
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Ontdek in deze video waarom winsten in ons geldstelsel privaat zijn, en verliezen publiek
We zitten weer in een grote bankencrisis. Hoe kan die in de toekomst worden voorkomen?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
De president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde (links), Sigrid Kaag (midden) en de Luxemburgse minister van Financiën Yuriko Backes (rechts) op 11 juli 2022 © AP / Olivier Matthys
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Meer dan 90 procent van al het geld in Europa wordt 'gemaakt' door commerciële banken. De introductie van een digitale euro kan daar verandering in brengen. Minister Kaag van Financiën zegt de democratische basis voor de digitale euro te willen verstevigen. De munt moet de rol van publiek geld versterken en concurrentie aanjagen. Op de achtergrond heeft de ECB de touwtjes stevig in handen. De digitale euro mag niet ‘te succesvol’ worden want dat zou het bankenoligopolie aan het wankelen kunnen brengen.
-
In het digitale tijdperk wordt contant geld steeds minder gebruikt. Pinnen en internetbankieren hebben de betaalfunctie overgenomen, en daarbij gebruiken we privaat geld: banktegoeden bij commerciële banken. De ECB denkt momenteel na over een digitale euro: een digitaal alternatief voor de briefjes en munten in je portemonnee.
-
Minister Kaag doet een voorzet voor de doelstellingen van de digitale euro: de munt kan het gebruik van publiek geld versterken, de stabiliteit en weerbaarheid van onze betaalinfrastructuur verbeteren en de concurrentie in de financiële sector bevorderen.
-
Kaag wil ook een ‘stevige democratische basis’ voor de invoering van de munt en zegt dat de doelstellingen leidend moeten zijn. Ze erkent hiermee dat de politiek de leiding zou moeten nemen in het ontwerp van de digitale euro. In de praktijk is het nog steeds de ECB die de lijnen uitzet.
-
De digitale euro moet ‘succesvol genoeg’ zijn om te worden gebruikt, maar ook weer niet ‘zo succesvol’ dat het private geldvormen en banken wegconcurreert. De afschaffing van vangnetten, garanties en subsidies voor banken lijkt vooralsnog geen beoogde doelstelling van de digitale euro.
- Kamerlid Mahir Alkaya (SP), die een boek over het onderwerp schreef vindt dat onbegrijpelijk. ‘Een digitale euro heeft alleen toegevoegde waarde als het de stabiliteit en rechtvaardigheid binnen de financiële sector fundamenteel verbetert.’
Minister Sigrid Kaag van Financiën stuurde op 5 juli een brief naar de Tweede Kamer waarin ze haar visie op de ontwerpkeuzes voor een digitale euro uiteenzet. Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering een visie op de digitale toekomst van het geldstelsel presenteert.
De besprekingen over de ontwerpkeuzes voor de digitale euro vonden vooralsnog hoofdzakelijk plaats achter gesloten deuren: binnen de nationale centrale banken en de Europese Centrale Bank (ECB) – en in de Eurogroep, een informeel overleg tussen de Europese ministers van Financiën. Kaag zegt daarmee te willen breken. Ze vindt dat voor de invoering van de digitale euro ‘een stevige democratische basis’ vereist is. In haar brief schrijft Kaag dat de digitale euro een aanvulling dient te zijn op bestaande vormen van geld. Contant geld en girale banktegoeden zullen dus niet verdwijnen, maar de digitale euro komt erbij.
Een digitaal alternatief voor de euro’s in je portemonnee
In het digitale tijdperk worden munten en biljetten, op dit moment onze enige vorm van publiek geld, steeds minder gebruikt. Pinnen en geld overmaken via internetbankieren hebben de betaalfunctie overgenomen, en daarbij gebruiken we privaat geld, banktegoeden bij commerciële banken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was de verhouding tussen privaat en publiek geld ongeveer gelijk. In 1975 was de verhouding 70-30 en nu is die circa 93-7.
