Nederlandse politici zijn viespeuken

  Zes redenen waarom energie geen rol speelt in het Nederlandse verkiezingsdebat.

  Overal in Europa is energie een belangrijk thema in de politiek, maar niet in Nederland. Terwijl in de landen om ons heen en de opkomende landen volop wordt geïnvesteerd in duurzame energie en clean tech de snelst groeiende economische sector is, blijft het in Nederland sukkelen. 

   
  Dat zei professor Jan Rotmans vandaag in een rede tijdens het verkiezingsdebat 'Hoe krijgt Nederland nieuwe energie?'  In zijn rede gaat Rotmans, die hoogleraar Transities and transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is, in op de oorzaak en ontvouwt hij een praktisch plan van aanpak. 
   
  Volgens Rotmans is de slome aanpak van de energietransitie te wijten aan 'machtig fossiel energieregime' in Nederland. Lees: de gas-en oliemaatschappijen en de grote energiemaatschappijen die invloed op Den Haag uitoefenen. Dat regime is diep in de samenleving doordrongen. Verder is er de vloek van het aardgas, dat ons schatrijk maar ook aartslui heeft gemaakt. Voeg daarbij een innovatiebeleid dat de consistentie van een dronken zeeman had en een bureaucratie die zelfs de grootste positivo naar prozac doet grijpen. Zelf zouden we hier nog aan toe willen voegen: het opmerkelijke gebrek aan geo-politiek besef bij de huidige lichting politici.
   
  Vieze man
   
  Rotmans verwijt de politiek dat deze collectief gefaald heeft en dat de gevolgen niet te overzien zijn: 
   
  'Wat is het gevolg? Wij zijn de vieze man van Europa geworden. Wij handelen als echte handelsnatie in vuile energie, wij staan bijna onderaan de Europese ranglijst als het om schone energie gaat: alleen Engeland, Cyprus en Malta staan onder ons, maar over een paar jaar staat Nederland echt helemaal onderaan. En erger nog, door, door nieuwe kolencentrales, gascentrales, gasrotonde, CO2-hub en CO2-opslag heeft Nederland een groot energieoverschot opgebouwd.'
   
  Volgens Rotmans bevindt de energiewereld zich op een kantelpunt en zal over afzienbare tijd de beweging voor het zelf decentraal opwekken van schone energie massaal doorbreken. Hij roept de politiek op deze beweging niet langer te remmen maar juist te stimuleren. 
   
  Enkele elementen uit zijn voorstel: een transisitieplan met als doelstelling een volledige schone energievoorziening in 2040; energieneutrale gebouwen; decentrale opwekking stroom; weg met gas in nieuwbouwwoningen; smart grids en vergroening belastingstelsel.
   
  Lees de volledige rede hier
   
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid