenvolgende kabinetten, ondanks aandringen van de Eerste en Tweede Kamer, het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman, het minimumloon en de uitkeringen nooit hebben gekoppeld aan de kosten van een minimaal bestaan. Dat is wel het geval in Europees Nederland: sinds het invoeren van de Bijstandswet in 1965 zijn de noodzakelijke kosten van levensonderhoud bepalend voor de hoogte van uitkeringen, toeslagen en minimumloon.
Het gezin in de noodwoning kan van een uitkering bar weinig kopen. Het prijspeil op Bonaire ligt hoog: vrijwel alles moet er worden geïmporteerd. De haven heeft weinig capaciteit voor grote schepen, dus goederen worden eerst overgeslagen naar kleinere schepen in de haven van Curaçao. De beperkte aanvoercapaciteit komt steeds verder onder druk te staan door de bevolkingsgroei – 44 procent sinds 2011 – en het massatoerisme. Dat drijft de prijzen verder op. Ook het produceren van energie en het zuiveren van drinkwater zijn duur op het eiland, net als de verspreiding ervan.

Binnenkort moet de familie de noodwoning uit, vertelt de vrouw gelaten. Ze hebben nergens om heen te gaan: op Bonaire zijn maar 570 sociale huurwoningen, terwijl er grofweg 8000 mensen in armoede leven. Dit gezin staat al ruim tien jaar op de wachtlijst. ‘De mensen met een beter salaris krijgen de eerste keuze, want zij kunnen betalen,’ legt Albert uit. ‘De mensen van de woonstichting willen ook niet dat hun huizen bezet worden gehouden door mensen die niet kunnen betalen, of die telkens moeten vragen om een verlaging.’
Albert wijst naar de sociale woningen aan de overkant van de straat. ‘Zo’n huisje kost al 460 dollar.’ Onderstand – de BES-variant van de bijstand – en pensioen liggen rond de 650 dollar per maand, het minimumloon op 1045 dollar. ‘Dan blijft er niks over, terwijl ze nog water en elektra moeten betalen, moeten eten, schoolbenodigdheden moeten kopen.’ Een huis op de particuliere markt, die oververhit is geraakt door de rijke westerse immigranten, kunnen mensen met een uitkering al helemaal niet betalen.
Eilandgedeputeerde Nina den Heyer (Samenleving en Zorg) zegt moedeloos te worden van de situatie: ‘Wij moeten al tien jaar hetzelfde verhaal herhalen over het ontbreken van een sociaal minimum. Zelf mogen we geen inkomenspolitiek bedrijven: zelfs als we miljoenen op de begroting over hebben, mogen we die niet gebruiken om de uitkeringen aan te vullen.’
De Nederlandse regering erkent het probleem, maar wil dit oplossen door de inkomens van minima langzaam te verbeteren. Voor de Bonairiaanse consumentenbond Unkobon is de maat vol: onder leiding van oprichter en oud-voorzitter Wietze Koopman wil de bond de Nederlandse staat voor het gerecht slepen om binnen een jaar een systeem zoals in Europees Nederland af te dwingen voor alle drie de BES-eilanden.
‘De grondwet en verdragen schrijven gelijke behandeling in gelijke gevallen voor, dus dat moet ook in Caribisch Nederland het geval zijn’
Advocaat Channa Samkalden van het Amsterdamse kantoor Prakken d’Oliveira vertegenwoordigt Unkobon: ‘In de grondwet en verschillende mensenrechtenverdragen is vastgelegd dat wie niet in zijn bestaan kan voorzien, recht heeft op bijstand van overheidswege. In Europees Nederland is dat zo ingericht dat burgers minimaal recht hebben op het sociaal minimum. De grondwet en verdragen schrijven ook gelijke behandeling in gelijke gevallen voor, dus dat moet ook in Caribisch Nederland het geval zijn.’ Unkobon heeft met Samkalden een ultimatum gesteld aan de minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten (ChristenUnie): als zij niet snel concrete maatregelen treft, zullen ze de staat voor de civiele rechter dagen voor een ‘onrechtmatige daad’.
De BES-eilanden vallen sinds 10 oktober 2010 onder het land Nederland. Op die dag – ‘10-10’ in de volksmond – hield de Nederlandse Antillen op te bestaan, tot die tijd een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Curaçao, Sint Maarten en Aruba werden op 10-10 drie aparte landen binnen het Nederlands Koninkrijk. Hun verhoudingen zijn vastgelegd in het ‘Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden’. Willem-Alexander is koning van alle vier de landen. Deze drie eilanden hebben een eigen democratie met parlementen, maar sommige zaken worden centraal geregeld. Bijvoorbeeld wie een Nederlands paspoort kan krijgen, maar ook defensie en grensbewaking zijn centraal geregeld. Die aangelegenheden liggen vast in ‘Rijkswetten’, waar voornamelijk Nederland zeggenschap over heeft.
Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden op 10 oktober 2010 ‘openbare lichamen’ van Nederland, vergelijkbaar met gemeenten. Wel kennen de BES-eilanden aparte wetgeving, die wordt vastgesteld door de Nederlandse Eerste en Tweede kamer. De inwoners hebben de Nederlandse nationaliteit en mogen stemmen voor de Eerste en Tweede Kamer.
Toen Bonaire, Saba en Sint Eustatius in 2010 bestuurlijk onderdeel werden van Nederland, drong in Den Haag langzaam het besef door dat men nu verantwoordelijk was voor eilanden waar veel armoede heerste. In 2012 schatte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat ongeveer de helft van de Caribische Nederlanders op of onder het minimumloonniveau leefde. Daardoor kunnen mensen hun rekeningen niet meer betalen, ‘en ook komt het voor dat kinderen zonder eten naar school worden gestuurd,’ stond in het rapport.
Om in 2010 niet in één klap de complete Nederlandse wetgeving aan de eilanden op te leggen, werden aparte wetten geschreven, gebaseerd op die van de Nederlandse Antillen. Ook sprak Nederland af vijf jaar ‘legislatieve terughoudendheid’ te betrachten: in die periode zou Nederland zeer beperkt nieuwe wetgeving invoeren voor de eilanden.
Eilandgedeputeerde Den Heyer zegt: ‘Sociale Zaken heeft dat aangegrepen als argument voor terughoudendheid op alle vlakken. Het was terecht geweest als ze zich juist hadden ingezet voor het verbeteren van de sociale zekerheid, want de situatie was gewoon bar slecht.’ De Algemene Rekenkamer tekende in 2011 al aan dat Nederland ook met de nieuwe landsdelen had afgesproken om die sociale zekerheid naar een ‘voor Nederland aanvaardbaar niveau’ te brengen. ‘Wat is dat niveau dan?’ vraagt Den Heyer zich hardop af.
Ze bekritiseert ook een ander argument van de regering: dat hogere uitkeringen een aanzuigende werking zouden hebben op bewoners van omliggende Caribische Eilanden. ‘Het Rijk is zelf belast met grensbewaking,’ zegt Den Heyer. ‘Om onderstand te krijgen moet je al vijf jaar ingeschreven zijn op het eiland. Als men niet wil dat mensen naar de eilanden komen om te “profiteren” van de sociale voorzieningen, kun je net als bij de onderstand voorwaarden inbouwen.’
