Nederland maakt vuile handen in Nigeria

4 Connecties

Relaties

Energie Corporate

Organisaties

Overheid

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Shell en ook de Nederlandse overheid lijken vuile handen te maken in de Niger Delta. Nieuw onderzoek wijst weer naar de usual suspects.

De Niger Delta is geen prettige regio om te vertoeven. Gewelddadige conflicten, rivaliserende militaire groeperingen en corrupte overheden. Veel armoede, ondanks de enorme hoeveelheden natuurlijke grondstoffen. Bovendien zijn er olielekken die vruchtbare gronden naar de knoppen helpen. Oliebedrijven als Shell  en overheden zoals de onze zitten er wel en zijn tevens deel van het probleem, zo stelt de Britse NGO Platform.
Platform baseert zich op gegevens uit de ‘cables,’ de meer dan 4000 via Wikileaks gelekte ambtsberichten van Amerikaanse ambassades over de hele wereld. In een onlangs opgestelde tijdslijn brengt de NGO de Britse en Amerikaanse overheid in verbinding met Nigeriaanse militaire groeperingen, via oliebedrijven als Shell en Chevron.
Volgens Platform zijn er duidelijke aanwijzingen dat de Amerikaanse en Britse, maar ook de Nederlandse overheden een decennium lang op de hoogte waren en deel uit maakten van de situatie, zonder er een einde aan te maken. De overheden vertikten het om de grote oliebedrijven ter verantwoording te roepen. Dit zou de conflicten in die regio hebben aangewakkerd en verder hebben doen oplaaien.
In 2011 nam Platform Shell al onder vuur. In een rapport stelt de NGO dat Shell nog steeds betrokken is bij het verder oplaaien van lokale conflicten. Shell zou militaire groeperingen betalen, terwijl bekend was dat zij mensenrechten schenden. Alles met het doel om de olie van Shell te laten stromen. Shell ontkent en zegt mensenrechten hoog in het vaandel te dragen.