
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Mark Rutte en Vladimir Poetin heffen het glas tijdens de opening van het Nederland-Ruslandjaar in 2013. © Jerry Lampen / ANP
Achtergrond: Nederland is een pion in Russisch schaakspel
Welke rol speelt Nederland in het conflict tussen Rusland en Oekraïne? Uit deze selectie van FTM-artikelen doemt het beeld op van een land dat zich naïef heeft laten gebruiken door de Russische machthebbers.
Follow the Money heeft de afgelopen jaren tientallen artikelen gepubliceerd over de relatie tussen Nederland en Rusland. Twee thema’s keren daarbij telkens terug. Voor onze energievoorziening zijn we afhankelijk geworden van Rusland, en de overheid heeft daar willens en wetens aan meegewerkt. Het andere thema is geld. De financiële sector aan de Zuidas leverde hand- en spandiensten aan Russische staatsbedrijven en oligarchen uit zowel Rusland als Oekraïne.
1: Gazproms sluipende greep
In samenwerking met journalisten van The Investigative Desk publiceerden we de afgelopen jaren een reeks artikelen over Gazprom. Uit ons onderzoek bleek dat ons land niet alleen steeds afhankelijker werd van Russische gasleveringen, maar ook dat het Russische staatsbedrijf bijna onopgemerkt een krachtige lobby optuigde en verschillende instituties financierde. Via universiteiten, gemeenten en waterschappen kreeg Gazprom vaste voet in Nederland.
• Lees hier al onze publicaties over Gazprom in Nederland.
Hieronder een selectie van relevante artikelen over de relatie die Nederland met het Russische staatsbedrijf onderhoudt.
• Hoe Gazprom greep op Nederland kreeg ( jan. ’21)
De Nederlandse overheid bereidde zich voor op de import van Russisch gas om het wegvallen van het Groningse gas uit Slochteren te compenseren. Verschillende Nederlandse politieke partijen waarschuwden voor een afhankelijkheid van het Russische gasbedrijf Gazprom. Hoezeer is Nederland al aangewezen op Russisch gas?
• MH17 geen obstakel voor gasonderhandelingen met Poetin – het moest alleen stiekem (maart '21)
Nadat MH17 op 17 juli 2014 was neergehaald, bevroor Nederland de diplomatieke relaties- en handelsrelaties met Rusland. Althans, voor de buitenwereld. Achter de schermen werden de banden snel weer aangehaald. De Nederlandse regering verzweeg dit tegenover de Kamer. De inzet: Russisch gas.
• Rutte licht Kamer ‘onjuist en onvolledig’ in over gascontacten met Rusland (juli ’21)
Ondanks de sancties die Nederland na de MH17-ramp instelde, bleef de overheid contacten met de Russen onderhouden over de leverantie van gas. Dat gebeurde op ambtelijk niveau, buiten de schijnwerpers van zowel de politiek als het publiek.
2: De Zuidas
Nederland speelt als financieel centrum een belangrijke rol in de regie van Russische en Oekraïense geldstromen. Mede dankzij financiële en juridische dienstverleners aan de Amsterdamse Zuidas hebben oligarchen zich ongebreideld kunnen verrijken. Poetin heeft daarvan handig gebruik gemaakt, maar blijkt zich tegelijk bewust te zijn geweest van de potentiële kwetsbaarheid die daarin steekt.
• Poetin slaat deuk in belastingparadijs Nederland (juni ’21)
President Vladimir Poetin wil een einde maken aan het belastingverdrag tussen Rusland en Nederland. De gevolgen voor Nederland als transitland voor miljarden euro’s die de fiscus ontwijken, kunnen groot zijn. Niet alleen ligt een Russische exodus in het verschiet, ook veel niet-Russische bedrijven investeren via Nederland in Rusland.
• Advocatenkantoor Houthoff: het ‘Kremlin aan de Zuidas’ (aug. ’21)
Een van de grootste advocatenkantoren van Nederland, Houthoff, bedient grote klanten als Gazprom, Vimpelcom en de Russische Federatie. Houthoffs ambitie om via een elite-clientèle op te klimmen tot de top is zo hoog, dat de compliance eronder lijdt. Tussen de grootste klanten zitten veel Russische, waaronder ook enkele van twijfelachtig allooi. Deze ontving Houthoff ‘met open armen’. Heeft Houthoff wel goed onderzocht met welke klanten het advocatenkantoor zaken deed, zoals de wet verplicht?
• Oekraïense oligarch verdedigt zijn geroofde imperium met Nederlandse middelen (feb. ’20)
Nederland is een geliefd toevluchtsoord voor oligarchen, zoals de Oekraïense zakenman Igor Kolomoisky: hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een ‘gat’ van 5,5 miljard dollar op de balans van de Oekraïense Privatbank en voert nu onder meer vanuit Nederland een wereldwijde, juridische loopgravenoorlog. Wat hebben mensen als Kolomoisky te zoeken in Nederland?
3: Oekraïne
Nederland heeft historisch gezien weinig nauwe banden met Oekraïne. De relatie met de voormalige Sovjet-republiek veranderde drastisch toen de MH17 boven Oekraïens gebied werd neergeschoten. In economisch opzicht is het land van kleine betekenis, al is de handel met het land sinds 2012 verdrievoudigd. Geopolitiek is het belang van de jonge staat wel groot. Russisch en Azerbeidzjaans gas voor Zuid-Europa stroomt door Oekraïne. Daarnaast is het land een grote producent van graan, maïs, ijzererts en steenkool.
Over het Associatieverdrag met Oekraïne en de gevolgen ervan, hebben we in samenwerking met Platform Authentieke Journalistiek uitgebreid bericht in ons gelijknamige dossier, Associatieverdrag Oekraïne.
Enkele artikelen uit dit dossier die opnieuw relevant zijn:
• Europa hongert naar veevoer, desnoods met genetisch gemodificeerde soja uit Oekraïne (aug. ’21)
Europa wil af van soja waarvoor het Amazonewoud moet worden verwoest en kijkt begerig naar Oekraïne: uitgestrekte, vruchtbare akkers voor een grijpstuiver. Dat er nu ook in Oekraïne ontbossing plaatsvindt en het land bovendien genetisch gemodificeerde soja exporteert doet er even niet toe.
• De corrupte contrarevolutie in Oekraïne (feb. ’17)
Ondanks een reeks hervormingen na de Maidan-revolutie, stagneerde de corruptiebestrijding in Oekraïne. Maar dat niet alleen: er vond een contrarevolutie plaats door de corrupte kliek in Oekraïne die er alle belang bij had om de kleptocratie in stand te houden. Waarom hielp de EU Oekraïne eigenlijk nog? Een interview met de Oekraïense corruptiebestrijder Andrei Marusov.
4: Wat krijgt de gemiddelde Rus mee?
De persvrijheid in Rusland is de afgelopen jaren sterk beknot. In een interview schetst de in Nederland wonende Russische journalist Elena Bogdan een beklemmend beeld van de journalistiek in haar vaderland.
• Kolonel Bouwmeester: ‘Het Westen onderschatte de kracht van misleiding en desinformatie (apr. 21)
De Russische annexatie van de Krim in 2014 is een omslagpunt in de manier waarop conflicten worden uitgevochten. In plaats van bommen en granaten gebruikten de Russen desinformatie en misleiding om hun militaire doelen te bereiken. En met succes. Sindsdien nam de inzet van deze conflictstechnieken een vlucht in het militaire en publieke domein. Dat plaatst het Westen volgens Kolonel Han Bouwmeester voor een ethisch vraagstuk: ‘We moeten harde keuzes maken.’
• ‘Poetins mensen’ slepen lastige journalisten voor de rechter (sep.21)
Wie in de zaken van Russische oligarchen duikt, loopt het risico voor een Britse rechter te belanden. De Britse laster- en smaadwetgeving is namelijk uitzonderlijk streng. ‘Het is een functionele manier om media het zwijgen op te leggen, ook al hebben de klagers juridisch geen poot om op te staan.’
Deel je kennis met FTM
Follow the Money wil de komende weken de geldsporen van en naar Rusland verder in kaart brengen. Als je beschikt over relevante kennis en die op een veilige manier met ons wilt delen, dan kan dat het beste via onze tip-pagina.
26 Bijdragen
Andries Munnik 3
Edit: een woord.
Pieter Jongejan 7
Andries MunnikWat is het verschil tussen eenb dictatuur van de staat zoals in Rusland/China en eendictatuur van een paar grote internationals die onze data en media controleren?
Ik wacht op een evenwichtige analyse hoe onze Europese privacy, vrijheid, diversiteit en concurrentie effectief beschermd gaan worden.
Jan Ligthart 2
Pieter JongejanLia 4
Pieter JongejanVincent Huijbers 9
Pieter JongejanWaar wij in het 'westen' (waar leg je de grens) langzaam onder het juk van koningen en keizers uit zijn gekomen zijn zij daar juist altijd aan onderworpen gebleven. Het gaat om een mensbeeld: wat is jouw positie en rol als burger in een samenleving.
Denk aan de gedwongen volksverhuizingen, de Grote Terreur, geen stap terug in WO2 of Goelag. Dat is allemaal voor en door de eigen bevolking. Poetin, zelf een oud KGB agent is dit met de paplepel ingegoten. In de biografie over hem: De Nieuwe Tsaar van Steven Lee Meyers is de passage over dat hij in het Dresden gevestigd was en de vernedering meemaakte van hoe het Soviet regime door de menigte werd verdreven tekend voor het emotionele televisie optreden afgelopen week. Wat opvallend daarbij is dat ook hijzelf toen in de steek werd gelaten door zijn eigen staat.
Dat wij in hier onze eigen problemen kennen met democratie of de uitwassen van het kapitalisme is niet geheel vergelijkbaar. De onverschillige houding daar tegenover in deze tijd is eerder problematisch te noemen. Het lijkt erop dat doordat we het zo goed hebben we niet meer zien wat ons kan bedreigen. Big Tech is vooral handig. Een toeslagenaffaire is pech voor hen.
Pieter Jongejan 7
Vincent HuijbersDe oorlog heeft tot gevolg dat de energieprijzen de pan uit rijzen. Wie hebben daar voordeel van en wie nadeel? Hierbij kun je volgens mij een onderscheid maken tussen de directe gevolgen op korte termijn en de indirecte gevolgen op langere termijn.
De winnaars van een sterke verhoging van de olie- en gasprijzen zijn de olie- en gas producerende landen
ofwel de USA , het Midden Oosten en Rusland. De grootste winnaar is de USA, omdat olie en gas in Amerikaanse dollars moet worden afgerekend. Bij een stijging van de olie- en gasprijzen stijgt de waarde van de dollar (en daalt de waarde van de euro). China heeft hier heel handig gebruik van gemaakt door recent Russisch gas te kopen. Niet tegen Russische roebels en evenmin tegen Chinese yuans, maar tegen Europese euro's die naar verwachting steeds minder waard zullen worden omdat de Amerikanen de EU voor de kosten van de door hun uitgelokte oorlog laten opdraaien. Uitgelokt omdat er geen veiligheidsgarantie mocht komen.
Op langere termijn kunnen we door de hoge olie en gasprijzen een hoge inflatie en economische stagnatie verwachten. Het beste zou zijn om de rente te verhogen om zo de hoge inflatie te bestrijden zoals met succes in de jaren tachtig gebeurde. Maar tegenwoordig wordt het Westen geregeerd door de financiele sector en die kampt met een onhoudbare schuldenberg. Bij een hogere rente zullen veel banken en landen failliet gaan. Dus verwacht ik dat de hoge inflatie in Europa alleen met woorden bestreden zal worden en niet met daden.
Om de aandacht af te leiden zullen steeds nieuwe verhalen opduiken over de karaktereigenschappen van Poetin.
Vincent Huijbers 9
Pieter JongejanVincent Huijbers 9
Pieter JongejanEn waarom zou een mens kiezen om onder een juk te leven? Er is meer reden om aan te nemen dat voormalige Oostbloklanden dit beu zijn dan dat ze door de NAVO zijn toegeëigend. En wat heeft die vrijheid deze landen aan welvaart gebracht?
Die welvaart gun ik de Russen ook maar die wordt vooral verdeeld onder een kleine groep aan de top. En wie die verdeelsleutel bevraagd verdwijnt of wordt vervolgd.
Pieter Jongejan 7
Vincent HuijbersDit is een internationaal verschijnsel. De oligarchen in de wereld voeren nu een onderlinge mqchtstrijd om hun bezit te handhaven of nog verder uit te breiden. Dat is wat er momenteel aan de hand is
De vraag is of Europa de slaaf van de Amerikaanse oligarchen wil blijven en steeds verder zal stagneren of dat er ruimte komt voor vernieuwing en diversiteit door de oligopolisten ern monopolisten keihard aan te pakken.
Helaas zie ik dit niet gebeuren. Eerder zie ik dat de Rusland door de USA in de handen van China wordt gedreven en dat Europa verder wordt uitgebuit door de USA, zoals sinds 1971 het geval is. Duitsland kan de hoge energie kosten niet hebben en op digitasl gebied is Duitsland te laat.
Marwin Koopman
Andries MunnikMarco Fredriks 4
https://www.youtube.com/watch?v=PbVD4tB4cVQ&t=2s
Chris van der Wal
Marco FredriksJohn Janssen 4
Bizar is het eigenlijk, dat vrind Mark aan de ene kant de nabestaande van MH17 meerdere malen toezegt dat 'recht zal worden gedaan', terwijl diezelfde Mark na enige tijd donders goed wist hoe de vork in de steel zat. En dan met diezelfde kennis in het achterhoofd rustig toekomstige gasleveranties vanuit diezelfde 'boefjes staat'(The Wagner Boys) contracteren.
Feitelijk had The Donald het wel bij het rechte eind, toch? Duitsland, en de rest van Europa TE afhankelijk van Russies gas, of dat nu Nordstream 1 of 2 is! En de EU tak van NAVO niet meer dan een 'tandeloze tijger', die zijn gehele krijgsmacht eerder had gesaneerd, dan redelijk op peil heeft gehouden!
fred hagemans
John JanssenLia 4
fred hagemansJohn Janssen 4
fred hagemansKarel Veerkamp
Dank en groet,
Karel
Arne van der Wal 10
Karel VeerkampWalter Boer 3
Patrick Koenes
Jeannot van Diem
Patrick KoenesRuud Leether 1
Jan Willem de Hoop 12
Of: De hele wereld bestaat uit pionnen voor het slimme Nederlandse schaakspel
( van de slimste Nederlandse juristen die werken aan de Zuid As - VOC 3.0 zeg maar )
Paul Quekel 3
En nu de EU sanctiemaatregelen heeft aangekondigd die militaire steun aan Oekraïne moeten ‘vervangen’, om niet te hoeven toegeven dat de NAVO daartoe helemaal niet in staat is zonder de VS, rijst de vraag of Poetin de gaskranen naar Oekraïne en West-Europa al heeft dichtgedraaid dan wel daarmee wacht tot zijn corrupte vriendjes in Moskou en Wit-Rusland worden losgekoppeld van het SWIFT-betalingssysteem. Duidelijk is wel dat de Baltische staten zich terecht zorgen kunnen maken over (voormalige) NAVO-generaals die menen dat Poetin bereid en in staat is kernwapens in te zetten, omdat Moskou dan voortaan geen Blitzkrieg meer nodig heeft, maar gewoon kan binnenmarcheren.
(Voormalig commandant nucleaire raketeenheid)
Kees Zaat
Paul QuekelWietske 4