Dat is in de eerste plaats een verdienste van de commerciële banken. Zij hebben hun betaalinfrastructuren en geldvormen gedigitaliseerd, terwijl politici en centraal bankiers het publieke geld zijn vergeten te updaten naar het digitale tijdperk. In ons land hebben ING, Rabobank en ABN een marktaandeel van 85 procent van het betalingsverkeer. Zelfs bij veel publieke instellingen als universiteiten en hogescholen kun je niet meer met contant geld betalen. Er is dus geen enkele publieke betaaloptie beschikbaar.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) deed drie jaar uitvoerig onderzoek naar het geldstelsel en sprak in het rapport ‘Geld en Schuld’ zijn zorgen uit over deze disbalans. Er moet volgens de WRR ‘een publiek verankerd alternatief voor betalen en sparen, naast de huidige banken’ komen.
Een van de opties voor zo’n ‘publiek verankerd alternatief’ zou een central bank digital currency (CBDC) kunnen zijn – een digitale versie van publiek geld, uitgegeven door de centrale bank. In Europa wordt nu zo’n digitale euro ontwikkelt. De grote vraag is: hoe komt die eruit te zien en wat zijn de doelstellingen van zo’n munt?
Lees voor een uitgebreide voorgeschiedenis en uitleg dit artikel of het kader hieronder.
Na kredietcrisis van 2008 werd pijnlijk duidelijk dat onze samenleving niet meer zonder commerciële banken kan functioneren. Deze banken bleken ‘systeembanken’ te zijn die koste wat kost gered moesten worden met belastinggeld, anders zou de hele economie in een peilloze afgrond storten. Vanwege hun belangrijke (publieke) rol in het betalingsverkeer kunnen banken ook rekenen op andere vangnetten van de staat. Het belangrijkste: een depositogarantie die banktegoeden van spaarders tot 100.000 euro garandeert.
De Parlementaire Enquête Financieel Stelsel (Commissie-De Wit) die na de kredietcrisis advies uitbracht om de publieke en private rol van banken beter te scheiden, noemde het afbouwen van deze depositogarantie expliciet als een belangrijk punt. Omdat de adviezen van de Commissie-De Wit niet werden opgevolgd, startte een gemêleerde groep van academici, activisten en acteurs in 2015 een burgerinitiatief met de naam Ons Geld om dit thema opnieuw op de politieke agenda te zetten.
Het onderwerp bleek bij veel mensen te leven, en in andere landen werden vergelijkbare initiatieven gestart. Ons Geld dwong met 120 duizend handtekeningen een Kamerdebat af, wat leidde tot de onderzoeksopdracht voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Die WRR kwam in 2019 met de aanbeveling te experimenteren met ‘digitale vormen van contant geld’ om zo een ‘daadwerkelijk alternatief’ voor commerciële banken te creëren.
Digitaal contant geld zou ons minder afhankelijk maken van banken voor het betaalverkeer. Bij een nieuwe crisis zou banken met belastinggeld redden daardoor minder vanzelfsprekend zijn. Bovendien verwachtte de WRR een disciplinerend effect op bestaande banken, plus macro-economische voordelen: ‘Het [een veilig alternatief] zal banken dwingen zich verantwoorder te financieren, met meer eigen vermogen (kapitaal) en vreemd vermogen met een lange looptijd. De creatie van geld en schuld door commerciële banken wordt op die manier ook beter begrensd.’
De WRR opperde ook de oprichting van een ‘betaalbank die alleen centralebankreserves aanhoudt’. Oftewel: een veilige bank die alleen spaargeld aanneemt en geen leningen verstrekt. Dit wordt ook wel een depositobank genoemd, een ‘bewaarbank’. Richard van der Linde en Paul Buitink kwamen reeds in 2016 met zo’n initiatief voor een bewaarbank. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en De Nederlandsche Bank (DNB) wierpen echter allerlei juridische bezwaren op die de oprichting dwarsboomden. Uiteindelijk wierpen de initiatiefnemers in 2019 de handdoek in de ring.
