'Nederlandse' pijplijn tussen Libië en Italië

Jacob Gelt Dekker stuitte bij een bezoek aan het WTC op de Nederlandse vennootschap Greenstream die de eigenaar is van een Libische gaspijplijn.

Op weg naar een afspraak met de consul van Brazilië in het Amsterdamse WTC, viel de blik van FTM-columnist Jacob Gelt Dekker op het naambordje van de firma Greenstream B.V. Groene stroom? Nee, een van de aanwezigen liet Dekker weten dat de Nederlandse vennootschap in Libië actief was en dat wekte de nieuwsgierigheid van de FTM-columnist.

Greenstream B.V. is een Libisch/Italiaanse joint venture. Een dochter van het Italiaanse energiebedrijf ENI - het eveneens in het WTC gevestigde ENI North Africa BV, en het Libische staatsoliebedrijf National Oil Corporation of Libya (NOC), bezitten ieder 50 procent van de aandelen van Greenstream. Deze vennootschap bezit en exploiteert de langste onderwater pijplijn van de Middellandse zee. De gaspijplijn loopt van de kust van Libië naar Sicilië en zorgt voor een zeer voornaam deel van de Italiaanse energievoorziening. 

Het Nederlandse Boskalis Offshore was betrokken bij de aanleg van de pijplijn die wel als symbool wordt gezien voor de zeer innige relatie tussen Italië (Sylvio Berlusconi) en Libië (Moammar Gaddafi). De pijplijn werd op 7 oktober 2004 in aanwezigheid van beide staatsmannen feestelijk ingewijd.

De vraag is nu of Nederland eventueel beslag wil laten leggen op het Libische belang in Greenstream. Daarmee zou de Nederlandse staat een ander Europees land mogelijk voor het hoofd stoten. Vorige week onthulde de Volkskrant dat de Libische dictator een zeer aanzienlijk deel van zijn vermogen via Nederlandse vennootschappen beheert. Minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal kondigde vorige week aan om de Nederlandse bezittingen van Gaddafi te laten bevriezen.

Hier een uitgebreid verhaal over Gaddafi Inc. in the Telegraph waar Greenstream ook in wordt genoemd.