Nederlandse benzine vier na duurste ter wereld

2 Connecties

Relaties

Benzineprijs

Werkvelden

Olie
5 Bijdragen

Nederlandse benzine is het vier na duurste ter wereld volgens een ranglijst van Bloomberg. En het tanken kan nog duurder worden omdat naar verwachting de benzineprijs verder gaat stijgen.

We hebben straks nog meer reden om te klagen over de hoge benzineprijs in Nederland. In ons land is de gemiddelde prijs van benzine maar liefst 1,84 euro per liter. En binnenkort gaat die prijs richting recordhoogte van 1,89 euro per liter. Althans, dat beweert Paul van Selms, oprichter van United Consumers.

 

Tegenover nieuwszender BNR liet Van Selms vandaag weten dat alles erop wijst dat de recordhoogte van april dit jaar weer wordt achterhaald. Boosdoeners van het prijsopdrijvend effect volgens Van Selms zijn: de steeds sterker wordende dollar ten opzichte van de euro, het Europese embargo op de invoer van olie uit Iran en de hoge accijnzen.

 

Pijn aan de pomp is relatief

Maar de pijn in onze portemonnee na een bezoek aan de pomp is maar relatief in vergelijking met andere landen, zo blijkt uit een nieuwe ranglijst van Bloomberg. Het Amerikaanse media- en databureau vergeleek niet alleen de gemiddelde benzineprijzen per gallon (3,78541178 liter) van zestig landen maar onderzocht ook hoe groot de pijn-aan-de-pomp per land is. Deze factor komt tot stand aan de hand van het percentage van het dagelijks inkomen dat nodig is om een gallon benzine te te kopen volgens Bloomberg.


In India kost een gallon benzine gemiddeld 5,44 dollar en dat is beduidend goedkoper dan in Nederland met een prijskaartje van 8,26 dollar per gallon. Maar in India is de pijn-aan-de-pomp factor uiteraard hoger. De doorsnee Indiër verdient 3,97 dollar per dag, in Nederland is het dagelijks  doorsnee inkomen goed 131 dollar. Tanken in ons land kost de gemiddelde Nederlander 6,3 procent van zijn inkomen per dag, in India moet men gemiddeld 1,4 dagen werken om een gallon benzine te betalen.

 

India koploper op pijn-aan-de-pomp-ranglijst

Daarmee gaat India aan kop van de pijn-aan-de-pomp ranglijst van Bloomberg gevolgd door de Derde Wereldlanden Filipijnen en Pakistan. Nederland staat 41ste in deze top-60.

Op de ranglijst van de duurste benzine per gallon scoort ons land beduidend beter. Na Noorwegen, Turkije, Israël en Hongkong is tanken wereldwijd het minst goedkoop in Nederland

 

Benzine goedkoopst in Koeweit

Verder blijkt uit de top-60 van Bloomberg dat benzine veruit het goedkoopste is in Koeweit. In de Arabische oliestaat kost benzine per gallon slechts 89 dollarcent. In Europa is tanken het voordeligste in Roemenië: 5,71 dollar voor een gallon benzine. In West-Europa herbergt Luxemburg de meest vriendelijk geprijsde benzinepompen. Benzine kost in het groothertogdom 6,38 dollar per gallon.

 

        Even bijtanken in Koeweit kost 89 dollarcent per gallon

 

De top-tien benzineprijslijst volgens Bloomberg ziet er in elk geval als volgt uit:


1. Noorwegen (Prijs per gallon: $10,12; pijn-aan-de-pomp-factor: 52ste)

2. Turkije (Prijs per gallon: $9,41; pijn-aan-de-pomp-factor: 7de)

3. Israël. (prijs per gallon: $9,28; pijn-aan-de-pomp-factor: 31ste)

4. Hong Kong (prijs per gallon: $8,61; pijn-aan-de-pomp-factor: 35ste)

5. Nederland (prijs per gallon: $8,26; pijn-aan-de-pomp-factor: 41ste)

6. Denemarken (prijs per gallon: $8,20; pijn-aan-de-pomp-factor: 47ste)

7. Italië (Prijs per gallon: $8,15; pijn-aan-de-pomp-factor: 34ste)

8. Zweden (Prijs per gallon: $8,14; pijn-aan-de-pomp-factor: 48ste)

9. Griekenland (Prijs per gallon: $7,92; pijn-aan-de-pomp-factor: 26ste)

10. Verenigd Koninkrijk (Prijs per gallon: $7,97; pijn-aan-de-pomp-factor: 37ste)

 

(L)