Nederlandse bankiersbonussen in vrije val

Dijsselbloem vindt het Europese beloningsbeleid niet vergaand genoeg. In plaats van een volledig jaarsalaris, mag de bonus van Nederlandse bankiers vanaf 2015 nog maar 20 procent van het vaste loon bedragen.

Bankiers en fondsmanagers zien hun bonussen mogelijk nog verder slinken. De Financial Times bericht vandaag dat Nederland een stap verder wil gaan dan de Europese regelgeving en de variabele beloningen in de financiële sector nog meer wil terugbrengen. 


In april nam het Europees Parlement nieuwe kapitaal- en bonusrichtlijnen aan. Vanaf volgend jaar zijn Europese bankiersbonussen beperkt tot maximaal een jaarsalaris. Indien de meerderheid van de aandeelhouders erachter staat, kan dit verhoogd worden tot maximaal twee keer het jaarsalaris.
 

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dit Europese bonusplafond echter te hoog en is van plan de Nederlandse financiële sector aan strengere regels te onderwerpen. Vanaf 2015 zijn de variabele beloningen binnen de sector gelimiteerd tot maximaal 20 procent van het jaarsalaris. Naast bankiers zal dit waarschijnlijk ook gelden voor bestuurders van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders.
 

De financiële industrie zelf houdt al rekening met de toekomstige wetgeving. Pensioenfonds PGGM beperkte afgelopen jaar de bonussen van bestuurders tot 25 procent van het jaarsalaris. Volgens Ferry Kooijman, leidinggevende bij Tower Watson Amsterdam, beraden ook andere financiële instellingen zich over het bonusbeleid en de kosten hiervan: ‘Veel bedrijven overwegen om vrijwillig te voldoen aan de 20 procent grens voordat de regels ingaan of om volledig af te stappen van variabele beloningen.’ 


Een strenger beloningsbeleid kan nadelige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële dienstverlening. Alex van der Velden, Chief Investment Officer bij beleggingsfonds Ownership Capital, denkt dat meer bankiers naar het buitenland zullen vertrekken: ‘Het kan de leegloop van de Nederlandse financiële sector versnellen.’ Door de gemeenschappelijke Europese regels zou dit effect beperkt zijn gebleven.  


Dijsselbloem is niet de enige politicus die korte metten wil maken met de bankiersbonussen. Ook SP-Europarlementariër Dennis de Jong noemde de beperking tot maximaal een jaarsalaris weliswaar een vooruitgang, maar vond de Europese regelgeving ook niet vergaand genoeg. Sinds de crisis is er kritiek en maatschappelijke weerstand ontstaan tegen de exorbitante bonuscultuur van financiële instellingen. Eerder besloot de Nederlandse overheid dat banken die staatsteun ontvingen geen beloningen aan het bestuur mogen uitkeren tot de schuld volledig afgelost is. 


Het officiële overleg over het strengere bonusbeleid zal in september van start gaan.