
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
© Katja Fred
Banken lenen zich rijk bij de ECB
De banken presenteren zich als ‘redders van de economie’. Maar van de 22 miljard coronakrediet waar de Nederlandse Vereniging van Banken mee pronkt, heeft maximaal 5 miljard euro ook echt wat met corona te maken. De banken zelf krijgen intussen tot 8 miljard Europese subsidie in de schoot geworpen.
Bij aanvang van de coronacrisis ging bij veel bedrijven en huishoudens de hand op de knip. Consumenten stelden de aanschaf van een nieuwe auto uit, investeringen werden afgeblazen en sollicitanten kregen te horen dat er helaas toch geen plek voor ze was.
Gezien de economische vooruitzichten was dat niet zo vreemd: in tijden van onzekerheid is het verstandig om je uitgaven te beperken en een grotere buffer op te bouwen. Dat verschaft ‘vet op de botten’, mochten de inkomsten onverhoopt tegenvallen.
De overheid in actie
Maar wat op individueel niveau verstandig is, kan desastreuze gevolgen hebben voor de economie als geheel. Wanneer geld zich ophoopt op bankrekeningen van bedrijven en huishoudens, komt het immers niet meer terecht bij anderen die de inkomsten hard nodig hebben. Op die plekken zorgt dat geldtekort direct voor zogeheten liquiditeitsproblemen: bedrijven die in de kern gezond zijn kunnen plots failliet gaan, simpelweg omdat ze niet genoeg cash binnenkrijgen om op korte termijn aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.
Een domino-effect van bezuinigingen, verlies van inkomen, faillisementen en ineenstortende vraag zou onze hele economie te gronde kunnen richten. Het was dus duidelijk wat overheden bij aanvang van de crisis te doen stond: dat scenario koste wat het kost voorkomen. En daarvoor werd de publieke portemonnee getrokken. ‘Zo lang als nodig is, verleent de overheid maandelijks voor miljarden euro aan steun’, kondigde de Nederlandse regering op 17 maart haar noodmaatregelen aan.
Via de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) ontvingen inmiddels zo’n 140.000 bedrijven voor circa acht miljard aan giften om het thuiszittende personeel door te betalen. Ook verleende de overheid grootschalig krediet aan het bedrijfsleven via de belastingdienst: tussen 1 april en 12 juni kregen 128.000 bedrijven voor in totaal 10 miljard euro uitstel van betaling van belastingen. Dit stevige overheidsingrijpen zal leiden tot begrotingstekorten van recordhoogtes. In Nederland wordt dit jaar een tekort verwacht van 68 miljard euro, zo’n 9 procent van het bbp. Ook de eerste gevallen van opportunisme en misbruik zijn inmiddels bekend. Hoeveel geld hiermee ‘verspild’ is, zal waarschijnlijk pas later (of helemaal niet) duidelijk worden.
Dát de maatregelen effectief waren, staat evenwel buiten kijf. Terwijl een groot deel van de economie op zijn gat lag, werden grootschalige liquiditeitsproblemen bij bedrijven en huishoudens voorkomen. Een stijging van het aantal faillissementen is vooralsnog uitgebleven, evenals de gevreesde massaontslagen. En omdat de salarissen werden doorbetaald, bleven ook de meeste bankrekeningen gevuld, stond er eten op tafel en kon de huur betaald worden.
Banken als redders
Maar niet alleen de overheid wierp zich de afgelopen maanden op als crisismanager. Ook banken profileerden zich bij aanvang van de coronacrisis als ‘redders van de economie’. Daarmee schetsten ze een scherp contrast met de kredietcrisis van 2008, die zij juist hadden veroorzaakt. ‘Banken zijn nu deel van de oplossing en niet het probleem’, zei ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen in maart. ‘We zijn zwaar gekapitaliseerd en kunnen dit met gemak aan.’ Ook Rabobank-ceo Wiebe Draijer verkondigde die boodschap: ‘We slepen onze klanten door deze moeilijke periode’, zei hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 12 augustus.
Voor dit onderzoek bestudeerde ik de halfjaarcijfers en kredietrapportages van de Nederlandse banken, de statistiek van de NVB, en de macrocijfers over kredietverlening en deposito’s van DNB en de ECB. Verder heb ik uitgebreide achtergrondgesprekken gevoerd met bankiers over de interpretatie van de statistiek en vragen gesteld over de rapportages aan de persvoorlichters van de banken, NVB, ECB en DNB.
In dit onderzoek lag de focus op liquiditeitsproblematiek en de rol die overheden, centrale en commerciële banken speelden in het voorkomen van deze problemen. Maar liquiditeit is niet de enige zorg in deze economische crisis. Wanneer economische omstandigheden blijvend veranderen – wat door corona wel het geval lijkt te zijn – zal wat aanvankelijk slechts een liquiditeitsprobleem lijkt, uitmonden in solvabiliteitsproblematiek. Bedrijven die in de nieuwe economische situatie geen renderend verdienmodel meer hebben, zullen niet alleen problemen hebben om op de korte termijn aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, maar ook op de lange termijn in een financiële noodsituatie terechtkomen. Wanneer de inkomsten niet meer toereikend zijn om op de lange termijn de kosten te kunnen dragen, zal het eigen vermogen wegteren en zal het bedrijf niet meer in staat zijn om zijn kredietverschaffers en en leveranciers terug te betalen.
Banken maken nu al reserveringen en afschrijvingen vanwege corona. Ze verwachten dat een deel van de bedrijven bij wie ze krediet hebben uitstaan, failliet zal gaan. In dat geval moet de bank afschrijven op de leningenportefeuille. De komende tijd zal blijken hoe groot de economische schade door corona en de lockdown echt is. Vooral wanneer de overheidssteun wordt afgebouwd, zullen meer bedrijven in de problemen komen en mogelijk failliet gaan. Dat zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de financiële positie van banken. Bankdirecteuren zoals Kees van Dijkhuizen en Wiebe Draijer benadrukken telkens dat hun ‘buffers’ (het aandeelhouderskapitaal) groot genoeg zijn om de klappen op te vangen. De subsidies van de ECB geven de banken nog een extra steuntje in de rug, maar als de economische situatie flink verslechtert, zullen de afschrijvingen substantieel zijn.
De toekomst zal uitwijzen of banken dan inderdaad voldoende kapitaal hebben om de verliezen op te vangen. FTM zal de banken ook in dat opzicht blijven volgen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), belangenbehartiger van de bancaire sector, schroomt niet dat imago van ‘redder’ te cultiveren met behulp van indrukwekkende cijfers. Op 7 augustus publiceerde de NVB een speciale ‘Corona Monitor’. Daarop viel te lezen dat de ‘financiering [van] bedrijven door banken in coronatijd stijgt naar 22 miljard euro.’ Strekking van het bericht (dat o.a. door Trouw werd overgenomen): banken hebben in aanvulling op het steunpakket van de overheid bijna 158.000 ondernemers en 32.400 consumenten financieel meer lucht gegeven.
Wie die 22 miljard naast de 10 miljard belastinguitstel en de 8 miljard NOW-subsidie zet, zou kunnen concluderen dat de bancaire sector zelfs meer lof verdient voor het injecteren van liquiditeit in de economie dan de overheid. Wanneer we de cijfers nauwkeuriger bekijken, blijkt er iets anders aan de hand: de NVB overdrijft de bijzondere rol van banken tijdens de coronacrisis schromelijk.
Brutocijfers en nettocijfers
Op de Corona Monitor stelt de NVB dat ‘met het uitstel van aflossingen [3 miljard, red.] en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte [19 miljard, red.] aan bedrijven in totaal inmiddels ruim 22 miljard euro [is] gemoeid.’
Maar volgens cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB), die toezicht houdt op de Europese banken, was van netto kredietgroei alleen in maart en april sprake. In februari van dit jaar hadden Nederlandse banken voor 254 miljard euro krediet uitstaan bij Nederlandse niet-financiële bedrijven. In maart groeide die post naar 260 miljard, in april naar 262 miljard. In mei en juni werd er echter al weer meer krediet afgelost dan aangegaan en daalde het uitstaande krediet naar onder de 259 miljard. Voor de periode van maart tot juni was de kredietgroei slechts 5 miljard. De 3 miljard uitstel van aflossingen was daar dus al 60 procent van.
Bedrijven die nog krediet konden opnemen, hebben in maart maximaal bijgeleend
Waar komt die 22 miljard dan vandaan? De NVB bevestigt dat de 22 miljard ‘coronakrediet’ uit haar rapportage een optelsom is van alle nieuwe kredietverlening door Nederlandse banken aan Nederlandse bedrijven — inclusief herfinancieringen. Met andere woorden: de NVB neemt het totaal aan bancaire kredietverlening en herfinanciering, en presenteert dat brutocijfer als ‘coronakrediet’. Dit terwijl het grootste deel van die kredietverlening ook zou hebben plaatsgevonden in een wereld zonder corona. Er lopen immers elke maand kredietovereenkomsten af, die vervolgens weer worden overgesloten.
Uit de kredietrapportages van de banken zelf blijkt dat hun totale leningenportefeuilles tussen april en juni 2020 juist flink zijn geslonken. ING rapporteert in het tweede kwartaal een krimp van de leningenportefeuille van 7 miljard euro. De belangrijkste oorzaak van die krimp is dat het ‘coronakrediet’ voor het overgrote deel in maart is verleend — nog voordat de overheid met allerlei regelingen kwam.
Bedrijven die binnen hun bestaande afspraken met de bank nog krediet konden opnemen hebben in maart dus maximaal bijgeleend, om zo met een goedgevulde bankrekening de onzekere coronatijd in te gaan. Wat dat betreft kun je dus niet eens echt spreken van toegespitste ‘coronakredietverlening’ door banken: bedrijven maakten simpelweg gebruik van kredietruimte die ze altijd al hadden. Vanaf mei begonnen bedrijven de bedragen die ze hadden geleend weer af te lossen (geld lenen kost immers geld) en deze miljardenaflossingen veroorzaakten de krimp in het tweede kwartaal.
In verhouding met die aflossingen is de aanvullende kredietverlening aan het mkb die werkelijk omwille van corona werd verleend een peulenschil. Dat is op zich niet vreemd: de kredietbehoefte en financiering van het mkb neemt ook in normale tijden slechts een klein deel van de bankbalans in.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
De overheid heeft naast de NOW-subsidies en belastinguitstel ook de garanties op bancair krediet voor het mkb uitgebreid. 90 procent van het risico voor deze kredieten ligt bij de overheid, terwijl de banken 100 procent van de risicopremies opstrijken (in de vorm van rente).
De overheid trekt maximaal 1,5 miljard uit om de bancaire kredietverlening aan het mkb te stimuleren. De NVB schrijft dat er 5.500 leningen met overheidsgaranties zijn verstrekt en dat daarmee ‘1,5 miljard euro is gemoeid.’ Op basis van de informatie die banken hebben vrijgegeven, valt echter te betwijfelen of er in totaal ook echt voor 1,5 miljard aan krediet is verstrekt. ING, de grootste bank van Nederland, leende in het tweede kwartaal slechts 248 miljoen euro uit met een overheidsgarantie. De Rabobank en ABN geven geen specificaties van de bedragen, maar ABN schrijft wel: ‘het aantal aanvragen voor additioneel krediet was relatief klein.’
Liquiditeit voor de banken
Dat mensen vanuit huis doorwerkten, of gedwongen thuiszaten maar van de overheid hun salaris kregen doorbetaald, heeft nog een ander effect gehad: de spaartegoeden van huishoudens en bedrijven zijn de afgelopen maanden enorm toegenomen, omdat er minder mogelijkheden waren om dat geld ook uit te geven. De ING rapporteert in het tweede kwartaal van 2020 een groei van de totale bankdeposito's van 21 miljard euro; ABN Amro telde 11 miljard extra, de Rabobank van 17 miljard.
Klantdeposito’s zijn tegelijkertijd financiering voor de bank. Goedkope financiering, welteverstaan: de rente die spaarders ontvangen is momenteel hooguit 0 procent. Voor spaarders die grote bedragen op hun rekening hebben staan, is deze rente zelfs negatief. De noodmaatregelen van de overheid hadden dus als positief neveneffect dat banken zelf absoluut geen last van liquiditeitstekorten hadden. De groei van de deposito’s was met zo’n 50 miljard in drie maanden immers veel groter dan de kredietgroei van de banken aan het bedrijfsleven en huishoudens.
De toegenomen deposito’s verschaften meer financiering dan de banken nodig hadden voor de additionele kredietverstrekking als gevolg van corona. Die was immers relatief laag, ook omdat de NOW-subsidies en kredietverlening door de belastingdienst al het merendeel van de vraag wegnamen. De banken hebben de toename in klantendeposito's daarom (deels) kunnen gebruiken om de eigen financieringskosten te verlagen door duurdere leningen op de kapitaalmarkten af te lossen.
Toch leenden 742 banken in juni samen zo’n 1.308 miljard euro van de Europese Centrale Bank (ECB), via de zogeheten longer-term refinancing operations (LTROs). Dat is een liquiditeitssteunprogramma waarmee de ECB sinds 2014 publieke euro’s schept om de bancaire sector van nóg goedkopere financiering te voorzien. In totaal had de ECB in juni voor 1.589 miljard uitgeleend aan Europese banken via deze LTROs, 973 miljard meer dan in februari.
Wie denkt dat alleen Italiaanse probleembanken gebruik maakten van de laatste ronde publieke financiering, heeft het mis. De Nederlandse grootbanken hebben samen voor 112 miljard euro geleend van de Europese Centrale Bank (ECB) via de derde Targeted longer-term refinancing operation (TLTRO III). ING leende 60 miljard, ABN Amro 32 miljard, en de Rabobank 20 miljard.
Waarom deden de banken dit? Voor kredietverlening aan bedrijven en huishoudens hadden ze het geld immers niet nodig. De persvoorlichters van de banken waren zeer terughoudend tegen FTM in hun toelichting op deze financiering. Ze wilden niet vertellen waarvoor dit geld is gebruikt (of gebruikt gaat worden) en lieten het bijna allemaal ‘bij de toelichting in de officiële rapportages.’
De Volksbank, Nederlands vierde grootbank, maakte in tegenstelling tot de andere drie geen gebruik van TLTRO-III. Ook die bank wilde haar keuze niet toelichten, maar in de halfjaarrapportage staat wel te lezen dat ze toekomstige deelname overweegt: ‘vanwege de gunstige voorwaarden.’
Die ‘gunstige voorwaarden’ zijn hoogstwaarschijnlijk ook de belangrijkste reden dat de andere drie banken wél gebruik maakten van de regeling. De banken krijgen immers een half procent rente toe op het geleende bedrag. Op een bedrag van 60 miljard euro (ING) is dat dus een bedrag van 300 miljoen euro. De ECB heeft de voorwaarden vanwege corona echter nog gunstiger gemaakt: wanneer banken kunnen aantonen dat hun kredietportefeuille tussen 1 maart 2020 en 31 maart 2021 niet is geslonken, dan krijgen ze vanaf 24 juni 2020 een jaar lang het tarief van -1 procent. De ECB zou ING in dat geval dus 600 miljoen euro rente betalen over het door ING geleende bedrag van 60 miljard euro.
Gratis geld
Het officiële doel achter de gunstige TLTRO III regeling is ‘de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven ondersteunen met het oog op de economische onzekerheid.’ Maar de ECB-leningen, waarvoor de ECB nieuwe (publieke) euro’s schept, hebben voorlopig slechts de liquiditeitspositie van banken versterkt — niet die van bedrijven en huishoudens. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat de Nederlandse banken het geld dat ze op 24 juni van de ECB ontvingen 1-op-1 hebben gestald bij diezelfde Europese Centrale Bank. ING leende netto circa 47 miljard via TLTRO III; haar post ‘cash with central banks’ nam met 55 miljard toe. ABN Amro leende netto ongeveer 24 miljard via TLTRO III en haar post ‘cash & central bank deposits’ ging met 28,5 miljard omhoog. De Rabobank leende netto circa 16 miljard euro van de ECB; de post ‘cash & cash equivalents’ steeg met 22 miljard euro.
De ECB verschaft vooral een risicoloos verdienmodel voor banken
Nu moeten de banken natuurlijk nog wel de tijd krijgen om iets te doen met het geld dat ze 1-op-1 bij de ECB hebben gestald (dat kregen ze tenslotte pas op 24 juni overgemaakt). Maar dat ze het TLTRO III-geld (centrale bankreserves) echt nodig hadden om de kredietverlening aan te jagen is twijfelachtig. De kredietgroei als gevolg van corona kon immers gewoon plaatsvinden in maart, toen het TLTRO III-geld nog niet was toegekend. In de maanden daarna zijn de kredietportefeuilles van de banken juist weer geslonken.
Je zou hooguit kunnen spreken van een ‘signaalfunctie’: het vooruitzicht van goedkope ECB-financiering heeft eventuele zorgen bij banken voor hun liquiditeitspositie preventief weggenomen. Maar gezien de forse overheidssteun voor bedrijven en de toename van deposito’s, lijkt het onwaarschijnlijk dat banken zonder TLTRO III zo behoudend waren geworden dat ze massaal waren gestopt met de uitvoering van hun werk: het verstrekken van nieuw krediet en herfinanciering van levensvatbare bedrijven.
De ECB verschaft met TLTRO III vooral een risicoloos verdienmodel voor banken. De banken betalen de ECB 0,5 procent rente om hun geld bij de centrale bank te stallen (een soort bankbelasting). Maar de TLTRO-leningen gaan in elk geval voor datzelfde tarief van -0,5 procent (een soort banksubsidie) over de toonbank. Als banken hun kredietportfolio dit jaar op peil weten te houden, dan krijgen ze het gunstige tarief van -1 procent. Banken spelen dus sowieso quitte. Daarbovenop wordt ze een arbitragewinst van een 0,5 procent in het verschiet gesteld, met als enige voorwaarde dat ze blijven doen waarvoor ze bestaan: krediet verlenen.
En zo krijgt het Europese bankwezen potentieel een cadeautje van bijna 8 miljard nieuwe euro’s in de schoot geworpen, zonder dat er ook maar een cent extra hoeft te worden uitgeleend aan het bedrijfsleven of huishoudens. De Volksbank liet dit ‘gratis geld’ liggen, maar als de ING, ABN Amro en Rabobank hun portfolio’s niet laten slinken, gaat er van die 8 miljard publiek geld een subsidie van zo’n 560 miljoen naar de Nederlandse banken.
84 Bijdragen
George van Houts 2
Jeroen Haans 1
George van Houts@George, dit is precies de spijker op de kop als het gaat om de maatschappelijke afhankelijkheid naar banken toe. Dit geldt voor huizenkopers, ondernemers en anderen die afhankelijk zijn van een krediet. Mijns inziens lijkt het er steeds meer op dat banken die maatschappelijke afhankelijkheid willen doen gebruiken voor hun eigen winstoogmerk. Een (publieke) bank gericht op dienstverlening naar individuele klanten en ondernemers zou wellicht een eye-opener kunnen zijn voor de huidige generatie banken...
Ferry de Boer 7
George van HoutsMike Vis 3
Ferry de BoerWietze van der Meulen 6
George van HoutsLevert weinig op bij toch wel de nodige administratieve lasten.
Vandaar mogelijk ook de eis om het hypotheekbedrag te verdubbelen?
Arthur Venis 3
George van HoutsIk heb inmiddels drie klachten lopen bij het Kifid, over onjuiste berekende hypotheekrentes, onjuiste informatieverstrekking bij afloop van lijfrentepolis en en het onnodig lang vasthouden van grote bedragen voordat ze beschikbaar komen om bijvoorbeeld te beleggen. De eerste heb ik inmiddels gelijk in gekregen, de andere twee lopen nog.
De instellingen doen er wel alles aan je zoveel als mogelijk te frustreren, in de hoop dat je het opgeeft. Maar de aanhouder wint.
Gezien het artikel van Thomas kunnen en mogen we concluderen dat het boeven zijn.
Update: ook in de tweede zaak heb ik gelijk gekregen en wordt er geschikt. Het heeft wel degelijk zin. Alleen heb je een lange adem nodig.
Yvonne Koster 6
George van HoutsRob Cooper
George van HoutsSylvia Stuurman 3
Wanneer je de economie weer op gang wilt krijgen is *dat* toch wat je moet doen?
Juist de "marktdenkers" zouden daarvan moeten gaan juichen, want dan wordt "vanzelf" dat deel van de economie gesteund dat levensvatbaar is op den duur, en wat niet levensvatbaar is gaat ten onder.
Hank___ Rearden 1
Sylvia StuurmanEen groter probleem is dat banken geen zin hebben om al het kapitaal dat ze krijgen toegeworpen van de Fed, ECB, etc. aan MKB of particulieren uit te geven, want die leveren te weinig op of lopen risico failliet te gaan.
Dus wordt kapitaal verstrekt aan rendabele beursgenoteerde bedrijven. Raad eens wat die doen? Die kopen eigen aandelen op, waardoor het management en aandeelhouders, die zelf geen kapitaal nodig hebben, profiteren. Vandoor ook wereldwijd beurskoersen door het dak, e.e.a. hier goed uitgelegd (1).
1. https://www.project-syndicate.org/commentary/covid19-and-postcapitalist-economy-by-yanis-varoufakis-2020-08?a_la=english&a_d=5f4cd6cac2adf43408ead459&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=homepage&a_li=covid19-and-postcapitalist-economy-by-yanis-varoufakis-2020-08&a_pa=curated&a_ps=&a_ms=&a_r=
Wil Scheick
Sylvia StuurmanDie hele aso laag er tussenuit !
John McCabe 1
Bedankt voor dit zeer informatief artikel.
Thomas Bollen 7
John McCabeNico Janssen 7
Thomas BollenMarc Fahrner 7
Thomas BollenMike Vis 3
John McCabeGert van de Kraats 6
Je zou verwachten dat het telkens doorprikken van de ballon uiteindelijk een enorme explosie zou moeten veroorzaken, maar de ballon wordt door nieuwe dubieuze constructie’s alsmaar verder opgeblazen.
De ECB zet opnieuw de geldpers volop aan ten gunste van de "noodlijdende" banken, maar doet er ook nog een jaarlijkse bonus van 1% bij.
Daar kan geen bananenrepubliek tegenop.
Hank___ Rearden 1
Gert van de KraatsDe Amerikaanse Fed geeft een aardig inkijkje wat "QE unlimited" precies inhoudt, even inzoomen op 2020 (1).
1. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL
Mike Vis 3
Hank___ ReardenHank___ Rearden 1
Mike VisMet de aankomende massafaillisementen en massawerkloosheid in de EU (zie ook Philips curve, inverse relatie werkloosheid en inflatie) zal inflatie in Eurozone nog verder dalen en wordt de schuldenratio nog hoger (omdat GDP afneemt), kortom Japans scenario.
1. https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1300804262415478787/photo/1
bram ramroep
Hank___ ReardenNaar mijn mening hebben we eerder te maken met een ecologische crisis dan met een complot.
De pandemie is een direct gevolg van de dominante relatie die we met de natuur hebben.
maar eigenlijk is hier geen kort antwoord op te geven, het is heel complex die pandemie. En daar maken banken gretig gebruik van.
Arthur Venis 3
bram ramroepbram ramroep
Arthur VenisHank___ Rearden 1
bram ramroepbram ramroep
Hank___ ReardenHank___ Rearden 1
bram ramroepHank___ Rearden 1
Misschien toeval, maar toch interessant is dat burgers en politici in landen die het hardst worden aangepakt v.w.b. COVID beleid ook de landen zijn die pro-Europese wetgeving om belastingontduiking aan te pakken (ATAD II) hebben aangenomen: Frankrijk en Spanje, in mindere mate Nederland en Duitsland, terwijl Zweden, waar vrijwel geen COVID maatregelen werden getroffen, tegenstemde (1).
Laat 1 van de grootste belastingontduikers in de EU nu Microsoft zijn, die gretig gebruik maakte van de Double Irish With a Dutch Sandwich double no taxation maas in de wet, en ook aan de voet staat van de COVID hysterie, terwijl de EU in geen velden of wegen te bekennen is in enige COVID discussie .
1. https://www.theguardian.com/business/2019/nov/28/12-eu-states-reject-move-to-expose-companies-tax-avoidance
bram ramroep
Hank___ ReardenDit alles draait bij gratie. Het bedrijf die dit alles heeft geplaatst wordt na 3 jaar plaatsen een klantenbestand van 200 tot 300.000 . De bedrijf die geplaatst heeft is failliet . Na 5 jaar gaan meeste Zonnepanelen stuk of vertonen mankos.
Wie gaat dit verhelpen. Let wel er is garantie gegeven op de installatie maar niet op de Zonnepanelen zelf. Het gaat erom dat je een abonnement krijgt van veel huiseigenaren die geen kaas van gegeten hebben. Eenmaal een installatie op het dak vraagt reparaties. En prompt. Daar heb je je een andere expert die inspecties kan uitvoeren wat er aan de hand is. Dit is nog steeds het idee van de moderne manager die geleerd heeft om te stelen maar zachtjes. Je merkt er bijna niks van.
Maar de manager heeft dezelfde bestand van klanten die dat geplaatst hebben.. na de inspectie ronde kiezen heel veel om te repareren. Dit keer wordt ander soort zekerheid ontwikkeld elke gebreke zal direct worden verholpen zonder kosten . Alleen zal een dure abonnement voor moeten worden genomen.
In deze serie van gebeurtenissen zijn 3 disciplines uitgerukt. Inspectie reparaties en verzekeraars. Van dezelfde manager. En eindelijk is het zover. Hij heeft een goeddraaiende bedrijf die uiteindelijk van de abonnementen leeft van de Zonnepanelen die uiteindelijk toch stroom leverde.
Maar dit is inherent aan de bedrijfsvoering tegenwoordig. De schade wordt verhaald bij de klant. De manager loopt geen enkel risico. Schrijf op een tei
Wil Scheick
Zij die er " net naast" zitten moeten dit toch weten ?
Waarom zich niet verenigen en de boel in het openbaar brengen?
Zoals jij nu doet!!! ( waarvoor veel dank!)
Maar dan "en masse" !
Hank___ Rearden 1
Wil ScheickBert Van Baar 6
Hank___ Rearden 1
Bert Van BaarMike Vis 3
Bert Van BaarAnders ik wel. Ik vind t onbegrijpelijk dat dit allemaal blijkbaar kan. Dat het in de semi-openheid allemaal plaatsvindt en de bel gewoon nog steeds groter en groter en groter en nóg groter geblazen wordt en de boel gewoon maar niet kapot wil. Aan de ene kant een fijne gedachte. Het probleem is namelijk dat ik mij IN deze zinkende boot begeef (loonslaaf met hypotheek en geen miljoenen op de bank red.) en dus niet aan de kant zal staan als ie neer gaat, maar als het eindelijk wél fout gaat (en dát het fout moet gaan is een zekerheid) dan kan ik mij troosten met de woorden: "I told you so"!
Roland Horvath 7
De EU monetaire regelgeving is gemaakt om de ECB gratis en risicoloos geld te laten bezorgen aan de banken. En niet alleen via de longer-term refinancing operations, JTROs, ook via het opkopen van bedrijfsobligaties van de banken.
Er moeten drie zaken veranderd worden.
1- De krediet - en de spaar functie van alle banken moeten genationaliseerd worden.
Voorlopig per EU lidstaat. Geldcreatie en het bankwezen zijn collectieve aangelegenheden zoals de nationale veiligheid en openbare orde. In elk geval dient het bankwezen niet om een zeer kleine minderheid schatrijk te maken zonder risico's te lopen. Dat komt door de private eigendom van de ECB en de banken, die dat onderling regelen.
Dat alles terwijl de banken zeer stug zijn tegenover het MKB en tegenover de consumenten.
Het krediet percentage voor in het rood te staan is 14%, nu voorlopig -slechts- 10%.
De banken weten dat de politici, die de EU verdragen tekenen, vandaag de dag in de regel onbekwaam zijn voor hun job onder andere bij financiën.
2- Een bijkomende maatregel is dan dat de ECB onder de leiding van de politiek moet staan dus van de EU Commissie, de Raad en het Parlement.
Het argument dat de politici misbruik maken van de geldcreatie is vals. De hyper inflatie in DE in 1922-1923 werd veroorzaakt door internationale speculatie tegen de DE Mark en door de hoge oorlogsschulden van DE. De DE Centrale Bank was in handen van de politiek.
3- Een derde maatregel. De EU lidstaten moeten renteloos kunnen lenen bij de ECB.
Mentor Palokaj 6
De banken krijgen geld van de ECB alleen als reserves, en die gelden niet als capital/liquidity requirements toch?
Mijn begrip is hier incompleet, maar het ECB geld heeft in mijn huidige begrip geen effect op credietverstrekking.
Thomas Bollen 7
Mentor PalokajMentor Palokaj 6
Thomas BollenBanken baten alleen echt van de credieten van giraal geld die ze als assets bezitten, of andere financiële instrumenten.
Begrijp ik iets mis of zijn reserves echt alleen voor clearing tussen banken?
Elmar Otter 6
Mentor PalokajStel ik koop een huis en heb een lening nodig. Dan geef ik de bank een hypotheek. Het huis is gekocht voor € 300.000. De kosten koper kan ik voor het gemak zelf gelijk betalen. Dan leen ik van de bank € 300.000 die ik in 30 jaren aflos met zeg een jaarlijkse rente van 1,5%. Nu maakt de bank € 300.000 nieuw geld en verstrekt het mij. Bij elke aflossing ontvangt de bank rente en vernietigd zij het afgeloste geld weer.
Klopt het tot nut toe Thomas?
Dan zijn mijn vragen; waar heeft de bank dan die ECB reserves nodig? En waarom staat in het stuk dat die reserves bedoeld zijn om krediet te verlenen? De banken hebben toch helemaal geen reserves nodig om krediet te verlenen? Hoogstens een buffer om het risico af te dichten dat ik mijn lening niet kan afbetalen.
Ik raak namelijk door dit soort stellingen telkens weer in de war van hoe het geldsysteem werkt.
Edit: overigens zeer goed dat je blijft graven in de financiële wereld.
Mentor Palokaj 6
Elmar OtterReserves zijn in dit process niet relevant (behalve als reserve requirement maar dat is te verwaarlozen).
Elmar Otter 6
Mentor PalokajBij aangaan lening
Vordering 300.000
Aan gecreëerd geld 300.000
Overboeken lening
Vraagpost ? 300.000
Aan bank 300.000
Bij aflossing
Bank 1.500
Aan renteinkomsten 800
Aan vordering 700
Als het waar is wat jij zegt blijft de creditpost altijd bestaan. Dus wat zijn dan de juiste journaalposten?
Mentor Palokaj 6
Elmar OtterIk verwacht dat er aan het eind op een hypotheek het "nieuwe geld" + de rentewinst overblijft.
Maar ik steek daar niet mijn hand voor in het vuur.
Elmar Otter 6
Mentor PalokajBank 300.000
Aan gecreëerd geld 300.000
Vordering 300.000
Aan bank 300.000
Aflossing
Bank 1.500
Aan renteinkomsten 800
Aan vordering 700
Gecreëerd geld 700
Aan bank 700
Dan heb je de journaalposten rond en verdwijnt het geld wel degelijk na aflossing. Maar ik hoor het graag als ik het mis heb.
Mentor Palokaj 6
Elmar Otter0. Er is nu 301,000 giraal geld die jij hoopt te verdienen met arbeid
1. Hypotheek wordt gemaakt
- bank geeft jou 300,000 op je rekening (ex nihilo) die jij doorschuift aan Dirk de Derdepartij in ruil voor zijn huis
- jouw inkomen is nu een financieel instrument richting de bank a la 300,000 + rente (betaald in termijnen)
2. Jij verkrijgt de 301,000 die al in omloop is en betaald in 1 termijn je 300,000 en de rente van 1000 (random getal) a la 300,000
- Jouw rekening is leeg
- de bank heeft 301,000
- Dirk de Derdepartij heeft 300,000.
3. Er is nu 601,000 giraal geld
Elmar Otter 6
Mentor PalokajWant jij antwoordde eerder:
" Bij het maken wordt er onder "double entry bookkeeping" nieuw geld aangemaakt (liability van de bank) en een nieuw crediet aangemaakt (asset van de bank). Als jij het crediet afboiwd blijft het geld bestaan."
Er wordt dus een schuld op de creditzijde van de balans van de bank geboekt. Als jou verhaal klopt wordt die balanspost in de jaren als maar groter.
Hoe ik het altijd begrepen heb is dat de bank het geld in feite uit de toekomst naar voren haalt. Het is dan toekomstige productiviteit dat naar nu wordt gehaald.
Bij de aflossing kan van mijn met arbeid verdiende geld immers niet meer gebruikt worden om goederen of diensten te kopen. Het is dan ook heel logisch dat bij aflossing dat geld weer verdwijnt.
Maar laten we afwachten wat Thomas er over te zeggen heeft.
Camiel Verschoor 1
Elmar OtterThomas Bollen 7
Camiel VerschoorHenk Zoer 7
Elmar OtterElmar Otter 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Elmar OtterElmar Otter 6
Henk ZoerBij die lening van 300.000 wordt dit geld gecreëerd en met aflossing weer vernietigd. De 100.000 wordt niet gecreëerd. Niet alleen banken maken geld, maar ook de centrale banken.
Het zijn feitelijk iou's, vorderingen om producten of dienten af te nemen. Het niet door banken gecreëerde geld vertegenwoordigt de productiviteit van een economie. Het door banken gecreëerde geld vertegenwoordigt toekomstig naar voren gehaalde productiviteit.
Henk Zoer 7
Elmar OtterHank___ Rearden 1
Mentor PalokajIn principe niet veel anders and publieke banken, hoewel Lehman in 2008 overleveraged was met ratio's van 33:1, en daarom failliet ging. Centrale banken kunnen ook failliet gaan overigens.
1. https://theintercept.com/2020/05/27/federal-reserve-corporate-debt-coronavirus/
Mentor Palokaj 6
Hank___ ReardenRefereer je naar het concept van de money multiplier? Die is nml geen accurate weergave van de realiteit.
Vergeef de wat agressieve titel, maar dit artikel vind ik zelf erg nuttig bij het begijpen van deze systemen: https://www.forbes.com/sites/francescoppola/2019/09/17/if-you-dont-understand-banks-dont-write-about-them/
Thomas Bollen 7
Mentor PalokajHank___ Rearden 1
Mentor PalokajCentrale banken kunnen wellicht kapitaal ad infinitum creëren, maar ondanks US$ 3 biljoen van de laatste 3 maanden is er nog steeds gebrek aan liquiditeit, afgezien dat hyperinflatie een risico is.
We hebben het bij de Federal Reserve over leverage ratio's van 250:1. Aangezien de zgn. assets op de balance van de Fed voornamelijk junk bevatten, is het een kwestie van tijd dat de Fed failleert.
Zo was net als de US$ nu de Nederlandse Gulden wereldwijd reserve currency, tot de Amsterdamsche Wisselbank eind 18e eeuw failliet ging, waarna Britse Pound Sterling reserve currency werd, gevolgd door US$. Binnenkort wellicht de euro of renminbi?
1. https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-06-23/coronavirus-fed-risk-with-10-trillion-balance-sheet-is-worth-it
Mentor Palokaj 6
Hank___ Rearden- inflatie blijft uit omdat het QE geld niet de economie in raakt. De reserves zijn geen commercieel geld en hebben daar geen effect op. Geen consument of bedrijf kan centrale bank geld uitgeven (anders dan papier/munten)
- de centrale bank heeft geen pinautomaat, dus een leverage ratio lijkt me niet relevant. Zelfs als alle assets junk ratings hebben en ze allemaal defaulten hoeft er effectief niets te gebeuren. Het geld wat is gemaakt is in het commerciële bankwezen als reserves. Er is geen direct effect dat ik kan verzinnen als de centrale bank alle QE assets zou afschrijven (afgezien van psychologische effecten)
Dat de USD als reserve currency ten onder kan gaan ben ik het in theorie mee eens. Ik zou eigenlijk verwachten dat er dan animo is voor het gebruik van de IMF SDR als alternatief.
Hank Rearden 1
Mentor PalokajIk vrees dus dat hiermee stappen worden gezet naar een Europees bankenmonopolie door de ECB, toch de natte droom van Christine Lagarde en centrale bankiers in Frankfurt, die zichzelf uiteraard op de borst kloppen over het feit dat zij schulden ter waarde van 65% van Europees GDP op hun balans hebben gezet (3).
Nederland raakt zijn soevereiniteit kwijt, en ECB kan EU-landen economische sancties gaan opleggen als zij niet in de pas lopen (letterlijk lock-step, ook plan van The Rockefeller Foundation). Nederlands banken kunnen vervolgens worden opgeslokt, net als Nederlandse pensioenfondsen.
Nederland is daarom beter af met Nederlandse lokale banken met eigen munt dan met 1 monstrueuze Duits-Franse bank. De Britten zagen deze bui al veel eerder hangen; London is niet voor niets 1 van de grootste financiele centra ter wereld, en zal dat ook zo blijven.
Terwijl het gepeupel bibbert over een niet-bestaand killer-virus wordt zij langzaam in de schuldenhoek gedrukt waar de komende decennia geen eind aan zal komen.
Maar net als voor WOI zullen onrendabelen worden gerecruteerd door defensie om te gaan strijden tegen "de vijand" (nog even invullen wie, zegge China of Rusland). Defensie werft inmiddels al werkloze KLM-techneuten (vgl. boulevardblad) (4).
1. https://www.businessinsider.nl/dnb-betaalrekening-centrale-bank-digitaal-geld-cryptomunten/
2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-02/ecb-launches-public-consultation-and-experiment-on-digital-euro
3. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/29/effect-van-opkoopbeleid-centrale-banken-is-volgens-grote-academische-studie-nihil-a4014113
4. https://www.telegraaf.nl/financieel/2070149535/ontslagen-klm-ers-welkom-bij-defensie
Hank Rearden 1
Mentor PalokajMarco Fredriks 4
Mentor Palokaj 6
Marco FredriksAls banken geld willen maken in de vorm van crediet dan mogen de dat gewoon “ex nihilo” (uit het niets).
Vandaar mijn vraag wat de relatie volgens Thomas is tussen ECB liquiditeit en credietverstrekking van NL banken.
Thomas Bollen 7
Mentor Palokajhttps://www.ftm.nl/artikelen/geldsysteem-negatieve-rente-centrale-banken?share=IplNxwcOHdOxy4RIIB518N%2Bp4dLL8Q67MsGsmxVeg6DMTMGMJD72CCFz18c%3D
Pieter Jongejan 7
Thomas BollenOok Kocken en Keen komen tot de conclusie dat het steeds verder verlagen van de (reële) rente averechts werkt. Recent heeft Yellen een soortgelijk geluid laten horen. Volgens Yellen zijn de politici nu aan zet.
Volgens Werner moet de (reële) rente omhoog en niet omlaag. Hij pleit voor meer leningen aan de reële economie in plaats van aan de speculerende financiële sector. Maar dan moeten wel eerst de assetprijzen omlaag!
Het doel van centrale banken lijkt om de aandelenkoersen en onroerend goed prijzen zoveel mogelijk op peil te houden teneinde verliezen bij de banken te voorkomen. Dit pro banken beleid wordt verkocht als een pro-werkgelegenheid beleid.
De praktijk is dat de niet-assetbezitters in Nederland moeten meebetalen aan het op peil houden van de te hoge assetprijzen van de rijken.
Nederland heeft binnenkort 100 miljard uitgegeven om op korte termijn een sterke daling van de assetprijzen en een sterke stijging van de werkloosheid te voorkomen. Maar wat levert deze 100 miljard op middellange termijn op nu de coronabesmettingen weer toenemen?
Niet-assetbezitters en mensen met een klein pensioentje moeten 6000 euro per hoofd bijdragen. Voor een gezin met 2 kinderen is dat 24.000 euro.
Multatuli nam het op voor de Javaan die slachtoffer werd van het cultuurstelsel; de niet-assetbezitters zijn vandaag het slachtoffer van het huidige financiële stelsel.
Hank___ Rearden 1
Pieter JongejanHet management van die bedrijven gebruikt dit kapitaal vooral om eigen aandelen in te kopen, wat goed is voor bonussen en de aandelenprijs cq. aandeelhouders, maar niet voor werknemers. Vandaar ook paradoxale werkloosheid en gestagneerde inkomens bij werknemers tegenover recordstanden op wereldwijde beursindices (1).
Wettelijk zou geregeld kunnen worden dat slechts een bepaald percentage van geleend kapitaal door bedrijven mag worden aangewend om eigen aandelen in te kopen, maar in het huidige klimaat staat dat gelijk aan electorale suicide.
1. https://www.project-syndicate.org/commentary/covid19-and-postcapitalist-economy-by-yanis-varoufakis-2020-08?a_la=english&a_d=5f4cd6cac2adf43408ead459&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=homepage&a_li=covid19-and-postcapitalist-economy-by-yanis-varoufakis-2020-08&a_pa=curated&a_ps=&a_ms=&a_r=
Pieter Jongejan 7
Hank___ ReardenHet absurde is dat dit nooit en te nimmer gaat werken want prijzen en volumina worden in een markteconomie simultaan vastgesteld. Het kunstmatig laag houden van de reële rente door schulden kwijt te schelden (geldvernietiging) moet ruimte creëren voor nieuwe schuldcreatie. Dit is het stomste wat denkbaar is, want het leidt tot (nog) hogere assetprijzen en (nog) lagere investeringen in de reële economie en dus nog minder werkgelegenheid. Dit betekent weer dat de reële lonen en pensioenen nog verder omlaag moeten.
De grootgrondbezitters van het CDA en de aannemers/ontwikkelaars van de VVD kunnen tevreden zijn. Knot betaalt zijn benoeming terug.
Onbegrijpelijk dat er geen economen/journalisten/politici opstaan die aandacht vragen voor dit corrupte gedrag. (waar blijft Pieter Omzigt?).
Wie Europa en de EU wil redden zal de reële rente moeten verhogen. Om de pijn te verlichten valt dan te denken over gedeeltelijke schuldkwijtschelding. Dit maakt echter alleen kans als er bij de centrale banken grote schoonmaak wordt gehouden..
Hank___ Rearden 1
Pieter JongejanWellicht omdat de economische ongelijkheid nog steeds verder groeit en sociale onrust wordt voorspeld, net als in jaren 20-30? COVID-beleid loopt hiermee in parallel, met tracking apps, gezichtsherkenning etc., dus 1 grote centrale plan economie met de optie tot repressie van hele bevolkingsgroepen en landen.
Daarom geloof ik dat COVID een vooropgesteld plan is, maar als je dat te hard roept ben je al snel een complotgekkie.
Pieter Jongejan 7
Hank___ ReardenDaarna waren de Britten zo stom om voor de Brexit te kiezen. Hun munt, het Britse pond, zou in elkaar storten luidde de voorspellingen in de NRC. Let op de contradictie tussen Zwitserland en de UK. DE Zwitsers zoudens tom zijn vanwege een te hoge koers van hun munt en de Britten vanwege een te lage koers van het pond.
En nu weer Zweden, die zo stom zouden zijn om niet mee te doen aan de lock down (scholen open gehouden). De werkelijkheid is dat de Zweedse economie iets minder gekrompen is dan de Nederlandse te weten met -8,3%. De Zweden hebben echter géén 100 miljard euro in hun economie gepompt. Hun staatsschuld loopt minder op dan de Nederlandse.
En wat blijkt wat de coronabesmettingen betreft? Hun besmettingen per hoofd van de bevolking liggen nu op een lager niveau dan die in Nederland.
Kortom het lijkt er dus op dat corona gebruikt wordt om de oerheidsschulden flink op te voeren en zo een vroegtijdige, maar uiteindelijk onvermijdelijke, financiële crisis te voorkomen. Yellen heeft al laten weten dat het eind van de schuldenbubbel in zicht is. Het kwijtschelden van schulden zonder de reële rente te verhogen is dweilen met de kraan open. Van een directeur van DNB had ik een betere analyse verwacht.
Hank___ Rearden 1
Pieter JongejanKan toeval zijn, maar COVID maatregelen kunnen deel uitmaken van sancties (door financieel establishment, IMF, BIS?) op landen die hun rol als belastingparadijs willen aanpakken.
Deze 20202 recessie was al jaren geleden voorspeld (2,3). Voldoende tijd dus om wereldwijde programma's op te zetten die nu zorgen voor repressie van burgerrechten met als rechtvaardiging een onschuldig virus.
Maar blijft bij speculeren. Wat wel bekend is is dat na 2008 ondanks werelwijde paniek geen implosie van het financiële systeem heeft plaatsgevonden, juist het omgekeerde.
1. https://www.theguardian.com/business/2019/nov/28/12-eu-states-reject-move-to-expose-companies-tax-avoidance
2. https://www.theguardian.com/business/2018/sep/13/recession-2020-financial-crisis-nouriel-roubini
3. https://www.theguardian.com/business/2020/apr/29/ten-reasons-why-greater-depression-for-the-2020s-is-inevitable-covid
Pieter Jongejan 7
Hank___ ReardenZo interpreteer ik ook de Schoo lezing van Klaas Knot. Die bevat feitelijke onjuistheden (Nederland heeft niet geprofiteerd van de euro, maar juist enorm ingeleverd via een te lag omwisselingskoers in 1999 en via een kunstmatig lage rente, waardoor de Nederlandse pensioenen al ruim 10 jaar niet meer geïndexeerd worden. Dit kost Nederland jaar in jaar uit miljarden en rente-inkomsten bij een steeds lage wisselkoers (tov de Zwitserse frank). Voor spaarders is dit ieder jaar opnieuw een enorme aderlating. Hierdoor is de economische groei van Nederland zelfs achtergebleven bij die van landen, die verzuimd hebben pensioenbuffers aan te leggen.
De Schoo lezing van Klaas Knot laat daarom een pijnlijk tekort aan inzicht zien in de effecten van technologische ontwikkeling op het evenwichtsniveau van de reële rente.
In plaats van Nederland en Europa te onderwerpen aan de macht van de grote Amerikaanse internetbedrijven durft Klaas Knot te pleiten voor het inleveren van nog meer soevereiniteit door Nederland aan de EU. De EU is echter een club die de oude meuk steunt (de milieuvervuilende industrieën zoals de autoindustrie, de vliegtuigindustrie, de grootschalige landbouw, de chemische industrie (bayer), fossiele energiebedrijven e.d). Op het gebied van ICT heeft de EU de boot volledig gemist en is er ook geen zicht op verbetering. Monopolisten worden als winnaars in de watten gelegd.
Het derde recente artikel vind ik wel goed, omdat hieruit blijkt dat de grote Amerikaanse internetfondsen de lakens uitdelen in de EU. Daarom is nodig dat Nederland zich niet onderwerpt aan de EU en daarmee aan de Amerikaanse internetgiganten, maar juist meer soevereiniteit opeist. Zo niet dan dreigt Nederland uitgeknepen te worden.
Hank___ Rearden 1
Pieter JongejanDaarmee heeft Nederland zijn soevereiniteit grotendeels opgegeven aan Amerikaanse techbedrjven, en gaat wellicht van belastingparadijs naar internethub. Moreel wellicht in beide gevallen verwerpelijk, maar kan ook voortschijdend inzicht worden genoemd, als daarmee overheidsinkomsten vanuit deals met de Belastingdienst op peil blijven.
Echter, Amerikanen maken vrijwel nooit deals die een andere partij bevoordelen, dus de monopolie van Amerikaanse techreuzen is zorgelijk.
Henk Zoer 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Henk ZoerHet idee dat overheden meer macht moeten krijgen over de geldgroei (zoals Frankrijk en Zuid-Europa willen) lijkt me ongewenst. Dan zullen middeninkomens en lagere inkomens in Noord-Europa worden kaalgeplukt door de Zuid-Europese elites. De ongelijkheid zal dan nog verder toenemen en die is al schrijnend genoeg.
Dit is de weg die Klaas Knot en de Nederlandse politieke partijen en tal van Nederlandse economen zoals Jacobs en Teulings bepleiten. Zij pleiten voor hogere reële lonen zonder te begrijpen waarom de arbeidsinkomensquote trendmatig daalt. Dat heeft deels met een te ruim geldbeleid en een te lage (negatieve) reële rente te maken, maar ook met andere zaken zoals technologische ontwikkeling, monopolievorming, te hoge schulden, hogere instandhoudingskosten, belastingheffing e.d..
De tweede Coronagolf (in combinatie met het noodgedwongen afbouwen van de inkomenssteun aan bedrijven en werknemers) zal tot een hogere werkloosheid leiden. Het verhogen van de reële lonen om de oplopende werkloosheid te bestrijden zal averechts werken. Het grote praktijkvoorbeeld is het verhogen van de reële lonen door Mitterand in 1981 ter bestrijding van de oplopende werkloosheid.
Hieruit blijkt hoe weinig inzicht en historische kennis aanwezig is bij de Nederlandse bestuurlijke elite, politieke partijen en hoogleraren.
What goes up must come down. Dat laatste betreft de veel te hoog opgelopen assetprijzen. De daling van de assetprijen als gevolg van een stagnerende geldschepping (te hoge schulden) zal banken en veel huishoudens in een pijnlijk maar noodzakelijk aanpassingsproces doen belanden. Helikoptergeld ofwel geldontwaarding leidt tot stagnatie.
Roelf van der Laan 3
Pieter JongejanWat het overige betreft, ik kan me niet voorstellen dat iemand ooit echt gedacht heeft dat de banken een opofferende rol zouden spelen, desnoods met verlies. En natuurlijk hebben ze winst gepakt waar die hen in de schoot geworpen werd. Vanwaar de verontwaardiging? Dit is toch business as usual?
Wat mij betreft toont dit aan dat de financiële wereld niet genationaliseerd, maar wel als nutsbedrijven moeten worden gerund. Met winst als middel, niet als doel. Hoe, dat is de kwestie.
Wat de status van de aandelen betreft: ik vind dat we nog een stap verder moeten gaan en aandelen los moeten koppelen van het eigendomsrecht van de onderneming. Dan kan de onderneming zich op lange termijn beleid richten. Wel moet dan de overdracht van het eigendomsrecht zodanig worden geregeld dat de meest geschikte persoon of personen met de juiste kennis van zaken kunnen worden geselecteerd. En dat het eigendomsrecht kan worden ontnomen als men er misbruik van maakt om een beleid te voeren dat niet in het belang van de onderneming is, maar alleen voor eigen gewin ten koste van het bedrijf of de samenleving.
Arthur Venis 3
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Arthur VenisBeide landen hebben groot belang bij het kunstmatig laag houden van de reële rente. Frankrijk vanwege de hoge staatsschulden en de vele slechte leningen bij hun grootbanken; De USA ook vanwege de hoge staatsschulden en overheidstekorten (vanwege hun enorme leger), maar ook omdat een kunstmatig lage reële rente in het voordeel is van de grote monopolistische internetbedrijven. De hoge prijzen die zij dank zij hun machtspositie hun klanten in rekening kunnen brengen leiden tot hoge (monopolie)winsten.
Op het gebied van ICT heeft Europa de boot volledig gemist. Het zijn de Amerikanen, Chinezen die hier voorop lopen. Duitsers zij goed in mechanica, maar niet in elektronica.
De monopolie vorming leidt tot een lagere reële kapitaalmarktrente en een lagere reële winstvoet. De EU of anders de Europese overheden zouden hier iets aan moeten doen, maar laten dit na. De FED en de ECB staan onder controle van de financiële sector en die is tegen een daling van de assetprijen middels een hogere reële rente. Grote monopolisten kunnen via het uitgeven van bedrijfsobligaties, die later opgekocht worden door de door Fransen bestuurde ECB gratis geld lenen en daarmee nog sterker worden.
Klaas Knot wil nog meer soevereiniteit overdragen aan Brussel en de Europese instituties zoals de ECB. Dit betekent dat de Fransen en de grote internationale monopolisten hun positie nog verder kunnen versterken.
Bij een afnemende bevolkingsgroei (die moet vanwege het milieu) moeten de voorzieningen en dus de premies voor pensioen en gezondheid omhoog en niet omlaag. In de toekomst zijn er immers nog minder werkenden om die toenemende lasten op te brengen. Er zal dus meer gespaard en geïnvesteerd moeten worden door de kleine bedrijven en dus zal de rente omhoog moeten. Dit verzwakt de positie van de monopolisten en de grote
Henk Zoer 7
Arthur Veniswww.onsgeld.nu
Dirk-Jan Visser
Zo was een persoon in Arnhem die bij zijn bankrekening was berooft
Waar de betrevende inwoner van Arnhem een melding had verleend aan het Politie team te aldaar.
Waar zijn bank de inwoner beschuldigde van Bankfraude op zijn eigen bankrekening nummer
Waar de fraudepleger de betrevende bank had in doen lichten . Bleek bij de betrevende bank werd vermeld dat de melder binnen 5 minuten had aan gegeven bij de bank in Arnhem als de Bankfraude pleger in Turkije bevind
Rara hoe kan z'n bank nu door een bankfraudepleger uit Turkije nu binnen 5 minuten in Arnhem wezen?
Dus ING Nederland gaat hier nu niet een grove fout bij u in de Bankzaken?
Martijn van den Enden 7
De banken krijgen 0,5% om er 0,5% strafrente aan de ECB mee te betalen.
Ik begrijp niet hoe een bank zich hier rijk mee kan rekenen.