In 2019 ontstond er plots een dreiging vanuit een heel andere hoek. Een consortium van tech- en betaalbedrijven, waaronder Uber, Spotify, Mastercard en Visa onder leiding van Facebook, kondigde een eigen digitale munt aan: de Libra, later omgedoopt tot Diem. Achteraf blijkt het plan voor de Libra een game changer te zijn geweest. Dit consortium was bedreigend voor de bancaire sector: het beschikte over een van de grootste zakelijke en gebruikersnetwerken ter wereld – een essentiële voorwaarde om een nieuwe munt tot een succes te maken. Ook de opkomst van cryptomunten en de ontwikkeling van een CBDC door de Chinese overheid veranderde het landschap. Sindsdien werken de Federal Reserve en de ECB aan een CBDC.
De ECB startte in juli 2021 een onderzoeksproject naar de mogelijke invoering van een digitale euro. Dat onderzoek moet in juli 2023 zijn afgerond.
In de communicatie naar buiten toe ging het tot nu toe veelal over de technische mogelijkheden en risico’s van de digitale euro. Maar wat de munt moet opleveren voor de Europese bevolking is nog altijd onduidelijk. Althans: Kaags voorgangers Dijsselbloem en Hoekstra gaven daar nimmer duidelijkheid over. Kaag draait het proces om: ‘Wat mij betreft volgt de technologie de beoogde doelstellingen van de digitale euro.’
‘De toekomstige digitale euro moet als een publiek goed worden behandeld’
Die doelstellingen zijn nog niet officieel vastgesteld, maar Kaag doet middels de Kamerbrief een voorzet: de munt kan het gebruik van publiek geld versterken, de stabiliteit en weerbaarheid van onze betaalinfrastructuur verbeteren en de concurrentie in de financiële sector bevorderen. Met haar aanpak lijkt Kaag tegemoet te komen aan een oproep van 120 Europese wetenschappers en organisaties uit het maatschappelijk middenveld. Ze verzochten de ECB en het Europees Parlement in februari 2022 om burgers te betrekken in de ontwikkeling van de digitale euro. ‘De toekomstige digitale euro moet als een publiek goed worden behandeld.’
Zorgen over surveillance-staat
In de samenleving bestaan ondertussen veel zorgen over een de invoering van een digitale overheidsmunt. Zo’n munt zou volgens sommigen een opmaat zijn naar een surveillance-staat waarin de overheid de transacties van burgers monitort en in de ‘juiste richting’ stuurt, met een zogeheten sociaal kredietsysteem. Bij digitale betalingen is het een fluitje van een cent om transactiegegevens op te slaan en dat maakt digitale munten gevoelig voor privacyschendingen. Daarnaast kan digitaal geld worden geprogrammeerd. Er kunnen kenmerken aan het geld worden toegevoegd waardoor geld bijvoorbeeld niet kan worden besteed aan ‘ongewenste’ producten, zoals sigaretten of ongezond voedsel. De doelstellingen en ontwerpkeuzes voor de munt zijn van grote invloed op de toekomst van onze samenleving en daarom zou er democratisch over beslist moeten worden.
Kamerlid Mahir Alkaya (SP) is kritisch op de manier waarop het traject tot nu toe verloopt: ‘Ongekozen technocraten bepalen de toekomst van ons geld. En dat is niet zoals het hoort.’ Alkaya schreef een boek over de digitale euro, getiteld ‘Van wie wordt ons geld (2022), waarin hij waarschuwt voor het dystopische surveillance-scenario.
Sinds hij in 2018 plaats nam in de Tweede Kamer maakt hij zich hard voor een digitaal publiek verankerd alternatief voor bankgeld en wilde hij een nationale betaal- en spaarbank (een publieke depositobank) oprichten. Zijn initiatiefnota van december 2018 werd anderhalf jaar later, zonder goede inhoudelijke argumentatie, ternauwernood weggestemd: 71 voor en 79 tegen. Alle coalitiepartijen stemden tegen; zij wilden wachten op de plannen van de ECB en DNB om een CBDC te ontwikkelen.
