's Werelds most-connected: Nederland

2 Connecties

Onderwerpen

Handel

Werkvelden

Economie
0 Bijdragen

Nederland is no 1. Ons land is 'globally most connected'. En wat heb je daaraan?

Ruwe handelsdata kan interessante informatie opleveren. Neem de transport-transacties van een DHL. Een bonk informatie waar je op het eerste gezicht niet zoveel mee kunt. Maar tegelijk ook wel. Die data over handelsstromen blijkt namelijk een redelijk accuraat beeld te geven van ontwikkeling van de globalisering sinds 2005. Resultaat: een nieuwe index, de DHL Global Connectedness Index 2012
 
Harvard Business Review zette de hoogtepunten van de index op een rij.
 
• Van 2007 tot 2009 kelderde de global connectedness. Met andere woorden: dat was nog voordat de kredietcrisis écht uitbrak. Vrachtwagenchauffeurs en bestellers merkten dus eerder dat er iets aan de hand was dan beleidsmakers en bankiers. 
 
• Het land dat het meest 'globally connected' is – Nederland – is dat een factor 100 meer dan het minst 'connected' land, Burundi.
• Europa is 's werelds meest gerelateerde gebied ter wereld. Sub-Sahara Afrika het minst, maar dat is van 2010-2011 wel de grootste stijger.
 
Onderzoekers Pankaj Ghemawat en Steven A. Altman hebben de DHL-data onderzocht en er enkele conclusies aan verbonden. Voor hen ligt de grootste betekenis in het verdiepen van de globale verbondenheid niet alleen in de duizenden miljarden economische opbrengsten, maar ook in niet-economische voordelen.
 
Liberalisering gaat meestal gepaard met meer vrijheden, en de trend is wat dat betreft niet gunstig. 'We kunnen er niet van uitgaan dat toekomstige generaties vanzelf zullen profiteren van een meer verbonden wereld.'
 
De index biedt ook andere inzichten. Bijvoorbeeld over de Verenigde Staten.  Het land heeft een ernstig probleem met het tekort op zijn handelbalans. Maar aan de andere kant blijkt dat het op de 134e plaats staat in de lijst van 140 landen als het gaat om de ratio import/BBP. Die is slechts 15 procent. 'Onze economische problemen zijn dus voornamelijk inheems,' aldus de onderzoekers. 
 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden