Nederland staat in top 10 van grootste goudbezitters

2 Connecties

Relaties

Goud

Organisaties

De Nederlandsche Bank (DNB)
5 Bijdragen

In totaal bezit Nederland ongeveer 24 miljard euro van het geel glanzende edelmetaal. Als het er tenminste ook echt ligt.

De Nederlandse Bank, beheerder van het staatsgoud, heeft naar eigen zeggen 612 ton goud en staat daarmee op plek negen in de top tien van landen met de grootste goudvoorraad. Dat is een hoge positie voor zo'n klein landje. Nederland valt qua inwonersaantal namelijk buiten de top zestig en heeft pas de zeventiende grootste economie van de wereld. De 612 ton aan Nederlands goud komt neer op een waarde van zo’n 24 miljard euro.

Business Insider heeft de tien landen met de hoogste goudvoorraad gerangschikt. De Verenigde Staten hebben meer dan 8000 ton en staan daarmee met kop en schouders bovenaan. Duitsland siert een tweede plek met zo'n 3400 ton. Het lijstje is zeker niet nieuw. Maar mensen worden steeds wantrouwender tegenover deze cijfers. 

Veel landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben het grootste gedeelte van hun goudvoorraad in het buitenland opgeslagen. DNB heeft bijvoorbeeld het merendeel gestationeerd in de kelders van de New York Fed. Critici vragen zich de laatste tijd echter steeds vaker af of de daadwerkelijke waarde er ook echt nog ligt. Onlangs heeft de Bundesbank besloten om 4 procent van de voorraad terug te halen uit Amerika om te checken of de staven puur zijn. 

De SP en het CDA hebben middels een brief aan de regering gevraagd of Nederland wellicht het Duitse voorbeeld moet volgen. Minister van Financiën Dijsselbloem antwoordde vorige week dat hij dat niet nodig vindt, omdat het goud ligt bij centrale banken met een "uitstekende staat van dienst." Ook zei hij dat DNB elk jaar verificaties krijgt van de accountantdiensten van de centrale banken waar de staven liggen opgeslagen.