
Staatsbedrijf TenneT, dat als monopolist het Nederlandse hoogspanningsnetwerk beheert, heeft grote risico's genomen in Duitsland. Die worden afgewenteld op de Nederlandse belastingbetaler. Dat concludeert de Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport.
Ineens staat onze elektriciteitsvoorziening weer op de politieke agenda. Niet alleen vanwege de zonsverduistering die op 21 maart tussen 9:30 en 11:48 zal leiden tot een verlies van 34 Gigawatt aan fotovoltaïsch (lees: met zonnecellen) geproduceerde elektriciteit. Zelfs niet vanwege de onzekerheid rond de toekomst van gaswinning in Nederland.
De bezorgdheid komt van de Algemene Rekenkamer. Die stelt de financiële risico's ter discussie die ons nationaal netwerkbedrijf TenneT heeft genomen met de overname van een privaat netwerk in Duitsland. Transparantie over de overname ontbreekt, de informatie die erover is verstrekt, is te beperkt. Daarmee lopen de belangen van de belastingbetaler en de elektriciteitconsument gevaar.
Rekenkamer: het toezicht op het staatsbedrijf is onvoldoende
Ook het toezicht op het staatsbedrijf is onvoldoende, concludeert de Rekenkamer in haar woensdag verschenen rapport. Daardoor kan onmogelijk worden beoordeeld of Nederlandse klanten een juiste prijs betalen voor het transport van de elektriciteit die ze afnemen.
Het is een hard oordeel, dat het vermoeden bevestigt dat TenneT, onder leiding van de ambitieuze ceo Mel Kroon, zichzelf heeft overstretched. Regering en politiek hebben dat willens en wetens laten gebeuren. De Algemene Rekenkamer vraagt zich zelfs af of het publieke belang wel was gediend met de activiteiten die TenneT in Duitsland heeft ontplooid. 'Past de aankoop van een privaat buitenlands elektriciteitsnet zoals Transpower wel bij een activiteit waarvan de politiek heeft bepaald dat het in publieke handen moet blijven,' vraagt de Rekenkamer zich in zijn conclusie af.
Risico op kosten belastingbetaler
Follow The Money wees enkele jaren geleden in een serie artikelen al op de risico's die TenneT loopt met zijn buitenlandse activiteiten, met name door de aankoop van Transpower, een private onderneming die het belangrijkste deel van het elektriciteitsnet in Duitsland beheerde. Bij aankoop in 2009 (kosten: 'slechts' 885 miljoen euro) was al bekend dat er minimaal drie miljard euro in het technisch verouderde Duitse net moest worden geïnvesteerd. Veel geld. Toch werd het risico genomen. Met als argument dat de overname goed zou uitpakken voor de stroomzekerheid en uiteindelijk ook tot lagere prijzen voor de consument en bedrijven.
Het toenmalige kabinet herhaalde daarmee vrijwel letterlijk de argumenten die 'doorduwer' Kroon aanvoerde. Dat het staatsbedrijf hiermee een risico nam dat het zonder de comfortabele dekking van de Nederlandse belastingbetaler nooit had kunnen nemen, werd met een verbazingwekkende luchtigheid van tafel geveegd.
De situatie veranderde ingrijpend toen de Duitse regering, naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukushima en de publieke bezorgdheid daarover, besloot tot de Energiewende. Om het net uit te kunnen breiden, onder meer met verbindingen tussen de reusachtige windparken in de Noordzee en nieuwe hoogspanningsleidingen die de duurzaam opgewekte stroom naar het industriële hart in Midden- en Zuid-Duitsland transporteren, moet er tot 2023 naar TenneTs eigen raming nog 10,5 miljard euro worden geïnvesteerd.
Staatsbedrijf TenneT werd in één klap de grootste investeerder in de Duitse Energiewende
Nederlands staatsbedrijf TenneT werd, als belangrijkste speler in het elektriciteitsnetwerk, daardoor de facto in één klap de grootste investeerder in de Duitse Energiewende. In de periode 2011-2013 stak het al vier miljard euro in het Duitse net. (Meer over de investeringen van TenneT in de Energiewende hier)
De Duitsers maakten er vaart mee, zoveel dat TenneT het tempo niet kon bijhouden. Daardoor ontstond er wrevel en twijfel bij Duitse investeringsconsortia over de vraag of TenneT wel aan zijn aangegane aansluitverplichtingen kon voldoen. Het missen van deadlines bij de aanleg van 'stopcontacten op zee' bijvoorbeeld – aangelegde windparken konden maandenlang hun stroom niet kwijt – leidde tot claims en vergrootte de twijfel over de financiële slagkracht van de Nederlandse netbeheerder. Ook minister van Financiën Dijsselbloem maakte zich in 2012 zorgen over de gevolgen van de ambities van Tennet. Het bedrijf zou een risico vormen voor de Nederlandse belastingbetaler.
Als TenneT in problemen komt, is de Nederlandse staat als aandeelhouder verplicht om bij te springen
Uit consultatie van de landsadvocaat door de Rekenkamer kwam naar voren dat financieringsproblemen geen excuus zijn om de aansluitplicht die Tennet in Duitsland heeft te kunnen negeren. De Duitse wetgeving gaat ervan uit dat netbeheerders in staat zijn om zichzelf te kunnen financieren. TenneT was daarvan op de hoogte.
Met andere woorden, als Tennet in problemen komt, is de Nederlandse staat als aandeelhouder verplicht om bij te springen. De omvang van dat risico blijkt te zijn onderschat. Ondanks het feit dat Tennet in het Japanse Mitsubishi een partner heeft gevonden voor het Duitse net, bestaat dat risico nog steeds. Daarmee profiteert ook het private Mitsubishi van de veilige dekking die de Nederlandse belastingbetaler verschaft.
Hoge rekening
Het onderzoek van de Rekenkamer naar de buitenlandactiviteiten van TenneT toont nu aan dat de risico's veel groter zijn dan werd aangenomen. Dat was mede te wijten aan de gebrekkige informatie die de toenmalige ministers aan de Tweede Kamer verstrekten, schrijft collegelid Arno Visser in zijn verslag.
De hoogte van de uitkering van het dividend wordt mede bepaald door resultaten van TenneT in Duitsland
Uit het onderzoek van de Rekenkamer is verder duidelijk geworden dat er geen strikte scheiding is van de activiteiten van de Nederlandse en Duitse activiteiten van TenneT. De hoogte van de uitkering van het dividend – in principe wordt 50 procent van TenneTs winst als dividend uitgekeerd aan aandeelhouder Nederland – wordt namelijk mede bepaald door resultaten van die het bedrijf in Duitsland behaalt. Omdat de Nederlandse staat enig aandeelhouder is, krijgt de Nederlandse belastingbetaler en stroomconsument via de band de hoge rekening van de Energiewende alsnog gepresenteerd. En dat was nu precies niet de bedoeling van het besluit om van TenneT definitief een staatsbedrijf te maken.
De Rekenkamer onderzocht daarnaast ook het toezicht op de doelmatigheid van de investeringen van TenneT in Nederland. Dat toezicht valt onder de Autoriteit Consument en Markt, die dat namens het ministerie van Economische Zaken doet. Naar het oordeel van Rekenkamer schiet dat tekort. De minister moet zijn oordeel namelijk baseren op informatie die door TenneT zelf wordt verstrekt. Ook oordeelt ACM niet of TenneT bij zijn investeringen wel de goedkoopste oplossing heeft gekozen. 'Al met al valt niet te zeggen of de tarieven die TenneT voor het transport van elektriciteit in rekening brengt, te hoog zijn of te laag. Als gevolg daarvan is niet duidelijk of afnemers wel de juiste prijs betalen voor het transport van elektriciteit.'
Aanbevelingen Rekenkamer
De Rekenkamer heeft een aantal concrete aanbevelingen:
• De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zou eens in de twee jaar moeten beoordelen of de investeringen van TenneT bijdragen aan een transportcapaciteit van voldoende kwaliteit. Het is aan de minister van EZ om ervoor te zorgen dat dit oordeel er ook komt. De minister zou hiervoor een toezichtvisie moeten ontwikkelen.
• De minister van EZ zou in overleg met ACM ervoor moeten zorgen dat er ook een doelmatigheidsbeoordeling van TenneT’s investeringen komt. Daarin moet dan worden nagegaan of TenneT wel steeds voor het goedkoopste alternatief heeft gekozen. De minister zou erop moeten toezien dat deze beoordeling metterdaad wordt verricht.
In het rapport van de Rekenkamer wordt ook de reactie van de ministers van EZ en Financiën vermeld. Die zeggen dat die toetsing al gebeurt. 'Maar knelpunten zullen worden opgepakt in de wetgevingsagenda STROOM.' De ACM zei de kritiek niet te delen, en de wettelijke regels anders te interpreteren dan de Rekenkamer.
Volgens TenneT heeft de overname van het Duitse netwerk juist goed uitgepakt voor Nederland. Het wijst er in een factsheet op dat TenneT Duitsland nu 6 tot 7 miljard euro waard is, terwijl het voor slechts 885 miljoen werd gekocht. TenneT deed daarnaast waardevolle ervaring op die nu bij de verduurzaming van de Nederlandse stroomvoorziening goed van pas komt. Ook profiteert Nederland van de koppeling met het Duitse energienet. Goedkope, door de Duitse consument gesubsidieerde stroom spekt onze portemonnee, aldus TenneT.De conclusies en het complete rapport van de Algemene Rekenkamer zijn hier te lezen.
39 Bijdragen
jsmid
Ik zou zeggen, open onderstaande link en op al die pdf-bestanden eens. Ik schrik mij rot.
http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzoeksrapporten/Introducties/2012/06/Risico_s_voor_de_overheidsfinanci%C3%ABn/Bijbehorende_stukken
Jeroen Brouwers
Zowel de investeringen in huidige projecten als de overname hebben GEEN extra storting van de NL Staat gekost. TenneT NL en Duitsland zijn geen communicerende vaten. Investeringen in Duitsland hebben bijvoorbeeld ook NOOIT effect op transporttarieven in NL en vice versa.
ALLE investeringen in Duitsland de komende 10 jaar (zowel offshore als onshore) zijn financieel onderbouwd en dus NIET met NL belastinggeld of staatsgeld.
RoBoKok
Jeroen BrouwersHet plaatst uw bijdrage wél in een ander licht.
Jeroen Brouwers
RoBoKokRoBoKok
Jeroen BrouwersWatching the Wheels
RoBoKokRaar dat Verheijen wijntjes dubbel declareert in een dergelijke cultuur. Gaat de Floriade volgende keer naar Almere? En Jorritsma (VVD) naar de Eerste Kamer? Stoelendans, verder verandert er niks, de belangen zijn te groot, ze zullen de bevolking eeuwig blijven benadelen.
WtW
Watching the Wheels.
Aptroot (VVD) zit aan de andere kant van die Tennet hoogspanningsverbinding in Zoetermeer, waar Zoetermeer met een buurgemeente zonder marktonderzoek en onder hoge tijdsdruk een project van honderden miljoenen startte (zonder vraag) http://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikel/6247-lansingerland-stapte-zonder-marktonderzoek-in-bleizo en doodleuk Bouwend Nederland voorzitter Elco Brinkman projectvoorzitter stuurgroep maakte vanuit zijn Bouwhuis http://www.bleizo.nl/wp-content/uploads/2011/11/bleizo_nieuwsflits4.pdf .
.
Het grappige … ook daar bouwde Tennet een station en ook daar werden ze met miljoenen gemeenschapsgeld gecompenseerd voor … ja voor wat eigenlijk http://www.lansingerland.info/main.php?lees=5305 ?
WtW
WtWjefcooper
WtWDie wil de oligarchen aanpakken, dat moeten we hier ook doen.
iFred
WtWGuest
iFred(familie van de Terror-Uhu van Purmerend ?)
jsmid
Jeroen Brouwersmisgaat en zij 12 miljard op tafel moet leggen. De opbrengsten staan
vermoedelijk niet in verhouding tot de risico's
Watching the Wheels
Zoals iedereen heeft kunnen zien, heeft het netwerk van VNO/NCW met wat hulp van rechters (o.a. Donner en Koeman naar Raad van State?) en andere van gemeenschapsgeld betaalde functionarissen met dubbele petten zoals CdK Franssen (Van Gelder Groep, kolencentrale Maasvlakte http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/cdk-franssen-onder-vuur.95560.lynkx ) gezorgd dat er (ook in het belang van Elco Brinkman's (CDA) Rabobank en Loek Herman's (VVD) Rabobank subsidietuinbouw) zonder al teveel weerstand van gedupeerde bewoners op kosten van de bevolking een energierotonde kon worden aangelegd in Nederland. Zo doen die jongens dat gewoon, de democratie en de rekening over de schutting, crisis en herstelwet. Maria van der Hoeven (CDA) werd beloond met het directeurschap van het Internationaal Energie Agentschap http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_van_der_Hoeven , want zo werkt het blijkbaar in Europa. Voor wat hoort wat.
Dat het niet deugt staat voor mij als een paal boven water, maar ze hebben de Rabo Greenport en Bouwend Nederland wel een tijdje de winter door geholpen met hun MEP subsidies, SDE-subsidies, http://www.agriholland.nl/subsidies/#tuinbouw etc.
In 1999 was ze Verhoeven mede-indiener van het initiatief-wetsvoorstel om tuinbouwers die op steenwol telen - de substraatteelt - vrij te stellen van de onroerendezaakbelasting, een voorstel dat werd aangenomen. Ik rust mijn koffer ...
https://www.youtube.com/watch?v=RTpHnmt2zg8
Watching the Wheels
Watching the Wheels.
Ook incasseerde Van der Hoeven maandelijks 3300 euro PGB ter ondersteuning van haar man met Alzheimer, terwijl ze terecht zei het makkelijk te kunnen betalen http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/maria-van-der-hoeven-pgb-moet-blijven/ maar belangrijker … ook toen ze maanden met wachtgeld ministerssalaris thuis zat na val kabinet in afwachting van IEA baan.
.
Mark '9 miljoen euro verlies Floriade' Verheijen heeft het vak bij deze lieden geleerd. http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/februari/25/verheijen-regelde-gratisvvd-meeting-op-floriade-1472782 . Zo werkt het gewoon in Nederland en elders. Democratie.
.
Burgers zijn niet verenigd. Ze zijn zo dom om op CDA, PvdA, VVD te stemmen die hun eigen agenda hebben met hun zaken- en zorgnetwerkjes. Daar ligt de oorzaak afstand burger politiek.
Watching the Wheels
Watching the Wheelshttp://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=29424
Staatsraad Koeman (objectief belangen burgers wegen die zaak hebben tegen Tennet?)
http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=81232
En zo kun je nog verschillende voorbeelden vinden:
https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=N.S.J.+Koeman+Tennet
Tuinbouw in NL heeft eerst teveel subsidie gehad, waardoor aantal WKK's uit de hand liep http://nl.wikipedia.org/wiki/Ministeriële_regeling_milieukwaliteit_elektriciteitsproductie
Congestiemanagement trad op door teveel subsidie http://www.congestiemanagement.nl/Resources/Westland%20Congestiemanagemen.pdf
Desondanks is de tuinbouw niet te financieren volgens http://www.foodlog.nl/artikel/drastische-waardedaling-vastgoed-helpt-de-sector-om-zeep/ en desondanks heeft de subsidiesector van Loek Hermans (VVD) het moeilijk http://www.foodlog.nl/artikel/het-rommelt-in-de-tuinbouw/ en http://www.bnr.nl/meernieuws/984289-1210/rabobank-leegstand-kassen-westland-dreigt .
Ondanks het opkopen van honderden hectares oude Rabobank kassen tegen 1 miljoen euro gemeenschapsgeld per ha (100 euro/m2) zoals in Ridderkerk, waar stromannen een onnodig bedrijventerrein erdoor drukten zoals ook elders in Zuid-Holland gebeurde (vaak zonder marktonderzoek en zonder marktvraag)
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/2082870/2008/03/29/Tuinders-willen-verkassen-voor-komst-bedrijventerrein.dhtml .
Tuinbouw wordt daarnaast eeuwig gesteund met goedkoop gas dat Groningen doet trillen
http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/06/tuinders_betalen_minder_voor_g.html , maar die belangen van Shell worden weer netjes afgedekt voor de Tweede Kamerfractie van de VVD (Zijlstra werkte voor Shell, Shell is 50% NAM).
Watching the Wheels
Watching the WheelsWtW
Watching the WheelsRoBoKok
Watching the Wheelsjefcooper
RoBoKokWtW
RoBoKokJa sorry, mijn familie zorgt al 60 jaar voor een gehandicapte zonder ooit 1 gulden of euro bij de overheid te hebben geclaimd.
(PGB Van der Hoeven werd ook weer besteed aan kennisjes, ze hebben geen normale normen en waarden; ze zegt zelf dat ze het zich makkelijk zou kunnen permitteren om het zelf te betalen, maar ziet liever haar bankrekening groeien net als Verheijen die flessen wijn van 127 euro dubbel declareert). Onderwijl slopen ze de leefomgeving van hardwerkende Nederlanders en zetten ze met hun netwerken de democratie buiten spel. Dat heb ik erop tegen.
pubben
WtWZelfs die gelden gaan mee in het faillissement van de organisatie zonder dat er een journalist naar vraagt.
Samsom heeft de laatste verkiezingen gewonnen, met zijn 'troetel' dochter. Ik kan dat niet zien.
jefcooper
WtWKennieT
WtWOok irriteert het dat ze net doen alsof ze de zorgen van bewoners serieus nemen met al hun kunstmatige bezoekjes aan 380 kV locaties waar ouders bang zijn dat hun kinderen leukemie of longkanker oplopen via geladen deeltjes die aan longweefsel kunnen plakken (allemaal niet voldoende bewezen) https://oostzaan380kv.wordpress.com/2011/03/03/weer-2e-kamer-bezoek-onder-het-trace-380kv-in-oostzaan/. Steeds weer dezelfde stromannen en vrouwen die de belangen van hun netwerkjes dienen ten koste van de bevolking.
Joost Visser
Watching the WheelsWatching the Wheels
Joost VisserEigenlijk is slechts 1 aanpassing nodig …
Elk overheidsbesluit moet het algemeen belang dienen en de overheid moet zichzelf verplichten om eerlijk te zijn over elk besluit. De overheid moet bij elk besluit uitleggen waarom het betreffende besluit het algemeen belang dient. Het is krankzinnig dat we een TenneT netwerk in Duitsland met miljarden belastinggeld kunnen kopen zonder daar in de Tweede Kamer een debat over te voeren.
Lokaal dezelfde fratsen met als gevolg honderden miljoenen euro's schuld bij gemeenten. Mijn grootste zorg … we kunnen dit systeem niet eens veranderen. Onze bedrijven zijn gewend geraakt aan deze hulp door Verheijen achtige Floriade gedeputeerden, wethouders, burgemeesters incl. (juridische) steun tot in de Eerste Kamer en Raad van State.
Positief puntje … er zijn veel mensen bij betrokken, dus het neigt toch nog een beetje naar democratie (weliswaar binnen een te kleine groep Nederlanders, niet zelden met persoonlijke belangen wat het weer zwak maakt).
iFred
De Heer Kroon vindt zichzelf duidelijk te groot voor Nederland, zijn enige conclusie was, er is niks aan de hand hier, gewoon doorlopen en niet zeuren.
