
De ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Enquêtecommissie: ‘Shell en Exxonmobil moeten claim op ongewonnen gas laten vallen’
Toezichthouder gaswinning: toezicht in Nederland is niet onafhankelijk genoeg
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Meer gas uit Groningen is onveilig en lost crisis niet op
Podcast | De grootste schat van Nederland
Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden
Sociaal psycholoog Tom Postmes: ‘Rekenwerk en rapporten zijn schijnoplossingen voor Groningers’
Beeld door veeterzy (via Unsplash) © CC0 (Publiek domein)
Nederland steunt de fossiele industrie met 7,6 miljard euro per jaar
Fossiele industrie kan rekenen op een gigantische lappendeken aan belastingvrijstellingen, subsidies en overgenomen ondernemersrisico. Ook in Nederland.
Iedere minuut krijgt de fossiele industrie in Nederland ruim 14 duizend euro staatssteun. Ook in andere Europese landen staat de subsidiekraan fors open, waardoor fossiele brandstof in elf Europese landen jaarlijks met 112 miljard euro gesubsidieerd wordt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Overseas Development Institute (ODI) en Climate Action Network Europe (CAN-Europe), dat Follow The Money vast mocht inzien.
Lappendeken in vijftig tinten grijs
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: subsidie is een begrip in vele tinten grijs. Je hebt directe subsidieregelingen, zoals de SDE+-regeling voor duurzaam opgewekte energie, die sec gezien een vergoeding per opgewekte hoeveelheid elektriciteit is. In de fossiele-brandstoffenwereld is daarentegen veel meer sprake van een lappendeken aan geldstromen vanuit de overheid naar de industrie. De ene keer gaat het om belastingvrijstellingen, de andere keer neemt de overheid een deel van het ondernemersrisico bij de fossiele industrie weg, en weer een volgende keer is de overheid co-investeerder in een fossiel project.
Deze lappendeken zorgt ervoor dat ieder onderzoek naar staatssteun voor fossiele industrie op een ander totaalbedrag uitkomt. Zo kwam het IMF in 2015 tot de in eigen bewoordingen ‘schokkende’ conclusie dat olie en gas wereldwijd 5300 miljard euro staatssteun krijgen. Een duizelingwekkend bedrag, dat mede werd bereikt doordat het IMF kosten die gepaard gaan met klimaatschade (denk aan het verhogen van dijken) en gezondheidseffecten (meer longkanker door meer fijnstof) meerekent. Dat is in dit nieuwe onderzoek niet gebeurd.
Generation Discover Festival, een kinderfeestje georganiseerd door Shell, kreeg vorig jaar een subsidie van 100.000 euro van Den Haag
Belastingvoordeeltjes
Het onderzoek van ODI en CAN-Europe heeft de staatssteun aan de fossiele industrie op drie niveaus onderzocht. In de eerste plaats is gekeken naar steun voor de fossiele industrie die rechtstreeks van overheden komt. Zo waren de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam tot dit jaar vrijgesteld van vennootschapsbelasting. De grootste fossiele-brandstoffensubsidie is echter de energiebelastingvrijstelling voor de lucht- en scheepvaart. Alleen al deze vrijstelling kost ons land volgens de onderzoekers 3,5 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.
Klein bier vergeleken hierbij, maar niettemin nog een mooi voorbeeld van rechtstreekse overheidssteun voor de fossiele industrie, is het Generation Discover Festival, waar jongeren vanaf volgende week op het Malieveld in Den Haag in aanraking kunnen komen technologie en wetenschap. Het kinderfeestje wordt georganiseerd door Shell, en kreeg vorig jaar een subsidie van 100.000 euro van de gemeente Den Haag.
Een tweede niveau waarop staatssteun plaatsvindt, is via financiële instellingen die volledig of grotendeels in overheidshanden zijn. ABN Amro bijvoorbeeld, voor 70 procent in publieke handen, investeerde in 2014 ruim 300 miljoen in de fossiele industrie. Een andere grote kostenpost op dit niveau zijn de exportkredietverzekeringen die de fossiele industrie via de staat kan afsluiten. Dit is een nogal technisch verhaal (lees dit onderzoek als je meer wilt weten), maar in de kern komt het erop neer dat de fossiele industrie dankzij deze verzekeringen makkelijker in het buitenland zaken kan doen. Jaarlijks verzekert staatsverzekeraar ADSB fossiele projecten voor gemiddeld 1,8 miljard euro.
