
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
© JanJaap Rypkema
De helft van Nederlands grootste pensioenfondsen belegt in repressie in China
China was lang populair vanwege de groeiende economie, ook bij pensioenfondsen. Alleen al het ABP en het Pensioenfonds Zorg & Welzijn hadden er eind 2020 ruim 31 miljard euro belegd. Maar de berichten over grove mensenrechtenschendingen in de provincie Xinjiang zorgen voor een dilemma: kiezen ze voor winst, of voor hun reputatie? FTM onderzocht wat de 24 grootste fondsen in China doen.
- Er zijn in Nederland ongeveer 200 pensioenfondsen; hun belegd vermogen bedraagt in totaal bijna 1700 miljard euro. Het aandeel van de 24 grootste pensioenfondsen daarin is circa 80 procent. Zij hebben elk een belegd vermogen van tenminste 10 miljard euro, en vertegenwoordigen samen meer dan 13 miljoen deelnemers.
- Die beleggingen van de fondsen kunnen actief zijn (aandelen of obligaties) of passief (bijvoorbeeld door te beleggen in indexfondsen). Ook kunnen fondsen beleggen in private equity.
- De afgelopen weken onderzocht Follow the Money de Chinese beleggingen van de 24 grootste Nederlandse pensioenfondsen. Alleen al het ABP en het Pensioenfonds Zorg & Welzijn hadden eind 2020 ruim 31 miljard euro in China belegd.
- Het totale bedrag van de Chinese beleggingen van de onderzochte pensioenfondsen is in nevelen gehuld: veel fondsen maken de omvang van hun Chinese beleggingen niet bekend.
‘China is een enorm interessante markt: nu de Chinese middenklasse flink stijgt, kunnen bedrijven steeds meer profiteren van de interne markt. De Chinese economie is over enkele jaren zelfs groter dan die van Amerika! Wilt u ook profiteren van beleggen in China? Lees dan direct in dit artikel hoe u het best Chinese aandelen kunt kopen.’
Zo begint een artikel op beleggerswebsite mijnbroker.nl. Ondanks deze wervende opening is het volgens de site niet louter hosanna wat China biedt. De Chinese economie, die zelfs tijdens corona groeide, lijkt een walhalla voor beleggers, maar de financiële risico’s zijn groot.
Mijnbroker.nl waarschuwt voor de beperkte transparantie en het mindere toezicht in China, ‘waardoor financiële resultaten gepubliceerd door ondernemingen helemaal niet hoeven te kloppen’. Verder is de kans op fraude en corruptie groot, is de overheid minder stabiel, kan de handelsoorlog met de Verenigde Staten slecht uitpakken en is de schuldpositie van de overheid dit jaar gestegen naar meer dan 50 procent.
China’s reputatie is verder gekelderd door de vervolging van de democratische beweging in Hongkong
De beleggerswebsite laat achterwege dat China een dictatuur is met gemuilkorfde media en een stevige censuur; die minderheden, mensenrechtenactivisten en dissidenten vervolgt. Freedom House, dat wereldwijd ijvert voor democratie en naleving van de mensenrechten, bestempelt China als een van de minst vrije landen ter wereld, met een zeer onvrij internet. Uit een overzicht van Amnesty International blijkt dat de situatie van de mensenrechten belabberd is.
De reputatie van het land is de laatste jaren verder gekelderd door de vervolging van de democratische beweging in Hongkong en door de onderdrukking van de Oeigoeren en andere minderheden.
Dit alles schrikt de meeste Nederlandse pensioenfondsen niet af. Eind 2020 had alleen al het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, voor bijna 25 miljard in China belegd. Hoeveel geld Nederlandse fondsen in totaal naar China hebben gebracht, valt niet te zeggen: lang niet alle fondsen geven openheid over de belegde bedragen.
Er zijn in Nederland ongeveer tweehonderd pensioenfondsen, met een belegd vermogen van in totaal bijna 1700 miljard euro. Het aandeel daarin van de grootste pensioenfondsen, met elk een belegd vermogen van tenminste 10 miljard euro, is circa 80 procent. Zij vertegenwoordigen meer dan 13 miljoen deelnemers.
Die beleggingen kunnen actief zijn (in aandelen of obligaties) of passief. In dat laatste geval wordt bijvoorbeeld belegd in indexfondsen. Ook kunnen fondsen beleggen in private equity.
De afgelopen weken onderzocht Follow the Money de Chinese beleggingen van Nederlands 24 grootste pensioenfondsen. Hoeveel beleggen ze, en in welke bedrijven? En hoe verhouden die beleggingen zich met afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Beleggingen in bedrijven betrokken bij de repressie van Oeigoeren
In de noordwestelijke provincie Xinjiang wonen verschillende etnische minderheden, waaronder Oeigoeren, Kazachen, Kirgiezen en Mongolen. Zij verzetten zich al decennia tegen de Chinese overheersing en discriminatie.
In 2014 startte China de People’s War on Terror in Xinjiang. Er werd een grote politiemacht gestationeerd. De surveillance, onder meer via gezichtsherkenning, werd massief. In 2017 begon China met de bouw van detentiekampen, waar vooral Oeigoeren belanden. China ontkende lang het bestaan ervan, maar nadat er satellietbeelden verschenen, noemde China ze ‘heropvoedingskampen’. Dronebeelden uit september 2019 van een gevangenentransport laten weinig aan de verbeelding over: kaal geschoren, geblinddoekte Oeigoeren worden in treinen gezet.
Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties schatten het aantal gedetineerden in dergelijke centra inmiddels op 1 à 1,5 miljoen.
Hoewel China volhoudt dat in de heropvoedingskampen in Xinjiang geen sprake is van dwangarbeid, blijkt uit rapporten en onderzoek het tegendeel. Zo publiceerde de Britse Sheffield Hallam University in mei 2021 een rapport waarin – op basis van Chinese overheidsdocumenten – wordt vastgesteld dat de productie van zonnepanelen grotendeels is gestoeld op dwangarbeid van Oeigoeren. Ook veel Chinese mondkapjes zijn door Oeigoerse dwangarbeiders gemaakt, meldde FTM in december 2020.
18 Nederlandse pensioenfondsen zitten voor 349 miljoen euro in 15 bedrijven die rechtstreeks aan deonderdrukking Oeigoeren zijn te koppelen
In 2012 begon het ministerie van Staatsveiligheid met de bouw van een nationale database met stempatronen. In 2016 legden ook politiebureaus in de provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen, soortgelijke databases aan. De stempatronen worden onder andere gebruikt om te bepalen of aan afgeluisterde telefoongesprekken Oeigoeren deelnemen.
In oktober 2017 meldt mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch dat de overheid bij de aanleg van die omstreden databases samenwerkt met iFlytek, dat 80 procent van alle spraakherkenningstechnologie in China produceert. HRW rapporteert dat iFlytek zelf meldt dat het met het ministerie van Staatsveiligheid samenwerkt. iFlytek is volgens HRW ook een belangrijke speler in het Golden Shield Project, een omvangrijk programma van de Chinese overheid om de bevolking in de gaten te houden.
iFlyteks rol bij de surveillance van (onder andere) de Oeigoeren belet zes Nederlandse pensioenfondsen niet om in het bedrijf investeren. Het gaat niet om grote bedragen: bij elkaar circa een miljoen euro.
Wat de jubelende persberichten niet vermelden, is dat Hikvision behalve voetbalspelers ook Oeigoeren volgt
In juni 2017 kondigt voetbalclub Ajax vol trots een nieuwe sponsor aan, de vijfde al uit Azië. Het gaat om het Chinese Hikvision, dat volgens de website van de landskampioen ‘actief is op het gebied van camera’s en innovatiesystemen’. Hikvision stelt in een persbericht dat het voor Ajax camerasystemen zal bouwen ‘om de spelers nauwkeurig te kunnen volgen terwijl ze het veld kriskras doorkruisen’.
Wat de jubelende persberichten niet vermelden, is dat Hikvision behalve voetbalspelers ook Oeigoeren volgt. Persbureau Reuters omschrijft Hikvision als een ‘surveillance powerhouse’. Het bedrijf tekende in 2016 en 2017 – nog voor de overeenkomst met Ajax – contracten met de politie in Xinjiang voor de levering van bewakings- en gezichtsherkenningssystemen voor moskeeën. In oktober 2019 plaatste de Amerikaanse overheid het bedrijf op een zwarte lijst vanwege betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen. Een jaar later staakte een Deens pensioenfonds om die reden zijn beleggingen in Hikvision.
Medio 2020 belegden de Nederlandse pensioenfondsen PME en PMT nog steeds in Hikvision, zo blijkt uit hun laatst gepubliceerde overzichten: samen belegden ze er ruim 4 miljoen euro in. Beide fondsen zijn er inmiddels uit, net als Pensioenfonds Hoogovens dat eind 2020 nog ruim een ton in Hikvision had belegd. Per diezelfde datum had het Rabobank Pensioenfonds bijna 285.000 euro in dit bedrijf belegd. Of het fonds er nog steeds in zit, is onbekend. Het geeft geen tussentijdse updates, laat het FTM weten.
Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor ten minste 37 miljoen euro in China Unicom en zijn dochters
Staatsbedrijf China Unicom schiet vanaf 2018 de autoriteiten in Xinjiang te hulp. Het bedrijf ontwikkelt onder meer surveillance-technologie, en stafleden bezoeken en controleren in de weekeinden ook Oeigoeren thuis, zo blijkt uit gegevens van het Australische onderzoeksinstituut ASPI.
Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor ten minste 37 miljoen euro in China Unicom en zijn dochters, zo blijkt uit de laatst gepubliceerde gegevens.
FTM vroeg de 18 pensioenfondsen die in de grafiek worden genoemd om een reactie. PMT en PME laten weten dat zij inmiddels uit alle omstreden bedrijven zijn gestapt. ABP, BpfBouw en SPW hebben zich inmiddels uit drie van de vier bedrijven teruggetrokken. Pensioenfonds Detailhandel belegt nog in twee omstreden bedrijven. De overige fondsen hebben of bevestigd dat zij nog steeds in deze bedrijven beleggen of reageerden niet op vragen van FTM. PFZW zit nog steeds in negen omstreden Chinese bedrijven.
Beleggingen in techbedrijven
Techreuzen behoren al jaren tot de snelst groeiende en meest winstgevende bedrijven ter wereld, reden waarom ook Nederlandse pensioenfondsen er grote bedragen wegzetten. De vijf grootste fondsen zaten in 2020 voor ruim 8 miljard in Facebook en Amazon, die de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws waren vanwege door privacyschendingen, oneigenlijke concurrentie, verspreiding van nepnieuws, machtsmisbruik en beroerde werkomstandigheden.
‘Tech-bedrijven stonden lang te boek als schoon: geen kolen, geen milieuvervuiling, wel innovatie,’ zegt Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met vraagstukken op het snijvlak van technologie en samenleving. ‘We zijn eigenlijk nu pas, ook op Europees niveau, bezig grip te krijgen op de negatieve kanten van Big Tech. Dat bewustzijn is er bij pensioenfondsen nog niet. Ze beseffen te weinig dat technologie grote effecten op mensenrechten kan hebben.’
Wat Facebook, Amazon en Google zijn voor de rest van de wereld, zijn Baidu, Alibaba en Tencent – kortweg BAT genoemd – voor China. Ook dit zijn tech-reuzen met talloze dochters en activiteiten.
De autoriteiten kregen toegang tot Alibaba’s cloud, voor politie- en antiterrorisme-doeleinden
Maar Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van De nieuwe zijderoute, ziet een wezenlijk verschil tussen de Chinese en Amerikaanse techreuzen: ‘Alibaba en Amazon teren beide op de overcapaciteit in Chinese fabrieken om spullen zo goedkoop mogelijk bij klanten in het Westen te krijgen. Maar Amazon heeft geen natuurlijke opdracht om een partij of staat overeind te houden of een bepaalde Amerikaanse president te steunen. Dat ligt anders voor Alibaba. Bij Amerikaanse techreuzen is de link met de overheid en politiek veel minder evident.’
Tencent is vooral bekend als het moederbedrijf van WeChat, de app die vrijwel alle Chinezen gebruiken, ook buiten China. Met WeChat kun je berichten verzenden, restaurants reserveren en betalingen doen. De app wordt zwaar gecensureerd: zelfs berichten van gebruikers buiten China worden door de censor bekeken, onthulde het Canadese Citizen Lab.
Net als Tencent is e-commercebedrijf Alibaba betrokken bij de surveillance van minderheden in Xinjiang. Alibaba’s topman Jack Ma tekende in 2014 een strategische partnerovereenkomst met het provinciebestuur. Onderdeel daarvan was dat de autoriteiten toegang kregen tot Alibaba’s cloud-technologie voor politie- en antiterrorisme-doeleinden.
Ook Baidu, eigenaar van China’s grootste internetzoekmachine en van het YouTube-achtige iQYI, werkt mee aan repressie en censuur. In 2019 rapporteerde Human Rights Watch dat Baidu niet alleen zoektermen als ‘Xinjiang’ of ‘gevangenkampen’ censureert; het levert ook technologie aan een overheidsplatform dat alle acties tegen minderheden coördineert.
Alle 24 onderzochte fondsen zitten voor grote bedragen in BAT
De nauwe banden tussen BAT en de Chinese overheid, en hun betrokkenheid bij de onderdrukking van de Oeigoeren, vormen voor de onderzochte Nederlandse pensioenfondsen geen bezwaar. In 2020 hadden ze tenminste 8,2 miljard euro in deze techreuzen belegd.
Het ABP, waar ambtenaren verplicht bij zijn aangesloten, belegde voor bijna 5 miljard euro in BAT. Dat is vooral zuur voor medewerkers van de Autoriteit Persoonsgegevens en het Commissariaat voor de Media. Ze werken bij toezichthouders die de privacy en de onafhankelijkheid en pluriformiteit van ons mediastelsel moeten beschermen, maar hun pensioen wordt deels belegd in bedrijven die de privacy van burgers aan hun laars lappen en die meewerken aan persbreidel en aan de inperking van vrije meningsuiting.
Beleggingen in de Chinese staat en in staatsbedrijven
Ook beleggingen in de staat zijn gewild bij de Nederlandse pensioenfondsen. Zo hebben ABP en PFZW, de twee grootste, allebei voor ruim 1 miljard aan Chinese staatsobligaties uitstaan; kleinere pensioenfondsen blijken fors te beleggen in provincies en gemeenten.
Dat laatste wekt verbazing: hoe kun je nu aandelen hebben in Chinese gemeenten en provincies? Navraag bij de fondsen leert dat het beleggingen betreft in bedrijven die in handen zijn van een gemeente of provincie.
Beleggingen van pensioenfondsen in de staat: ruim 2,6 miljard
Staatsbedrijven zijn eveneens populair bij de fondsen. De term wekt wellicht verwarring; ook Nederland kent staatsbedrijven, maar die verhouding is een andere. Het Holland Casino is bijvoorbeeld volledig in handen van de Nederlandse staat, maar de staatssecretaris van Financiën is niet betrokken bij de dagelijkse gang van zaken daar.
Dat is in China anders: staat en staatsbedrijven gaan er vloeiend in elkaar over. ‘Staatsbedrijven worden voor een groot deel bestuurd door partijcommissarissen. Aan de top ervan staat een partijcomité, dat bewaakt of het bedrijf netjes binnen de lijntjes kleurt,’ zegt Holslag. ‘Elk jaar moet zo’n bedrijf uitleggen hoe het zich dienstig maakt aan het versterken van de positie van de Communistische Partij en hoe het bijdraagt aan de macht en kracht van het land.’
Er is enerzijds de wens van optimaliseren van het rendement en anderzijds het maatschappelijke engagement waarmee ze graag pronken
Waarom fondsen graag in Chinese staatsbedrijven beleggen, is voor Holslag evident. ‘Je kunt hun antwoord zelf al verzinnen; hun taak is om het geld van hun klanten te laten renderen. Vanuit dat principe, en gezien het feit dat China al geruime tijd groeit, zelfs tijdens de pandemie, is het land vrijwel onontkoombaar voor beleggingsfondsen.’
Hij vervolgt: ‘Dat is het defensieve antwoord. Maar Nederlandse fondsen hebben zichzelf ook een maatschappelijke rol toebedeeld. Dan is er een groot spanningsveld tussen enerzijds het optimaliseren van het rendement en anderzijds het maatschappelijke engagement waar ze zo graag mee pronken.’
Beleggingen van pensioenfondsen in staatsbedrijven: bijna 2 miljard
Dit besef lijkt gaandeweg tot de pensioenwereld door te dringen. In antwoord op vragen van Follow the Money meldt PMT dat het in 2018 en 2019 een nieuwe strategie heeft ontwikkeld voor aandelen in opkomende markten. Die is afgelopen zomer geïmplementeerd. ‘PMT wil niet langer beleggen in ondernemingen die in handen zijn van een overheid die niet democratisch is of als corrupt wordt gezien. Op basis hiervan zijn investeringen in Chinese staatsbedrijven uitgesloten.’ Het fonds belegt ook niet langer in Chinese bedrijven waarvan de staat 10 procent of meer van de aandelen bezit.
Ook PME heeft FTM laten weten dat het inmiddels niet meer belegt in Chinese staatsbedrijven, overheden of staatsobligaties. Als reden noemt het fonds China’s daling op de Democracy Index van de Economist Intelligence Unit, mede als gevolg van toenemende discriminatie van moslim-minderheden en digitale monitoring van burgers. Ook BPL pensioen, het fonds voor de agrarische en groene sector, heeft beleggingen in Chinese overheden en staatsbedrijven gestaakt.
Beleggingen in Chinese banken
‘Een fragment van de toekomst op bancair gebied werd zichtbaar in de eerste robotbank ter wereld, die medio 2018 in Shanghai werd geopend. In dat bankgebouw van de China Construction Bank tref je slechts robots aan die eenvoudige bankhandelingen kunnen verrichten in een omgeving met geavanceerde gezichtsherkenning en beveiligingsapparatuur.’
Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, besteedt in zijn boek Ontgelden lovende woorden aan de Chinese bankensector. Sinds enkele jaren is Wellink niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van eerst de Bank of China en later de Industrial and Commercial Bank of China. Bij allebei zag hij kantoren ‘met de modernste apparatuur, waarbij vergeleken veel bijkantoren van onze banken suffe klantontvangstcentra zijn.’
De voormalig toezichthouder erkent weliswaar dat aan surveillance technologie ‘ernstige gevaren’ kleven, maar acht het ‘onmogelijk de geest van de gezichtsherkenning weer in de fles te stoppen’.
Niet alleen Wellink is positief over de Chinese banken. Nederlandse pensioenfondsen beleggen er met plezier. Maar de meeste Chinese banken zijn direct aan de overheid gelieerd, zegt Holslag: ‘De belangrijkste persoon in een bedrijf als de China Development Bank is niet de ceo of de voorzitter van de raad van bestuur, maar de partijcommissaris.’
Beleggingen in Chinese (staats)banken
De China Development Bank is een van de belangrijkste kredietverstrekkers voor projecten in arme landen. ‘Dat krediet wordt vaak verstrekt na veel minder onderzoek en met minder voorwaarden voor behoorlijk bestuur dan westerse banken doen. Hierdoor kunnen kleine landen zelfs van schulden afhankelijk worden: overheden worden zodanig afhankelijk van Chinese financiering gemaakt dat ze zonder deze financiering niet voor belangrijke infrastructuur en diensten kunnen zorgen,’ schrijft Holslag in De nieuwe zijderoute. Voorbeelden van zulke landen zijn Cambodja, Laos, Tadzjikistan en Mongolië maar ook Europese landen als Griekenland en Montenegro.
In de China Development Bank beleggen volgens hun laatst gepubliceerde gegevens 7 van de 24 onderzochte pensioenfondsen, en wel voor voor minimaal 350 miljoen.
Corruptie
In mei 2020 onthulde Follow the Money dat vervoersbedrijf Keolis dankzij een dubieuze handelwijze de aanbesteding voor een OV-concessie had gewonnen. Keolis zou elektrische bussen inkopen bij de Chinese fabrikant BYD en kreeg die goedkoper omdat het beloofde BYD niet met boetes of rechtszaken lastig te vallen, mocht het bedrijf de leveringsgaranties niet nakomen.
Ook busbouwer VDL Group was in de race voor die aanbesteding, maar verloor. In Het Financieele Dagblad klaagden vader en zoon Van der Leegte over het ongelijke speelveld waarop zij moeten opereren. Terwijl BYD door financiële steun van de Chinese overheid goedkoop kan leveren, is het vanwege de hoge importheffingen voor VDL haast onmogelijk in China orders te winnen. Willem van der Leegte: ‘Hoe kan het dat we als wij exporteren naar China, 25% moeten betalen en minder als het andersom is?’
De pensioenfondsen van de werknemers van VDL hebben 9,2 miljoen euro belegd in het Chinese BYD, VDL’s grote concurrent
Saillant detail: de werknemers van de VDL Group zijn voor hun pensioen verplicht aangesloten bij PME of PMT. Beide fondsen hadden medio 2020 9,2 miljoen euro belegd in BYD, de vermaledijde concurrent van VDL.
Het was de eerste keer dat een Chinees bedrijf in Nederland zo prominent in opspraak kwam door betrokkenheid bij fraude. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika komen Chinese bedrijven met de regelmaat van de klok in het nieuws vanwege steekpenningen of omkoperij. De Wereldbank meldt geregeld dat het enige tijd geen zaken meer doet met een Chinese entiteit, omdat die zich schuldig heeft gemaakt aan fraude, corruptie of schending van de mensenrechten.
Ook Westerse bedrijven bezondigen zich geregeld aan corruptie en omkoping, maar Chinese bedrijven spannen de kroon, stelt Holslag: ‘In alle ranglijsten voor corruptie doen de Chinezen het slechter dan Europa.’
Maar er speelt volgens hem meer. In toenemende mate hebben westerse bedrijven te maken met wetten die corruptie, omkoping en mensenrechtenschendingen door bedrijven moeten tegengaan. ‘Wanneer Chinese bedrijven een loopje nemen met de regels van goed bestuur en met mensenrechten, voelt dat voor “onze” bedrijven oneerlijk. En hoe sterker wij dat staatskapitalisme maken door het geld van pensioenfondsen naar China te brengen, hoe moeilijker de westerse bedrijven kunnen concurreren. Dan zullen we zeggen: leuk, die mensenrechten en dat goed bestuur, maar daar kunnen wij in de zakenwereld helemaal niks mee.’
Uitsluitingslijsten
In 2007 onthulde tv-programma Zembla dat pensioenfondsen massaal belegden in clusterbommen, wapens en vervuilende fabrieken. De uitzending leidde tot grote verontwaardiging en de roep om regels. Voor clusterbommen is dat gelukt: vanaf 1 januari 2013 is het wettelijk verboden om te beleggen in bedrijven die zich met de productie daarvan bezighouden.
Van pensioenfondsen wordt verder verwacht dat ze zich aan de richtlijnen van de OESO en de richtlijnen mensenrechten en bedrijven van de Verenigde Naties houden. Die schrijven voor hoe bedrijven – en dus ook pensioenfondsen – zich over de grens moeten gedragen in kwesties als mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en corruptie. ‘Het zijn richtlijnen, weliswaar vrijwillig, maar niet vrijblijvend,’ zegt Melanie Peters van het Rathenau Instituut. ‘Bedrijven moeten zelf op die richtlijnen letten, je kunt niet overal een politieagent naast zetten.’
Van de 24 grote pensioenfondsen die FTM onderzocht, ondertekenden 21 het IMVB-convenant van de Pensioenfederatie. Je zou dus denken dat hun beleggingsbeleid min of meer gelijk is. Maar de praktijk leert anders. Terwijl het ene pensioenfonds een bedrijf op een zogeheten ‘uitsluitingslijst’ zet, belegt een ander er onbekommerd in.
Welke pensioenfondsen beleggen in welke soorten ‘foute’ Chinese bedrijven?
Zo heeft PME Avichina Industry op de zwarte lijst gezet, omdat het betrokken is bij de productie van conventionele wapens. Maar PFWZ had op 31 december 2020 nog 1,8 miljoen euro aan beleggingen in Avichina.
Verder staat China Shipbuilding op de zwarte lijst van acht pensioenfondsen, vanwege zijn betrokkenheid bij de productie van nucleaire wapens. Tot juli 2020 hadden PMT en PME daar respectievelijk ruim 177.000 en ruim 142.000 euro belegd. Inmiddels is deze belegging afgestoten. Eind 2020 belegde het Pensioenfonds Detailhandel er voor bijna 137.000 euro, en Pensioenfonds Hoogovens voor 27.000. op 31 maart 2021 had PGB er ruim 162.000 euro staan.
Engagement: de dialoog aangaan
Pensioenfondsen voeren vaak aan dat ze de dialoog aangaan met dubieuze bedrijven waarin ze beleggen. In zogeheten ‘engagement’-gesprekken pogen ze hen te bewegen om te stoppen met de verontreiniging van een rivier of het schenden van mensenrechten.
Holslag reageert cynisch: ‘Ik wens ze veel succes. Sowieso zijn hun posities in Chinese bedrijven bijzonder klein, waardoor je een complete verwatering hebt van de invloed van buitenlandse beleggers, wat natuurlijk ook het doel van de Chinezen is. Ik zou me daar absoluut geen illusies over maken.’
Peters vindt het de verantwoordelijkheid van de fondsen zelf om in te schatten hoe kansrijk een engagement is. ‘Als je niet verwacht dat je partner zich daaraan iets gelegen laat liggen, moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen. Dan moet je zeggen: ik kan er niet op aan. Ik kan me niet vergewissen hoe het daar gaat. Ik stap eruit.’
‘Ze betonen zich relatief weinig responsief in engagement processen’
Wanneer FTM vraagt naar hun ervaring met engagement-gesprekken met Chinese bedrijven, melden sommige fondsen dat die niet plaatsvinden dan wel moeizaam verlopen. Pensioenfonds KPN: ‘Over het algemeen is onze ervaring met Chinese bedrijven dat deze zich relatief weinig responsief tonen in engagement processen.’ PMT stuitte op een onwillig bedrijf, en verbond daar conclusies aan: ‘Het bedrijf [stond] niet open voor een serieuze dialoog met investeerders en om die reden is het bedrijf op de uitsluitingslijst geplaatst.’
Het Pensioenfonds van Philips heeft wel een positieve ervaring. Het belegde in 2016 in een Chinees mijnbouwbedrijf dat betrokken was bij grootschalige vervuiling. ‘Het engagement traject [..] heeft ertoe bijgedragen dat het bedrijf de schending heeft verholpen en heeft gezorgd voor herstel van de natuur,’ meldt de woordvoerder.
Gedaan met de vrijblijvendheid
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, engagement-gesprekken. Het belangrijk ook, het is allemaal geen verplichting. Maar Nicola Jägers, hoogleraar bedrijfsleven en mensenrechten aan de Universiteit van Tilburg, waarschuwt dat het met die vrijblijvendheid is gedaan.
Ze wijst op een uitspraak van het OESO Nationaal Contactpunt in Nederland. ‘Daar kunnen mensen een klacht indienen wanneer multinationals zich niet aan de OESO-richtlijnen houden. Dat Contactpunt kan bemiddelen. Heeft dat geen succes, dan worden de bevindingen van dat Contactpunt openbaar en daarin wordt een bedrijf met naam en toenaam genoemd. Naming & shaming dus. Dat vinden bedrijven niet leuk.’
Steeds meer landen nemen wetten aan die bedrijven verplichten zich aan regels omtrent mens en milieu te houden
Jägers wijst er voorts op dat steeds meer landen wetten aannemen die bedrijven verplichten zich aan regels omtrent mens en milieu te houden. Zo verbiedt de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act het alle in de VS opererende bedrijven om buitenlandse ambtenaren om te kopen. ‘Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben wetgeving gemaakt die bedrijven verplicht zich aan regels omtrent mensenrechten en milieu te houden. In Nederland diende Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) in maart een initiatiefwet in gericht op bedrijven en mensenrechten.
Jägers: ‘Het is mooi dat fondsen op hun website beweren dat ze duurzaam beleggen en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar de ontwikkeling is richting een wettelijke verplichting om die mooie woorden te toetsen aan de praktijk.’
Voor dit onderzoek maakte FTM gebruik van door de pensioenfondsen op hun websites gepubliceerde beleggingsgegevens, aangevuld met op aanvraag verstrekte overzichten. De meeste gegevens zijn per 31 december 2020.
Niet alle fondsen publiceren volledige overzichten, met zowel namen van bedrijven / instanties waarin belegd wordt als belegde bedragen. De volgende fondsen hebben het beleid om alleen de namen van bedrijven / instanties waarin belegd wordt te publiceren:
- ABN AMRO Pensioenfonds
- Stichting Shell Pensioenfonds
- Pensioenfonds Rail & OV *
- Philips Pensioenfonds
- Pensioenfonds Vervoer
- BPL Pensioen *
- Pensioenfonds voor Huisartsen*
- Pensioenfonds KPN*
- Algemeen Pensioenfonds KLM
- Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM
De volgende fondsen publiceren een gedeeltelijke lijst:
- Stichting Shell Pensioenfonds (top 25)
- Pensioenfonds PGB (top 50) *
De volgende fondsen publiceren geen beleggingsoverzichten op hun website:
- Pensioenfonds Medisch specialisten
- Pensioenfonds Hoogovens *
- Pensioenfonds PostNL *
Alle met een asterisk (*) gemarkeerde fondsen hebben op verzoek van FTM volledige overzichten inclusief bedrijfs-/entiteitsnamen en belegde bedragen verstrekt. Het Fonds Medisch specialisten heeft FTM geen overzicht verstrekt. FTM is wel door dit fonds uitgenodigd de beleggingsportefeuille op kantoor te komen inzien.
148 Bijdragen
Joop Klinkhamer 2
Niek Jansen 9
Joop KlinkhamerOm te verhinderen dat de EU zaken ging doen met Rusland organiseerden de VS in 2014 hun Maidan coup in Kiev in Oekraïne tegen de wettig gekozen president en nu organiseren ze een golf van sinofobie om maar te verhinderen dat wij met China zaken doen.
America first en de laffe EU loopt er als een brave poedel achteraan.
Eric Smit 11
Niek JansenIs er volgens jou een Navo/US complot in de maak waar FTM op een of andere duistere manier bij is betrokken? Just asking...
Niek Jansen 9
Eric SmitIk wist niet dat jij op de idee kan komen van een dergelijke dwaze complottheorie.
Ik vind wel dat FTM zich wat kritischer mag opstellen tegenover het mainstream gebeuren inzake het onderwerp China, maar dat heb ik inmiddels wel duidelijk gemaakt met mijn bijdragen, hoop ik.
Eric Smit 11
Niek JansenNiek Jansen 9
Eric SmitMaar ik heb alle waardering voor het intelligente onderzoekswerk en de presentatie ervan.
Dat blijft informatief en interessant los van de discussie waar het artikel aanleiding toe geeft.
Alsnog dank daarvoor !
GJ van Broekhoven 9
Eric Smit@ Niek Jansen. Naast het feit dat China en ondermeer mensenrechten niet bepaald de beste combinatie zijn, is het ook zo dat het economisch speelveld tussen Europa en China niet bepaald in het voordeel uitpakt van Europa. De handelsoorlog die Trump heeft opgestart, is achterlijk in de wijze zoals hij deze heeft gevoerd. Wel duidelijk is dat China een economisch meer gelijk speelveld mogelijk dient te maken.
Nog iets. Acht het weinig zinnig om bijna in elk bericht over China te beweren dat iedereen, behalve u, China aan het bashen is, en/of, andere zaken die helemaal niets met China bij de haren erbij te trekken.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenWie kan er immers voorstander van fraude en corruptie zijn, nietwaar!
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenKen genoeg artikelen van FTM waarin ook de VS minder positief wordt uitgebeeld.
Bovendien, in een ander artikel over Cocaïne, heeft u links van een reageerde, waaruit voortvloeit dat vanuit China het Mexicaanse drugskartel wordt gefund met applaus ontvangen. Lijkt mij in elk geval fraude te zijn, waar u op tegen bent, toch?
Wilma Schrover 7
Eric SmitEric Smit 11
Wilma SchroverWilma Schrover 7
Eric SmitEric Smit 11
Wilma SchroverHet lijkt me overigens dat wanneer je democratische uitgangspunten niet principieel onderschrijft, je op FTM vrij weinig van waarde zult vinden.
Wilma Schrover 7
Eric SmitEric Smit 11
Wilma Schrover'Interventies verkopen aan thuisfronten', dat zijn de praatjes die je op Facebook aantreft. Je zwaait met het boek van Chomsky zonder ook maar een poging te doen een zinnig betoog op te zetten. Je stelt dat FTM zich leent voor een narratief dat de democratie ondermijnt. Beste Wilma, ik kom tot de conclusie dat wij je he-le-maal niets te bieden hebben en dat je op andere platforms veel beter aan je trekken zult komen.
Wilma Schrover 7
Eric SmitNiek Jansen 9
Wilma SchroverSchandalig hoe Eric Smit u schoffeert met zijn messianistisch gejubel over het democratische westen dat zoveel oorlog en ellende exporteert in de wereld olv de terroristische staat nr.1 de VS.
Eric Smit zou eens meer Chomsky moeten lezen ipv er mee te zwaaien en dan zou hij misschien beter begrijpen waar u het over hebt.
Willem van Gogh 2
Niek JansenNiek Jansen 9
Willem van GoghDe VS is de terroristische staat nr.1 in de wereld en een voortdurende bedreiging van de wereldvrede.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHerinnert u zich wat ik inzake een ander artikel aan u geschreven heb? Ik heb geschreven; een medaille heeft twee kanten, eigenlijk drie, de rand telt ook mee. Indien u alleen maar één kant van de medaille kunt zien en de rest vergeet, dan bent u tamelijk eenzijdig bezig.
Vergeten? Zonder enige twijfel!
Niek Jansen 9
Als het westen de wereld gaat voorschrijven wat democratie is en schending van mensenrechten, dan zijn de bommenwerpers nooit ver weg, want democratie is hun gevaarlijkste exportproduct.
Dan is er iets anders aan de hand ipv hun zorg voor democratie , nl. de VS voelen zich dan bedreigd en dat voelen ze nogal gauw.
En daarin past de trend van het wereldwijde China bashen, wiens macht beperkt moet worden.
Hun poedel de EU zegt ineens de reeds 7 jaar durende onderhandelingen over een handelsverdrag CAI met China op en zo doet ook die andere poedel Australië.
Terecht dat men zich zorgen maakt over de onderdrukking van de Oeigoeren en goed dat men daarom investeringen terugtrekt, maar ik zou willen dat men daarin consequent is en dat niet alleen doet mbt China.
De informatie over de situatie van de Oeigoeren is niet altijd even betrouwbaar omdat veel daarvan wordt verstrekt door think- tanks die door de VS en bondgenoten en zelfs wapenindustrie worden gefinancierd, zoals het door FTM ‘onafhankelijk’ genoemde Australische ASPI.
Prof.Holslag, ook adviseur van de Navo, beweert, dat in alle ranglijsten van corruptie Chinezen het slechter doen dan Europa.
Nu bestaat Europa uit 51 landen.
Volgens de ‘corruption perception index’ van Transparancy International komt China met India en Brazilië op de 79e plaats van de 176 landen en dat is idd op een lagere plaats dan de meeste Europese landen.
