Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

16 artikelen

Nederlandse banken voorlopig buiten schot bij valutafraude

4 Connecties
4 Bijdragen

Na de Libor-fraude dient zich een groter financieel schandaal aan: de valutafraude. In zes landen zijn toezichthouders al onderzoeken gestart, twintig bankiers moesten vertrekken. Vooralsnog lijkt er geen sprake van betrokkenheid van Nederlandse banken.

Verschillende grote banken, waaronder Deutsche Bank, Goldman Sachs en Barclays, zijn momenteel onderdeel van een wereldwijd onderzoek naar de mogelijke valutafraude. Bij deze fraude hebben handelaren wisselkoersen van belangrijke valuta gemanipuleerd. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Singapore, Duitsland en Zwitserland wordt onderzocht of er manipulatie heeft plaatsgevonden van de benchmarks van wisselkoersen. Ook de AFM en DNB zijn in december vorig jaar een onderzoek gestart naar de rol van Nederlandse banken bij deze vermeende fraude.

Om welke Nederlandse banken het gaat, is niet bekend. Maandag verschenen de antwoorden van Minister Dijsselbloem op Kamervragen over de valutafraude. Dijsselbloem wil niet ingaan op de betrokkenheid van Nederlandse banken, omdat het onderzoek van DNB en AFM nog bezig is. Maar in het buitenland is volgens de minister op dit moment geen sprake van onderzoek naar Nederlandse banken. ‘Ten aanzien van eventuele buitenlandse onderzoeken kan ik aangeven dat mij vooralsnog geen signalen hebben bereikt dat Nederlandse banken hier onderwerp van zijn.‘

Manipulatie wisselkoersen

In juni vorig jaar onthulde persbureau Bloomberg dat valutahandelaren stelselmatig hadden geprobeerd de wisselkoersen te manipuleren. Vijf handelaren vertelden aan Bloomberg dat de fraude al minstens tien jaar dagelijks plaatsvindt middels het platform WM/Reuters. WM/Reuters meet elk half uur gedurende zestig seconden welke transacties er gedaan worden en tegen welke prijs. Hier komt een benchmark uit - een gemiddelde prijs waarmee de valutareserve gewaardeerd kan worden. Door handig te spelen met de transacties die wel en niet meetellen voor de meting, konden handelaren de benchmark beïnvloeden en wisselkoersen sturen teneinde er zelf voordeel van te trekken.

Vijf handelaren vertelden dat de fraude al minstens tien jaar dagelijks plaatsvindt

De onthulling en de daaropvolgende onderzoeken leidden tot een golf van ontslagen op de valuta-afdelingen van banken. Al meer dan twintig bankiers moesten vertrekken. Barclays heeft zes handelaren geschorst, Deutsche Bank ontsloeg er drie en Royal Bank of Scotland twee. Bij Citigroup moest het hoofd van de afdeling opstappen en ook de chef van JP-Morgan ging met onbetaald verlof.

Nederlandse banken

Vooralsnog zijn er geen concrete aanwijzingen dat Nederlandse banken betrokken zijn bij de fraude. Vooral Rabobank en ING zijn actief op de valutamarkt, maar hebben relatief kleine posities volgens Minister Dijsselbloem. Uit de antwoorden op de Kamervragen blijkt dat de twee banken op respectievelijk de 27e en 30e plek op de wereldwijde ranglijst van spelers op de internationale valutamarkt staan.

Rabobank kreeg in oktober 2013 een boete van 774 miljoen euro vanwege het aandeel in de Libor-fraude. De bank trof een schikking met vier toezichthouders vanwege de manipulatie van de belangrijkste interbancaire rente. Het resulteerde in het vertrek van bestuursvoorzitter Piet Moerland en enkele weken later ook dat van bestuurslid Sipko Schat.

Londense Rabo valutabaas stapt op

Woensdag berichtte FXweek.com dat het hoofd van de Londense valuta-afdeling van Rabobank af is getreden. Peter Plenser werkte sinds 2006 bij de bank, daarvoor was hij als valutahandelaar actief bij de Franse bank Societe Generale. Follow the Money sprak met zijn opvolger, Justin Boulton. Boulton bevestigt dat Plester is opgestapt, maar wil geen commentaar geven over de reden hiervan. 'Hij is vrijwillig opgestapt en er is geen sprake van dat hij gevraagd is te vertrekken.'

'Hij is vrijwillig opgestapt en er is geen sprake van dat hij gevraagd is te vertrekken.'

Ook Rabobank Nederland geeft aan dat Plester uit eigen initiatief is vertrokken. Daarnaast meldt Rabobank dat de bank op dit moment niet betrokken is in een onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen. ‘De bank heeft nog geen informatieverzoeken gekregen van toezichthouders.’