
© JanJaap Rypkema
Kamer roept minister tot de orde: Nederland moet bijenrichtsnoer steunen
Een opmerkelijke koerswijziging in Den Haag was het gevolg van recente onthullingen door Follow the Money. Gisteren werd een motie door de Tweede Kamer aangenomen waarin de regering wordt opgedragen om in Brussel van positie te veranderen, en nu de invoering van de Bee Guidance te steunen. De Bee Guidance is een Europees richtsnoer dat beoogt bestrijdingsmiddelen beter te testen op hun schadelijkheid voor bijen en hommels.
FTM onthulde op 6 april dat Nederland in Brussel de afgelopen jaren de invoering van de Bee Guidance heeft tegengewerkt, en in november 2018 in een vertrouwelijk gesprek met de Europese Commissie zelfs heeft gepleit voor afzwakking van het bijenrichtsnoer.
‘Minister Schouten [Landbouw, red.] zal haar beleid nu 180 graden moeten wijzigen,’ zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, die de motie indiende. ‘Ze moet nu terug naar Brussel, daar vertellen dat het parlement de regering op de vingers heeft getikt en dat Nederland terugkomt op de eerder bepleite versoepeling van de Bee Guidance’.
Voor de motie stemden D66, 50PLUS, GroenLinks, SP, PvdA, DENK, PVV en FvD. In de motie staat dat Nederland zich in Europees verband moet inzetten voor invoering van de Bee Guidance ‘als geheel’, en dat het richtsnoer voor bijen uiterlijk ‘eind 2019’ in werking moet treden.
FTM beschreef op 6 april een vertrouwelijk ‘implementatieplan’ dat momenteel in Brussel op tafel ligt, waarin versoepeling van het bijenrichtsnoer wordt voorgesteld. Concreet wordt met dat plan de invoerdatum van het merendeel van de testmethoden uit de Bee Guidance geschrapt. Daarmee werd onzeker of deze laboratoriumtesten zullen worden ingevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om testmodellen waarmee langetermijneffecten van pesticiden op bijengezondheid kunnen worden onderzocht. Ook vallen er testen onder die specifiek ingaan op de mogelijk schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen op solitaire bijen en hommels. Wilde bijen zouden gevoeliger zijn voor blootstelling aan landbouwgif dan honingbijen.
Zulke testen worden momenteel in de EU niet uitgevoerd voordat bestrijdingsmiddelen op de markt worden toegelaten. ‘Hopeloos verouderd,’ noemde hoogleraar milieu- en gezondheidsrisico’s Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht) de huidige risicoanalyse tegenover FTM. Wetenschappers wijzen naar het grootschalig gebruik van pesticiden als belangrijke oorzaak achter de afname van bestuivende insecten in Europa.
Nu zal Nederland in Brussel moeten pleiten voor de invoering van de volledige Bee Guidance op korte termijn
Het voorstel om de Bee Guidance af te zwakken, is ter tafel gekomen omdat een groep lidstaten niet wil instemmen met het richtsnoer. Nederland hoort bij die groep tegenstribbelende landen, beschreef FTM op 6 april. Nederland vreest dat veel bestrijdingsmiddelen zullen worden verboden. Dit omdat de Bee Guidance deze middelen zal aanmerken als riskant voor bijen. Volgens Nederland zijn deze middelen in werkelijkheid niet gevaarlijk, maar zijn de voorgenomen testen veel te streng.
Die kritiek hebben ook de fabrikanten van pesticiden de afgelopen jaren in meerdere lobbybrieven met Nederlandse ambtenaren gedeeld, zo blijkt uit documenten die FTM kon inzien.
Nederland heeft in Brussel steun uitgesproken voor de afzwakking van de Bee Guidance, en wilde zelfs nog een stapje verder gaan. In november 2018 heeft Nederland de Europese Commissie gevraagd nog meer testen uit de Bee Guidance op de lange baan te schuiven: ‘Het voorstel voorziet nog steeds in de invoering van de strikte vereisten voor veldstudies,’ schreef een Nederlandse ambtenaar op 21 november 2018 aan de Europese Commissie. ‘Dit komt nog niet tegemoet aan onze eerder geuite zorgen.’
