Waanzinnig Top Gun-plan van tafel

Twee Nederlanders kochten even voor 1,2 miljard euro Wit-Russische gevechtsvliegtuigen, om er op IJsland een militair trainingscentrum mee te beginnen. Maar de IJslandse regering dwarsboomt hun bijzondere plannen.

Ambitie kan de gebroeders Melville en Peter ten Cate niet worden ontzegd. Enkele jaren geleden kregen ze de rechten om gebruik te gaan maken van de afgelegen basis Keflavik, in de Koude Oorlog een belangrijke luchtmachtpost van het Amerikaanse leger en de NAVO. Van het Wit-Russische staatsbedrijf BelTechExport kochten ze voor 1,2 miljard euro vijftien Sukhoi Su-27 gevechtsvliegtuigen, met de optie om er op een later tijdstip nog eens 18 af te nemen.

Het plan, zo vertelde Melville ten Cate in augustus aan de Financial Times, was om van Keflavik 'het autoverhuurbedrijf van de militaire trainingswereld' te maken. Luchtmachten van over de hele wereld zouden op IJsland zeer realistische gevechtstrainingen kunnen houden - ware Top Guns dus. Daarmee bleken de broers voorlopers in de huidige trend van Nederlandse ondernemers die zich op de militaire sctor toeleggen.

 

Groen licht
Burgemeester Árni Sigfússon van Reykjanesbær, waar Keflavik onder valt, was enthousiast: het plan zou zijn arme regio zeker tweehonderd banen gaan opleveren. De IJslandse transportminister Kristján Möller gaf in september groen licht.

Maar in de maanden daarna brak een storm van kritiek los op het eiland: lokale politici vroegen zich af wat ECA precies van plan was op de basis, en vooral: waar al het geld precies vandaan kwam waarmee de jets waren gekocht.

Ook was de afgelopen maanden totaal onduidelijk of ECA al daadwerkelijk met de trainingen was begonnen. De vacature voor 45 piloten (salaris: 160.000 euro per jaar) was al de deur uit, enkele betrokkenen presenteerden zich al als werknemer op netwerksite LinkedIn, maar ECA bleek verder volledig onbereikbaar. In Nederland bleek het niet geregistreerd. IJslandse media legden ook steeds meer de nadruk op het mysterieuze karakter van de plannen van de Hollandse ondernemers.

 

'Onverantwoord'
Binnenlandse Zaken-minister Ögmundur Jónasson heeft nu maar de knoop doorgehakt: het ECA Program is alsnog verboden (zie hier ook het originele bericht in het IJslands). “We hebben het hier over een bedrijf waar andere landen niets mee van doen wilden hebben”, aldus Jónasson. “Ik wil onze belangen niet opgeven door dit bedrijf een vergunning te geven. Voor zover ik weet gaat het om militaire werkgelegenheid, en het is totaal onduidelijk hoeveel banen het project zou creëren. Het zou onverantwoord zijn ze een vergunning te geven.”

Of het plan een groots staaltje van luchtfietserij is geweest, moeten we nog even afwachten. De broeders Ten Cate bleken onvindbaar, hun financiers zijn nog steeds onbekend. En mochten de plannen al wel zo goed als klaar zijn geweest: iemand een gevechtsvliegtuigje kopen? Peter en Melville ten Cate hebben er een paar over.