Nederland zakt op ICT-lijst

2 Connecties

Relaties

Ranking

Werkvelden

ICT

Scandinavië doet het een stuk beter op ICT-gebied; Nederland gezakt naar elfde plaats.

Nederland was ooit een sterspeler op het gebied van gebruik van ICT, de kwaliteit van de structuur en de bereidheid van bedrijven, overheden en individuen om ICT te gebruiken. NIet meer, zo blijkt uit het jaarlijkse concurrentie-onderzoek van het World Economic Forum , dat in Nederland wordt uitgevoerd door het Erasmus Strategic Renewal Center onder leiding van professor Henk Volberda. 

 
Stond Nederland in 2006/2007 nog op de zesde plaats, inmiddels is Nederland uit de top 10 gezakt en neemt het de elfde plaats in met Networked readiness. Die term staat voor de algehele stand van zaken op gebied van ICT binnen een land. ICT, en vooral Internet, is een belangrijke bron van duurzame groei en productiviteitsverbetering en heeft veel sociale en economische voordelen.
 
(Klik voor vergroting) 
 
 
Europa top, Azië rukt op
Van de 20 landen die het hoogste scoren op de algemene stand van zaken met betrekking tot ICT komen er 11 uit Europa. De vraag is echter hoe lang Europese landen nog blijven domineren in deze ranking.De verwachting is dat tijdens het komende decennium een machtsverschuiving plaatsvindt naar de nu opkomende economieën. Het aantal gebruikers van ICT neemt, net als de snelheid en kwaliteit van breedband, toe in de opkomende economieën.
 
Goede voorbeelden zijn Korea en Taiwan. Korea stond begin 2004 op de 24e plaats, maar is inmiddels 14 plaatsen gestegen. Taiwan stond in 2008-2009 nog op de 13e plaats, maar staat nu zesde. “We zien nu een wereldwijde economische herstructurering plaatsvinden. De machtsbalans verschuift van ontwikkelde landen meer richting de opkomende economieën. Een goed voorbeeld is China waarbij Chinese bedrijven wereldwijd actief zijn of worden door vestigingen in andere landen te openen of andere bedrijven over te nemen. 
 
Outsourcing
Daarnaast is het niet meer vanzelfsprekend dat R&D-activiteiten in Nederland plaatsvinden. Nederlandse bedrijven en de overheid kunnen de economische herstructurering niet links laten liggen. Het vereist bijvoorbeeld een meer proactieve houding en ‘out-of-the-box’ denken”, aldus Volberda. 
 
In dat verband noemde Volberda Nederland eerder 'naief'. Nederland zakt al jaren op lijst van meest innovatieve economieën. Die trend wordt versterkt door het outsourcen van kennisintensieve activiteiten. Volberda vindt dat een zorgelijke ontwikkeling en pleit voor een nieuw industriebeleid. Het ICT-onderzoek lijkt de waarneming van Volberda te bevestigen.  
 
Overigens scoorde Nederland aanzienlijk beter in een onderzoek van The Economist Intelligence Unit. In een onderzoek over het jaar 2009  stond Nederland op de derde plaats, direct na Denemarken en Zweden.  Waarin hem dat verschil precies zit, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets met de methodiek te maken.