‘De overheid is verantwoordelijk voor haar burgers en moet hen gelijkwaardig behandelen. Dat gebeurde niet, en dat was niet meer uit te leggen’
Om Den Haag te wijzen op het nog steeds aanwezige gapende gat tussen inkomsten en uitgaven, drong Unkobon samen met het Openbaar Lichaam Bonaire in 2014 aan op een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Weer waren de resultaten schrijnend: een medewerker met een fulltime baan tegen het minimuminkomen verdiende op de BES-eilanden destijds 800 dollar, terwijl inwoners volgens het Nibud maandelijks 1470 dollar nodig hadden om te overleven.
Zowel de Eerste als Tweede Kamer dienden in 2016 moties in om een sociaal minimum op de BES-eilanden vast te laten stellen. Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort van GroenLinks zegt tegen Follow the Money: ‘De overheid is verantwoordelijk voor haar burgers en moet hen gelijkwaardig behandelen. Dat gebeurde niet, en dat was niet meer uit te leggen.’
‘Wat doe je als regering met moties die je niet zo goed uitkomen?’ vraagt Koopman van Unkobon retorisch. ‘Dan ga je onderzoek laten uitvoeren.’ De uitkomsten, die twee jaar op zich lieten wachten, verrasten inmiddels niemand meer: op Bonaire, veruit het grootste van de drie BES-eilanden, bleek ongeveer 40 procent van de huishoudens een inkomen te hebben dat lager is dan de kosten van levensonderhoud.
Stip aan de horizon
Albert maakt de gevolgen daarvan dagelijks mee, vertelt hij terwijl hij zijn auto een weggetje met cactussen aan beide kanten oprijdt. Hij wijst naar een houten hutje, gebouwd op dor gras. ‘Hier woont een meneer zonder elektra, water, douche of toilet. Hij poept buiten in de bosjes en plast in een bak en gooit dat daarna weg. Hij is diabetisch en heeft daardoor pijn aan z’n voeten. Toch loopt hij iedere ochtend naar het buurthuis voor wat gratis eten en drinken.’
‘Mensen moeten samenwonen met ouders, grootouders, ooms en tantes om de huur op te kunnen hoesten. Dat is vragen om moeilijkheden’
Een stukje verderop stopt een langsfietsende man naast de auto, Albert opent zijn raampje. De man reikt hem een papiertje aan en fietst na een korte uitwisseling weer door. ‘Kijk, het is een aanmaning,’ zegt Albert. ‘450 dollar voor elektra, de vervaldatum is een maand geleden. Ik probeer in zo’n situatie een telefoontje te plegen om wat tijd te rekken, en een plan voor de betaling op te stellen. Hopelijk voorkom je dan deze meneer ook zonder elektriciteit komt te zitten.’
De hoge lasten brengen ook andere problemen met zich mee, legt Albert uit. ‘Mensen moeten samenwonen met ouders, grootouders, ooms en tantes om de huur op te kunnen hoesten. Dat is vragen om moeilijkheden.’ Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau toonde in 2015 aan dat het noodgedwongen samenwonen van verschillende generaties op de BES-eilanden leidt tot meer spanningen, huiselijk geweld en incest.
Het onderzoek dat de Eerste en Tweede Kamer gevraagd hadden, was bedoeld om een sociaal minimum vast te stellen. Maar toen onderzoeksbureau Regioplan in 2018 de resultaten bekendmaakte, liet het berekende bedrag ‘zich niet direct één op één vertalen in een sociaal minimum,’ reageerden de toenmalige staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken) en Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). In plaats daarvan zouden ze het behandelen als een ‘theoretisch ijkpunt’ dat fungeert als ‘stip aan de horizon waar langs concrete stappen naar toe moet worden gewerkt’.
Niets veranderd
Die stip aan de horizon heeft geen juridische status zoals het sociaal minimum in Europees Nederland en verplicht het kabinet niet tot het rechtstrijken van salarissen en uitkeringen. Het kabinet beloofde vier jaar geleden wel de kloof op den duur te dichten door geleidelijke verhogingen van inkomens enerzijds en het verlagen van de kosten anderzijds.
Zo zou de minister van Binnenlandse Zaken alternatieve mogelijkheden ‘bekijken’ om woonlasten te verlagen, meer voeding lokaal te produceren en de elektriciteitsvoorziening te vergroenen om de kosten te verlagen. Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) was al meteen teleurgesteld over de aanpak van het kabinet, zei hij in een debat: ‘Deze Kamer heeft gevraagd om een sociaal minimum, de Eerste Kamer heeft erom gevraagd en dan moet de regering ook gewoon leveren.’ Hij diende een tweede motie in, die door de toenmalige regeringscoalitie werd weggestemd.
Koopman van Unkobon: ‘De houding was dus: we gaan kijken of we de kosten op termijn omlaag kunnen krijgen, maar laat die mensen tot dan maar in armoede leven. We zijn nu vier jaar verder en er is er niks veranderd.’
In 2021 lag het minimumloon nog steeds ruim dertig procent lager (950 dollar) dan wat een alleenstaande nodig heeft om te leven (1363 dollar), en tachtig procent lager dan een stel nodig heeft (1865 dollar), blijkt uit de meest recente voortgangsrapportage uit 2021 . De onderstand ligt nog veel lager: die bedroeg 522 euro voor een alleenstaande.
De beloofde verlaging van de kosten voor het levensonderhoud is ondertussen uitgebleven. Elektriciteit is op Bonaire duur, omdat het nog voor 70 tot 80 procent wordt opgewekt met diesel. Een plan om de energievoorziening radicaal te verduurzamen, dat het lokale Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) in 2019 naar Den Haag stuurde, had de energiekosten voor huishoudens flink kunnen verlagen. Maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat in 2018 nog zei te willen zorgen voor een ‘betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening’, liet de subsidieaanvraag voor het plan van 40 miljoen euro eerst anderhalf jaar liggen, en wees die daarna af.
Ook beloofde het kabinet in 2018 in te zetten op lagere voedselprijzen, door landbouw op de eilanden te stimuleren. Behalve de melding in 2019 dat er op Bonaire schoolkassen (zoals je in Europees Nederland schooltuinen hebt) gebouwd werden met ‘aandacht voor’ de lokale productie van groente en fruit is er geen resultaat bekend. Verder probeert het kabinet Bonairianen ‘prijsbewust’ te maken door met Unkobon een prijsvergelijking tussen supermarkten te publiceren.

De kosten zijn in de tussentijd alleen maar gestegen. Tijdens de coronacrisis kenden de eilanden een lichte deflatie vanwege tijdelijke subsidies die de kosten voor elektriciteit, water en internet flink drukten. Die zijn per 1 januari dit jaar afgelopen, waarna de inflatie weer begon op te lopen. In het tweede kwartaal van 2022 lag die voor Bonaire op 9,4 procent.
Wensdenken
Maar het kabinet rekent ondertussen in zijn ‘theoretisch ijkpunt’ met cijfers die een te gunstig beeld van de werkelijkheid schetsen. Het houdt niet de realistische woonlasten van 600 dollar aan, maar gaat uit van sociale huurprijzen van rond de 300 dollar. Het overgrote deel van de armen betaalt vanwege het tekort aan sociale woningen echter gewoon de marktconforme prijs.
