Nederlandse banken boeken miljardenwinsten met hypotheken

De crisis heeft zijn goede kanten: lage rentes. Maar niet voor de klant. 'Het hypotheekbedrijf floreert over de ruggen van de consument'

Banken hebben vorig jaar enorme winsten geboekt op hypotheken, zo schrijft het Financieele Dagblad. De banken zagen in 2009 hun verdiensten met 50 procent stijgen tot 24 miljard euro, zo concludeert de krant uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging is vooral te danken aan de hoge marges op hypotheken. De banken zelf geven geen enkel inzicht in de verdiensten van hun hypotheekbedrijf.  
 
De kredietcrisis - die voor een belangrijk deel door de banken werd veroorzaakt - heeft de Nederlandse banken in enkele opzichten aanzienlijk voordelen gebracht. Terwijl Europese overheden met honderden miljarden aan kapitaalinjecties de grote banken overeind moesten zien te houden, verlaagde de Europese Centrale Bank herhaaldelijk zijn rentetarieven. Door de lage rente konden banken goedkoop geld aantrekken. De banken lenen het geld vervolgens uit aan hypotheekklanten en dat leverde de banken met name het afgelopen jaar steeds grotere marges op.
 
Ook bij een flexibele hypotheekrente is dat het geval. Het flexibele deel werkt immers vooral in het voordeel van de bank. Volgens Piet Eicholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht, geven banken in het buitenland het rentevoordeel meestal aan de klant. Hij is verontwaardigd dat Nederlandse banken dit nauwelijks doen: 'Het hypotheekbedrijf floreert over de ruggen van de consument'.  
 
De Terwijl aan de ene kant de Nederlandse burger de laatste jaren vele tientallen miljarden belastinggeld fourneert om het Nederlandse bancaire systeem overeind te houden, wordt deze tegelijkertijd door dezelfde banken geknipt en geschoren.
 
Toezichthouder DNB neemt het voor de banken op. Een DNB-woordvoerder zegt in het FD dat de rente op hypotheken inderdaad minder snel is gedaald dan in het eurogebied als geheel. De woordvoerder heeft daar ook een verklaring voor: 'Dit kan worden teruggevoerd op hogere financieringskosten van Nederlandse banken, vooral door hogere rentes voor spaarders in Nederland'. 
 
Volgens het CBS gaat die vlieger slechts ten dele op en weten de banken het inkomensverlies door de kosten van hogere spaarrentes ruimschoots goedgemaakt met hogere verdiensten uit hypotheken omdat het volume van de hypotheken veel hoger is.
 
Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn de hoge marges in Nederland te wijten aan een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt.