Nederlandse investeerder pakt Indiase regering aan

Investeringsfonds The Children's Investment Fund, de schrik van Rijkman Groenink, begint een rechtszaak tegen India. De Nederlander Oscar Veldhuijzen speelt de hoofdrol.

Het activistische investeringsfonds The Childrens's Investment Fund (TCI) heeft de strijdbijl weer opgegraven. Dit keer heeft het fonds het op een na dichtst bevolkte land ter wereld op de korrel: India. Het investeringsfonds heeft advocaten in de arm genomen om de Indiase regering op andere gedachte te brengen. TCI levert sinds enige tijd strijd met de directie van Coal India. Volgens TCI dwingt de Indiase regering Coal India om onder de marktprijzen bezittingen van het bedrijf te verkopen en zit het de ontwikkeling van Coal India in de weg.
De Financial Times heeft de hand kunnen leggen op een brief van TCI die is gericht aan het Indiase ministerie van Financiën. Daarin is te lezen dat TCI meent dat de Indiase regering de zakelijke activiteiten van het bedrijf "ernstig heeft geschaad".
Alok Perti van het Indiase ministerie van kolen heeft FT laten weten geen brief van TCI te hebben ontvangen en heeft gezegd dat het TCI vrij staat om haar aandelen in Coal India weer van de hand te doen.
TCI is met eenbelang van 2 procent de grootste buitenlandse investeerder in Coal India. De Indiase overheid heeft 90 procent van de aandelen in handen.

Opvallend is dat de Nederlander Oscar Veldhuijzen, partner bij TCI, de hoofdrol op zich neemt. Hij probeert sinds de zomer van 2011 met de Indiase regering te 'onderhandelingen'.

"We hebben het op de zachte manier geprobeerd", zegt hij tegen FT, maar helaas, zijn zachte aanpak werd genegeerd waarna TCI weinig anders meer restte dan de gerechtelijke route te bewandelen. Daarbij kiest TCI om via de Bilateral Investment Treaty (BIT) tussen India en het Verenigd Koninkrijk zijn gelijk te halen. Volgens Veldhuijzen werkt dat veel sneller dan de Indiase gerechtelijke molen. Twee weken geleden haalde Veldhuijzen op CNBC uit naar de Indiase regering en waarom TCI niet blij is en het in het belang is van het Indiase volk is dat de regering luistert naar TCI.

In november legde Veldhuijzen op CNBC nog omstandig uit waarom hij vond dat Coal India - dat over een 'load of cash' beschikt - het beste 'all cash' aan de aandeelhouders kon teruggeven.
Oscar Veldhuijzen in actie


TCI heeft een activistische reputatie hoog te houden. In 2005 pakte TCI Deutsche Börse aan. In Nederland werd het fonds beroemd om het briefje aan Rijkman Groenink waarvan de complete inhoud al vlot via the Financial Times beschikbaar kwam. Het briefje van TCI zou uiteindelijk leiden tot het opbreken van ABN Amro.