'Nederland is schadelijk belastingparadijs'

  Nederland onder Brits-Duits vuur op G20 om facilitering van Starbucks' fiscale sluiproute.

  De verschillen tussen de Britse minister van financiën en kostschooljongen George Osborne en zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble zijn groot. Maar over een ding zijn ze het nu eens: Starbucks serveert fiscaal gezien geen zuivere koffie. En dat moet snel worden aangepakt, hebben ze tijdens de G20 in Mexico verklaard.
   
  Bedrijfswinsten van internationaal opererende ondernemingen hebben de neiging zich te gedragen als water. Ze zoeken altijd het laagste punt op: het land dat de laagste belastingtarieven hanteert. Nederland speelt daarin een belangrijke rol, zo bleek eerder in FTM's-rapportage over Starbucks' Dutch sandwich  en vooral tax dodger/ex-presidentskandidaat Mitt Romney, die een deel van zijn vermogensinkomsten via een Nederlandse vennootschap laat lopen. Starbucks is niet de enige Amerikaanse multinational: ook Apple en Google maken gebruik van 'Amsterdam'. 
   
  Osborne en Schäuble hebben tijdens de vergadering van de G20 ministers van financiën in Mexico opgeroepen tot 'internationale samenwerking om de internationale belastingovereenkomsten te versterken opdat internationale ondernemingen niet langer minder belasting betalen dan ze schuldig zijn'. Lees: aanpakken van belastingontwijking, want die praktijk dupeert zowel de Britse als Duitse schatkist. 
   
  Hoewel ze geen namen noemden, doelden Osborne en Schäble duidelijk op de geruchtmakende Starbucks-praktijk van shifting, het verschuiven van winsten van het ene land naar entiteiten waar een lagere heffing. Nederland, met zijn vele belastingverdragen en goede financiële infrastructuur, speelt daarin een sleutelrol. Het fungeert als sluis naar fiscaal zonnige oorden als de Kaaiman Eilanden en de Antillen. 
   
  Zuid-Europa
  Het gaat niet alleen om Amerikaanse multinationals, maar ook om familiebedrijven uit bijvoorbeeld zuidelijke Europese landen. Natuurlijk wil iedere onderneming zo weinig mogelijk belasting betalen, maar het effect is dat ze door zich fiscaal te vestigen in Nederland de basis van de overheidsinkomsten in hun eigen land versmallen. In veel gevallen faciliteert Nederland het oneigenlijk gebruik maken van belastingconstructies die ooit in het leven zijn geroepen om te voorkomen dat bedrijven dubbel belasting betalen.  
   
  Daarbij is het ook de vraag wat de Nederlandse economie er nu uiteindelijk mee op schiet. In het geval van Portugal, Griekenland, en wellicht Spanje, krijgt de Nederlandse belastingbetaler uitiendelijk indirect de rekening gepresenteerd in de vorm van reddingsoperaties en nieuwe leningen. Een concreet voorbeeld van zo'n bedrijf is de familieholding van de eigenaars van de Portugese supermarktketen Pingo Doce die vorig jaar naar Nederland bleek te zijn verhuisd. Tot grote verontwaardiging van de Portugezen.
   
  Somo, een centrum voor onderzoek naar multinationale ondernemingen, heeft veel onderzoek gedaan naar de manier waarop deze ondernemingen Nederland gebruiken. Het ageert al jaren tegen de rol van Nederland in het spel van internationale  belastingontwijking.
   
  'Terwijl in Europa de lidstaten de ene na de andere bezuinigingsronde ondergaan is het onbegrijpelijk dat landen als Nederland, Ierland en Luxemburg, grote bedrijven ongelimiteerd de mogelijkheid geven om minder belasting te betalen. Dit betekent dat de rest de rekening moet betalen. Dit valt steeds minder uit te leggen, daarom is het goed dat deze fiscale sluiproutes worden aangepakt,' aldus Rodrigo Fernandez, belastingonderzoeker bij SOMO in een reactie op de oproep van Osborne en Schäuble.
   
  De verhulde kritiek op Nederland is begrijpelijk, maar klinkt vanuit de mond van Osborne nogal hypocriet. The City of London,  aka the global capital of money laundering, is als financieel centrum de grootste sluis ter wereld voor niet-gefiscaliseerd kapitaal. Osborne en de regering Cameron is er veel aan gelegen om strengere internationale maatregelen tegen belastingontwijking te voorkomen omdat het de positie van Londen als financieel centrum zou kunnen ondermijnen. 
   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 219 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren