Nederlandse olietycoon John Deuss treft schikking met OM

De vorig jaar veroordeelde oliemiljonair/bankier John Deuss moest nog terecht staan voor witwassen, maar dat is afgeblazen. De oliemiljonair heeft een schikking getroffen van zeker 34,5 miljoen euro.

Het megaproces tegen de Nederlandse oliemiljonair John Deuss en zijn voormalige First Curaçao International Bank (FCIB) heeft een abrupt einde gekregen. Zojuist werd bekendgemaakt dat het tweede deel van het strafproces – waarin witwassen centraal staat - wordt afgeblazen. Het Openbaar Ministerie en John Deuss en FCIB zijn een schikking overeengekomen van 34,5 miljoen euro. ‘We kunnen nog jarenlang doorprocederen, maar dan is het onduidelijk wat er uit de bus komt,’ zegt Deuss’ advocaat Daan Doorenbos tegen Follow The Money. ‘Dat geldt over en weer, zowel voor het Openbaar Ministerie als wij. Er is nu een schikking getroffen en daarmee is de eerste uitspraak onherroepelijk geworden en worden de overige procedures beëindigd.’ De raadsman wil niet aangeven op wiens initiatief de schikking is getroffen en hoeveel geld de jarenlange procedures hebben gekost.

Eerste veroordeling

De eerste uitspraak waar Doorenbos naar verwijst, is die van vorig jaar mei. Toen werd John Deuss veroordeeld tot een boete van 327 duizend euro en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. De rechtbank Arnhem achtte bewezen dat hij en zijn zus leiding hebben gegeven aan het FCIB-bijkantoor in Berg en Dal. Volgens de verdediging was dat slechts een backoffice, maar de rechter oordeelde bewezen dat het wel degelijk een bijkantoor is van zijn bank op Curaçao is. Op basis van artikel 38 Wet Toezicht Kredietwezen zou hij daar een vergunning van De Nederlandsche Bank voor moeten hebben. Deze ontbrak, de FCIB had enkel een bankvergunning in Curaçao. Voor dit illegaal bankieren kregen broer en zus Deuss een boete van 67 duizend euro. Daarnaast achtte de rechter het bewezen dat de FCIB onder zijn leiding de wet heeft overtreden door ongebruikelijke transacties niet in Nederland bij te melden. FCIB vormde het toevluchtsoord voor controversiële zakenlieden die niet altijd aan het langste eind trokken.

BTW-carrousels

Volgens de Britse Fiod (Her Majesty’s Revenues & Customs, HMRC) waren er ook veel FCIB-klanten die meedraaiden in BTW-carrousels. Tussen 2000 en 2006 zou er door rekeninghouders voor ruim 7 miljard euro gefraudeerd zijn in de UK. Op 9 oktober 2006 trok de centrale Bank Nederlandse Antillen (BNA) daarom de bankvergunning in. Het balanstotaal bedroeg toen 500 miljoen pond. Tegen deze eerste veroordeling ging John Deuss vorig jaar in hoger beroep. In de getroffen regeling met het OM ziet hij daar nu van af. Deuss ziet bovendien af van civielrechtelijke procedures tegen de Staat. Hij sprak eerder over een ‘economische doodstraf’ waarbij zijn FCIB bank instortte. De pijn zou voor John Deuss komen in het tweede deel van het strafproces. Het Openbaar Ministerie moest na de eerste uitspraak nog wereldwijd 80 getuigen horen voor het tweede deel van het strafproces waarin ‘witwassen’ centraal zou staan. Het onderzoek zou dit jaar afgerond moeten zijn, maar zover is het niet gekomen. Meer over John Deuss: