Nederlanders zijn oliedom (met hun eigen geld)

Hoeveel beleggingsschandalen zijn er nodig om te gaan snappen dat je niet zomaar in een Montenegrijns Monaco moet investeren?

Documentairemaker Bromet heeft een lekkere geld-dokumentaire gemaakt over twee vrijbuiters, de risicojongens, die dachten met onroerend goed in Montenegro miljonair te worden. Maar de zwarte bergen bleken geen gouden bergen te zijn. toch hebben we hier te maken met een lichtend voorbeeld van die Balkenende VOC-mentaliteit, want toen de appartementen door de bankencrisis niet verkocht werden ('de particulier heeft het nu even moeilijk')  zijn de boys een reisbureau begonnen naar het 'Monaco van de Balkan'.

Mooie verhalen, maar wat het meest fascineert is die kleine particuliere belegger Jan, die als echte hardwerkende Nederlander geld had verdiend met zonneschermen, woont in een Vinexwoning, jarenlang een conservatieve spaarder was, zich heeft laten verleiden tot beleggen door een zetbaas van de ABN AMRO ('ik ben geen belegger, zonder de bank was ik nu nog  spaarder geweest'), vervolgens 'tonnen' verliest bij de staatsbank en het snel wilde  'terugverdienen' door 100.000 euro te steken in shaslick-grond. Met een voorgespiegelde verdubbeling van zijn vermogen stapte hij voor 5 jaar in een CV. Reden? 'Die jongens hadden een goed verhaal, ik vertrouwde ze'. Jan zag zijn geld op papier verdubbelen, 'echt waar!', om daarna in een poel van onzekerheid ondergedompeld te worden ('ja, ik twijfel nu wel......').

Een uitzondering? Dacht het niet. Zo hebben we vastgoedfraude in Turkije (Golden Sun Resorts); Dubai (Palm Invest); Easy - John Wolbers, 'dit is een bom onder het beleggingssysteem' - Live met Amerikaanse verzekeringspolissen van terminale patiënten; de grand-slam van tennisleraar/wonderbelegger René van den Berg; Jos Lemmens die 110 miljoen 'kwijt raakte' in Duits vastgoed;   Paul- Partrust - Spee, 30 mio weg door boomtjes planten in Costa Rico;  Scheepvaart CV's met een gat in de romp zo groot als de Titanic.

Rode draad: Business Class van Harry Mens, investering altijd boven 50.000 dus geen vergunning van de toezichthouder AFM nodig en argeloze beleggers zonder kennis van zaken.

De financiele kennis van de Nederlander is abominabel. Gisteren in BNN's Nationale Geldtest: 80 procent van de Nederlanders heeft een 'beperkte' financiele kennis (en dat is een eufenisme als je de vragen ziet). Maar het was natuurlijk wel weer een leuke, gezellige show met BN'ers, met Maxima als voorbeeld voor het zakgeldbeleid.  Legio Lease klanten dachten dat zij met eigen geld belegden, maar hadden enorme schulden. Een volkomen onbekende IJslandse spaarbank biedt extreem hoge rente en Jan Publiek denkt dat zij de jackpot hebben getrokken. Onderzoek van de Friesland Bank: Nederland denkt minstens 3,4 procent rente te krijgen (=2 procent en op betaalrekening 0 procent). De Nederlander schrikt dat zij 15 procent rente moet betalen voor rood staan en jammert dat zij dit niet kon weten. Zelfs De Jager denkt dit, helaas.

Er zijn lichtpuntjes. Toezicht gaat naar 100.000 euro; Overheid gaat 'geldwinkels' beginnen; banken worden gedwongen producten echt goed uit te leggen; boetes voor overtredingen zijn fors omhoog gegaan.

Maar een land waar 50 procent van de bevolking kijkt naar 'Boer zoekt vrouw', waar de kwaliteit van de spruitjes in Moerdijk het Journaal domineert, waar John de Mol de Voice of Holland uitmelkt om sms'jes à 80 cent te kunnen innen, waar de koningin van het interview, Clairy Polak, banken alleen kent als zitmeubels, verdient ook niet beter.