Beeld © https://pixabay.com/en/jail-cells-jail-penitentiary-police-429638/

Nederlandse ondernemers werkten met valse inkoopfacturen uit China

2 Connecties

Relaties

Fraude BTW
9 Bijdragen

De Nederlandse Bonnie & Clyde werden gearresteerd op verdenking van grootschalige btw-fraude en belastingontwijking. Ze kochten in China fietsonderdelen en porselein in, en vroegen daarbij om lagere inkoopfacturen. Begin deze maand vond de zitting plaats.

Via de zijdeur van zaal 5 in de Amsterdamse rechtbank begeleiden de bewakers Edward W. naar zijn plek tegenover de rechtbankvoorzitter. De 57-jarige Amsterdammer kijkt bij binnenkomst de zaal in en wuift krampachtig naar de vijf mensen op de voorste rij. Het zijn medewerkers van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) en de Belastingdienst. W. zit al ruim een half jaar in voorlopige hechtenis op verdenking van btw-fraude, belastingfraude en witwassen. W. hijst zijn joggingbroek op en neemt plaats naast medeverdachte Sandra G., al 40 jaar zijn levenspartner. Het halflange, ooit geblondeerde haar van de 56-jarige Sandra hangt langs haar gezicht. Edward stopt zijn handen onder zijn oksels, maar onder de tafel dansen zijn benen.

BTW-fraude

Via vestigingen in de regio Amsterdam en vier Duitse steden verkocht het stel fietsen en scooters aan groothandelaren, winkelbedrijven en particulieren. Daarnaast handelden ze in Chinees porselein. Vanwege een eerder faillissement in 2005 kampte het stel met schulden die naar eigen zeggen opliepen tot een miljoen.

Volgens het OM heeft het stel in bijna acht jaar tijd 91 onjuiste btw-aangiftes gedaan. Daarmee is de fiscus voor 2,3 miljoen euro benadeeld. Volgens advocaat Rix Ronday probeerde het stel met de btw-opbrengsten hun schulden af te lossen en de fietsenwinkels overeind te houden. ‘Mijn cliënten zijn zich volledig bewust dat ze daarmee geen verstandige keus hebben gemaakt,’ zegt Ronday. Hoewel Edward de fraude erkent, is btw-fraude plegen niet de insteek geweest. ‘Het is zo gelopen.’

‘De Fiod is erbij gekomen in plaats van de sukkels van de Belastingdienst.’

De officier werpt op dat het stel grote bedragen contant geld opnam: vorig jaar in totaal vier ton, waarvan de helft in slechts twee maanden tijd uit één bv werd gehaald. De Fiod vond bij de inval een revolver met munitie, 73 duizend euro contant geld gewikkeld in aluminiumfolie en verstopt achter ordners, plus een financiële administratie met valse facturen. Wat bleek: de Chinese handelspartner, een porseleinfabriek, leverde niet alleen keramiek, maar desgevraagd ook lagere facturen.

Fraude met invoer- en dumpheffing

Tijdens de zitting blijkt dat Edward in de gevangenis is afgeluisterd. De rechter citeert een telefoongesprek waarin Edward zegt dat hij pech heeft gehad. ‘De Fiod is erbij gekomen in plaats van de sukkels van de Belastingdienst. Anders was ik nooit gepakt.’

Edward is sowieso scheutig met informatie. Hij heeft verklaard dat hij rond 2013 op een Chinese beurs een deal sloot met Benno Jakobs, managing director van het Nederlandse HIT Trading, maar dat hij de invulling en afhandeling daarvan overliet aan Sandra. HIT omschrijft zichzelf als ‘leverancier, groothandel maar bovenal spil in een internationaal netwerk van leveranciers en afnemers’. De officier vertelt dat het stel en HIT hun Chinese leveranciers om zowel hoge als lage facturen vroegen. ‘In China schijn je alles te kunnen krijgen, zelfs lagere facturen. Dat schijnt algemeen bekend te zijn,’ zegt advocaat Ronday. Met de lagere facturen probeerden de Nederlanders invoer- en anti-dumpheffingen te ontwijken: hoe lager de factuur, hoe lager de heffing.

Sandra verzorgde volgens justitie de administratieve afhandeling van de valse facturen. De goederen zelf belandden bij HIT, waarna ze uiteindelijk in de winkels van Action opdoken. Als beloning kreeg zij en haar man in de loop van vier jaar van HIT een commissie van 133 duizend euro. Volgens Ronday ging het grootste voordeel naar HIT: Door de lagere facturen konden zij goederen tegen lagere prijzen doorverkopen aan grote afnemers zoals winkelgigant Action. De winst voor HIT, volgens de Fiod: 2,35 miljoen euro.

Vestia

De officier baseert haar eis op zowel de ontvangen en niet afgedragen btw, als de bespaarde belasting op invoer- en anti-dumpheffing. Justitie calculeert de totale fraude op 4,6 miljoen euro. Daarom eist de officier een forse straf: beiden moeten voor drie jaar achter de tralies. Ze stelt dat het stel uitblinkt in ‘listigheden en calculerend gedrag’ en dat zij hun ‘persoonlijk gewin op de voorgrond [hebben] gezet’. Ze zouden volgens haar zelfs ‘een criminele organisatie kunnen zijn’.

‘Ik vind het een hele zware strafeis,’ zegt Edward verongelijkt. Hij verwijst naar de hoofdpersonen uit de Vestia-affaire: tegen hen eiste het OM bijna vijf jaar gevangenisstraf. En zij hebben vele miljoenen meer gefraudeerd.

Verschillende straffen

Ook Advocaat Ronday heeft commentaar op de eis van het OM. Hij vindt dat Edward en Sandra niet over een kam geschoren mogen worden. ‘Het OM verwijt W. feitelijk leidinggeven en medeplichtigheid aan de btw-fraude. Maar Sandra heeft de btw-fraude uitgevoerd.’ Voorts vindt Ronday het onredelijk het stel te straffen voor de bespaarde belasting op invoer- en anti-dumpheffing: ‘niet mijn cliënt, maar HIT-trading is daar verantwoordelijk voor.’

Nadat Edward zijn onvrede jegens de rechtbank heeft geuit – Sandra besluit opnieuw te zwijgen – sluit de rechter de zitting. Terwijl bewakers de zijdeur openen waarlangs Edward zal vertrekken, staat hij op en loopt naar een Fiod-medewerker. Daar lijkt de alerte bewaker een risico in te zien: hij werkt Edward met een duw tegen de grond. ‘Wat doe je nou man, hij doet toch helemaal niks,’ roept de aanwezige familie terwijl ze opspringen. Een bewaker hijst Edward weer op zijn voeten. De zijdeur valt met een klap dicht.

Beide verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder hebben ze een beroepsverbod van vijf jaar gekregen, dat ingaat na het uitzitten van de gevangenisstraf. Daarnaast is de 70 duizend euro dat tijdens de actiedag werd gevonden verbeurd verklaard.