Sindsdien informeert Alkaya als ‘rapporteur Digitale Euro’ de Kamer over dit onderwerp. Eerst samen met Aukje de Vries (VVD) en nu samen met Eelco Heinen (VVD). Voordat Heinen Kamerlid werd, werkte hij als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Financiën en als beleidsmedewerker Financiën bij de VVD.
Kaag noemt privacy ‘een fundamenteel recht van burgers’ dat ‘een kernprincipe bij de ontwikkeling van de digitale euro’ moet zijn
Het tweetal diende op 31 maart een motie in die Kaag verzocht om zich in Europa in te zetten voor ‘anoniem betalen’ met de digitale euro, en op 7 juli een tweede motie om ook ‘de non-programmeerbaarheid van de euro’ af te dwingen. Beide moties werden aangenomen.
Kaag gaat in haar brief in op de vrees van de rapporteurs. Privacy noemt de Minister ‘een fundamenteel recht van burgers’ dat ‘een kernprincipe bij de ontwikkeling van de digitale euro’ moet zijn. Programmeerbaarheid, de grote angst van de sceptici, noemt Kaag ‘onwenselijk’.
Alkaya en Heinen zijn blij met deze toezeggingen, maar ze zijn er niet gerust op dat Kaag bij machte zal zijn het anoniem betalen en de niet-programmeerbaarheid ook echt af te dwingen. Heinen: ‘Nederland lijkt op deze punten vooralsnog alleen te staan. Regeringen in andere lidstaten stellen soms ook andere doelen. In plaats van gebruikersgemak, kiezen zij voor het bestrijden van witwassen van crimineel geld als voornaamste doel.’
Democratisch proces
Dat Kaag in haar brief over een ‘stevige democratische basis’ spreekt en zegt dat de doelstellingen leidend moeten zijn, is een mijlpaal. Ze erkent hiermee dat de politiek de leiding zou moeten nemen in het ontwerp van de digitale euro.
Alkaya is echter nog niet tevreden met de invulling ervan: ‘Dit komt veel te laat en te traag op gang.’ Dat de brief een dag voor het zomerreces werd verstuurd past volgens hem in een patroon. Alkaya heeft meteen een Kamerdebat aangevraagd, maar verwacht dat dit pas zal plaatsvinden in het najaar. ‘De experimenten bij de ECB zijn dan al bijna anderhalf jaar bezig en in juli 2023 is het experiment afgerond. Hoeveel invloed hebben we nog in zo’n kort tijdsbestek?’
Niets wijst erop dat de politiek in de praktijk ook echt de leiding neemt. Er is tot op heden geen enkel democratisch besluit genomen over wat de doelstellingen van de digitale euro zouden moeten zijn. Ondertussen vond op 11 juli in de Eurogroep de volgende bespreking over de digitale euro plaats. Het waren wederom niet de gekozen politici die hierbij het voortouw namen om een politieke visie te formuleren. In plaats daarvan presenteerden de centraal bankiers van de ECB hun visie en doelstellingen voor de digitale euro aan de aanwezige ministers. ‘Op basis van input van de ECB en de Europese Commissie’ gingen ze daarna in gesprek over ‘de mogelijke gevolgen van een digitale euro voor het financiële stelsel en het gebruik van contant geld’.
In haar brief van 5 juli schreef Kaag aan de Kamer dat de Europese Commissie een wetgevend voorstel voorbereidt waarvan ze verwacht dat het in 2023 zal worden gepresenteerd. De Europese Commissie gebruikt ‘een eigen consultatie over de digitale euro, gericht op marktpartijen en toezichthouders’ als input voor dat wetsvoorstel. Commerciële financiële partijen waaronder banken, de Centrale Bank, en de Commissie lopen dus vooruit op de politiek. Die krijgt achteraf pas de mogelijkheid om te reageren op het voorstel. En dat is dan weer precies waar de groep van 120 wetenschappers in februari voor waarschuwde: ‘Het [democratisch proces] mag niet worden gereduceerd tot een formaliteit waarbij het Europees Parlement simpelweg de beslissingen overneemt die elders al zijn genomen.’
