
Tesla Model 3 (nog niet beschikbaar in NL) © Carlquinn, CC-BY, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_Model_3_parked,_front_driver_side.jpg
Nederland Teslaland
Met nog twee maanden te gaan is Tesla dit jaar hard op weg naar een verkooprecord in Nederland: ruim 1 miljard euro. Vanwege de aanstaande invoering van de ‘Tesla-taks’, waardoor de bijtelling van dure elektrische lease-auto’s omhoog gaat, zal Tesla die verkoopcijfers in 2019 vrijwel zeker niet kunnen evenaren. Wat heeft dat voor gevolgen in de Nederlandse markt voor elektrische auto’s, en beïnvloedt het de aandelenkoers van Tesla? Onafhankelijk analist Roel Gooskens fileert opnieuw het gesubsidieerde speeltje voor de rijken, de elektrische auto.
In juni 2017 kwam ik, in een tot nogal wat ophef leidend artikel, tot de conclusie dat het stimuleringsbeleid van de overheid wat betreft elektrisch rijden denivellerend werkt. Alleen ondernemers krijgen genoeg subsidie om elektrische auto’s aan te schaffen. Met name berijders van dure Tesla’s profiteren van het stimuleringsbeleid.
Van alle elektrische auto’s in Nederland is momenteel 43 procent een Tesla. In september van dit jaar was Tesla zelfs goed voor 59 procent van alle verkochte elektrische auto’s. In geen enkel Europees land, ook niet in het vooroplopende Noorwegen, is de Tesla zo dominant binnen de lokale elektrische automarkt. Voor heel Europa zijn de best verkopende elektrische auto’s namelijk de Nissan Leaf, Renault Zoe, Volkswagen Golf en BMW i3 – allemaal auto’s met een prijskaartje tot ongeveer 40.000 euro, terwijl een nieuwe Tesla bij 90.000 euro begint.
Met uitzondering van Noorwegen hebben andere landen een veel terughoudender subsidiebeleid dan Nederland. De meeste landen beperken zich tot het geven van een aankoopsubsidie van maximaal zesduizend euro. Het Nederlandse stimuleringsbeleid bestaat met name uit belastingvoordelen, wat de aanschaf van een elektrische auto vooral aantrekkelijk maakt voor zakelijke rijders. Voor particuliere kopers zijn elektrische auto’s tot nu toe veel te duur. Het Nederlandse stimuleringsbeleid was vooral ruimhartig voor de dure modellen.
In het derde kwartaalbericht van Tesla bedankt ceo Elon Musk de Tesla-bezitters: ‘We are thankful to our customers for being such strong advocates of our products and mission.’ Het zou passend zijn geweest als Musk ook de Noorse en Nederlandse overheid had bedankt voor hun ruimhartige stimuleringsbeleid. Over de eerste 9 maanden van 2018 gingen ruim 16 procent van alle verkochte Tesla’s Model S en X naar deze twee landen. Onze staatssecretaris Financiën, Menno Snel, zou de volgende boodschap op Twitter kunnen zetten:
‘Dear Elon, we have lived up to the promises we made to your company in 2015. Over 2018 our country will count for close to 10.000 or 10% of your global sales volume of Model S en X. This promise will cost us close to 200 million euro annually in missed tax income and subsidies (20.000 euro per car per year) for the next five years for these 2018 Tesla sales only. Can you therefore put us first when it comes to building a Tesla giga car factory in Europe? Love, Menno.’
De verkoop in Nederland is door de aangekondigde belastingaanpassing naar een ongekend hoog niveau getild
Dat feest loopt binnenkort ten einde. Vanaf 1 januari 2019 wordt de gunstige fiscale regeling voor elektrische auto’s met een verkoopprijs boven de 50.000 euro behoorlijk versoberd. Omdat die met name kopers van een Tesla S en X treft, wordt in de wandelgangen gesproken van de Tesla-taks. De versobering was ruim van tevoren aangekondigd (juni 2015, in Autobrief II): aspirantkopers kunnen nog tot eind 2018 een Tesla aanschaffen en dan nog vijf jaar profiteren van de lage bijtelling. Wie in december 2018 een Tesla koopt, houdt dus tot december 2023 recht op een lage bijtelling.
De wijziging kost de Tesla S-kopers na 2019 tenminste 3.744 euro netto (0,52 x 0,18 x 40.000) per jaar extra. Dat kan oplopen tot 9.360 euro bij de Tesla X van 150.000 euro. Als we de verhoogde bijtelling toepassen in het rekenmodel van hoogleraar Maarten Steinbuch, een promotor van elektrisch rijden, komen we tot een stijging van de netto totale maandkosten van een Tesla S met 50 procent.
De verkoop van Tesla’s in Nederland is door de aangekondigde belastingaanpassing in 2018 naar een ongekend hoog niveau getild, en zal onvermijdelijk leiden tot een fikse verkoopdaling in 2019. In Denemarken leidde een belastingaanpassing in 2016 tot een verkoopdaling van de Tesla S van zelfs 97 procent in 2017.
Ook Jaguar profiteert op de valreep
Afgelopen zaterdag ging ik naar de Jaguar-dealer in Amsterdam om daar met eigen ogen de Jaguar I-Pace te bewonderen. Deze volledig elektrische auto is hier sinds enkele maanden te koop. De goedkoopste versie kost 80.000 euro, met wat extra’s kom je al gauw op 100.000 euro of meer. Jaguar Nederland verkocht in de eerste 9 maanden van dit jaar 1065, en het bedrijf verwacht in het laatste kwartaal van 2018 nog 4000 (!) exemplaren van de Jaguar I-Pace aan Nederlandse klanten te verkopen. De 20 Jaguar-dealers in Nederland zullen overuren moeten draaien om alle 4000 I-Paces in het vierde kwartaal afgeleverd te krijgen.
Onze ondernemers zijn vooral geïnteresseerd in ‘groene Hummers’
En alweer: Nederland en Noorwegen veroorzaken het leeuwendeel van de groeiende I-Pace-verkoop in Europa over 2018. Als de subsidie hoog genoeg is, verdringen Nederlandse (en Noorse) zakelijke rijders zich om een elektrische auto van een ton of meer te kopen. Buiten deze landen is veel minder belangstelling voor de elektrische Jaguar. Voor de Nissan Leaf, de BMW i3 en de Renault Zoe staat momenteel niemand in de rij. Onze ondernemers zijn vooral geïnteresseerd in wat journalist Loek Radix pakkend omschreef als ‘groene Hummers’.
Tesla- en Jaguar-kopers zijn zeker geen Nissan Leaf-klanten
Het laatste kwartaal van 2018 zien we dus een explosie in de verkoop van elektrische auto’s in Nederland. Tesla en Jaguar zullen samen naar mijn verwachting circa 8500 nieuwe auto’s registreren, een tiende van de totale autokwartaalverkoop. Het aantal nieuw gekochte elektrische auto’s zal in het laatste kwartaal van 2018 circa 11.500 zijn, 13,5 procent van de totale autoverkopen in het laatste kwartaal. Over heel 2018 zijn dan ruim 25.000 elektrische auto’s verkocht, 5,6 procent van de totale verwachte verkoop (445.000).
Of de huidige Tesla S of X-rijder te zijner tijd zal overstappen op een Nissan Leaf of een BMW i3, waag ik te betwijfelen. De Tesla Model 3 zal waarschijnlijk een succes worden in Nederland, tenminste: als die spoedig kan worden geleverd. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemers wordt de Model 3 vanaf juni 2019 in Nederland verwacht. Het goedkoopste model zal naar schatting 38.000 euro kosten, oplopend tot 55.000 euro voor versies met een grotere accu. Een bezoek aan de lokale Tesla-dealer in Amsterdam leerde me dat zelfs Tesla niet precies weet wanneer de Model 3 in Nederland wordt geïntroduceerd, of wat de prijzen zijn. De Model 3 zal door zijn lagere aanschafprijs waarschijnlijk geen last hebben van de belastingaanpassing.
Tesla in Nederland goed voor 1 miljard omzet
De hogere bijtelling voor duurdere elektrische auto’s kan zelfs invloed hebben op Tesla’s beurskoers. De Nederlandse run op de Tesla S en X in het vierde kwartaal kan betekenen dat de verkoop over heel 2018 hier oploopt tot 10.000: eind september stond de teller op 5.284, en alleen al die maand werden er 1.645 nieuwe Tesla’s verkocht. Met een gemiddelde verkoopprijs van 100.000 euro per auto zal Tesla’s Nederlandse omzet in 2018 dan de 1 miljard passeren. Mocht dit lukken, dan is Nederland goed voor 10 procent van de door Tesla geraamde wereldwijde verkoop van de Model S en X.
In het derde kwartaal van 2018 passeerden we Noorwegen en werd Nederland de derde grote afzetmarkt van Tesla, na de Verenigde Staten en China. Het derde kwartaalbericht van Tesla laat zien dat 88 procent van haar auto’s in slechts vier landen worden afgezet. In het vierde kwartaal gaat Nederland, als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS, wellicht zelfs China voorbij en zijn wij de tweede grote afzetmarkt. De in 2019 te verwachten dip in de Nederlandse verkoop zal dan ook een negatieve invloed hebben op de omzet van Tesla wereldwijd. In hoeverre analisten op Wall Street rekening houden met die aanstaande dip, is mij onbekend.
Een stuurloze overheid
In de Autobrief II van juni 2015 schreef toenmalig staatssecretaris Wiebes: ‘In de laatste maanden van 2013 ging de wereldwijde productie van de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 Plug-in Hybrid vrijwel geheel naar Nederland. Deze schokgolven door de modellenreeksen maken het de autobranche onredelijk moeilijk. Het kabinet vindt dit ongewenst.’ De huidige dominantie van Tesla (in heel 2018) en Jaguar (in het laatste kwartaal) in de verkoop van elektrische auto’s en de verwachte tuimeling in 2019 laten zien dat de overheid niets heeft geleerd van de oversubsidiëring van hybride elektrische auto’s en nu in dezelfde val loopt.
Uit de Autobrief II blijkt tevens wat de belangrijkste doelstelling is van de regering: ‘Voor de periode 2017-2020 staan dan ook twee hoofddoelen van fiscaal autobeleid voorop: 1) een stabiele inkomstenstroom voor de overheid op basis van verdedigbare en uitvoerbare autobelastingen en 2) een wezenlijke ondersteuning van de luchtkwaliteits- en klimaatdoelen op autogebied via proportionele en goed gerichte fiscale prikkels.’ Kort samengevat: de economie is belangrijker dan het milieu.
‘We hebben er 6 miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen’
Omdat de VVD al drie kabinetten lang de dienst uitmaakt in Nederland, bekruipt me het gevoel dat de VVD subsidies voor elektrisch rijden het liefst direct ten goede wil laten komen aan het bedrijfsleven. Uit een onderzoek van Trouw bleek dat ruim 90 procent van de elektrische auto’s wordt aangeschaft door en voor zakelijke rijders. Subsidies op elektrisch rijden leiden zodoende vooral tot een lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Volgens de Autobrief II was er over de periode 2008-2013 sprake van een fiscale stimulering (lastenverlichting) van 6,45 miljard euro, zonder dat daar een wezenlijke reductie van de CO2-uitstoot tegenover stond. In 2013 was de CO2-uitstoot per nieuw verkochte auto 109 gr/km, terwijl die afgelopen jaar 108 was. In een interview in 2016 gaf Wiebes toe dat elektrische auto’s weinig uithalen: ‘De realiteit is dat voor elke zuinige auto die hier verkocht wordt, autofabrikanten elders in Europa een niet-zuinige auto kunnen verkopen. ”We hebben er 6 miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen,” aldus Wiebes.’ De huidige staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, komt volgend jaar met een nieuwe Autobrief met daarin een visie op de Nederlandse automarkt 2021-2026 en het bijbehorende belastingstelsel.
Goed nieuws voor de zakelijke elektrische rijder
Waarschijnlijk komt het kabinet binnenkort met een aankoopsubsidie voor tweedehands elektrische auto’s. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Eerste Kamer. Zo’n subsidie wordt noodzakelijk geacht om ook particulieren een (tweedehands) elektrische auto te laten aanschaffen.
Maar je kunt zo’n subsidie ook zien als een verkoopsubsidie voor zakelijke elektrische rijders. Zij kunnen dan na vijf jaar relatief goedkoop rijden hun afdankertje voor een mooie prijs aan gesubsidieerde particuliere rijders slijten. Indirect is dit dus opnieuw een lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Om die reden ben ik geen voorstander van aankoopsubsidies voor tweedehands elektrische auto’s. Zonder subsidie zal het sterk groeiende aanbod van elektrische tweedehands auto’s leiden tot dalende prijzen van oude Tesla’s, wat de vraag vanzelf doet toenemen. Zo’n laisser faire-benadering zou de VVD ook beter passen: laat de markt haar werk maar doen.
135 Bijdragen
Richard Jong 13
Hendrik Faber 4
Richard JongRoel Gooskens 4
Richard JongJan Smid 8
Roel Gooskenshttps://www.telegraaf.nl/nieuws/2735628/dure-tesla-slurpt-subsidie
Nico Janssen 7
Om te controleren of deze strategie werkt zou je volgend jaar de groei van het aantal elektrische auto's (marktaandeel) moeten vergelijken met de groei van elektrische auto's in landen zonder zo'n luxe subsidie. Ben benieuwd Roel! Voer voor een mooi artikel over een jaar.
Hendrik Faber 4
Nico JanssenZolang Tesla geen betaalbare auto <35000/25000 euro op de markt zet is. Zal Tesla (of Porche) niets veranderen voor Jan modaal.
Nico Janssen 7
Hendrik FaberNico Janssen 7
Hendrik FaberRoel Gooskens 4
Nico JanssenScienceNerd 8
Roel GooskensDuitsland blijft echter nog altijd het schoolvoorbeeld voor het realiseren van een energietransitie. In Nederland leeft nog steeds de mening dat de overheid het "Duitse systeem" had moeten volgen om ook hier een hogere penetratie duurzaamheid te realiseren.
Nu is Nederland een keer koploper, is het weer niet goed. Deze "oversubsidieering" heeft wel geleid tot de oplossing van het kip-ei-probleem: inmiddels is er een redelijk goede en landelijk gedekte laadinfrastructuur voor elektrische auto's ontstaan. Uitermate belangrijk voor adoptie van goedkopere elektrische auto's.
Maar wat is uw oplossing eigenlijk voor het 30% fossiele energiegebruik in de vervoers- en transportsector? Niets doen is namelijk geen optie, de klimaattijdbom tikt en is bijna uitgeteld.
Jan Smid 8
ScienceNerdhttps://www.ad.nl/buitenland/supervulkaan-onder-vs-kan-sneller-uitbarsten-dan-gedacht~a247820d/
Lydia Lembeck 12
Jan SmidNico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenGriezelig, als ik daaraan denk.
Nico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenNico Janssen 7
Lydia LembeckNico Janssen 7
Roel GooskensRoel Gooskens 4
Nico JanssenNico Janssen 7
Roel GooskensLuc van Beers 7
Roel GooskensPeter Urbanus 5
Afgezien daarvan, er wordt steeds maar getoeterd over de enorme opkomst van het elektrisch rijden. Ik zie daar niks van terug. Als eenvoudige plattelander zie ik hooguit een of twee elektrische auto's per dag op de weg.
Roel Gooskens 4
Peter UrbanusNik
Roel GooskensTevreden diesel rijders hebben nog nooit echt het comfort van een elektrische auto ervaren. Ik heb geen Tesla maar een Zoë (tweedehands echt niet zo duur meer), en na vele diesels zou ik nooit meer anders willen!
Peter Urbanus 5
Roland Horvath 7
Langzaam en bijna ongemerkt glijden NL/BE/ de hele EU af naar een langdurige depressie zoals in 1873-1896 en 1929-WO2. Die zelfdestructie is een kenmerk van een vrije markt economie. Als die de overheid gaat domineren zoals 100% het geval is in NL/BE/EU.
Zoals aangetoond door Bas van Bavel, The Invisible Hand? How Market Economies have Emerged and Declined since ad 500.
2/ Zowat overal staat de overheid altijd klaar om met verhogingen of verlagingen van de belastingen annex met subsidies de economie te stimuleren. Daar dienen de belastingen niet voor en in het algemeen zijn ze daar veel te klein voor. Zoals RG zegt, laat de markt maar zijn werk doen.
En het stimuleren van de economie middels de belastingen is louter vriendjespolitiek en gelegitimeerde diefstal. Het laatste exploot van zulk een -ontoelaatbaar en ongeoorloofd- graaien in de staatskas zijn de rulings van de winst-/ vennootschapsbelasting voor de GMO. Niet voor het MKB. In NL en in andere landen zoals BE. Het gefantaseerde argument is daar dat anders die GMO vertrekken. Wat nog voor geen 5% overeenstemt met de waarheid.
Said Ajouaau 5
Roland HorvathAls er 1 zin is die alles kan omvatten....
‘We hebben er 6 miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen'
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathVoor de mensen die het allemaal geweldig vinden:
. https://www.dvhn.nl/archief/Rutte-In-Nederland-geen-echte-armoede-20702225.html
. https://www.youtube.com/results?search_query=armoede+in+nederland
Voor de mensen die kwijlen bij deze auto: Als je dit afzet tegen de groeiende armoede in ons land (en niet volgens de mooie regeltjes die de NOS ons liet zien gisteren) maar de ECHTE armoede, veroorzaakt door deze regering, wil je dan toch nog pronken met een berg subsidiegeld waar de laagste inkomens voor krom moeten liggen? In 6 jaar tijd zijn er zeker een paar honderdduizend mensen met een laag inkomen alleen maar armer geworden. Het lijkt minder, omdat er meer werk is, maar de lonen stijgen niet. Wel, als je je een gesubsidieerde bolide kunt 'veroorloven' om in te pronken. O.a. van MIJN geld. Ruim 400.000 kinderen groeien op in armoede. In ONS land.
Jaloers? Nee. Nog nooit geweest ook. Ik gun iedereen zijn pretje en vooral successen, maar het moet niet betaald hoeven worden door de laagste inkomens. Wij betalen al de Staatsschuld af. We betalen mee, met de corporaties aan die vermaledijde Verhuurderheffing, de ATAD en dankzij de WOZ punten stijgen onze huren extra. Levensonderhoud wordt duurder inclusief gezond voedsel. Water wordt duurder (ook door de BTW). Ondertussen rijden deze lieden in hun door ons gefinancierde auto rond met een air of alles van hen is. Ik haat ze niet. Erger... ik heb diep medelijden met zulke mensen. Mocht er iets voorvallen, dan hebben ze geel flauw idee hoe ze rond moeten komen. Ik heb het moeten doen van 27,50 euro per week netto. Het kan.... net.
Jan Smid 8
Roland HorvathDiny Pubben 9
[Verwijderd]
Peter Urbanus 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Peter UrbanusFerry de Boer 7
Peter Urbanushttps://tweakers.net/reviews/6449/1/de-grote-belofte-van-waterstof-het-alternatief-voor-elektrisch-rijden-inleiding.html
Nik
Peter UrbanusLet's face it: waterstof heeft tot nu toe alleen maar geadverteerde potentie. De waterstofauto zie je nergens en probeer maar eens ergens waterstof te tanken! En de elektrische auto kan je al volop kopen, met 400 km range, en overal stekkers om ze binnen een half uur tot enkele uren op te laden.
Waarom altijd de discussie rondom waterstofautos als elektrische auto's duidelijk de voorlopige strijd gewonnen hebben?
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Wietze van der Meulen 6
Stel dat zo’n Tesla een accu heeft met een energie-inhoud van 100 kWh die je ook volledig zou kunnen benutten (dan reken ik ruim).
Als je dan met een snellader in een half uurtje wilt laden (het moet ook een beetje opschieten) heb je dan een vermogen van 200 kW nodig (kijk ik even niet naar energie-(laad)rendementen).
Als dan zo tussen 16:00 en 16:30, 5.000 van die auto’s tegelijk aan de snellader hangen, dan heb je dus al 5.000 x 200 kW = 1.000 MW oftewel 1 GW aan electrisch bronvermogen nodig (even los van de transportverliezen). Dat is dus even veel als de Claus A en de helft van de Claus B centrale te Roermond.
Die 2 centrales of units, elk met een vermogen van 640 MW volgens de Wikipedia, verbruiken per uur, bij vol vermogen, 170.000 kuub gas. 1,5 unit voor een half uur is dan ruim 65.000 kuub gas.
1 GW aan electrisch vermogen is ongeveer 8% van het totaal gemiddeld afgenomen electrisch vermogen in Nederland.
Nu kan het aan mij liggen maar ik denk dat als we de circa 8 miljoen auto’s in Nederland door electrische gaan vervangen, we toch een klein probleempje krijgen.......
Peter Urbanus 5
Wietze van der MeulenJan Smid 8
Peter Urbanushttps://www.youtube.com/watch?v=mbEfzuCLoAQ&t=78s
https://www.youtube.com/watch?v=N4PW66_g6XA
https://www.youtube.com/watch?v=fwjwePe-HmA&t=183s
Ik reis buiten de spits met de trein. Spotgoedkoop. want dalurenabonnement, die de treinreiziger betaalt die in de spits rijdt met de trein. Je moet wel goed aansluitend OV hebben. Misschien is een experiment met spitsrijden toch aan te bevelen.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidNatuurlijk zijn er WEL veel te veel auto's. De capaciteit die we hebben is al maximaal en veel meer moet er echt niet meer bijkomen. Alles voor de Gouden melkkoe? Dacht het niet. EERST en VOORAL veel beter OV genereren. Het rijden in een stuk blik in je eentje, terwijl in dat blik er wel 6 passen is asociaal geworden.
Heel blij te lezen dat jij, net als ik, prefereert te reizen in de daluren. Als je aansluitingen mist, kan je altijd een elektrische vouwfiets meenemen. Niet nog meer asfalt met nog meer auto's. Geschiedenis wijst uit dat we ons hele land kunnen asfalteren en dan is het nog niet genoeg. We moeten echt stoppen met meer, meer, meer auto's.
Verbied de reclame voor auto's dus.
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidMaar ook als mens die zijn auto belangrijker vindt dan wonen, eten, slapen e.d. voor een ander mens? Dat is overigens niet dom... dat is discriminatie op grond van inkomen. Verbijsterend.
Je vooruitzichten zijn ronduit griezelig.
Mz59 7
Wietze van der MeulenLydia Lembeck 12
Mz59Beter zou zijn een geheel nieuw en sterk vergroot infrasysteem te bouwen in het Westen van het land, waar dat het meeste nodig is. Daarna uitrollen over hele land.
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Forensen lezen kranten, of zitten IN hun telefoon. Hoeven niet aar buiten te kijken. Denk aan tijdwinst. En vooral ook RUST voor omwonenden van de HSL treinen...
Wietze van der Meulen 6
Mz59Volgens het Bundesrechnungsamt kostte de Energiewende in 2017 zo rond de 34 miljard euro (alles meegenomen; volgens mij zowel kosten als investeringen in 2017).
Volgens het Umwelt Bundesamt is de CO2-uitstoot ongeveer 800 miljoen ton van de 900 miljoen ton aan broeikasgassen. Die 800 blijft al enkele jaren wat rond die waarde hangen.
Ik vermoed dan ook dat langzaam maar zeker de weerstand tegen deze uitgaven gaat toenemen ook al was het alleen al omdat er ook nog een paar andere probleempjes moeten worden opgelost.....
Deze weerstand zou wel eens snel toe kunnen gaan nemen als de Duitse economie onder druk komt te staan.
De Groenen hebben op dit moment het tij mee in Duitsland. Maar of dat zo blijft?
Mz59 7
Wietze van der MeulenJa, dat klopt, en daar schieten we dus niets mee op.
ScienceNerd 8
Wietze van der MeulenDat is nogal een boute uitspraak die niet door u wordt onderbouwd met argumenten.
Niet alle brandstofvormen zijn makkelijk te verduurzamen. Daar komt nog bij dat we in veel gevallen inefficiënt omgaan met deze brandstoffen. Een benzinemotor heeft optimaal een rendement van zo'n 25 procent. Neem je daarin het accelereren en remmen mee, dan zit je beneden de 10%. Meer dan 90% van de energie in een liter benzine wordt niet nuttig ingezet.
Een belangrijke stap in de energietransitie is besparen (eerste stap van de Trias Energetica). Alle energie die je niet nodig hebt, hoef je immers ook niet op te wekken.
Jan Smid 8
ScienceNerdhttps://wisenederland.nl/kernenergie/kernenergie-duurzaam
Nico Janssen 7
Jan SmidJan Smid 8
Nico JanssenNico Janssen 7
Jan Smidhttps://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2016/12/06/eindrapport-toekomstverkenning-elektrisch-vervoer/eindrapport-toekomstverkenning-elektrisch-vervoer.pdf
https://www.topsectorenergie.nl/sites/default/files/uploads/Urban%20energy/kennisdossier/PV%20Systemen%20en%20Toepassingen.pdf
http://sundaynl.nl/u/images/a1%20-%20ingrid%20romijn.pdf
Jan Smid 8
Nico JanssenNico Janssen 7
Jan SmidNico Janssen 7
Jan SmidJan Smid 8
Nico Janssenhttps://www.youtube.com/watch?v=gRlVnwQriIQ
https://www.youtube.com/watch?v=mtJp3XUajdo
Het gedrag aanpakken is de grootste uitdaging, ongeacht of het nu gaat over het klimaat of vestoorders van sinterklaasfeestjes voor kinderen. Onze stervoetballer met het beroemde rugnummer 14 had zijn eigen bedenksel over mogelijke oplossingen voor een probleem:: elk nadeel heb se voordeel (en omgekeerd). Waarvan akte
Nico Janssen 7
Jan SmidJan Smid 8
Nico JanssenLydia Lembeck 12
Nico JanssenNico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenMaar dat zal nog een stapje te ver zijn ben ik bang. Dus beginnen, en liefst per 1 januaru a.s. met zo snel mogelijk meer en beter OV en rekeningrijden invoeren. Dat de VVD het er niet mee eens is is te verwachten. Wat willen ze dan? Wachten tot de boel echt vastloopt? Voer voor een SF.... :)
Schanulleke 3
Mz59[Verwijderd]
Mz59Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenZeg dat tegen die tijd het verbruik van een gemiddelde elektrische auto op 10 kWh per 100 kilometer ligt en gemiddeld accu-inhoud 60 kWh is (600 Km). In Nederland worden jaarlijks zo'n 120 miljard autokilometers verreden. Dat staat gelijk aan 12 miljard kWh. Per dag is dat 33 miljoen Kwh en per auto iets meer dan 4 kWh (per dag). Dus elke 15 dagen moet je 'tanken'. En per dag tanken er bijna 550.000 auto's hun tank vol. Zeg dat op het toppunt van de dag (tussen 16u en 16.30) 40.000 auto's dat tegelijk doen. Allemaal aan de snellader (kwartier laden). Dat is dan 240 kW x 40.000 auto's. Bijna 10 Gigawatt bij elkaar..... De complete huidige elektriciteitsvoorziening van Nederland!
Ik vermoed (dus) dat tegen die tijd (snel)laad station energie opslaan in waterstof, als buffer. En zelf veel energie opwekken uit zonnepanelen. Met een goede brandstofcel zal dat tegen die tijd vast mogelijk zijn. We praten over ik denk wel 30 jaar verder. En naar alle waarschijnlijkheid wekken elektrische auto's dan veel van hun energie zelf op met zonnepanelen. Zie b.v. de ontwikkeling van de Lightyear: https://www.rtlz.nl/tech/artikel/4398616/nederlandse-startup-lightyear-maakt-meest-aerodynamische-auto.
Kortom, komt vast goed!
Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenDaar heb ik er 20 van. In totaal 4,9 kW aan piekvermogen. Daarmee produceer ik zo rond de 4.400 kWh aan electriciteit per jaar. Dit is gelijk aan zo rond de 500 liter benzine qua energieinhoud.
Nu rijd ik per jaar zo rond de 22.000 km. Daar heb ik, bij een verbruik van 1 op 14, zo rond de 1.600 liter benzine voor nodig. Ik kom dus niet helemaal uit.
Heb ik die zonnepanelen ook nog nodig voor circa 3.500 kWh aan stroomverbruik en moet het huis ook nog verwarmd worden. Moet ik ook nog wat eten (teelt en transport kost ook nog wat energie) etc.......
Ik kom dus niet helemaal uit (zeg maar gewoon helemaal niet uit met die zonnepanelen).
Aber, morgen wird alles besser. Helaas heb ik dat al zo vaak gehoord😎.
Maar, dat moet ik eerlijk toegeven, je kunt met zonnepanelen wel leuk salderen. Dat scheelt toch leuk in de electriciteitsrekening. Zo heb elk nadeel toch ook weer zun voordeel. Zo lang het duurt.......
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Nico JanssenEn wat doen we dan met die panelen? Storten of gewoon 30 jaar wachten tot er een rendabele verwerkingstechniek is ontwikkeld?
De energiedichtheid van PV is gewoon veel te laag om onze energievretende maatschappij draaiende te houden. Dat is kijken naar de feiten😎. Ietsje meer opbrengst lost de problemen ook niet op.😇
Mz59 7
Wietze van der Meulenhttp://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/klimabilanzen-der-g20-staaten-mehr-braun-als-gruen-a-1238268.html
Wietze van der Meulen 6
Mz59Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Nico JanssenNico Janssen 7
Wietze van der MeulenSchanulleke 3
Wietze van der MeulenHeRo 7
Wietze van der MeulenNico Janssen 7
HeRo[Verwijderd]
Nico JanssenEn wat is het probleem, ook de quiet spelende verbruiker betaald keurignetjes en terecht mee aan het netbeheer. Pittig jaarbedrag. En door de regering tijdig losgekoppelt van het verbruik. Netbeheer was een jaar of 10 geleden opgeld per kwh. Het is nu een vast bedrag per dag.
Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenOok zonder warmtepomp heb ik al een zeecontainer aan batterijen nodig om de winter door te komen. Past wel in de tuin maar wordt me toch wat te gortig....
En als we dan toch zo duurzaam willen zijn, op Curacao ligt nog wel een teermeer dat gesaneerd moet worden. Ligt er ook al tientallen jaren. Op St. Maarten rookt de vuilnisbelt ook al een tijdje en in Groningen moeten we nog voor 10 a 20 miljard aan gaswinningschade compenseren. Doen we allemaal niets aan. Maar dat klimaat.......
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenBatterijen zullen uiteindelijk gerycled (gaan) worden. Organisch lithium geeft geen milieuvervuilend afval. En flowbatterijen geven een zeer onschuldige afvalstroom.
Wietze van der Meulen 6
HeRoJan Smid 8
Wietze van der Meulenmarcel 7
Jan SmidWat betreft het punt van het wegonderhoud. Van wegenbouwers heb ik begrepen dat het met name (zwaar beladen remmende) vrachtwagens zijn die zorgen voor slijtage aan het wegdek. Een lichte vrachtauto weegt leeg evenveel als Tesla model X, namelijk 2.000 kg. Een volle zware vrachtauto weegt 8.000-10.000 kg. De bijdrage van Tesla's aan de slijtage van wegen lijkt mij daarom beperkt.
Wat betreft jouw laatste punt het rekeningrijden, vermoed ik dat jouw aanname niet klopt. De meeste Tesla eigenaren rijden de auto zakelijk. Ik vermoed dat zij graag meer betalen om filevrij in de spits te mogen rijden, aangezien deze kosten voor hen declarabel zijn bij de werkgever. Dit in tegenstelling tot Jan Modaal met een 2e handsauto die van zijn werkgever € 0,19 per km krijgt en daarvan alles moet betalen.
Jan Smid 8
marcelWietze van der Meulen 6
Jan SmidScienceNerd 8
Wietze van der MeulenDan graag wel even verder vergelijken met de business as usual.
5,000 gelijkwaardige benzineauto's die hun 65 liter tank in dat half uurtje helemaal vol gooien, hebben 325,000 liter benzine nodig.
Benzine heeft een CO2 uitstoot van 2,269 kg per liter, terwijl aardgas een CO2 uitstoot van 1,79 kg per m3 heeft. Daarnaast heeft aardgas significant minder fijnstofuitstoot.
Qua fossiel brandstofgebruik, CO2 en fijnstof uitstoot doet de Tesla (maar ook de elektrische auto) in het algemeen dus een stuk beter dan de benzine of dieselauto.
Dat de huidige infrastructuur het niet aan kan is geen argument om het dan maar niet te doen. Alsof op elke straathoek een (benzine/diesel) tankstation beschikbaar hebben, zomaar even uit de lucht kwam vallen.
Wietze van der Meulen 6
ScienceNerdDoor de inzet van gasturbines?
En die voeden we dan met Russisch gas?
Die doen dan zo'n 25% qua rendement. Het kost wat rendement maar dan heb je ook wat.
Maar goed Shell heeft BG natuurlijk ook niet voor niets overgenomen. Bij Shell kunnen ze wel rekenen!
Mz59 7
Wietze van der Meulen"Een andere kans voor Nederland is elektrificatie. Elektrische personenauto’s gaan, veel sneller dan veel mensen denken, gemeengoed worden in Nederland. Daar geloven we bij Shell in. Er komen betaalbare elektrische auto’s op de markt en de infrastructuur moet dus snel op orde worden gebracht. Daar zijn wij druk mee bezig"
Dus electrificatie gaat zorgen voor de energietransitie. Tuurlijk. Een ander idee is met windenergie waterstof te produceren in de Noordzee.
http://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof/
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenJan Smid 8
Nico JanssenWietze van der Meulen 6
Jan SmidHet herwaarderen van zaken op de balans kan soms grote fiscale voordelen hebben of de verhouding eigen-vreemd vermogen wat opkrikken. Ik heb zo geen zicht op de winst voor en na belasting en de gehanteerde aftrekposten van Shell maar het zou me niet verbazen.
Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenSTEG-centrale hebben overigens alleen een hoog rendement als je ze kunt finetunen op de verwachte vraag. Dan moet je dus geen jo-jo-stroomaanbieders (PV en wind) altijd voorrang verlenen als aanbieders en een sterk fluctuerende, jo-jo, vraag hebben (als te veel e-auto’s tegelijk). En een lager rendement betekent dus een hoger specifieke CO2-uitstoot per MWhr.😜
Enig idee wie dat gas voor die turbines gaat leveren? Bovendien kun je beter 1 van de weinige aanbieders van gas voor electra zijn dan 1 van de vele aanbieders van vloeibare autobrandstoffen. Toch?
Zo hep elk voordeel weer zun nadeel😎 En omgekeerd.
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenGas kan trouwens uit allerlei landen komen. Iran? Groot Brittanië? Libië? En nog zo wat van dat soort obscure landen... Maar ik denk helemaal niet dat er zometeen in de vraag van energie van elektrische auto's (bij het tanken) wordt voorzien door gas-centrales, op incidenten na. Het zal meest waarschijnlijk gebeuren op basis van opslagtechnologie. Zeker als je wil snelladen zal daar vast een hogere prijs voor gevraagd worden. Welke opslagtechnologie dat zal worden; waterstof / brandstofcel, lithium, flow-batterij, ... dat zal de markt bepalen.
Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenAl die transitieacties zijn alleen maar zinvol als ook goed over alle gevolgen wordt nagedacht. Daar zie ik tot nu toe weinig van terecht komen.
Er zullen overigens sowieso gascentrales bijgebouwd moeten worden temeer omdat we ook een 4,5 GW aan Kolencentrales af willen stoten.
Gas uit Libie? Dat kan maar is niet zo stabiel en de US hebben met de aanwezigheid in Oost en Zuidoost Syrie de beooge pijpleidingen uit Iran en Qatar ook geblokkeerd. De Engelse velden raken wat leeg. Noors gas is er nog wel maar vooral in de Noordelijke velden (duur(der) dus).
Opslagtechnologie klinkt mooi maar we verbruiken in Nederland ruwweg het energieequivalent van 100 miljard kuub G-gas (laagcalorisch Groningen gas). Dat is niet niks. Ik zie daar weinig van terecht komen.
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenOverigens zie je nu bij gemeenten weer een andere eenzijdige focus ontstaan, namelijk dat een collectief warmtenet alles zal gaan oplossen.
Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenVan al die bromtollen worden de buren overigens ook niet blij.
Voor collectief warmtenet geldt vaak hetzelfde. We hebben een afvalwarmtestroom en daarvoor proberen we dan wat groens te bedenken.
Het mooiste is nog afvalwarmte uit datacentra. Gaan we eerst energievreters bouwen. Moeten we die ook nog koelen. En de afvalwarmte gebruiken we dan voor o.a. huishoudens (of kassen). Tsja, en de bouw van die datacentra, dat moet natuurlijk gewoon maar door gaan. Zo heeft iedereen zijn vergroend verdienmodel en schiet het al met al niet erg op. Of zie ik dat verkeerd?
IEA ziet de vraag naar energie overigens alleen maar groeien. Nu komt niet elke verwachting uit maar deze.....maakt een goede kans in mijn ogen.
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenHet mooie van een LT warmtepomp is dat die heel langzaam, de hele dag door elektriciteit gebruikt en 'langzame' warmte afgeeft (vloerverwarming). Er is dus nergens een piekbelasting (dat is een broodje aap). Ook niet bij douchen / warm tapwater, want dat loopt via een boilervat dat volgens hetzelfde principe wordt opgewarmd.
Een goed geïsoleerde woning met een normale lucht-water warmtepomp (of beter nog een fluisterstille bodem / brine warmtepomp) verbruikt per jaar echt niet meer dan 1500 kWh.
Lage temperaturen hebben we nauwelijks nog in Nederland, bovendien functioneren bepaalde typen lucht-water warmtepompen tot -10 graden onder nul en gaan ze daarna pas elektriciteit slurpen. Een bodem warmtepomp heeft zo-ie-zo geen problemen met lage temperaturen.
Jan Smid 8
Nico JanssenNico Janssen 7
Jan SmidVerrassing, helemaal niet!
Jan Smid 8
Nico JanssenWietze van der Meulen 6
Nico JanssenVan de opgewekte stroom in 2017 was circa 35% groen op productieniveau (van de 650 miljard kWh). Van die 650 hebben ze 50 miljard gexporteerd (de helft van de Nederlandse consumptie). Die (kostbare) opslag is er in Duitsland, ook bij die overschotten, nog niet. En dan is stroom nog maar ongeveer 20% van het totale energieverbruik.
Opslag is ook niet zo eenvoudig als de energiebron die alles moet bekrachtigen fluctueert.
NEL, een Noors bedrijf, bouwt electrolyseunits tot 50 MW. Dat is best aardig maar bij soms wel en soms niet stroom niet aantrekkelijk (bij een waterkrachtcentrale wordt het beeld beter maar dan heb je al stroom of je zou voor een droge tijd wat willen doen).
Vandaar mijn opmerking “energietransitie is het verplaatsen van een (energie)probleem van A naar
B”.
Nico Janssen 7
Wietze van der Meulenhttp://www.bushveldminerals.com/wp-content/uploads/2018/11/Energy-Storage-Vanadium-Redox-Flow-Batteries-101.pdf
Ik vind eigenlijk dat er geen reden is voor zwartgalligheid. Ja, we zullen er wel voor moeten betalen want gratis is het natuurlijk niet, maar de prijzen voor opslagtechnologie dalen in 'sneltrein' vaart. Overigens zou de rekening eigenlijk bij de Shell's e.d. moeten terechtkomen, maar uiteindelijk zullen wij armzalige zielen er wel weer voor moeten opdraaien....
Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenNoren die voor onze opslag zorgen? Moet je er geen ruzie mee krijgen. Geldt ook voor alle andere buitenlanden. Daarom altijd spreiden van energierisico’s.
Ben het wel met je eens dat Shell en de rekening betalen vaak niet samengaat. Ligt overigens niet aan Shell (die proberen dat gewoon) maar aan slecht functionerende overheden.
Mz59 7
ScienceNerddat is dus per liter versus per m3. Dat zegt niets. Benzine heeft natuurlijk een veel hogere dichtheid dan aardgas. Het moet gaan om CO2 uitstoot per energie-eenheid.
ScienceNerd 8
Mz59Energiedichtheid (bovenwaarde) van benzine is ongeveer 32 MJ per liter en van Gronings aardgas 35,17 MJ per m3
Hendrik Faber 4
marcel 7
Hendrik FaberJan Smid 8
Hendrik Fabermarcel 7
Het lijkt me daarom meer dan logisch om de fiscale voordelen af te bouwen, zeker voor de dure modellen.
Naar ik begrepen heb van een specialist op het gebied van elektrisch rijden is HET grote probleem momenteel de leverbaarheid van de betaalbare elektrische auto's zoals de Nissan Leaf, Hyundai Kona en Tesla3.
De dure Tesla's zijn wel leverbaar. Mogelijk dat onze regering daarom zal besluiten deze dure Tesla nog wat langer fiscaal te stimuleren.
Jan Smid 8
marcelhttps://www.bright.nl/tips/artikel/4412011/bereik-elektrische-auto-actieradius-opladen
Nico Janssen 7
Jan Smidmarcel 7
Nico JanssenMet een actieradius van 250 km kan de doorsnee Nederlander dus goed uit.
De actieradius van 270 km is volgens de nieuwe WLTP-metingen. Rekening houdend met de rijstijl is 250 km een redelijk bereik. Zie: https://zerauto.nl/nissan-leaf-2018/
Jan Smid 8
marcelNico Janssen 7
Jan SmidLydia Lembeck 12
Nico JanssenMz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59https://www.treinreiziger.nl/de-trein-of-het-vliegtuig-naar-londen-kan-de-eurostar-de-concurrentie-aan/
en: https://www.nsinternational.nl/nl/onze-bestemmingen/trein-engeland/amsterdam-londen
In feite, als de vertrektijden meewerken zeg maar, kan het nu al op 1 dag heen en terug. Dit gaat aanslaan, denk ik. Geen wachttijden op Schiphol, omdat je 2 uur van te voren aanwezig moet zijn en in de prijsvergelijking vergeten mensen vaak handelingskosten op de vliegvelden mee te rekenen. Stoelen zitten comfortabel. Altijd Wifi aan boord.
Mz59 7
Lydia Lembeck"Van Londen naar Amsterdam rijdt er vanaf 4 april een supersnelle, rechtstreekse Eurostar, 2 keer per dag. Deze Eurostar brengt u vanaf London St Pancras International in slechts 3 uur naar Rotterdam en in 3 uur en 40 minuten naar Amsterdam Centraal"
Wietze van der Meulen 6
Jan SmidNet zoals in sommige steden mensen een auto met even en oneven kenteken hebben/hadden voor als de desbetreffende overheid stelt dat nog maar de helft van de auto’s mag rijden.
Tenminste, ik vermoed dat het dan zo gaat.
Jan Smid 8
Wietze van der MeulenFouk Tsang 5
Jan SmidJan Smid 8
Fouk Tsanghttps://www.ad.nl/auto/dit-is-de-grootste-bedreiging-voor-de-toekomst-van-de-elektrische-auto~a59aa123/
HansSmit 1
En dan: Testa heeft steeds gezegd dat ze werken volgens het trickle-down principe: Je zet een innovatie hoog in de markt, creëert zo first adopters., dat zorgt voor draagvlak bij wannabees en dan volgen andere, goedkopere innovaties als vanzelf. De Tesla modellenreeks daalt die ladder ook keurig af, terwijl in andere segmenten nieuwe modellen weer hoog worden ingezet. Marketing anno 2030.
Ik durf te beweren (en ik ken het auto-wereldje aardig) dat BMW zijn i3 of Nissan/Renault hun Leaf /Zeo en VW zijn E-Golf (veel) later in de markt hadden gezet als Tesla niet zo'n succes was geworden. Niet alleen in genoemde subsidielanden', maar ook in de USA. Hyundai zet heel zwaar in met zijn elektrische middenklassers. Die gaan het straatbeeld bepalen!
Dus eigenlijk gaat alles naar wens: Tesla druppelt vanaf het luxe segment naar beneden met de S3, andere autofabrikanten proberen het gat van het middensegment te vullen en een Tesla rijdt gewoon geweldig. What's up Roel?? (Ik rijd overigens een eenvoudige VW)
Jan Smid 8
HansSmithttps://www.autowereld.com/nieuws/autonieuws/id/26107/kwaliteit-afwerking-tesla-model-3-alles-behalve-netjes
En: een betere wereld begint bij jezelf en niet met subsidie.
HansSmit 1
Jan SmidJan Smid 8
HansSmitEen beter milieu begint bij jezelf maar wel zonder subsidies, Wat we nu zien met die elektrische auto's is een omgekeerde trickle down. Maar wat ik meest ergste vind is dat er gezwegen wordt over de winning van lithiumverbindingen.
Jan Smid 8
HansSmitGeneral Motor wil nu elektrische auto's maken. Een belegger met aandelen in GM aou ze moeten verkopen omdat GM veel te laat innoveert.
Lara Oude Alink 3
Jan Smid 8
Lara Oude Alinkhttps://www.rtlz.nl/opinie/artikel/4432816/huren-woningmarkt-huizenmarkt
Ik werk met een computer maar doordat ik werk met vertrouwelijke stukken moet ik naar een plek reizen waar ze .binnenkomen .
Natuurlijk kun je winkelen vanaf je computer. Wie brengt al die spullen dan thuis en waarmee? Over lariekoek gesproken.
squarejaw 5
Henri 31
Nico Janssen 7
Henri 31Fouk Tsang 5