Dance-organisator ID&T in Amerikaanse handen

2 Connecties

Onderwerpen

Overname ID&T
2 Bijdragen

Het is handen-in-de-lucht bij ID&T, want de Nederlandse party-organisator is overgenomen door een Amerikaanse miljardair. Het Nederlandse exportproduct 'dance' gaat jenseits verder.

Het Nederlandse exportproduct ‘dance’ kan al jaren rekenen op een grote schare fans. Zo bevolken Nederlandse dj’s als Armin van Buuren en Tiësto steevast de bovenste regionen van de wereldranglijst van DJ Mag. Nederlandse dance-organisaties kunnen inmiddels ook rekenen op internationale belangstelling. De Nederlandse dance-organisator ID&T (omzet 2011: 34 miljoen euro, gemiddelde jaarwinst: 1,8 miljoen) is overgenomen door de Amerikaanse miljardair Robert F.X. Sillerman, de oprichter van concertorganisator SFX/Live Nation. Deze Amerikaan wil de Nederlandse party-concepten gaan uitrollen in de housende groeimarkt Amerika.

Bod werd eerder afgeslagen
ID&T zette Nederland internationaal op de kaart met feesten als Sensation White, Mysteryland en Thunderdome. Sillerman neemt driekwart van de ID&T-aandelen over, maar hoeveel ervoor betaald wordt is niet bekend. ID&T gaf in oktober aan dat er een Amerikaans bod was gedaan van 100 miljoen dollar. Duncan Stutterheim, de mede-oprichter en CEO van ID&T, vertelde toen aan Quote dat het bod was afgeslagen. 'De keuze was heel moeilijk, maar we hebben het niet gedaan. Ik denk dat dit bedrijf nog wel twintig jaar mee kan, dat we zelf de wereld in kunnen.' Zijn vader Cor Stutterheim, de oprichter van de Nederlandse tak van softwarebedrijf CMG, zou het hem hebben afgeraden.


Foto: Mede-oprichter Stutterheim sloeg eerder een bod van 100 miljoen dollar af.

 

Thunderdome

De overname door een Amerikaanse miljardair staat in schril contrast met de beginjaren van ID&T. De oprichters Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie (ID&T)startte in 1992 met het organiseren van gabberfeesten in de Jaarbeurs Utrecht en de Brabanthallen. In de jaren daarna werden de muziekgenres uitgebreid, de decors steeds spectaculairder, en de onderneming groeide uit tot een wereldspeler, die actief is in 22 landen met kantoren in Amsterdam, Sao Paulo, New York en Antwerpen. De grootste kaskraker is het Sensation-feest dat jaarlijks 600 duizend bezoekers weet te trekken, verspreid over 20 edities in verschillende landen. In 2011 wist ID&T een omzet te behalen van 34 miljoen euro. In de Nederlandse dancescene ging afgelopen jaar ruim een half miljard euro om. De totale markt voor 'dance' bedraagt volgens een recent rapport van EVAR Advisory Services ongeveer 2,7 miljard euro.

 

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 573 leden