Nederlandse constructie dupeert Portugese fiscus

2 Connecties

Relaties

Portugal

Organisaties

BP
0 Bijdragen

Nederlandse fiscalisten helpen Portugezen belasting te ontwijken. BP eist miljarden van Halliburton en cfo Carla Smit-Nusteling van KPN verlaat het zinkend schip. Plus: 'Er is helemaal geen euro-crisis.' Newswatch!

 Nederland helpt Portugezen belasting ontwijken 

Verontwaardiging in Portugal. De toch al geplaagde staatskas krijgt een nieuwe tegenvaller te verwerken, en wel dankzij de Nederlandse financiële industrie. 
Jerónimo Martins, de moedermaatschappij van de Portugese supermarktketen Pingo Doce,  verkoopt al zijn aandelen aan de Nederlandse maatschappij Francisco Manuel dos Santos B.V. Deze is nu de grootste aandeelhouder van het beursgenoteerde Jerónimo Martins. 
De reden voor de verkoop wordt niet genoemd, maar is zonneklaar: belastingtechnische voordelen. De Nederlandse financiële sector munt uit in het bedenken van slimme fiscale constructies. Dat is vooral te danken aan de belastingverdragen die ons land heeft gesloten en de bijzondere relatie met de voormalige Nederlandse Antillen. 
Pingo Doce wordt bestuurd door JMR, een joint venture van Jerónimo Martins (51%) en Ahold (49%). De omzet van de keten bedroeg in 2010 €3 miljard.
Bron: Público 
 
BP eist schadevergoeding van Halliburton
De Britse oliemaatschappij is een juridische procedure tegen uitvoerder Halliburton begonnen om de schade die ze heeft geleden als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico vergoed te krijgen. Het bedrag wordt (nog) niet genoemd, maar het opruimen van de olie kostte BP $14 miljard en daarnaast heeft het bedrijf nog eens $20 miljard gereserveerd voor claims en natuurherstel. 
In april 2010 explodeerde het platform Deepwater Horizon. Daarbij kwamen 11 mensen om het leven en stroomden meer dan 4 miljoen vaten olie in de wateren van de Mexicaanse Golf. Halliburton leverde technische en operationele diensten aan exploitant BP. 
Bron: Reuters 
 
 
Plotseling vertrek cfo KPN
Financieel directeur Carla Smits-Nusteling van KPN stapt op. Ze zou het niet eens zijn met de nieuwe topstructuur. Dit maakte het telecombedrijf dinsdag bekend. Carla Smits-Nusteling heeft lang bij KPN gewerkt en werd in 2009 cfo van het bedrijf. Ze gold als protégé van voormalig ceo-houwdegen Aad Scheepbouwer. Klik hier voor haar CV. 
Bron: FD.nl  (beperkte toegang)
 
Duitse vermogensbeheerders: 'Wij hebben helemaal geen euro-crisis!'
Het is niet overal doom & gloom in euroland. De Duitsers heffen het Sekt-glas op het nieuwe jaar. 
Video met tips voor 2012.

 

 

Nos-nieuws in 60 seconden