Gedeputeerde Den Heyer: ‘Binnen de overheid van Bonaire beschouwen wij de kosten die Regioplan heeft berekend als het bestaansminimum, niet het fictieve ijkpunt van het kabinet. Want de kosten zijn nog helemaal niet gedaald.’
‘Als het kabinet niet wil doen wat de Eerste en Tweede Kamer zeggen, moeten de rechters het misschien maar doen’
Zelfs het bestaansminimum dat het kabinet naar beneden heeft bijgesteld, is voor Caribische Nederlanders in armoede nog ver weg: dat niveau probeert het huidige kabinet in 2025 te bereiken. ‘Hierbij moet wel gekeken worden naar de economische omstandigheden van dat moment en de draagkracht van de lokale economie,’ laten de ministeries van SZW en BZK desgevraagd weten. Ondertussen houdt het kabinet ‘de vinger aan de pols’.
Eerste Kamerlid Ganzevoort kan zes jaar na zijn motie om een sociaal minimum vast te stellen ‘niet anders dan concluderen dat er op het ministerie een structurele onwil is om het probleem op te lossen. Daarom denk ik dat de stap van Unkobon gaat helpen. Als het kabinet niet wil doen wat de Eerste en Tweede Kamer zeggen, moeten de rechters het misschien maar doen,’ zegt hij tegen Follow the Money.
Mensenrecht
‘Toen de BES-eilanden bij Nederland kwamen is er een nieuw artikel opgenomen in de grondwet,’ legt Unkobons advocaat Samkalden uit. ’Er mag onderscheid worden gemaakt als de specifieke situatie in Caribisch Nederland daarom vraagt. Unkobon zal ook niet betogen dat precies dezelfde wetten, regels en bedragen moeten gelden. Maar wel dat als Nederland bepaalde waarborgen geeft aan zijn onderdanen en grondrechten garandeert, dat die voor iedereen moeten gelden. Je kunt wel differentiëren, maar geen ongeoorloofd onderscheid maken.’
Hulpverlener Albert wil verandering zien. ‘Ik hoop dat wij het kunnen winnen, dat Unkobon het kan winnen. Zodat het sociaal minimum gelijk getrokken wordt. Maar een zaak tegen het Rijk, dat zal wel jaren duren.’ Albert blijft al zijn creativiteit gebruiken om met oplossingen te komen voor mensen die niet rondkomen. ‘Maar op een gegeven moment raakt de creativiteit op.’
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkennen in een gezamenlijke reactie op dit artikel dat de minimumlonen en -uitkeringen in Caribisch Nederland te laag liggen om te voorzien in de ‘te hoge’ kosten van levensonderhoud.
Wel reageren de ministeries dat een gelijkwaardig niveau van voorzieningen voor Caribisch Nederland ‘topprioriteit’ is van het huidige kabinet. Ze wijzen erop dat nieuwe maatregelen, zoals de compensatie voor hoge energielasten, ook voor de eilanden gelden. Ook tekenen ze aan dat het voornemen is om in deze kabinetsperiode een vorm van werkloosheidsuitkering in te voeren [deze kent Europees Nederland sinds 1952, red.] en een hogere kinderbijslag voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben.
Ook zegt het kabinet de komende jaren in te zetten op kostenverlagingen. ‘Bijvoorbeeld op het gebied van kinderopvang, wonen en telecom’.
‘Dit kabinet trekt structureel 30 miljoen euro extra uit voor Caribisch Nederland en een groot deel daarvan is bedoeld om de armoede aan te pakken.’ Dit kabinet heeft dan ook ‘meer dan ooit aandacht voor Caribisch Nederland,’ luidt de reactie.
Het doorbreken van de genoemde armoedeproblematiek is echter een ‘gezamenlijke opgave’, aldus de ministeries. ‘Niet alleen het Rijk maar ook de lokale overheid en de sociale partners hebben hier een rol in te spelen. Lokale overheden kunnen bijvoorbeeld gerichte inkomensondersteuning leveren via minimaregelingen [regelingen waarbij een lokale overheid sommige kosten voor een burger op zich kan nemen, red.].’
106 Bijdragen
Peter Waalkens 7
Hoe kan het dat een overheid zich kan onttrekken aan de verplichting de (grond)wet na te leven?
Bas Pronk 1
Peter Waalkens2. De macht van de landelijke politici wordt overschat. Natuurlijk kunnen ze een zak geld reserveren, maar vervolgens komt de uitvoering in handen van allerlei anderen.
3. Mijn inschatting is dat de Antillen helpen electoraal niet goed scoort.
Vincent Huijbers 9
Bas Pronk1. Waarom moet een politicus gevoelsmatig betrokken zijn om juist beleid te maken? En het gaat hier niet om 'de wereld' maar om Nederland. In hoeverre gaat dit om basaal beleid?
2. Het gaat niet om een 'zak geld reserveren'. Het gaat om een reële minimum ondergrens invoeren waar herhaaldelijk op gewezen wordt dat dit noodzakelijk is.
3. Daar heb je een goed punt die aanhaakt aan punt 1. Precies hierdoor ontstaan misstanden. Omdat het verwaarloosbaar gemaakt wordt.
Bas Pronk 1
Vincent HuijbersIn het leven maken de meeste mensen de belangrijkste keuzes bijna volledig op gevoel: wat je gaat studeren, met wie je een relatie wilt beginnen. Maar als het gaat om politici verwachten we dat het rationele robots zijn. Deze 'ontmenselijking' van politici heeft me altijd verbaasd.
Het grootste deel van de mensheid leeft (en vooral leefde) in een kleine scope: beperkte kring collega's bijvoorbeeld. Als ze naar politici kijken dan projecteren ze hun belevingswereld op deze mensen. Ik vind het te vergelijken met een groep geblinddoekte mensen die aan een olifant voelt: de ene voelt de slurf, de ander het oor etc.
Een tijd geleden was er een interview met 3 mensen die (als burger) Rutte van nabij hadden meegemaakt. Toeslagen affaire, Groningse aardbevingen, M17 vliegtuig. De man van M17 voelde veel betrokkenheid bij Rutte, de andere 2 vooral irritatie. Dus Rutte heeft wel betrokkenheid denk ik, alleen niet voor alle dossiers (zoals denk ik niemand dat zou kunnen).
John Janssen 4
Bas PronkDat hij die betrokkenheid anders uit, is logisch omdat bij MH17 dodelijke slachtoffers te betreuren waren.
Bas Pronk 1
John JanssenJelle Schottelndreier 3
John JanssenVoor de andere was hij (mede)verantwoordelijk. Dat is moeilijker betrokkenheid tonen.
Vincent Huijbers 9
Bas Pronkhttps://www.ftm.nl/artikelen/gazprom-2-de-lobby-voor-nordstream?share=8aLIxKCjXXahIFzUnFP90Ia63acyS4zNvAHyPqL7eFDO%2FNw6Ks19yjwZN3idHA%3D%3D
Je redenering begrijp ik. Politici zouden ook zeker een dosis empathie moeten hebben.
Het probleem dat ik er mee heb is dat beleid niet van de grillen van bewindslieden af moet hangen. Dit gaat namelijk om levens van mensen. Er is herhaaldelijk door verschillende partijen op gewezen dat het niet in de haak is en dan is het vreemd dat het geen opvolging krijgt.
