Nederlandse CEO snel uitgespeeld

1 Connectie

Relaties

Topmannen
0 Bijdragen

Wat is er mis met de Nederlandse topman (m/v)? Uit onderzoek van Booz & Company blijkt dat ze er sneller uitvliegen dan hun buitenlandse collega's.

Vroeger leken ze in het pluche genageld te zijn, maar de laatste jaren lijkt het in de Nederlandse boardrooms meer op een duiventil. Uit de CEO Succession Study NL  van strategisch adviesbureau Booz & Company blijkt dat het gemiddelde vertrekpercentage van topbestuurders van Nederlandse AEX en AMX-ondernemingen aanzienlijk hoger is dan van hun buitenlandse collega's.

 

Over de afgelopen twaalf jaar gemeten (2000 – 2011) ligt het gemiddelde vertrekpercentage van topmannen die bij Nederlandse bedrijven op de AEX en AMX weggingen met 19,6 procent veel hoger dan in de rest van de wereld (13.1 procent). Ook in 2011 is dit het geval: 16 procent in Nederland versus een wereldwijd gemiddelde van 14,2 procent.

 
De gemiddelde bewindsduur van een CEO bij een Nederlands bedrijf over de afgelopen 12 jaar bleek gemiddeld ruim twee jaar lager dan elders in de wereld: 5,1 jaar in Nederland ten opzichte van 7,4 wereldwijd. Gemeten over de afgelopen 12 jaar zat slechts 38 procent van de Nederlandse topmannen langer dan vijf jaar aan het roer, ten opzichte van 47 procent in West-Europa en 63 procent in de VS en Canada.
 
 
De reden van het voortijdig vertrek is sinds 2000 in 40 procent van de gevallen een slechte prestatie of ruzie met de Raad van Commissarissen. Hetgeen natuurlijk vaak met elkaar samenhangt. Wereldwijd vertrekt maar een kwart van alle vertrekkende CEO’s om die reden. 
 
Het onderzoek is voor de 12de keer uitgevoerd onder de 2.500 grootste ondernemingen wereldwijd.