Nederlander opgepakt vanwege cyberaanval: 'Ik ben het niet'

2 Connecties

Onderwerpen

Cyberaanval

Werkvelden

Internet
1 Reacties

Sven Kamphuis is in Spanje aangehouden op verdenking van 'ongekend grote' cyberaanvallen. Tegenover FTM ontkende Kamphuis.

De 35-jarige Nederlander Sven Kamphuis is gisteren in Spanje aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor de internetondernemer een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven omdat hij wordt verdacht van ongekend grote cyberaanvallen op een antispambedrijf, zo meldt het OM. Tegenover FTM ontkende Kamphuis een maand geleden dat hij achter de aanvallen zit. Volgens hem werd dit misverstand door de New York Times de wereld in geholpen.

Halverwege maart werd de zelfverklaarde anti-spamorganisatie Spamhaus hevig onder vuur genomen met cyberaanvallen. Een internetexpert kwalificeerde het offensief in de New York Times als de grootste digitale aanval ooit. De Amerikaanse krant tekende daarbij op dat Cyberbunker, het bedrijf van Kamphuis, achter de aanval zat.

Misverstand
‘De journalist van die krant begreep me verkeerd en schreef op dat wij achter de aanval zitten. Dat is echter onjuist. Dan zou hier allang de politie zijn binnengevallen want zulke aanvallen zijn strafbaar’, zei Kamphuis, die woonachtig is in Spanje, destijds. Dat is ironisch want inmiddels, een maand lanter, is deze politie-inval toch een feit geworden. Naast de aanhouding, is ook de woning van Kamphuis doorgezocht. Daarbij is beslag gelegd op computers en andere elektronica.

Stophaus versus Spamhaus
Volgens Kamphuis zijn het individuen van de organisatie Stophaus die de aanval op Spamhaus hadden ingezet. Stophaus is, zoals de naam al laat blijken, een forum dat zich tegen de antispamorganisatie richt. ‘Wij steunen het forum wel, net als vele anderen, maar we voeren de aanvallen niet uit. Deze attacks worden gedaan door enkele individuen van het forum. Ik ken deze personen wel maar ik ga niet zeggen wie ze zijn. We zijn dat Spamhaus namelijk allemaal zat.’

Nieuwe atoomaanval?
De vraag is nu of Kamphuis de waarheid sprak tegenover FTM. En zo ja, of Kamphuis dan nu wel de namen van de echte aanvallers door gaat geven aan de politie. En zijn de individuen waar Kamphuis het over heeft ook degenen die zijn vrijlating eisen? Een nieuwe digitale atoomaanval ligt blijkbaar weer op de loer. 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Ruben Munsterman

Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

Volg Ruben Munsterman
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren