Nederlandse huishoudens diep in de schulden

2 Connecties

Onderwerpen

Wall Street Journal

Werkvelden

Woningmarkt
0 Bijdragen

De Wall Street Journal luidt de noodklok over Nederlandse hypotheekschulden.

Na de IMF, de OESO, DNB en de AFM waarschuwt nu ook de Wall Street Journal dat Nederlandse huishoudens teveel schulden hebben. ‘The title of most indebted goes to households in the Netherlands, and the main reason is the enormous mortgages that the Dutch –though frugal by reputation- take out.’

 

De Wall Street Journal beschrijft, na een bezoekje aan Almere, hoe Nederlandse huishoudens in de problemen kunnen raken door de grote hypotheken die zij hebben afgesloten. Overgefinancierde gezinnen zijn slechts een scheiding verwijderd van een gedwongen verkoop. 
 
Hoewel de Wall Street Journal een aantal economen citeert die bezorgd zijn over de schuldenlast van huishoudens is premier Rutte nog karakteristiek optimistisch. “Ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. We hebben in Nederland ook zo'n 700 miljard in de pensioenpotten zitten. We hebben dus ook heel erg veel besparingen." 
 
De vergelijking met het buitenland ziet er echter weinig florissant uit voor Nederland, zoals ook de Wall Street Journal opmerkt. Woningprijzen stegen harder dan in notoire bubbellanden als de VS en Spanje (zie grafiek 1) en de hypotheekschuld is hoger dan waar ook in de westerse wereld (zie grafiek 2). 
 
Grafiek 1: Huizenprijsindex gecorrigeerd voor inflatie (Bron: Sociedad de Tascacion, Minesterio de Fomento (Spanje), NVM (Nederland), Nationwide (Verenigd Koninkrijk), Case-Shiller Index (Verenigde Staten), Department of Environment (Ierland))

 
Grafiek 2: Hypotheekschuld als % van het bbp (BronHypostat (Ierland en Spanje), Federal Reserve (VS), Office of National Statistics (VK) en CBS (1988-2000) en DNB (2000-2010) (Nederland))

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden