Nederlander heeft steeds minder koopkracht (in vier grafieken)

2 Connecties

Relaties

koopkracht crisis

Werkvelden

Economie
0 Bijdragen

Kent u ze nog? De koopkrachtplaatjes domineerden vorig jaar de verkiezingscampagne. In een tijd waarin de consument de hand op de knip houdt en daardoor de economie blijft krimpen blijven ze relevant. Voor het derde jaar op rij daalde de gemiddelde koopkracht van de Nederlander zo berekende het CBS.

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander nam in 2012 met 1% af.  Dat betekent een koopkrachtdaling voor de gemiddelde Nederlander voor het derde jaar op rij.     Het percentage Nederlanders dat vorig jaar minder te besteden had steeg fors in de afgelopen zeven jaar. Had in 2006 nog slechts 33 % van de Nederlanders een lagere koopkracht dan het jaar ervoor, in 2012 kreeg  57% van de Nederlanders te maken met een inkomensdaling.       De manier waarop inkomen verkregen wordt . Zo gaan ZZP'ers er veel harder op achteruit dan werknemers in loondienst.  

Koopkrachtdaling uitgesplitst naar inkomensbron

  Koopkrachtdaling naar inkomensbron De grootste daling in koopkracht ontstaat echter als iemand zijn werk verliest, of met pensioen gaat. Opvallend genoeg gaan werknemers die in 2011 nog loondienst werkten en nu hun eigen onderneming drijven, erop vooruit met 4,6%. Kijkt u hieronder wat een verandering van inkomstenbron betekent voor de koopkracht. (Kies bovenaan de oorspronkelijke situatie, en zie hoe de koopkracht wordt beinvloedt als de situatie verandert. Bijvoorbeeld: u wilt zien wat de koopkrachtverandering is voor iemand die in 2011 arbeidsongeschiktheidsuitkering ontving en nu een baan in loondienst heeft. Kies bovenaan voor Uitkering ziekte-Arbeidsongeschikt, en aanschouw: deze persoon gaat er gemiddeld 6,5% op vooruit.