
Het is een historische dag. Nederland is zijn goudgerande triple A-rating kwijtgeraakt. Balen, maar het achterliggend probleem, de structurele verzwakking van onze economie, is veel erger.
De lage Nederlandse economische groei – beter gezegd de afwezigheid daarvan – en de matige vooruitzichten op herstel zijn voor Standard & Poor's de aanleiding geweest om de kredietwaardigheid van ons land te verlagen:
'In our view, The Netherlands' growth prospects are now weaker than we had previously anticipated, and the real GDP per capita trend growth rate is lower than that of peers at similarly high levels of economic development.'
Dat Nederland zijn gekoesterde AAA-kredietstatus kwijtraakt is niet uniek. Het overkwam Japan in 1998 dankzij Moody's en twee jaar volgde Standard & Poor's met een afwaardering. Er gebeurde niet veel. Een kleine rimpeling in de Nikkei. De yield op Japanse tienjaarsobligaties daalde zelfs de week erop.
Canada werd in 1992 afgewaardeerd. Daar had de verlaging van de kredietwaardigheid wél effect op de rentestand ten opzichte van de VS. Het verschil werd een paar procentpunten groter en de Canadezen werden daardoor gedwongen maatregelen te nemen. Daar hadden ze later veel profijt van.
Beperkt effect
Pijnlijker was het effect toen Zweden in 1991 te maken kreeg met een afwaardering. De Zweedse kroon verloor in de maanden erna meer dan 10 procent van zijn waarde en de rente steeg sterk. Maar Zweden stak toen in een diepe recessie en kampte met een verwoestende bankencrisis, een geëxplodeerde verzorgingsstaat en een verouderde industrie. De regering sneed daar flink in en schroefde tegelijk de investeringen in R&D en innovatie omhoog. Nu staat het land in de top 3 van meest innovatieve en concurrerende economieën. Finland volgde dezelfde no pain, no gain-route. Meer recent en dichterbij verloren Frankrijk en Oostenrijk begin 2012 hun triple A-status. In de eurozone genieten alleen nog Duitsland, Finland en Luxemburg de hoogste kredietwaardigheid. Het verschil in rente die AA+ en AAA-landen op de internationale kapitaalmarkt moet betalen voor hun leningen is klein.Als Duitsland niest, is Nederland verkouden. Maar nu Duitsland gezond is, blijft Nederland ziekWat de verlaging van de kredietwaardigheid betekent voor de rente die de Nederlandse staat moet betalen om zijn tekorten te financieren zal de komende maanden blijken. Volgens de meeste economen en analisten is de verlaging al min of meer verwerkt in de tienjaarsrente. 'Het rente-effect is beperkt,' twitterde Rabo's hoofdeconoom Hans Stegeman vanochtend. 'Nederland lijkt volgens financiële makten al een tijdje meer op Frankrijk dan op Duitsland.' Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dempte de zorgen. Hij verwacht 'geen grote gevolgen', maar noemde de bijstelling wel teleurstellend.
11 Bijdragen
mischa
Molenaer
mischaJoePlateau
Anijs
Bubbelonia
AnijsPrivate schulden - of specifieker: huishoudschulden - zijn (veel) duurder, risicovoller en moeilijker weg te werken dan elke andere vorm van schuld (bijv staatsschulden of bedrijfsschulden)
Matthijs
Roeieber
Grad Cuypers
Roeieberhttp://www.ftm.nl/exclusive/banken-mkb-crowdfinance-lening/#comment-1142878265
Dadelijk een gesprek met Pie?! over ...
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/01/zijlstra-afwaardering-slechte-zaak-niet-laconiek-over-doen/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=feed
bos
De rating naar AA+ is weerslag van de voorgaande periode: het zegt niets over "morgen "
De financiele markten (of zo u wil de 10 grootste financiele beheerders)hebben dat al ingecalculeerd.
De High Financial Elite laat de verschillende financiele instrumenten zo wat bewegen:.
Voedsel voor de traders op de effectenbeurzen ,elke dag weer....
verder is,imo, de rating niet meer én niet minder dan zoiets als de Cito toets:)
Feanor
bos
Feanorwss floreert de export met wat olietankers etc die binnenvaren in Rdam ?
ën dan met wat opslag/prijsopslag doorvervoeren naar andere landen ?
mijn docent tig jaren geleden: transito handel