Dat TenneT met gigantische problemen bij Bard1 te kampen heeft hoor je de Heer Kroon niet over: http://www.ingenieur.de/Fachbereiche/Windenergie/Schon-Maerz-liefert-Deutschlands-groesster-Windpark-Strom-an-Land
TenneT zal verantwoordelijk zijn voor voor de verbindingen van het Energieakkoord (áls die er al komt). Ik hou me hart al vast...
bos
Raad van bestuur
http://www.tennet.eu/nl/nl/over-tennet/organisatie/raad-van-bestuur.html
Raad van Toezicht
http://www.tennet.eu/nl/nl/over-tennet/organisatie/raad-van-commissarissen.html
jefcooper
bps
jefcooperhttp://fd.nl/economie-politiek/1094349/brussel-wil-met-overreding-en-dwang-naar-energie-unie
Overschotten elektriciteit over lange afstanden transporteren, onbelemmerd over grenzen?
Dat kan helemaal niet !
Vanwege de toenemende weerstand R over lange afstand. V = I x R
Dat kan wel met gas. En daar is al een tekort van of dreigend tekort.
Fantasie-unie.
Als Nederland nou eerder Slochteren weer had volgepompt met Russisch gas ...
Dan hadden aardgaswinsten door kunnen lopen. Het distributienetwerk ligt er al.
De energie-unie wordt een energie-tekorten-unie met hoge prijzen.
jefcooper
bpsJe ziet dat met de euro, met de politieke unie, Schengen, vrij verkeer van personen, solidariteit tussen de landen, Ukraine.
bps
jefcooperBen je mooi klaar mee. Niemand houdt hun tegen.
Behalve eens de realiteit, op harde wijze.
Watching the Wheels
bpsNetverliezen (weerstand R) klopt uiteraard, maar verder zijn ze echt niet zo gek bezig, alleen ze liegen zo nu en dan om de publieke opinie te beïnvloeden en ik begrijp niet dat dat in de 21e eeuw nog kan en door niemand onderuit gehaald wordt.
Zo heette het rapport over de 380 kV verbindingen in de Randstad van Maria van der Hoeven (EZ) bijvoorbeeld "Licht in de Randstad, ook na 2010 ..." daarmee suggererend dat het licht zonder de extra verbindingen uit zou gaan, terwijl het om afvoer van elektriciteit uit kolencentrales en WKK's van tuinders ging http://www.rvo.nl/sites/default/files/sn_bijlagen/bep/60-Hoogspanningsverbindingen/Randstad-380-kV-Noordring/Fase1/3_VBB/voorgenomen-trac%c3%a9/EZ007-10-WTK-Publieksfolder-kleiner-1-291293.pdf .
De gedachte is best goed, gelijke prijzen in aan elkaar grenzende landen http://managementscope.nl/manager/mel-kroon/tennet-directeur-elektriciteitsmarkt , alleen zijn ze nooit 'open en eerlijk' als ze een paar miljard gemeenschapsgeld grijpen om hun doelen te realiseren.
Als het eenmaal voldongen feiten zijn is het doel bereikt net als bij de invoering euro. De kosten die volgen lossen we met elkaar op. Daarbij is een steeds grotere groep mensen aan de onderkant van de samenleving de dupe. Juist om die reden zou de politieke elite zelf zo min mogelijk aanspraak moeten maken op gemeenschapsgeld, bewust van het feit dat elke euro nodig is om de echt kwetsbaren zonder familie of netwerk zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen als samenleving.
bps
Watching the WheelsIn het FD artikel staat een Europees hoogspanningsnetwerk afgebeeld van Dublin tot Cyprus en van Lissabon tot Helsinki. Fantasten.
Regionaal grensoverschrijdend kan logisch en voordelig zijn,
maar intra continentaal is fantasie.
Elk land heeft z'n eigen soorten energiebronnen en -kostprijs,
maar de perioden van piekvraag lopen ongeveer gelijk.
Als ergens overschot is, is er overal overschot of weinig vraag.
Maar als ergens tekort is, komt er overal tekort in de energie-unie.
Of er moet gas of kolen bijgestookt, dat er niet is of niet mag.
Watching the Wheels
bpsIn de bliksemdraden van nieuwe hoogspanningsleidingen loopt overigens glasvezel ('dark fiber') mee, waarvan de overcapaciteit via een joint-venture tussen ProRail en TenneT http://www.relined.nl/over-ons/ wordt verkocht.
Na het zien van de afgelopen 3 dagen 2DOC http://www.npo.nl/2doc/POMS_S_VPRO_472240 kan iedereen zich voorstellen hoe belangrijk die glasvezelverbindingen zijn voor Big Brother.
Als je netwerkkaarten van grote clubs zoals http://maps.level3.com bekijkt, dan zou het niemand verbazen als Oekraïne nog eerder aangesloten wordt dan Griekenland of Zuid-Italie.
De kosten van die glasvezelverbindingen kan men waarschijnlijk ook makkelijker via de energierekening doorberekenen net als die miljarden voor het Duitse net van TenneT :-) . Het is politiek, 'defensie', 'eenwording' en een aardig neveneffect van de vervaging van grenzen kan zijn dat de verschillen in grensgebieden wat kleiner worden voor grote bedrijven zoals Aldel (verschillen benzine bij de pomp zitten ze niet mee, dat is weer opvallend aangezien ze zo met verschillen zitten).
Ze verkopen overigens al elektriciteit (uit o.a. kolencentrales) aan Noorwegen en brengen daarmee in Noorwegen water op hoogte, zodat het daarna als 'groene stroom' verkocht kan worden in het belang van de ijsberen http://www.volkskrant.nl/economie/nederland-en-noorwegen-wisselen-stroom-uit~a904732/ .
bps
Watching the WheelsZe spelen in de EU met vuur, omdat ze niet goed overzien waar dat toe leidt.
Dynamische diversiteit -oftewel gewone wisselende verschillen, individueel, lokaal, regionaal, enz.- is de motor van economie. Daar is een mate van vrijheid voor nodig. Dat is optimaal onder een abstracte paraplu van gelijkwaardigheid van partijen en landen, continenten. Die waarborg zou een EU goed voor zijn.
Maar wat ze doen is het homogeniseren, effenen en onderdrukken van reële dynamische diversiteit en verschillen. Dat leidt tot stilstand en achteruitgang.
Dat is niet goed.
Reden lijkt om slechts een kleine elite daarmee te behagen en zeker te stellen.
Survive. Maar er is geen zeker luilekkerland. Dat is fantasie. Wensdenken.
Ze kennen en weten niet anders of beter.
Watching the Wheels
Watching the WheelsReggefiber en Eurofiber zijn oorspronkelijk ook van Wessels.
VDL waar Maria en Maxime ook de deur plat liepen tijdens hun ministerschap levert ook een deel http://www.vdlnetworksupplies.nl/?news/399482/VDL+Network+Supplies+delivers+new+Wintrack+mast.aspx leveren .
Antennes voor Telecom passen ook in hoogspanningsmasten http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/01/19/antennes-voor-telecom-passen-ook-in-top-wintrack-mast .
Vriendjespolitie
Watching the Wheels1/3 van de begroting Rijkswaterstaat, zo'n 2,3 miljard euro per jaar, wordt door de overheid uitgegeven bij bedrijven van Wessels volgens http://www.quotenet.nl/Nieuws/Miljardair-Dik-Wessels-haalt-het-meest-uit-de-staatsruif-104907 .
"Misschien zijn ze wel goed of goedkoop" schrijft iemand onder het bericht. Misschien zitten ze zo dicht tegen de politiek dat dat maar beperkt nodig is. Er zal wel groot onderling vertrouwen zijn, net als Europa "best belangrijk".
EUSA of secrets
bpsIn de bliksemdraad van hoogspanningsverbindingen loopt Dark Fiber glasvezel mee van Volker Wessels Reggefiber. Net het bedrijf dat zo lekker samenwerkt met Piet van Pol en elders met overheden.
Hilterman
Mevrouw vd Hoeven blinkt uit door quasi bijdehand optreden.
Als minister heeft ze geen indruk gemaakt.
Mooi dat voorzitterschap van het IEA. Op naar het volgende baantje uit de banencarrousel.
Ze is kandidaat voor de burgemeesterspost in Maastricht.