Interessant is dan om te weten waarom iets niet gedaan wordt. Is dit ideologisch gemotiveerd. Zoja, hoe ziet dan de ideale samenleving volgens die bewindslieden eruit? En werkt die als gedacht?
Bas Pronk 1
Vincent HuijbersZoals een spreekwoord zegt:
"good times create weak men, weak men create bad times, bad times create strong men, strong men create good times."
Daarom is denk ik politiek bedrijven iets wat je nooit 100% correct kunt doen want het ene individu heeft een ander soort samenleving nodig als de andere. Natuurlijk kun je altijd met eigen keuzes hier voor een deel aan tegemoet komen. Als je behoefte hebt aan op de proef gesteld te worden (veel verschillende redenen denkbaar) kun je bijvoorbeeld topsporter worden. Ook al biedt de samenleving je de ruimte om een relaxed leven te leiden.
Vincent Huijbers 9
Bas PronkNederlanders wereldwijd op 4de plek rijkste burgers - https://nos.nl/l/2401433
Maar je kunt je dan ook afvragen waarom een minimumloon voor de overzeese gemeenten niet uit kan. Dus een loon waarmee je door te werken enigzins bestaanszekerheid kunt opbouwen. Of waarom het dichter bij huis een Ter Apel zo uit de klauwen moet lopen. Was dat echt het beste dat we konden bedenken? Of was het de bedoeling om juist niets te doen als signaal? Of waarom het aantal bezoekers (ook werkenden!) van de voedselbank ieder jaar stijgt. Is dat geen teken van verval van morele waarden?
Het gaat om het contrast.
Bas Pronk 1
Vincent HuijbersVerhogen van minimum loon: straf je hiermee de ondernemers die netjes aangeven en drijf je ze de zwart geld economie in?
Het zou interessant zijn te weten waarom de Nederlandse overheid talmt. Desinteresse of andere reden?
Vincent Huijbers 9
Bas PronkWaar het mij om gaat is dat verschillende instanties aangeven dat het minimum loon niet meer klopt met de daar geldende levensstandaard. Daarmee neem ik aan dat de effecten van maatregelen zijn onderzocht.
Ik kan me voorstellen dat wanneer de lonen stijgen er verschuivingen gaan plaatsvinden.
Wat betreft bijstand kan ik dat niet beoordelen. In de discussie zit daar vaak een negatief mensbeeld achter en een verongelijkte toon. Als er genoeg kansen zijn zal bijstand minder nodig zijn. Daarbij bestaat een maatschappij nou eenmaal uit verschillende individuen. In mijn omgeving zie ik de meeste mensen gewoon graag naar hun werk gaan. Een uitkering kan dan een vangnet zijn in uitzonderlijke gevallen. Het idee dat je tot een minimum afgeknepen moet worden als aansporing in wat te gaan doen vindt ik een sneue gedachte. Voorwaarden oke.
Jelle Schottelndreier 3
Vincent HuijbersMisschien zonnepanelen en een windmolen, maar die leveren weinig werk, en niet voor laaggeschoolden.
Hannie Groen 5
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Hannie GroenHet koloniale verleden zou voor er mij niet eens een argument hoeven zijn maar gewoon een moreel besef.
Hetzelfde zie je nu in Ter Apel. Ongeacht de vraag of we als land wel of geen mensen op moeten nemen kun je je afvragen of je situaties zoals die zich daar voordoet moeten laten bestaan.
Anneke Van der Winden
Hannie GroenMartine Groenendijk 5
Bas PronkVincent Huijbers 9
Peter WaalkensHet moeten 'repareren' wat eerst uit de hand moet lopen lijkt ook een patroon. Wat verwacht men van het beleid?
Hannie Groen 5
Vincent HuijbersRoland Horvath 7
Het is bij Rutte+ niet alleen onwil om de wetgeving ook in de Caraïben toe te passen. Het is pure onkunde en onwetendheid. Een trend die zich algemeen in de westerse wereld, niet uitsluitend in NL, voor doet. De EU is het schoolvoorbeeld.
Wellicht ten overvloede, ministers moeten onbekwaam zijn in hun bevoegdheid en altijd bereid om collectieve eigendom te verpatsen voor een appel en een ei aan private ondernemingen.
Het grote aantal toeristen, die de eilanden jaarlijks bezoeken, zijn niet noodzakelijk een bron van inkomsten, die de armoede kunnen verminderen. Ze kunnen ook inflatie creëren zodat de armoede nog groter wordt.
John Janssen 4
Roland HorvathMet een ijzersterk track record op o.a. het toeslagendebacle ("ik heb 40 schrijnende gevallen geconstateerd"!), moet tot in detail bekend zijn bij MR hoe de vork ....
En met de kennis van nu, dat de zaak (het Kabinet) op klappen staat, zie het er (nog) niet goed uit voor onze medelanders in de overzeese provincies.
Daniël van Kessel
Roland HorvathJohn Janssen 4
Daniël van KesselMartine Groenendijk 5
John JanssenRoland Horvath 7
Daniël van KesselAntoine BERBEN 3
Roland HorvathWat we hier zien is namelijk beleid dat al 60 jaar lang is en nog steeds wordt gevoerd.
Het enkel maar (steeds) bij RUTTE neerleggen van verantwoording hiervoor is niet alleen historisch onjuist maar wekt ook nog eens de indruk als dat het u alleen maar gaat om RUTTE in plaats van om deze situatie en verandering hiervan.
Peter Frederiks 2
Antoine BERBENRoland Horvath 7
Peter FrederiksRoland Horvath 7
Antoine BERBEN- Maar de vorige coalities/ kabinetten zijn er geweest. Ze bestaan niet meer.
- Er is één punt dat ik wil benadrukken, dat is ook door anderen gezegd, dat de politiek van Rutte+, sedert 2010, onveranderd een exponent is van een neoliberale afbraak - en bezuinigingspolitiek.
- De term Rutte+ staat hier in de plaats van de term Rutte4, - voor de coalitie Rutte4. Een mens zou er de tel bij kwijtraken.
Straks wordt het misschien het laatste in de rij, Rutte13. Dan zal men mogen zeggen, de politiek van Rutte1 tot en met Rutte13 is te vergelijken met een gezegde over sommige niet zo succesvolle lieden , namelijk:
"Een man van 12 ambachten en 13 ongelukken."
- Wat de persoon/ de politicus Mark Rutte MR betreft. Er wordt algemeen aangenomen dat MR zo flexibel is, dat hij met iedereen door dezelfde deur kan. Dat hij met iedereen kan praten. Dat is al veel.
- Grootste nadeel: Geen visie.
Alf Sanders
Van dit kabinet is het al langer bekend dat zij het partijbelang voorop stelt, daarna de belangen van de echte bestuurders van het land, de grote bedrijven. Nog triester is dat meerdere besluiten door 1e en 2e Kamer gewoonweg niet uitgevoerd worden, zonder enig commentaar. De diverse zaken die uit de hand gelopen zijn zoals het Opvangschandaal, het asielbeleid en het Caribische probleem worden systematisch vertraagd met loze beloftes, contraproductieve oplossingen en onderzoeken waar de uitkomst door de praktijk al lang zijn bewezen. De Cariben hebben ook nog eens het nadeel dat ze buiten het gezichtsveld zijn van de Europese Nederlanders en niet zoals bij de Ter Apel ellende uitgebreid in het nieuws komen.
Vroeger zei men in Nederland geen woorden maar daden en waar een wil is is een weg. Dat was dus vroeger. Nu kletst men zich een paar decennia aan een probleem vast in de hoop dat het zichzelf oplost.
Heel triest en onnodig allemaal.
Robert Voorhoeve 4
Met de inzet v advocaat Samkalden hebben ze een kans. Succes voor de volgende aflevering, robert voorhoeve
Arthur Venis 3
Ook de opmerking dat een proces tegen de staat weer jaren kan duren stemt niet positief. Wanneer je dan bedenkt wat dat gaat kosten, daarvan alleen kun je de mensen die het betreft al helpen.
Wat betreft de toeristen en het aanwakkeren van inflatie daardoor, dat speelt zeker een rol. Veel toeristen komen met cruiseschepen en dat levert het eiland sowieso weinig op. De toeristen die langer blijven zorgen in elk geval nog voor werk.
Tot slot, het is ver van ons bed en de eilanden hebben de naam een roversnest te zijn. Maar dan wijs ik er altijd maar op dat een niet onaanzienlijk deel van de rovers gewoon uit Europees Nederland komt om daar uit het zicht hun foute geld te investeren.
Dank in elk geval voor dit artikel. Het gaat ons aan het hart. Wij hebben een huis op Bonaire en het is geweldig om er te leven en te werken. Maar je schaamt je soms voor je rijkdom wanneer je om je heen kijkt en ziet hoe de Nederlandse overheid met haar burgers omgaat. Maar dat geldt ook voor hele groepen Europese Nederlanders.
Daniël van Kessel
Arthur VenisJohn Janssen 4
Daniël van KesselNeemt niet weg dat die sociale zekerheid er moet komen.
Arthur Venis 3
John JanssenJan Ooms 10
Daniël van KesselEn laat dat nou die club zijn waar notaris Oranje ongestraft 11miljoen Euro kon verduisteren zonder dat dit gevolgen heeft gehad voor het kantoor.
11 miljoen terugvorderen en daarbovenop een boete van nog eens 11 miljoen daar kun je de nood voorlopig toch wel even mee lenigen, dunkt me…
Hans Veldhuis 2
Jan OomsJammer dat hier ruimte is voor dit soort populistische en feitelijk onjuiste opmerkingen.
Jan Ooms 10
Hans VeldhuisEr loopt een strafrechtelijk onderzoek; er is dus nog geen straf!
Kunt u rekenen? Reken er dan maar niet op! Kunt u schrijven? Schrijf het dan maar op uw buik!
Of u moet de vergoeding van schade aan derden ook al ‘straf’ vinden…?
Hoe is het in godsnaam mogelijk dat P-R hangende dit onderzoek überhaupt nog zaken als landsadvocaat mag doen! Dat Oranje zelfmoord heeft gepleegd doet hierbij helemaal niet terzake.
Jammer dat hier ruimte is voor dit soort neoliberaal gezwets waarbij onder het mom van ‘we doen onderzoek’ vervolgens alles bij het oude blijft! U weet wel; van glas, plas en was…
Het vervolgens onder populistische opmerkingen onderbrengen zegt meer over u, dan over mij!
John Janssen 4
Hans VeldhuisEn het is niks populistisch om de 'kunde' van een P-R in twijfel te trekken als zijnde landsadvocaat na zo'n giga misser in de bedrijfsvoering!
Arthur Venis 3
Daniël van KesselMaar waar het me om gaat is dat, omdat de overheid niet over de brug komt om gewoon de grondwet te volgen, er nu een rechtszaak komt, waarin de staat met belastinggeld burgers gaat bestrijden om de grondwet naast zich neer te kunnen leggen. En dat samen met de uitspraak van Rutte over het niet in beton gegoten zijn van de grondwet, staat voor mij voor een politieke cultuur die we niet alleen in dit dossier al jaren zien, maar op vele andere dossiers ook.
En dat het de staat geld kost, eigenlijk doet dat er niet toe in die zin dat wanneer het in de grondwet is vastgelegd heeft ook de staat zich eraan te houden. In die zin snap ik het sentiment op de eilanden wel dat ze gezien worden als tweederangsburgers. In Europees Nederland zijn er inmiddels ook genoeg mensen (vele malen meer dan op de BES-eilanden) die zich ook zo voelen.
Hannie Groen 5
Arthur VenisAnnemiek van Moorst 11
Hannie GroenWillem Timmer 4
Arthur Venis##Op Bonaire wonen ruim 20.000 mensen, van wie er meer dan 8.000 in armoede leven##
er zijn dus geen 28000 armen en er zijn geen 28000 mensen.
8000 van de 20000 is 40% onder een armoede grens. wat ik trouwens niet begrijp is dat als je jaren onder een armoede grens leeft, hoe kan je dan blijven leven? kennelijk is er toch een overlevingsmechanisme, maar dat neemt niet weg dat de situatie daar niet deugt en dat er iets ernstig uit de klauw loopt. of dat altijd de schuld van Rutte is valt te bezien maar misschien in een andere bijdrage meer gedachten
Arthur Venis 3
Willem TimmerMensen vinden altijd een manier. Zo ben ik ook lid van Kiwanis op Bonaire en wij zetten ons in om gezinnen waar het zo moeizaam is te helpen - en dan in het bijzonder de kinderen. https://kiwanisbonaire.com. Dat doen Lions en Rotary ook.
Daarnaast is er ook criminaliteit - inbraken in huizen en plekken waar toeristen verblijven - omdat daar wat te halen valt dat weer verkocht kan worden. Niet wenselijk, absoluut niet. Ook niet goed te praten. Zelf meegemaakt en je wordt er echt niet blij van. Nou valt het op Bonaire nog mee. Maar triest is het wel.
Willem Timmer 4
Arthur Venisuw opmerking had ik wel (goed) gelezen en ik zeg ook nergens dat die statement (preciezer over kennelijk totale BES bevolking) niet zou kloppen.
Maar goed t gaat niet om de exacte getallen maar om t gegeven dat er een fors percentage onder een bepaalde armoede grens zit. die grens komt nogal hoog uit maar alles is daar kennelijk peperduur. ik ken alleen Curaçao en daar wordt ook weinig geproduceerd en veel geïmporteerd. Denk dat zij meer van Venezuela betrekken.
Prima dat 3 private organisaties zich inzetten en misschien kunnen die ook wat meer lawaai maken in Den Haag om dit probleem echt op te lossen. Nou betwijfel ik dat omdat we van de ene crisis in de andere rollen en voor Bonaire is het op hun schaal wel een crisis. als 40% van NL onder de armoede grens hier zou zitten zou het Malieveld wel vol lopen. In NL ken ik daadwerkelijk mensen die niet meer rondkomen door de gestegen voedsel (en energie) kosten. Het kan hier in de winter wel eens spannend worden maar we hebben hier nog veel mogelijkheden er wat aan te doen, er is immers werk te vinden.
John Janssen 4
Arthur VenisWaar lag de prioriteit bij het eilandbestuur?
Bianca Oortwijn
John Janssenhttps://eenvandaag.avrotros.nl/item/beschermd-koraal-bij-bonaire-in-gevaar-door-plan-nieuwe-haven-waar-nederland-aan-meebetaalt-natuurorganisaties-slaan-alarm/
Arthur Venis 3
Bianca OortwijnDaarmee is de vraag actueel of je dan een extra containerhaven nodig hebt.
Bianca Oortwijn
Arthur VenisHannie Groen 5
Bianca OortwijnIJdo Dijkstra 1
Bianca OortwijnAntoine BERBEN 3
Arthur VenisKennelijk heeft de Tweede Kamer zelf ook boter op het hoofd want men liet het klaarblijkelijk maar bij het indienen en aannemen van moties en reageerde verder niet op het niet implementeren van die moties.
Ik vraag me af of men zich zo'n achteroverleunende houding ook gepermitteerd zou hebben indien het hier zo gaan om een misstand in de Randstad, en eigenlijk denk ik het antwoord hierop ook al wel te weten.
Arthur Venis 3
Antoine BERBENOp zich heeft u gelijk, echter het staat voor een bestuurscultuur die door Rutte nogal hartstochtelijk wordt uitgedragen. En niet alleen op dit dossier; er zijn inmiddels talloze dossiers waarin je je oprecht afvraagt of de rechtsstaat nog wel bestaat.
En zeker, de EK en TK hebben hier ook - maar ook op die andere dossiers - steken laten vallen. Het feit alleen al dat deze situaties gewoon jaren kunnen voortslepen zegt genoeg, lijkt mij.
Hannie Groen 5
Antoine BERBENRoland Horvath 7
Hannie GroenHoe verder van de Randstad verwijderd hoe meer verwaarlozing,
hoe meer discriminatie,
hoe meer uitbuiting. Want die lui in de BES eilanden kunnen zich toch niet weren.
Wie geen -niet de minste- macht heeft over het kapitalistische systeem krijgt niets, ook geen geld.
Het neoliberale kapitalisme toont er zich in zijn meest lamentabele vorm:
Winst wordt niet belast. En er is een Algemene Bestedingsbelasting, de ABB, een torenhoge soort omzet belasting [een soort uitgebreide BTW], door de burgers te betalen. Belasting moet eerst en vooral komen van de ondernemingen. Die dat in hun verkoopprijs meerekenen en de burger betaalt. Geen probleem.
De BES eilanden blijven daardoor van zelf arm.
Hans Veldhuis 2
De oplossing is dat mensen zelf voor een fatsoenlijk inkomen gaan zorgen. En dat begint met goede scholing en daarna een baan. Kansen genoeg nu er steeds meer toeristen komen.
In het artikel lees ik niets over falende politici op de eilanden, over de bureaucratie en de drugshandel die veel kapot maakt. Eenzijdig de schuld bij Nederlandse politici leggen is wel erg simpel. Om Rutte hier weer de schuld van te geven, dat is gewoon een hetze bij FTM.
Daniël van Kessel
Hans VeldhuisToch ben ik benieuwd of je vindt dat burgers in een Nederlandse gemeente – laten we zeggen: Roermond – een minimumloon onder de armoedegrens moeten krijgen en een bijstand en AOW die nog veel lager ligt. Omdat de inwoners van zo’n gemeente beter geschoold zouden kunnen worden, omdat ze meer geld uit toerisme zouden kunnen halen en omdat hun bestuur (vermeend) corrupt is en last heeft van drugshandel.
Hans Veldhuis 2
Daniël van KesselAfhankelijkheid van derden maakt je altijd kwetsbaar. Zeker afhankelijkheid van een overheid, dat moet je niet willen.
Eveline Bernard 6
Hans VeldhuisArthur Venis 3
Eveline BernardNa de middelbare school is de keuze of studeren elders (US, Nederland) of gaan werken in het toerisme, kort door de bocht gesteld.
Ad Van Heeswijk 6
Arthur VenisArthur Venis 3
Ad Van HeeswijkWanneer je het toerisme wilt laten groeien, is het risico groot dat het ten koste gaat van die natuur. Je ziet het al wanneer er op een dag twee cruiseschepen aanmeren. Dan hoef je niet meer in Kralendijk te zijn, het is er dan gewoon druk. Er komen een paar duizend toeristen van die boten af. En de vraag is wat die dan besteden.
Bonaire probeert nu te mikken op een kwalitatief hoger segment in het toerisme om zo te voorkomen dat het overspoeld wordt door de massa. En dan mikken ze op de Amerikaanse toerist.
Productiemogelijkheden zijn lastig in die zin dat de schaalgrootte al snel een negatieve rol speelt. Dat betekent dan dat je moet uitvoeren. Lokale landbouw is er mondjesmaat. Het zou wel welkom zijn als het ook betekent dat de prijzen laag gehouden kunnen worden. Groente is nu exorbitant duur.
Onder de streep vind ik dat Nederland gewoon zijn verantwoordelijkheid moet pakken. Er is destijds bedacht dat een openbaar lichaam een optie was, daar hebben de eilanden voor gekozen, en dan moet Nederland zich gewoon aan de afspraken en de eigen wetten houden. Dat vraagt van het lokale bestuur dan ook prudent beleid. En daar schort het hier en daar ook wel aan. Infrastructurele planning bijvoorbeeld is op zijn zachts gezegd geen sterk punt. Voorbeelden te over.
Maar goed, voor de lokale bevolking is het gewoon noodzaak dat ze hun fatsoenlijk leven als (Caribische) Nederlander moeten kunnen leiden. Daar hebben ze net als alle (Europese) Nederlanders recht op.
Willem Timmer 4
Arthur Venisaanvulling: die bierbrouwerij is er al:
https://www.bonaireparadise.nl/bier-van-bonaire/
en dan maar hopen dat duizend toeristen (per dag?) dat drinken, lijkt me toch aardige omzet en werkgelegenheid
Arthur Venis 3
Willem Timmerhttps://www.webbonaire.com/drinkwater/
Bonaire Blond, van Brewery Bonaire. Recept is lokaal, productie in Nederland. Hun eigen productie was kennelijk niet toereikend om het lokaal te houden.
Ad Van Heeswijk 6
Arthur VenisJelle Schottelndreier 3
Ad Van HeeswijkNu zijn er wat prikkelstruiken, je zou de struiken die meer organische stof leveren langzaam moeten uitbreiden.
Ah, ik zie dat ze al een beetje bezig zijn, maar dan high tech ecologisch. Een kas om de sterke zon en wind te temperen. Misschien te sterk voor schaduwbomen die in Afrika wel goed werken.
Vincent Huijbers 9
Hans VeldhuisHet gaat er om dat met een minimumloon bestaanszekerheid mogelijk moet zijn. Dat heeft niets met afhankelijkheid van een overheid te maken.
Zie hoe snel we er in Nederland bij waren om de brandstofprijzen (voor iedereen!) aan te passen. Dat kan wel?
Anneke Van der Winden
Hans VeldhuisVoor de Antillianen blijft alleen het onderbetaalde werk over.
In Nederland zijn ook vele mensen hun hele leven in de bijstand, zij hebben meer kans op een betere opleiding. Maar toch werkt dat ook niet!
Jan Ooms 10
Hans VeldhuisAntoine BERBEN 3
Jan OomsDaar mocht Nederland niets van zeggen want diezelfde personen zouden juist symbool zijn van de lokale bestuurlijke zelfstandigheid. Nou dat hebben we geweten, al jaren lang dient Den Haag telkens weer noodhulp te verstrekken aan deze gebieden nadat er weer eens ergens ineens geen geld meer voor bleek te zijn, juist door het toedoen van dergelijke personen!
Nochtans is het uiterst schrijnend dat er daar zoveel mensen absoluut niet financieel rond kunnen komen en dat er binnen het koninkrijk (inclusief de vorst) zulke grote verschillen kunnen blijven bestaan in inkomen en dus verzorging ondanks de ook gigantische verschillen in mentaliteit.
R. Eman 8
Antoine BERBENArthur Venis 3
R. EmanVolledig mee eens. Het zou de manier zijn om de mensen uit de armoede te trekken. De zon schijnt er bijna iedere dag, sla de energie op in een batterij en je bent vrijwel zelfvoorzienend. Grote voordeel is dan ook dat wanneer de stroom dan weer eens uitvalt - en dat gebeurt nogal eens - je uit de batterij verder kunt.
Het punt is alleen, met een subsidie op zo'n oplossing ben je er niet. De mensen waar het hier om gaat, hebben domweg de middelen niet voor een investering. Eigenlijk vergelijkbaar met de mensen in Nederland die in de slecht geïsoleerde huizen wonen en om die reden een torenhoge gasrekening gepresenteerd krijgen.
En ook 100% eens met de opmerking dat de markt dit niet kan oplossen vanwege de kleinschaligheid. Ik heb daar wel een idee over, en dat gaan we verder uitwerken om te zien of het haalbaar is.
R. Eman 8
Arthur VenisIk sta dan ook geen subsidie voor, maar een investering/gift vanuit Nederland. Als men in Nederland 25 miljard euro denkt uit te moeten gaan trekken voor de energietransitie lijkt het mij een no-brainer (zon en wind in overvloed aanwezig) om ook te investeren in de eilanden. Het subsidie-denken in Nederland slaat al jaren de plank volledig mis om reden waar u zelf al een goed voorbeeld van geeft. Of dat in Nederland anders kan is maar zeer de vraag vanwege het gegeven dat deze primaire voorzieningen intussen allemaal geprivatiseerd zijn. Vanwege de kleinschaligheid op de eilanden kan/mag van privatisering geen sprake zijn en moet de overheid deze voorzieningen in eigen beheer houden. Subsidies aan private personen/partijen zijn dan ook niet nodig, want iedereen geniet er in gelijke mate van.
Arthur Venis 3
R. EmanIk zou een model voorstaan waarbij mensen zelf eigenaar zijn of worden van zo'n project. Dus als er dan al subsidie voor zou zijn of een (deel)investering, blijft het in het systeem en heeft iedereen er baat bij. Of dat allemaal haalbaar is, ik durf het zo niet te zeggen. Via crowdfunding zou je aan de rest van de financiering kunnen komen. Crowdfunders willen wat terugzien, en het hoeft ook niet helemaal gratis. De essentie is dat het mogelijk wordt voor iedereen, tegen een (veel) lager tarief dan de huidige dure oplossing. De overheid zal er waarschijnlijk niet blij van worden...
Robert-Reinder Nederhoed 2
Arthur VenisArthur Venis 3
Robert-Reinder NederhoedEveline Bernard 6
Antoine BERBENMartine Groenendijk 5
Hans VeldhuisMaurice Franzen 1
Hans VeldhuisHannie Groen 5
Hans Veldhuisd kinebanian 1
Hans VeldhuisUit deze premisse spreekt een diepe overtuiging van suprematie van wie wel geld heeft…. Jammer te moeten vaststellen dat de trumpdoctrine ‘I hate losers’ ook hier zijn adepten heeft.
Edu Wa 1
Het is te hoog gegrepen om dit te kenteren, want recht voor zijn raap vertellen "dat het helemaal niet werkt" is dovenmans oren. Mijn persoonlijke ervaring !! Want zij hebben gelijk en als het verkeerde pad is ingeslagen, JAMMER !! En een politiek antwoord als verontschuldiging. Let maar op, zie toeslagen affaire en Groningen, etc. !! Zij hebben geen probleem, jij hebt een probleem, Bonaire heeft een probleem !! Schandalig na een jaar reageren om een budget aanvraag, ambtenaar op z’n best. Hoe gaan wij alle vluchtelingen helpen op lange termijn, werk, inkomen, hier geeft “Doornroosje D66” geen antwoord op! Wel extra onderkomen bouwen voor vluchtelingen. Wie gaat dit betalen. Accijns verhoging op brandstof, het "economisch" antwoord van "Doornroosje D66", lonen omhoog, economisch(bbp-bruto binnenlands product ) export-concurrentie met het buitenland, hoe gaat deze onderbouwing zich verantwoorden ?!! Lonen omhoog maar ook de consument prijzen, werkgevers moeten het ergens vandaan halen!! DOMINO EFFECT !! Voedselbanken en Bonaire kunnen het niet meer aan ,energie prijzen , Bonaire ook, door accijnsverhogingen, door het dak. Crisis is in gang gezet. Rutte, zijn mede collega’s niet in de ogen kijken tijdens en na de bespreking(NRC). Het geheugen van zijn telefoon is belangrijker, want deze is krap, inclusief zijn actieve geheugen cellen. Respectloos, Kinderachtige en een sociopatisch reactie !! Zelfhulp & Kameradenhulp (ZHKH- militaire EHBO) basis opleiding in het leger. Eerst jezelf in veiligheid brengen voordat je anderen kunt helpen in crisis situaties !!! Bij mij erin gestamd. Nu Politieke onzin verkopen voor eigen gewin !! Het “Naïeve Haagse Kinderopvang zijn niet afhankelijk van voedselbanken etc.”. Bonaire ach daar verzinnen wij wel een Politiek correct antwoord op zoals de rest, rechtbank ?, kijk naar de toeslagen affaire, niemand is vervolgd!!
Jan Ooms 10
Jelle Schottelndreier 3
Jan OomsAls je de feiten niet respecteert, kun je geen zinvolle uitwisseling hebben.
Je ondermijnt daarmee de beschaving.
Zelf heb ik nooit op Rutte gestemd en zal dat ook niet doen, maar liever zijn gedraai dan jouw frontale aanval op de waarheid.
Er zijn toch zat internetbubbels waarin je dit soort gif kwijt kunt?
Jan Ooms 10
Jelle SchottelndreierEn de waarheid is…?
Dat het gedraai van Rutte direct of indirect gewoon mensenlevens kost. In Nederland en de voormalige koloniën. Heeft helemaal niets met internetbubbels te maken, maar als je t niet wílt zien….
En wat heeft het neoliberalisme de lage- en zelfs de middeninkomens gebracht? Twee tot zelfs drie baantjes zijn niet genoeg om een gezin te kunnen onderhouden. Dat mag je toch gerust slavernij noemen!
En wat te denken van alle werkenden die vanuit de oostelijke EU-lidstaten voor een hongerloontje in de westelijke Staten komen werken? Slavernij! Mede mogelijk gemaakt door opper-neoliberaal Mark Rutte en zijn VVD!
Frontale aanval? Ja! Maar niet op de waarheid!!!
Antoine BERBEN 3
Wel heb ik 2 opmerkingen bij dit verhaal.
Enerzijds waardeloos van de Tweede Kamer om hier zelf niet veel meer bovenop te zitten dan men kennelijk heeft gedaan, vermoedelijk omdat dit publicitair niet scoort, en dan denk ik dus dat die VOC mentaliteit zich ook meester heeft gemaakt van het denken in die Tweede Kamer zelf.
Anderzijds moet mij wel van het hart dat ik deze bijzondere gemeentes in de pers niet anders ken dan als klagende gemeenschappen waar men bijzonder graag de hand ophoudt onder het uiten van allerlei absurde eisen gebaseerd op slavenverleden, die hier in Nederland, volgens mij terecht, elke animo wegnemen om op andere eisen in te willen gaan.
Deze twee aspecten hadden zeker ook benoemd mogen worden in dit verder uiterst heldere artikel.
Renee van Aller 5
Antoine BERBENArthur Venis 3
Antoine BERBENIJdo Dijkstra 1
Wat me wel is opgevallen, is dat de supermarkten daar opmerkelijk opereren. Zo waren (in elk geval tot vrij recent) de twee voornaamste supermarkten op Bonaire in feite een verkapte Jumbo en AH, respectievelijk, met een dik 1.5x de prijzen. Dus letterlijk inclusief het uit NL verscheepte assortiment. Je zou gezien de locatie meer spullen uit de regio (Zuid en Midden America, of zelfs de VS) verwachten, maar dat was echt minimaal. Deze supermarkten zijn ook van dezelfde eigenaar.
Maurice Franzen 1
IJdo DijkstraRenee van Aller 5
Arthur Venis 3
Renee van AllerIJdo Dijkstra 1
Arthur VenisArthur Venis 3
IJdo DijkstraMaar u heeft een punt. Bonaire is niet groter dan een dorp, Saba en Statia nog kleiner. Maar van deze drie, heeft Bonaire een infrastructuur die veel steden in Nederland niet in de lucht hoeven te houden, en als dat wel moet, kunnen ze samenwerken met andere steden.
De schaalgrootte van alles wat je infrastructureel nodig hebt om voor een kleine bevolking zelfvoorzienend te zijn, is moeilijk rendabel te krijgen. De vraag is of dat moet, met nutsvoorzieningen. In Nederland wordt daar anders over gedacht omdat alles naar de markt lijkt te moeten. Dan ligt via lobbyisme, corruptie op de loer.
Edu Wa 1
Renee van AllerWillem Timmer 4
Renee van AllerJelle Schottelndreier 3
Renee van AllerMaurice Franzen 1
Arthur Venis 3
Maurice FranzenWillem Timmer 4
slechts casuistiek:
- maar waarom woont een moeder bij haar moeder met haar 4 kinderen, waar zijn de mannen in dat "gezin", wie neemt zijn verantwoordelijkheid? dit fenomeen komt op Curaçao ook voor, en ik ga het hier verder niet uitleggen
- die Nina: "Zelf mogen we geen inkomenspolitiek bedrijven: zelfs als we miljoenen op de begroting over hebben, mogen we die niet gebruiken om de uitkeringen aan te vullen.’"
als ze dan zo slim is - stel dat er een miljoen over is, daar kan je ongeveer 42 banen voor creëren op sociaal minimum niveau. dat is maar een half procent van de mensen onder bestaansminimum dus met 1 miljoen ben je er niet. zou je rechtsstreeks uitkeren dan is dat 125 euro per jaar voor de 8000 mensen onder bestaansminimum, maw: dat verhaal schiet niet op. al zou ze 10 miljoen overhouden om uit te keren, het gaat niet lukken. Dus haar opmerking snijdt geen hout.
- Misschien verhuizen naar NL, hier is op allerlei gebieden tekort aan arbeidskrachten.
wel wat lastig om huizen te vinden maar je moet ergens beginnen.
waar ik echt kromme tenen van kreeg is de zin dat gedwongen samen gaan wonen aanleiding is voor huiselijk geweld en incest. Rare verklaring lijkt me voor kwalijke, zeer kwalijke zaken. in NL woonde men vroeger ook heel lang bij elkaar. Daarmee kan je niet stellen dat de hoge huizenprijzen (woonkosten) dus leiden tot deze misstanden. dat is een eigen verantwoordelijkheid van de daders.
verder vraag ik me af of mensen dan geen eigen huizen kunnen bouwen, ze hebben wel tijd. als de overheid nou de materialen laat aanvoeren, komen er goedkope huizen. en misschien een lading zonnecellen (tja dan wel een elektricien nodig om te laten zien hoe t moet) Gezien de uren zonneschijn en intensiteit hoeven dat niet eens de best zonnepanelen te zijn. letters
Wietze Koopman
Willem TimmerSinds Bonaire in 2010 een gemeente van Nederland werd, hebben vier kabinetten met in totaal vijf partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid gedragen.
Wat mij interesseert is niet wie als zondebok kan worden aangewezen, maar hoe we de impasse kunnen doorbreken. Met het huidige budget van 440 miljoen per jaar moet het toch mogelijk zijn om de 27.000 inwoners in de drie zuidelijke gemeenten een bestaansminimum te geven dat gelijkwaardig is aan dat van de andere gemeenten van Nederland.
Willem Timmer 4
Wietze Koopmanbestaanminimum is 24000 per jaar dus het gat moet gevuld worden met inkomsten uit toerisme, werk. in die 440 miljoen ziet natuurlijk ook gezondheidszorg, infrastructuur , water en energie etc, maar lijkt me toch een flink bedrag. die begroting van hoe t uitgegeven wordt ken ik niet maar hier moeten die eilanden toch een eind mee komen. Verder hoeft NL ook niet alles te betalen, misschien kunnen ze zelf meer doen als er tenminste zinnige, haalbare en rendabele processen om iets te produceren en te verkopen worden op gezet. zou een interessant experiment kunnen zijn en daar zijn vooral integere, goedwillende en wijze mensen voor nodig.
Wietze Koopman
Willem TimmerEr is al sinds 2010 gebrek aan afstemming van beleid tussen de ministeries in Den Haag. Met een efficiënter gebruik van de 440 miljoen op de rijksbegroting komt er voldoende ruimte om budgetneutraal ook de bejaarde en arbeidsongeschikte inwoners van de gemeente Bonaire een bestaansminimum te garanderen.
Wietze Koopman
Sinds Bonaire in 2010 een gemeente van Nederland werd, hebben vier kabinetten met in totaal vijf partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid gedragen.
Wat mij interesseert is niet wie als zondebok kan worden aangewezen, maar hoe we de impasse kunnen doorbreken. Met het huidige budget van 440 miljoen per jaar moet het toch mogelijk zijn om de 27.000 inwoners in de drie zuidelijke gemeenten een bestaansminimum te geven dat gelijkwaardig is aan dat van de andere gemeenten van Nederland.
Adnan Hassan
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Adnan Hassan
We need to start by accepting a reality: Bonaire is 0.12% of the population of the Netherlands. We are located 8,000km away from the Randstad. And as a Caribbean island, we are even further away culturally from Europe.
For the average Dutch person, we don't exist. This should not come as a surprise. But it has consequences. The major consequence? Our fate is not just in our stars, it is in ourselves.
Bonaire's future is ultimately our responsibility. No one else's.
https://bes-reporter.com/for-many-dutch-bonaireans-dont-really-exist/