Staatsbedrijven
Op een derde niveau vinden we staatsbedrijven die namens de overheid meefinancieren bij fossiele projecten en het ondernemersrisico (deels) overnemen. Denk bijvoorbeeld aan EBN (Energiebeheer Nederland, volledig in overheidshanden), dat namens de overheid deelneemt aan de winning van fossiele brandstof. Ook doet EBN samen met de fossiele industrie onderzoek naar nieuwe olie- en gasvoorraden.
Belangrijker is dat we inzicht krijgen in de gigantische belangen die vanuit de overheid richting de fossiele industrie lopen
Het gevolg hiervan is dat een groot deel van het ondernemersrisico bij de overheid komt te liggen. Uit het jaarverslag van EBN: ‘Volgens EBN betekent dit dat de overheid grotendeels de exploratierisico’s draagt. EBN’s berekeningen laten zien dat slechts 32 procent van de kosten van een dry hole gedragen worden door private investeerders. Als EBN participeert in een exploratieve activiteit, wat de standaard is, dan dragen private investeerders nog maar 19 procent netto van de kosten van een dry hole.
Flinke korrel zout
Vanzelfsprekend verdient de overheid ook aan deze staatsdeelneming in de fossiele energiewinning. Gaswinning vulde de schatkist jarenlang met miljarden. De overheid neemt hier echter ook een groot deel van de geëxternaliseerde kosten op zich: de aardbevingsschade komt voor een groot deel voor rekening van de staat, zo wordt verwacht dat de overheid tot wel 75 procent van de Groningse ontmantelings- en herstellingskosten gaat betalen.
De staatssteun voor de fossiele industrie bestaat dus uit een gigantische lappendeken aan geldstromen, vrijstellingen en voordeeltjes, vanuit een scala aan overheden, genationaliseerde financiële instellingen en staatsbedrijven. Dit maakt dat de staatssteun aan fossiel onvergelijkbaar is met die aan duurzame energie. Veel belangrijker aan het onderzoek van vandaag is dan ook dat systematisch inzichtelijk wordt gemaakt welke gigantische belangen er vanuit de overheid richting de fossiele industrie lopen – en dat je politieke uitspraken als ‘in Nederland gaat er geen euro subsidie naar fossiele energie’ (Kamp, 2015) en ‘windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie’ (Rutte, 2012) met een flinke korrel zout mag nemen.
36 Bijdragen
Paul Sporken 10
Buiten dat een fijn artikel: de overheidssteun van fossiele energie kan niet vaak genoeg onderzocht en gemeld worden. Zeker omdat dit door veel politieke partijen wordt nagelaten of, erger nog, ontkend.
Ties Joosten 5
Paul SporkenLydia Lembeck 12
Ties JoostenIk zie echter niet waar staat hoeveel subsidie Shell dan krijgt van de Overheid? Of kijk ik er overheen?
Paul Sporken 10
Ties JoostenIk heb even gekeken en het is idd nogal cynisch om zo'n brede oproep te doen voor innovatieve ideeën (waar Shell overigens de rechten van claimt) terwijl er al veel innovatieve ideeën op de plank liggen die Shell weigert te ontwikkelen omdat ze hun bussinessmodel schaden. Weinig wetenschap veel imago.
Eindconclusie: Schoolvoorbeeld van greenwashing en green windowdressing.
Jip de Ridder 2
Paul SporkenMartin van den Heuvel 1 11
De Europese/Westerse politiek kun je grofweg in tweeën splitsen. A De partijen die voor het MKB en arbeiders zijn en B de partijen die voor het grootkapitaal zijn. Het vreemde van de hele zaak is, dat 9 van de 10 arbeiders/MKB op een partij stemt die voor het grootkapitaal is.
Hier komt de "flinke korrel zout" uit de laatste alinea aan bod. In de media krijgen vooral liberale partijen de volle aandacht. Het zijn altijd de woordvoerders van VVD, CDA en D66 die hun flagrante leugens voor het voetlicht mogen brengen, zonder dat er ook maar een heel klein beetje tegengas wordt gegeven. De "journalisten" en hun redactie zijn alleen maar geïnteresseerd in geld en de waarheid kan ze gestolen worden.
Daarom werd het hoog tijd dat er een platform voor echte journalistiek werd gevormd, zoals FTM.
De partijen die voor MKB en arbeiders zijn, krijgen van mij echter ook een stevige veeg uit de pan. Zij weigeren categorisch om uit te leggen hoe de liberalen hun zin krijgen, door het volk wijs te maken dat er moet worden "bezuinigd" vanwege de staatsschuld, dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet naar hun land kunnen worden teruggestuurd, omdat dat land ze niet meer wil hebben of dat die liberale partijen netjes met het huishoudboekje omgaan.
De grote waarheid is dat de mensen die moeten sappelen voor een boterhammetje met jam, de 1 % financieren, in plaats van andersom.
Pieter Jongejan 7
Paul Metz
Al tientallen jaren worden fossiele (en nucleaire) energiesubsidies in landen en in de hele wereld aan het licht gebracht. Deze industrie is zo vervlochten met de regeringen, dat er geen parlementaire controle over is. Deze invloed remt ook de invoering van effectiever klimaatbeleid, zoals afschaffing van deze perverse subsidies en invoering van hoge ecotaxen op vervuiling. Samen leveren deze 2 misstanden een dubbele bevoordeling van fossiele energie op, waar we nu juist vanaf moeten en zeggen te willen. Benieuwd naar het regeerakkoord van Rutte3.
Lydia Lembeck 12
Paul MetzEcht? Ik denk dat ik het grote plaatje al ken. En daarover maak ik me dan ook best grote zorgen.
[Verwijderd]
Paul MetzMatthijs 11
Geeft mooi aan hoe met alleen het stopzetten van dit soort subsidies aan de vervuilende industrie in een klap de transitie naar schonere energie versneld zou kunnen worden. Bepaalde zaken zullen op Europees nivo afgesproken moeten worden, maar andere kunnen in Nederland zelf aangepakt.
Dank Ties!
R. Eman 8
MatthijsGoed commentaar. Zo vraag ik mij af in hoeverre de daling van de olieprijs ook het gevolg is van de 'dreiging ' van de transitie. Een hogere olieprijs zou hogere energieprijzen betekenen. Daarmee zou het break-even point voor alternatieve energie weer dichterbij komen. Mogelijk dat de subsidies intussen bijna noodzakelijk zijn geworden om de fossiele industrieën nog overeind te kunnen houden.
Lydia Lembeck 12
R. EmanKrijgt de fossiele brandstof meer subsidie dan de duurzame energie? Als we dat eens op papier konden zien, dan is die onzekerheid tenminste van de baan.
R. Eman 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
R. Eman[Verwijderd]
Lydia LembeckEerstens werd toen de zonnepanelen in opkomst kwamen een wijziging ingevoerd. Het was namelijk zo dat voor het netbeheer er opgeld bestond per verbruikte Kwh. Dit werd gewijzigd in een vast bedrag +/_ € 1,-- per dag voor elke aansluiting. Zodoende werd het rekensommetje ongunstiger voor degene die aanschaf van panelen overwoog. Immers in de oude constructie zou je je mindere gebruik ook vertaald zien in een lagere bijdrage aan netbeheer. Toch was deze wijziging niet geheel onredelijk. Ook voor de Paneelbezitter is aansluiting op een goed werkend net essentieel.
Een groot voordeel voor de paneelbezitter zit hem nu nog hierin. De Kwh prijs is op dit moment ongeveer 5 a 7 cent. Die prijs wordt vervolgens verhoogd met belastingen tot ongeveer 22 cent per Kwh. Maar omdat dit toch wel erg hoog gevonden wordt krijg je onderaan op de afrekening een belastingbedrag terug. Dus het mindere gebruik aan afname uit het net levert incl belasting 22 cent. Terwijl het vaste bedrag aan teruggave belasting onderaan de rekening hetzelfde blijft.
Tenminste als je leverancier "Green Choice" is.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Matthijs 11
R. EmanEerlijk gezegd denk ik dat dit al zo is. Het hangt een beetje van de manier van berekenen af, maar wind en zon zijn in verschillende situaties al goedkoper dan fossiele energie. Laat staan als je vervuiling en echte kosten meeneemt, dan zijn zon en wind zeker goedkoper.
R. Eman 8
MatthijsJoost Versteegh 4
R. EmanDoor oplopende productiekosten kan olie echter niet heel ver meer in prijs dalen.
De prijs van duurzame energie blijft wel dalen. Het valt te verwachten dat wanneer we een omslagpunt bereiken de transitie heel snel zal gaan.
Door de enorme toename in de vraag en opschaling van de productie van duurzame energie zal de prijs na de omslag nog sneller dalen dan we de afgelopen decennia hebben gezien. Door de terugval in vraag naar fossiele producten en zullen de kosten hiervan waarschijnlijk juist gaan oplopen.
Afgaande op de prijsontwikkelingen van de afgelopen decennia valt te verwachten dat deze omslag zich binnen de komende 10 jaar gaat voltrekken. Waarschijnlijk zullen veel grote olieconcerns de terugval in vraag en de enorme afschrijvingen op hun reserves en investeringen niet overleven.
Het is zaak dat overheden zeer goed opletten dat de aandeelhouders de kosten van het saneren en ontmantelen van de afgeschreven industriële objecten opbrengen en dat deze kosten niet op de samenleving worden afgewenteld. Misschien is het slimmer om de 7 miljard per jaar achter de hand te houden voor het geval we toch moeten opdraaien voor de grote schoonmaak.
R. Eman 8
Joost Versteeghleonardoz 7
Ties Joosten 5
leonardozDe haven, en daarmee het Havenbedrijf, drijft voor een belangrijk deel op fossiel. 54 procent van de inkomende goederen is fossiele brandstof. De bedrijven en rederijen betalen hiervoor aan het Havenbedrijf (leasecontracten, havengelden, etc). Daarmee kan het Havenbedrijf investeren in de haveninfrastructuur.
Als het Havenbedrijf nu vennootschapsbelasting moet betalen, verdwijnt een deel van dat geld in de grote pot, waarmee we alles betalen - zorg, onderwijs, spoorlijnen, uitkeringen. Zonder die vennootschapsbelasting blijft dat geld sowieso in de haven hangen, waarmee het veel eerder ten goede komt van de daar aanwezige partijen, die als gezegd voor een belangrijk deel draaien op fossiele brandstoffen. Daarmee komt het vrijstellen van de vennootschapsbelasting naar mijn mening dus wel degelijk ten goede van de fossiele industrie.
Anders zou het zijn als de vrijkomende gelden expliciet aan duurzame ontwikkeling zouden worden toegekend. Of andersom: wanneer de overheid de vennootschapsbelasting 1-op-1 weer in de haven zou investeren. Dan was het echt broekzak-vestzak, maar daarvan is geen sprake.
leonardoz 7
Ties JoostenJurriaan Hartog 2
Ties JoostenDanny Split 7
Het grootbedrijf heeft geen normen&waarden, daarom volgt het enkel de letter van de wet. Helaas zijn veel wetten richtlijnen en bied dit de gelegenheid de regels te verdraaien.
We zitten als mensheid met onze menselijke behoeftes tegenover de politieke en economische macht van het grootbedrijf in een financiële nekklem vast. Dit gaat nog vele nare consequenties opleveren.
Ben benieuwd hoe ver de meesters van het grote geld bereid zijn te gaan om hun kapitaal te beschermen.
Jip de Ridder 2
Hank.Rearden. 1
Verder is hele energiesector gebaseerd op subsidie. Zodra belastingvoordeel wegvalt is verkoop nihil, zie Tesla in Hong Kong (1).
"Milieubewuste" stofzuigerfabrikant Sir James Dyson wil ook in electrische auto's stappen (2). Dyson en zijn 3 kinderen Sam, Jake and Emily stonden al bekend als belastingontduikers (3). Blijkbaar is electrische auto nieuwe belastingontduikconstucties waard, onder mom van groene revolutie, eigenlijk grove belediging van klimaatbewuste medemens, cynisch, maar zo rolt energiebedrijfslobby.
Geloven deden we vroeger, in God en katholieke kerk, zonder kritische vragen te stellen. Gepeupel heeft kerk inmiddels ingeruild voor (multi)national, in samenwerking met politiek. Zelfde holle gepreek, ander geloof, blijkbaar opnieuw overtuigend voor massa (on)gelovigen.
1. https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2017/07/10/teslas-sales-stall-in-hong-kong-as-tax-breaks-end-could-the-u-s-be-next/?utm_term=.e63183448544
2. https://www.thesun.co.uk/motors/4552852/dyson-to-make-electric-cars-from-2020-following-2billion-investment/
3. https://www.theguardian.com/business/2014/jul/10/whos-who-britain-legal-offshore-tax-avoidance-james-dyson
Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden.The Washington Post is een beetje van het niveau van The Guardian. Omineus bericht trouwens daarin.
Hank.Rearden. 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Hank.Rearden.hans van rheenen 7
Jaap Jelle Feenstra
Robert Voorhoeve 4
Waarom kunnen en durven Rutte en Kamp zulke uitspraken doen ??
Niemand die hen corrigeert ?
Dank voor het openleggen van dit mijnenveld !
[Verwijderd]
Als je de energietarieven ziet voor particulieren en dat als normaal tarief beschouwt, blijkt ook dat er aan grootverbruikers flinke kortingen wordt gegeven, hoe groter het verbruik des te meer korting. Daarom zijn grootverbruikers ook niet geïnteresseerd in overschakeling of zelf energie opwekken omdat ze dan veel duurder uit zijn. Eerst maar eens de tarieven gelijk trekken, dan zult u versteld staan van de snelle omschakeling.
Michiel 109