De gang van zaken die FTM blootlegde, leidde tot een Kamerdebat dat plaatsvond op 10 april, en tot de motie die gisteren is aangenomen.
Wat de koerswijziging van Nederland betekent voor het lot van de Bee Guidance is nog onduidelijk. Bronnen rond de EU vertelden FTM dat gisteren in een vergadering tussen de EU-lidstaten een meerderheid van landen heeft aangegeven voorstander te zijn van afzwakking van de Bee Guidance. Daar zou Nederland ook bij hebben gehoord. Maar dat was voor de motie werd aangenomen waarin de minister tot een koerswijziging werd gemaand. Nu zal Nederland in Brussel moeten pleiten voor de invoering van de volledige Bee Guidance op korte termijn.
Een stemming over de Bee Guidance wordt verwacht op 16 of 17 juli.
29 Bijdragen
Dorina Hepping 2
The Beyonder 3
Laten we hopen dat de regering het ook daadkrachtig uitvoert en dat dit ervoor zorgt dat de volledige Bee guidance wordt doorgevoerd.
Paul 121 5
O Pen 13
Paul 121Lydia Lembeck 12
O PenM.a.w. totaal geschift, en alleen vanwege het geld dat de NU zullen kunnen krijgen. Ze kunnen beter dit nog eens lezen: (link: http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Page/rentmeesterschap/Default.aspx) protestant.nu/Encyclopedie/t…
Vooralsnog lijden ze ernstig hieraan: De zeven hoofdzonden zijn: Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid) Avaritia (hebzucht - gierigheid) Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
Niek Jansen 9
O PenOverigens ligt die z.g. ‘waakhond voor onze voedselveiligheid’ al jaren onder vuur vanwege beschuldigingen van belangenverstrengeling met de voedselindustrie. EFSA baseerde zijn advies dus ook o.m. op studies van het belanghebbende Monsanto(Bayer) zelf.
Niek Jansen 9
Paul 121En een dergelijk bestrijdingsmiddel wordt goed gekeurd door de EU!
Lydia Lembeck 12
Niek JansenOver die dagloners hoor je weinig. Ik heb het inmiddels 4 jaar geleden gelezen en ik kan het niet meer terugvinden. Er waren TV beelden van die kinderen en machteloze ouders die aangaven dat ze geen geld hadden om hun kinderen naar een ziekenhuis te brengen.
Het is, hoe dan ook een zwaar vergift waaraan al het andere leven sterft. Aangepaste insecten zijn gebonden aan de plekken waar ze zich moeten aanpassen. Over geheel van de insecten wereldwijd is bekend dat het merendeel aan het uitsterven is. Zonder insecten, geen kleine dieren, geen vogels en geen grotere dieren die deze dieren eten. En wij eten de grote dieren.
Niek Jansen 9
Lydia LembeckLydia, als je klikt op ‘Argentinië en Round up’ krijg je een hele reeks van verhalen over de ervaringen van Argentijnen met Round up, waarvan bovenstaande link er maar een van is.
Wanneer is de schadelijke werking van pesticiden bewezen? Moet je daar op wachten als er al zoveel aanwijzingen zijn overal in de wereld dat Round up iets te maken moet hebben met de ziekten die in de omgeving veroorzaakt worden.
In de EU wetgeving is overigens bepaald dat alleen al bij sterke vermoedens van de schadelijke uitwerking van bestrijdingsmiddelen deze verboden moeten worden.
Lydia Lembeck 12
Niek JansenRegeringen en Monsanto/Bayer werken samen. Een enorme lobby, dus bepaalde politici worden er niet slechter van. Bovendien zijn er sinds gisteren (sorry, niet genoteerd) ergens op- en aanmerkingen gekomen over biologische landbouw zonder gif. Kennelijk is gif noodzaak, in de geldbuidels van de makers en de vrienden in de regeringen...
In Zweden is een echtpaar veroordeeld voor het geven van veganistisch voedsel aan hun kindje dat een gebroken kaan eraan over had gehouden. (Tweet van PvdD). PvdD zei al dat het daar niet van KAN komen. Wel als het kind mishandeld is. Over onwetende ambtenaren e.d. gesproken. Of ook in de zak van M/B? In elk geval, als gif voortaan verplicht wordt, zullen er wel veel meer mensen overlijden. Misschien toch iets met die Georgia Guidestones te maken?
Zojuist binnen via Twitter: https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/4720206/monsanto-zwarte-lijst-nederlandse-critici-bayer
Niek Jansen 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niek JansenFerry de Boer 7
Niek Jansenhttp://www.williamengdahl.com/englishNEO14Apr2019.php
Ik sta op het punt maar een moestuin te gaan nemen omdat ik het voedsel systeem gewoon niet meer kan vertrouwen.
Verwijderd 36314 2
Neemt men misschien vast een voorschotje op een flinke overstroming die alles weer wegspoelt.
Marla Singer 7
Bij de wetgeving hoort dus ook een overgangsregeling waarbij alle gebruikers van bestrijdingsmiddelen de gewraakte varianten tegen een vergoeding kunnen inleveren en daarna er een strenge handhaving komt (gecontroleerd door milieu organisaties).
Mike Zitter 2
Marla SingerDe capaciteit van de voedsel en warenautoriteit blijkt bij ieder schandaal de oorzaak. We hebben duidelijke wetten, maar die worden met voeten getreden doordat de pakkans klein genoeg is.
Om het constructief te houden...
Gelukkig hebben we ons parlement om de beleidsmakers in de gaten te houden en zoals nu bij te sturen.
Helemaal met je eens dat er nu ook doorgepakt zou moeten worden en een hadhavingsproces zou moeten worden ingericht.
Misschien een klusje voor één van deze partijen: "Voor de motie stemden D66, 50PLUS, GroenLinks, SP, PvdA, PVV en FvD".
Of natuurljk partij voor de dieren die het initiatief heeft genomen om iets met de info van FTM te doen.
Jan Ooms 10
Er lijkt zich ondertussen al een meerderheid af te tekenen vóór afzwakking. De ‘giflobby’ zet nog even een tandje bij voor half juli en zie daar: een gedrocht van een richtsnoer!
Helaas!
Lydia Lembeck 12
Jan OomsNiek Jansen 9
Ludovica Van Oirschot 15
Dit schreeuwt wel om een Europese FTM. Zijn er al stappen in die richting?
Peter Zwitser 9
Maar ik geloof er eerlijk gezegd geen moer van dat minister Schouten deze motie ook gaat uitvoeren. In allerlei interviews zegt ze voortdurend de meest fantastische dingen, om vervolgens alles gezellig bij het oude te laten.
Eerst zien, dan geloven. (En bij Schouten wil ik dan inmiddels eerst ook nog 'n nieuwe bril om goed te kunnen zien.)
René 1 1
jan 961
Lydia Lembeck 12
jan 961Mireille Stet 1
Ik mag hopen dat een ieder dit beseft. Dat dit alleen samen kan.
Het is uniek wat FTM met anderen voor elkaar krijgt en wij zijn de borging. Hoe meer borging, hoe meer kans op succes.
Ik stel voor om met z'n allen te zorgen dat FTM het ledenaantal niet meer aan kan (bij wijze van). Eendracht maakt macht en verborgen macht wordt gebroken door openbare blootstelling. Hoe meer mensen (mee)kijken, hoe verder het bereik..
Denk dat mijn punt wel duidelijk is...
Co Stuifbergen 5
Blijkbaar is de "vergadering tussen de EU-lidstaten" toegankelijk voor anonieme bronnen, maar niet voor journalisten.
Vincent Harmsen 1
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Vincent HarmsenMaar ik denk dat echte democratische contrôle pas mogelijk wordt als de stemming in zo'n vergadering openbaar is.
Rikkie 7