Overigens komt het woord corruptie helemaal niet voor in zijn boek ‘The Silk road trap’ ,190 pag.
Die vervoermaatschappij Keolis had in 2020 een aanbesteding gewonnen dankzij de goede voorwaarden voor de aankoop van Chinese electrische bussen, maar FTM laat na te wijzen op de voorkeur die in de Metropool Z’Holland werd gegeven aan EBS, een tak van het Israëlische bedrijf Egged, berucht om zijn transportdiensten in de bezette Palestijnse gebieden.Om die reden werd in N.Holland afgezien van EBS.
mary huwae 2
Niek JansenWilma Schrover 7
Niek JansenNiek Jansen 9
https://www.amnesty.nl/actueel/nederlandse-pensioenfondsen-beleggen-ruim-1-miljard-in-foute-wapenleveranciers
In het artikel wordt al gewezen op de onthullingen van Zembla dat pensioenfondsen massaal beleggen in de productie van clusterbommen, waarop ook een verbod van beleggen volgde in 2013, maar blijkens bovenstaand link wordt er nog volop geïnvesteerd in wapenindustrie.
https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/praktijkscores/wapens/
Nederland hoort bij de 10 grootste wapenexporteurs en doet ook veel aankopen bij de wapenindustrie van Israël, een land dat vanaf zijn ontstaan berucht is vanwege schending van mensenrechten, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid tot genocide toe en dat tot op de dag van vandaag.
Pensioenfondsen worden verwacht zich aan de OESO richtlijnen en de richtlijnen van mensenrechten en bedrijven van de VN te houden, maar dat moet niet alleen aan hun bedrijvigheid in China worden getoetst.
En dan lees ik dat die kranige Joël Voordewind in maart een initiatiefwet heeft ingediend gericht op bedrijven en mensenrechten, en dat van een partij als de CU die als geen ander de misdaden van Israël tov de Palestijnse bevolking al meer dan 70 jaar goedpraat.
En FTM praat Joël kritiekloos na.
Jan Sinke 10
Niek JansenEric Smit 11
Niek JansenNiek Jansen 9
Eric SmitGJ van Broekhoven 9
Niek JansenZie; https://www.christenunie.nl/standpunt/israel. Meen dat de CU hierin een meer afgewogen standpunt inneemt dan u dat doet. Vermoedelijk zal u weer met uw mij reeds bekende verhaaltjes op de proppen komen, maar, indien met name Hamas olie op het vuur blijft gooien, zal er nooit een bestendige vrede worden bereikt, en, ook géén zelfstandige Palestijnse staat.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenVoor de CU bestaan in Israël de principes van internationaal recht niet.
En Hamas is een verzetsorganisatie die alle recht heeft zich te verdedigen tegen het Israëlisch geweld van nu al de 4e Gazaoorlog en de al 14 jaar durende opsluiting door Israël in de grootste openlucht gevangenis ter wereld die Gaza is.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenVoor de lezers zie; https://www.ftm.nl/artikelen/pensioenfondsen-stoppen-beleggingen-china-oeigoeren?share=yw09qksKOpW2RsbFMqqfXeKiLRvUahN92dGGXcr0aH5Y4QFCn3Spk%2FiiTVjKEIM%3D#bijdrage143319. De discussie met ene Niek Janssen in de reacties.
Wilma Schrover 7
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverDaarnaast acht ik het niet zinnig dezelfde discussie ook hier weer dunnetjes over te doel.
Wilma Schrover 7
GJ van Broekhovenhttps://www.wyniasweek.nl/mag-je-het-bevolkingsbeleid-van-israel-wel-etnisch-zuiveren-noemen/
GJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverGJ van Broekhoven 9
Eric SmitNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenAdosh van der Heijden 4
Jan Sinke 10
Ik vraag mij echt af welke afwegingen die fondsen hebben gemaakt.
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeHet is altijd goed indien journalisten ons bij de les houden.
Jan Sinke 10
Wilma Schrover 7
Verscholen achter die twee begrippen, zijn al vele onwettige interventies uitgevoerd en mensenrechten geschonden. Miljoenen mensen zijn gedood en op de vlucht gejaagd door de agressieve politiek van de VS, gesteund door landen als het VK, Canada, Frankrijk en helaas ook Nederland. Ons land behoort vaak tot de eerste toetreders in een door de VS/VK geleide Coalition of the Willing.
Grote burgerprotesten daartegen komen er zelden, dankzij eendrachtige samenwerking en propaganda van politiek, pers, denktanks en ‘neutrale’ ngo’s, met name de ngo’s die een of twee van de misbruikte begrippen in hun naam en/of doelstelling hebben opgenomen. Niet zelden zijn dit soort ngo’s ‘smart power’ instituten, een concept wat ooit is bedacht door de latere Amnesty International USA directeur Suzanne Nossel. (In international relations, the term smart power refers to the combination of hard power and soft power strategies. It is an approach that underscores the necessity of a strong military, but also invests heavily in alliances, partnerships, and institutions of all levels to expand one's influence and establish legitimacy of one's action.) Met hun goede doelen uitstraling zijn het de kwartiermakers voor economische sancties en militaire acties tegen soevereine landen. Hun donateurs (waar ik helaas ook ooit toe behoorde), journalisten en daardoor de massa nemen hun ‘softe’ boodschap kritiekloos tot zich. (Zie vervolg)
Wilma Schrover 7
De kongsi van kapitaal, wapenindustrie, persbureaus, media, politici, denktanks en ngo’s geven nauwelijks ruimte voor eigen meningsvorming op basis van echte feiten en maatschappelijk debat daarover. Degenen die daar het ergst onder lijden zijn niet wij, maar gewone mensen in andere landen. De Irakese, Libische, Venezolaanse, Syrische bevolking is alleen maar slechter af met onze ogenschijnlijk nobele maar onoprechte interventies, dat zal voor de Oeigoeren niet anders zijn.
Hoe vaak moet het nog gebeuren alvorens de schellen van onze ogen afvallen? Als ik naar het stemgedrag kijk, is er nog een lange weg te gaan. Het lijkt wel of die weg steeds langer wordt.
“Biggest threat is not our regression to survivalist violence, but barbarism with a human face.”
https://thegrayzone.com/2021/03/17/report-uyghur-genocide-sham-university-neocon-punish-china/?fbclid=IwAR3ouh11Zls_vRgePkdsChLrlAq4E8VU_QYty06Zj8MW8mYBujup0iUHNVQ
Jan Sinke 10
Wilma SchroverMarco Fredriks 4
Wilma SchroverNiek Jansen 9
Wilma SchroverGJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverMeen dat het uiterst verdedigbaar is te stellen dat de mensenrechten in China meer dan belabberd zijn. Dit wegens meerledige redenen.
Aan de hand van bewijs is het simpelweg duidelijk dat in Xinijang jegens de Oeigoeren sprake is van genocide, in elk geval een wijze waarop die islamitische bevolkingsgroep wordt behandeld en - achtergesteld, dat hier exact hetzelfde speelt wat de Nazi's destijds jegens Joden etc hebben gedaan. Goed China heeft natuurlijk eerst alles ontkend, maar, nadat satellietfoto's zijn gepubliceerd, heeft China gezegd dat het heropvoedingskampen zijn. Boven de poorten van de Duitse concentratiekampen heeft gestaan; Arbeit macht frei, maar dat is niet wat daar is gebeurd. Idem speelt mijns inziens in China.
Indien elke discussie niet gevoerd mag worden omdat elders iets ook niet goed is, dan houdt alles natuurlijk helemaal op.
Wat u geschreven heeft;
"De Irakese, Libische, Venezolaanse, Syrische bevolking is alleen maar slechter af met onze ogenschijnlijk nobele maar onoprechte interventies, dat zal voor de Oeigoeren niet anders zijn",
vind ik een dooddoener. Dus, omdat elders bepaalde zaken spelen moeten wij de Oeigoeren vergeten en vrolijk goedkoop spullen uit China halen, zoiets?
Hend Hermsen 1
GJ van BroekhovenIk vrees dan ook dat deze probleemstelling niet realistisch is, dat we hooguit wat rommelen in de marge.
Er worden in Xinjiang al decennia terroristische aanslagen gepleegd door moslimfundamentalisten en onafhankelijkheidsbewegingen die gezamenlijk streven naar de vestiging van een onafhankelijke staat Oost-Turkestan cq het afscheiden van Xinjiang uit de Volksrepubliek China.
Het beleidspakket dat de CPC heeft opgetuigd om de regio te stabiliseren (enerzijds investeringen in huisvesting, werkgelegenheid en openbare voorzieningen; anderzijds repressie, sociale controle en reclassering) berokkent onevenredige schade aan het cultureel en sociaal leven van de Oeigoerse bevolking. Die buitenproportionele schade mag en moet worden bekritiseerd.
Maar tegelijkertijd moeten we niet naief zijn over de beweegredenen van de VS en andere westerse regeringen die zeggen op te komen voor het lot van de Oeigoeren.
Net als Wilma en Niek valt het mij ook op hoe zeer in allerlei media de Westerse betrekkingen met China in een kwaad daglicht worden geplaatst. Ik vrees dat het een gelegenheidsargument is, omwille van Westerse bedrijfssectoren die kapitaalstromen zien weglekken naar een nieuwe wereldmacht.
Niek Jansen 9
Hend Hermsen‘Has China won?’, Kishore Mahbubani, 310 p., ‘The Silk road trap’ (De Nieuwe Zijderoute), Theodor Holslag, 190 p.; ‘Belt and Road, a Chinese worldorder’, Bruno Maçaes, 228 p.
En dat geeft een veel meer relativerend beeld over de opkomst van China en de ‘bedreiging’ voor het westen, eerder meer optimistisch beeld , in elk geval meer optimistisch dan Holslag geeft die ons steeds waarschuwt in talkshows en boeken voor het ‘gele gevaar’ dat het westen bedreigt. Hij gaat in België door als de grote China expert en is een regelmatige gast in talkshows.
Hij gooit olie op het vuur met zijn boek ‘China’s coming war with Asia’.
Een deel van de academische wereld in België heeft zich gedistancierd van zijn Eurocentrische visie, daartoe aangemoedigd door het voorwoord dat hij schreef voor het laatste boek van Ton Grieken, de voorman van de extreem-rechtse racistische Vlaamse politieke partij het Vlaams Belang. Holslag beweert daarin o.a. dat de extreem-rechtse visie mainstream is geworden. En hij is niet voor niks adviseur van de Navo die een anti-China ophitser best in zijn gelederen kan gebruiken. Secr. generaal Stoltenberg uit al agressieve taal tegen China gesteund door de provocerende aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen in de Z.Chinese zee.
Het is onjuist is dat al ‘decennia terroristenaanslagen worden gepleegd door moslimfundamentalisten’, zoals Hend Hermsen schrijft. Er zijn wel enkele incidenten geweest welke eerder met guerilla te maken hebben dan met religieus-ideologische gemotiveerde aanslagen.
China is wel op de bandwagon gesprongen om met de Amerikaanse ‘ war on terror’ na 9/11 de Oeigoeren meer in het gareel te brengen, vooral ook vanwege de rijke grondstoffen voorraad van Xinjiang en de strategische ligging in de nieuwe Zijderoute.
Hend Hermsen 1
Niek JansenToch zie ik niet snel gebeuren dat het Westen de Turkistan Islamic Party zal steunen in haar strijd voor onafhankelijkheid in Xinjiang, al was het maar vanwege de banden die TIP erop nahoudt met de moedjahedien in buurlanden Pakistan en Afghanistan. Bovendien is dit vanwege in het verleden behaalde resultaten ook niet voor herhaling vatbaar.
GJ van Broekhoven 9
Hend HermsenIn deze regio zijn de volken; stammen afkomstig; Turkmenen, die uiteindelijk tot in Turkije terecht zijn gekomen.
Het steunen van die groepen bij hun hang naar vrijheid lijkt mij inderdaad niet de beste actie gezien hetgeen waar u naar verwijst. Wel kan middels aandacht richten op het probleem tot gevolg hebben dat de situatie daar verbetert.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"China is wel op de bandwagon gesprongen om met de Amerikaanse ‘ war on terror’ na 9/11 de Oeigoeren meer in het gareel te brengen, vooral ook vanwege de rijke grondstoffen voorraad van Xinjiang en de strategische ligging in de nieuwe Zijderoute".
En ja, dat is exact wat ik ook in dit forum heb aangegeven; grondstoffen zijn bijna altijd de reden voor repressie en co, waar ook China zich schuldig aan maakt.
GJ van Broekhoven 9
Hend Hermsen1. Natuurlijk is het zo dat velen goedkope spullen uit China willen halen. Eerst geld en dan principes.
2. China is een enorm groot land. In de geschiedenis is het zo dat de provincies min of meer los zijn bestuurd, zonder de identiteit van bevolkingsgroepen te willen veranderen. In China is daar nu wel sprake van. Ben het met u eens dat dit mag en moet worden bekritiseerd. Niek Jansen is krampachtig doende, middels het aanhalen van de hele wereld, dat dit zogenaamd niet erg is.
3. Duidelijk is dat met name de VS een dubbele moraal kan hebben. Want de economische ster van China is rijzend. Indien dat tot gevolg heeft dat men de behandeling van de Oeigoeren binnen China niet zou mogen aanhalen en bespreken, acht ik dat onverkort een dooddoener.
4. Weet niet of het (alleen) een gelegenheidsargument is. De aarde wordt steeds meer een dorp waar alles bekend is. Daarom is het logisch dat bepaalde zaken bekend worden, waarop gereageerd kan, mag en moet worden.
Hend Hermsen 1
GJ van BroekhovenZoals we hebben vastgesteld, biedt ook rechtstreekse politiek-militaire actie geen soelaas.
Daarmee moeten we concluderen dat het ontbreekt aan middelen om hard op te treden tegen China en realistisch zijn over onze invloed op de Oeigoerse situatie. We hebben immers geen 'grote stok' om onze houding te bekrachtigen.
Het is derhalve niet productief om de Oeigoerse kwestie te bestempelen als genocide, nog los van de heftige tegenreacties die erdoor loskomen - over dooddoeners gesproken.
We zijn immers niet bereid om de consequenties te verbinden die gerechtvaardigd zijn ter beëindiging van genocide. Dit alles nog los van de vraag of het Nederlands parlement, gezeteld in de stad van Vrede en Recht, terzake deskundig is om strafrechtelijk vonnis te wijzen over misdaden tegen de menselijkheid.
Het bovenstaande artikel van FTM vermeldt wel potentie voor zgn. 'engagement'-gesprekken, zij het met beperkt succes. Het ligt eindeloos meer voor de hand dan meebewegen met een trans-atlantische neoconservatieve tendens.
GJ van Broekhoven 9
Hend HermsenWat u vergeet bij uw betoog is dat Chinezen erg ontvankelijk zijn voor kritiek. Dit weet ik omdat een goede kennis een jaar of 25 in dat land gewoond heeft. Hij heeft mij te kennen gegeven dat kritiek en Chinezen niet echt samen gaan. Omdat Chinezen kritiek echt vervelend vinden, zal dit zeker meehelpen om het Oeigoerse probleem niet gierend uit de klauwen te laten lopen. Bedoel hiermee dus dat China zich, omdat men liever geen kritiek heeft, zich zal matigen.
Daarom is het behandelen van dit probleem wel degelijk productief.
Speciaal voor ene Niek Jansen; dit is dus niet China bashen zoals u dat ongetwijfeld zult uitleggen. Daarnaast is dit mijn vrijheid van meningsuiting, die gelukkig niet met uw mening in de pas hoeft te lopen.
Hend Hermsen 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Hend HermsenIedereen die de ogen daarvoor sluit is inderdaad niet al te wijs.
Laat onverlet dat men op bepaalde zaken kritiek kan en mag hebben.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenWat zullen ze daarvan maken ? Ik doe een gok: Wan Beleuk Ho Wen ?
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenEen goede kennis van mij, heeft ongeveer 25 jaar in China gewoond als Nederlander. Hij heeft mij meegedeeld dat de Chinese overheid, resp de communistische partij een alles overheersende visie heeft wat mag en wat niet. Het christelijk geloof belijden mag, maar op een wijze die de Chinese staat welgevallig is. Idem het Islamitisch geloof.
Zie; https://www.topics.nl/moslims-in-xinjiang-mogen-hun-geloof-belijden-maar-de-chinese-overheid-bepaalt-hoe-a16024587trouw/?context=mijn-nie%E2%80%A6. Zij die niet bereid zijn om het Chinese islamitisch geloof willen belijden, worden daarom geterroriseerd.
Citaat;
"Zo’n dertig procent van alle belangrijke islamitische plekken, zoals begraafplaatsen, tempels en monumenten, verdween sinds 2017 uit Xinjiang, schat het Australische Aspi-instituut op basis van lokale bronnen en satellietbeelden. Dat komt boven op de 16.000 moskeeën (65 procent van het totaal) die vernietigd of beschadigd zijn. “Dwangmiddelen om het Oeigoerse sociale en culturele leven te herontwerpen door de taal, muziek, huizen en zelfs eetgewoonten te veranderen of elimineren”, oordeelt het Aspi-rapport". (...)
"Maar de relatie tussen de Communistische Partij en religie was altijd al gevoelig. De Partij wil niet concurreren met welke God dan ook. In Xinjiang veegden de autoriteiten miljoenen reguliere, gematigde moskeegangers op één hoop met militante gelovigen. Met jarenlange onderdrukking hebben de autoriteiten er de islam naar hun hand gezet – een islam met Chinese karakteristieken blijft over".
En zij die niet willen wat de Chinese staat voorschrijft, die worden weggestopt in heropvoedingskampen.
De Chinese staat is doende om zowel culturele en sociale genocide, alsook, fysieke genocide te begaan.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenDus totaal niet ‘onafhankelijk’, ook al beweert ASPI dat en dus ook FTM.
https://thegrayzone.com/2021/04/30/xinjiang-forced-labor-china-uyghur/
Trouwens uw link van Trouw is niet toegankelijk.
De onderzoeksbevindingen van ASPI zijn erg onbetrouwbaar en bevooroordeeld.
Het is meer een propagandainstituut, waarvan westerse overheden graag gebruik maken om hun anti-China beleid te rechtvaardigen.
Even onbetrouwbaar als de bevindingen van een ‘onafhankelijk’’ instituut van de NAVO, dat de omstandigheden van de fabrieksarbeiders in Rusland zou onderzoeken in opdracht van de EU en de VS.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenGraag een bronvermelding van het onderzoek naar fabrieksarbeiders in Rusland.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenEn dat onderzoek van de Navo naar de omstandigheden van fabrieksarbeiders in Rusland kunt u vinden op de website van Petersburgse vertellingen.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenU reageert niet op mijn bevinding; u beweert slechts dat dit onzin is.
Dat is een rare manier om te redeneren.
Zal kijken naar Petersburgse vertellingen. Beter zou het zijn om een link te plaatsen lijkt mij.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet lijkt mij overigens onlogisch indien de NAVO onderzoek zou doen naar de omstandigheden van fabrieksarbeiders in Rusland. De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) is opgericht op grond van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949. Het ziet niet primair op sociale en economische vraagstukken, maar ziet op aanvallen op de lidstaten.
Nadat ik van u traceerbare informatie heb gekregen, zal ik er verder naar kijken.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"En dat onderzoek van de Navo naar de omstandigheden van fabrieksarbeiders in Rusland kunt u vinden op de website van Petersburgse vertellingen".
1. U schrijft over een onderzoek van de Navo, en,
2. u schrijft over een website.
Dus, verstrek aan mij een link van die website.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenNiet zo serieus, beste, en lach ook een beetje om uzelf.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenVan Broekhoven is een triest voorbeeld van wat propaganda met een mens kan doen.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenUw bericht acht ik net zo ziek, wellicht nog zieker dan dat trieste verkiezigingsposter van de FvD inzake de dodenherdenking van 4 en 5 mei 2021.
U bent een voorbeeld van een persoon die een vastgeroeste mening heeft, die ondanks overstelpend bewijs blijft beweren dat hij gelijk heeft.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenWie is er nu ziek, van Broekhoven?
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenEen staat die een bevolkingsgroep opsluit in kampen met bewaking etc, maakt zich simpelweg schuldig aan hetgeen destijds het Naziregime heeft gedaan; PUNT.
Dat u standaard oogkleppen op heeft, is wellicht niet ziek; dat is triest!
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenIk heb nog nergens gelezen dat daar de Chinezen ook mee bezig zijn mbt de Oeigoeren.
Kunt u mij uw bronnen geven?
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenGoed nu wat bronnen;
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/experts-bevestigen-oeigoeren-slachtoffers-van-genocide-wat-hebben-ze-hieraan~b0a94d1d/.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/experts-bevestigen-oeigoeren-slachtoffers-van-genocide-wat-hebben-ze-hieraan~b0a94d1d/.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoeren
Lijkt mij niet wijs te zijn om hier honderden bronnen toe te voegen, wat ik wel kan.
Wilma Schrover 7
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverWilma Schrover 7
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverGerard van Dijk 6
Toch maak ik ook zorgen over Nederland, de EU en de overmacht die grote multinationals hierin hebben.
Zoals eerder FTM heeft ontdekt, dat in het regeerakkoord staat beschreven dat VNO-NCW vooraf de goedkeuring moet geven om wetgeving te laten behandelen door de TK of EK. Vind ik zelf verontrustend. Maar vanuit MSM word dit om voor mij onduidelijke reden niet opgepakt of iets als een “nieuwswaardig” feit gezien. Terwijl het toch de democratie ondermijnt.
Persoonlijk vind ik het onvoorstelbaar dat politici zich vrijwillig laten aanlijnen, alsof het honden zijn die naar hun baasje moet luisteren. Muilkorven is in mijn beleving een logische tweede stap.
Door mijn gmailaccount heeft Google mij onlangs geïnformeerd, als gevolg van mijn VPN gebruik, dat ik onder de juridische lokale ruimte van het Verenigd Koninkrijk valt. De reden die zij noemen is dat ik mijn identiteit maskeer, vandaar de verplaatsing. Terwijl bij bepaalde gemeenten gebruik van VPN verplicht is. Dit om de gegevens van cliënten beter te beschermen.
Persoonlijk vind ik het BIZAR dat een bedrijf eenzijdig kan bepalen tot welk land je juridisch gezien toe behoort. Heb je als consument de behoefte voor extra privacy of word je daartoe verplicht dan hebben grote bedrijven daar blijkbaar het juridische recht om daartegen op treden.
Het zou mij niet verbazen dat bedrijven die momenteel groter en machtiger zijn dan individuele landen een virtueel land gaan creëren waar zij hun eigen wetgeving maken. Alle mensen die van hun diensten gebruik maken vallen dan onder die juridische wetgeving. Feitelijk willen ze zoiets ook met de handelsverdragen bewerkstelligen, alleen gaat die nog een aantal stappen verder. Alle extra winstbarrieres mogen bij lidstaten gedeclareerd worden.
GJ van Broekhoven 9
Gerard van DijkNiek Jansen 9
Gerard van DijkGJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Gerard van Dijkhttps://www.ftm.nl/artikelen/kabinet-rutte-zwichtte-voor-jarenlange-lobby-van-bedrijfsleven?share=GAcqL7BOcKn%2B3mWt30Doo9ZERfo4lecAJ0EKiYo9qe0CoLRahTXtcwrTzm00DQ%3D%3D
Moet het eerst lezen voordat ik een reactie daarop kan plaatsen.
Waarom niet meteen die link plaatsen vraag ik mij af.
GJ van Broekhoven 9
Gerard van DijkU heeft geschreven;
"Zoals eerder FTM heeft ontdekt, dat in het regeerakkoord staat beschreven dat VNO-NCW vooraf de goedkeuring moet geven om wetgeving te laten behandelen door de TK of EK. Vind ik zelf verontrustend. Maar vanuit MSM word dit om voor mij onduidelijke reden niet opgepakt of iets als een “nieuwswaardig” feit gezien. Terwijl het toch de democratie ondermijnt".
Uit het artikel vloeit mijns inziens niet voort dat VNO NCW toestemming moet geven voordat een voorstel van wetgeving ingediend mag worden ter beoordeling van de Kamers. Er is eerder sprake van polder overleg lijkt mij. Polderoverleg vindt overigens ook plaats in de SER. Men kan van mening verschillen of dit al dan niet goed is, maar om dit bij de discussie te betrekken wat China de Oeigoeren aandoet, gaat mijns inziens iets te ver.
U heeft geschreven;
"Het zou mij niet verbazen dat bedrijven die momenteel groter en machtiger zijn dan individuele landen een virtueel land gaan creëren waar zij hun eigen wetgeving maken. Alle mensen die van hun diensten gebruik maken vallen dan onder die juridische wetgeving. Feitelijk willen ze zoiets ook met de handelsverdragen bewerkstelligen, alleen gaat die nog een aantal stappen verder. Alle extra winstbarrieres mogen bij lidstaten gedeclareerd worden".
Het is natuurlijk altijd goed om daarvoor aandacht te hebben wat u aangeeft. Dit is exact de reden dat de EU de big tech onderzoekt en ook aanpakt. Gezien de spijtige ontwikkelingen dat er teveel mensen zijn die het waanidee hebben dat Facebook en Twitter echte nieuwsbronnen zijn, maakt een vorm van regulering welhaast noodzakelijk.
ben wellerdieck 4
Gerard van Dijkmary huwae 2
GJ van Broekhoven 9
mary huwaeFTM richt haar aandacht ook op andere misstanden; lees zelf tal van artikelen.
Indien elke discussie dient te stoppen omdat elders ook minder goede zaken gebeuren, dan is dat een dooddoener van jewelste.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckGa de discussie hier niet herhalen, acht namelijk wat Niek Jansen te melden heeft te vaak van kleuterschool gehalte; China is gewoonweg doende minderheden in het Chinese eenheidsworst systeem te mengen. Wie daar niet aan meewerkt wordt vermorzeld. Dat daar aandacht aan wordt besteed is prima.
ben wellerdieck 4
GJ van Broekhoven‘Elders in de wereld’, lekker ver weg, maar wél georganiseerd vanuit onze eigen moerasdelta!
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckStel er is een rechtszaak waarin het spelende onderwerp is dat A B racistisch heeft bejegend. Hierbij wordt het verweer gevoerd dat het niet erg is, want de VS heeft geparticipeerd in de Tweede Wereldoorlog. Is dat zinnig? Nee.
Idem indien in het artikel van FTM de aandacht wordt gevestigd om het lot van de Oeigoeren. Wat gesteld wordt van diverse zijden is; is niet erg want de VS is ook fout. Is dat zinnig of terzake doende? Nee.
Laat dit even bezinken!
Wilma Schrover 7
mary huwaeGJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverVerklaar u nader.
Siem Eikelenboom 3
Wilma SchroverWilma Schrover 7
Siem EikelenboomGerrit Zeilemaker 6
En hoe kan de communistische partij zo oppermachtig zijn en de overheid tegelijkertijd 'minder stabiel'? En hoe kan een overheid van een land met zelfs in de corona-crisis minstens 6% groei en die de afgelopen dertig jaar 800 miljoen mensen (!) de armoede heeft gehaald nu instabiel zijn?
Westerse arrogantie en balk in eigen oog misschien? Ik zou mijn pensioenfonds zeker aanmoedigen in China te beleggen. En ik zou Nederland en Europa aanraden zich economisch te richten op handel met Rusland en China. Enorme groeimogelijkheden!
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Niek JansenNiek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerTrots meldt de Nederlandse defensie dat zij deel uitmaakt van de ‘Carrier Strike Group’ op een 7 maanden reis naar de Z.Chinese zee en Japan.
Dergelijke berichten lezen we niet van de Chinese of Russische defensie op weg met een vliegdekschip met gevechtsvliegtuigen en helicopters, onderzeeboot, marineschepen enz. naar bijv. de Caribische zee of de Golf van Mexico, naar Cuba en Venezuela.
De hel zou losbreken in de VS en de EU.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenDe vergelijking met de Caribische zee, de Golf van Mexico, Cuba of Venezuela, gaat daarom mank.
Hoewel, gezien het wanbeleid in Venezuela, zou het vanuit mensenrechtelijk standpunt voor de Venezolaanse bevolking beter zijn indien het huidige regime zou verdwijnen. Maar goed, oorlog voeren om dat te bereiken gaat wat te ver.
Wat u vergeten heeft te melden dat Rusland het regime van Assad in Syrië actief ondersteunt met bombardementen in dat land. Waarom meldt u dit niet? Ach helemaal vergeten; het is niet de VS en ook niet Israël, toch?
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenOmdat de VS, buiten de tijd rond de neem ik aan u bekende Cuba crisis, helemaal niet meer voornemens is geweest om het regime in Cuba te veranderen.
En wat Venezuela betreft, is er helemaal geen intentie om Venezuela binnen te vallen.
Venezuela, die "dankzij" het regime van thans Maduro, economisch aan de afgrond staat. Wat gezien het feit dat het land olie heeft alles nog triester maakt. Omdat de bevolking enorm de klos is van een geheel incapabel regime, zou het denkbaar zijn om het regime omver te werpen. Wat tot op heden niet is gebeurd.
Zou wellicht wel goed zijn indien China en Rusland, gezamenlijk met de VS en andere mogendheden voor de kust van Venezuela zouden verschijnen met de boodschap; Maduro tijd om op te rotten, maar dat zult u neem ik aan niet bedoelen, toch?
Wilma Schrover 7
GJ van BroekhovenHow nations of sheep give rise to governments of wolves.
GJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverUw stelling; "how nations of sheep give rise to governments of wolves" is ook op Maduro toepasselijk. Of komt u met een drogreden op de proppen dat dit de schuld is van de VS?
Elk bericht in de reguliere pers moet men natuurlijk altijd kritisch lezen. Kritisch zijn houdt natuurlijk niet in dat men alleen maar van één kant van een medaille kennis wil nemen. Nog erger is het natuurlijk aannemen dat alleen "nieuws" op "social" media het echte nieuws is.
Wilma Schrover 7
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Wilma SchroverWant, aan Niek Jansen heb ik geschreven; elke medaille heeft twee kanten, eigenlijk drie, want de rand telt ook mee.
Onder schapen zie ik; zij die obscure "nieuws"bronnen als het enige en echte nieuws beschouwen. Wonderlijk genoeg beschouwen zij iedereen als slapers, maar blijken zelf te slapen; slaafs achter hun grote leider aan te sjokken.
GJ van Broekhoven 9
Gerrit Zeilemaker"Westerse arrogantie en balk in eigen oog misschien? Ik zou mijn pensioenfonds zeker aanmoedigen in China te beleggen. En ik zou Nederland en Europa aanraden zich economisch te richten op handel met Rusland en China. Enorme groeimogelijkheden!".
Het zich met huid en haar aan Rusland en China overleveren bergt gevaren in zich. Beide landen zijn niet bepaald een toonbeeld van vrije democratieën. Indien u een vrije democratie lief is, dan lijkt het mij niet de beste optie om al te nauw daarmee samen te werken.
Economisch bergt China gevaren in zich. Zie Alibaba. Jack Mae heeft kritiek op de grote baas gehad; draconische sancties. Dat kan dus met elke onderneming in China gebeuren.
Uw citaat geeft ook aan; geld gaat voor mensenrechten.
---
@ Gerrit Zeilemaker & Niek Jansen. Waar baseert u uw beider mening op dat er sprake zou zijn van meer kans op vrede?
Gerrit Zeilemaker 6
GJ van BroekhovenNiek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerGJ van Broekhoven 9
Niek JansenWat heeft in Godsnaam het wapengebruik in de VS met het onderwerp van onderhavig artikel van doen? Helemaal niets. Idem niet het aantal daklozen in New York. Ook niet de hoogte van ziektekostenverzekeringen in de VS.
Roep het bericht van Willem van Gogh in herinnering;
"Kom kom Niek, zet die negatieve Amerka bril eens af zodat je de werkelijkheid mag aanschouwen".
Wordt er eerlijk gezegd behoorlijk moe van dat u bijna bij elke reactie de VS, Israël etc erbij haalt om uw vermeende gelijk te halen. Een mentor van mij heeft altijd gezegd; zij die wild om zich slaan en standaard buiten het spelende onderwerp treden, hebben geen gelijk. Lijkt op u toepasselijk, toch?
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIndien ik zie met welke onzin Niek Jansen op de proppen komt, dan wordt ik daar eerlijk gezegd erg moedeloos van. Een discussie is prima, maar, indien elke discussie met Niek Jansen ontaardt in kretologie; VS is de schuld van alles, Israël is de duivel, Rusland is de beste, China nog beter etc, dan houdt het simpelweg op.
Helemaal kwalijk, meen zelfs ziek, van Niek Jansen is het om geheel ten onrechte rond te strooien met kreten zoals; apartheidsstaat, kalifaat etc.
Of men politiek gezien; links, rechts etc is, houdt natuurlijk niet in dat men de ogen voor feiten dient te sluiten. Herhaald; elke medaille heeft twee kanten, eigenlijk drie, want de rand telt ook mee. Dus, indien beiden kanten alleen maar één kant blijven zien, dan leidt een discussie naar niets toe.
Waar ik helemaal moedeloos van wordt; dat Niek Jansen standaard, indien hem iets niet zin, hij beweert dat FTM tot de MSM (Main Stream Media) behoort; 1. een dooddoener van jewelste, en, 2. simpelweg achterlijk. Indien men het niet eens is met elkaar, dan gaat men met elkaar in discussie. Een zinnige discussie is zeker niet om elke discussie te leiden naar VS is de duivel; waarvan akte.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenIk was nog amper begonnen of de regie werd me al uit handen genomen…
GJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerWaar ik u niet over hoor dat vriend Putin exact hetzelfde doet wat u Blackrock verwijt. Maar goed, omdat Rusland goed moet zijn en de VS slecht, noemt u dat niet.
Op de democratie van de VS valt het nodige af te dingen, maar, in tegenstelling tot China en Rusland is in de VS tenminste sprake van een democratie, waar niet de vrije pers wordt bedreigd.
Gerrit Zeilemaker 6
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Gerrit ZeilemakerWat u beweert over social media die censureert, is ook onzin. Allereerst is social media geen nieuws, en, gezien het feit dat tal van groepen nep nieuws hebben verspreid en aan het verspreiden zijn, is het maatschappelijk noodzakelijk dat social media dergelijke berichten hebben gemodereerd. Waarbij ik ook nog opmerk dat Facebook onafhankelijke geschilbeslechting in het leven heeft geroepen, die ook in het nadeel van Facebook heeft beslist.
Wat u beweert over de Bill en Melinda Gates Foundation of andere filantropen, u doelt kennelijk op Soros, is ook onzin. Dat u dit aanhaalt doet mij aannemen dat u wellicht tot het kamp der anders”denkenden” zou kunnen horen. Correcte aanname?
U vraagt of Putin hetzelfde heeft gedaan wat Blackrock heeft gedaan. Jazeker. Putin heeft een zogenaamde knokploeg die hij intern en extern inzet. Google, lees en besef dat het zo is.
U beweert dat de VS de Nederlandse overheid zou verbieden om met Rusland of China zaken te doen. Meen dat dergelijke verboden er niet zijn. Het enige wat ik wel ken; het verbod gericht aan Amerikaanse ondernemingen om niet met Huawei zaken te doen. Alleen is dat niet een aan de Nederlandse staat gericht verbod zijdens de VS.