Concurrentie met banken
Kaag stelt in haar brief dat de digitale euro aantrekkelijk moet zijn voor consumenten. Ze schrijft – in lijn met het rapport ‘Geld en Schuld’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) uit 2019 – dat er een ‘disciplinerende werking uitgaat van het beperken van de afhankelijkheid van huishoudens en bedrijven van commerciële banken voor spaar-, leen- en betaaldiensten.’ En dat ‘het verkleinen van deze afhankelijkheid een stimulans kan zijn voor de weerbaarheid, innovatie en klantgerichtheid van banken.’ Het zou ook een gelijker speelveld kunnen creëren voor kleinere fintech bedrijven die nu tegen het gevestigde bankenoligopolie moeten opboksen.
Kaag voegt daar echter aan toe dat de munt ook weer niet zo aantrekkelijk mag zijn dat ‘private betaalvormen uit de markt worden gedrukt’. Ze schrijft dat het ‘gegeven de huidige inrichting van het systeem’ voor de hand ligt om in ieder geval op de korte termijn ‘disintermediatie te beperken.’ Kaag echoot hier de woorden van ECB-bestuurder Fabio Panetta. Die stelde eind maart in het Europarlement dat de digitale euro ‘succesvol genoeg’ moet zijn om te worden gebruikt, maar ook weer niet ‘zo succesvol’ dat het private geldvormen en ‘financiële intermediatie’ door banken wegconcurreert. Dat was ook de strekking van de presentatie die de ECB op 11 juli in de Eurogroep gaf. Onder het mom van ‘het bewaken van de financiële stabiliteit’ moeten ‘ongewenste gevolgen’ van de digitale euro voor banken ‘verzacht worden met het juiste ontwerp’.
Alkaya vindt dat een vreemde redenering: ‘De belangrijkste reden om een digitale publieke euro in te voeren is dat we daarmee minder afhankelijk worden van commerciële banken voor een aantal belangrijke nutsvoorzieningen. Het doel is dus juist om de concurrentie met banken aan te gaan. Als je tegelijkertijd stelt dat de positie van commerciële banken niet mag wankelen, ondermijn je bij voorbaat je eigen doelstelling.’
Het is opmerkelijk dat Kaag zich zo druk maakt over het verlies van ‘private geldvormen’. Toen de banktegoeden publiek geld stapsgewijs uit de markt drukten, maakte geen enkele politicus daar een punt van. Waarom zou een tegengestelde beweging plots problematisch zijn? De aanbeveling van de WRR om publiek geld weer een belangrijkere rol te laten spelen, kan tenslotte alleen worden gehaald als de rol van privaat geld kleiner wordt.
Inwisselbaarheid en vangnetten
Kaag is niet altijd even scherp in haar redeneringen. Ze schrijft dat banken door de digitale euro ‘een deel van een stabiele en zekere vorm van financiering verliezen.’ Dat is een vreemde opmerking, want banktegoeden zijn een allesbehalve stabiele vorm van financiering. Burgers kunnen banktegoeden op elk moment opeisen en omwisselen in contant geld – de reden waarom onze banken gevoelig zijn voor bank runs en ons bancaire stelsel zo fragiel is. In het geval van een bank run eisen rekeninghouders massaal hun banktegoeden op. De bank kan op eigen kracht niet voldoen aan dat verzoek.
Wel is het zo dat een veilige digitale plek om geld te bewaren een bank run aantrekkelijker kan maken. Je hoeft je geld niet contant op te nemen en onder je matras te bewaren, maar maakt het simpelweg over naar je rekening bij de centrale bank. Om deze reden zou een digitale euro kunnen leiden tot meer instabiliteit. De WRR draaide deze redenering in 2019 echter om: ‘Dat het financieel systeem instabiel kan worden door het creëren van een veilige haven zegt meer over het huidige systeem dan over het alternatief als zodanig. Het is eerder een indicatie van de weeffouten in het huidige systeem.’
Banktegoeden worden verzekerd door de staat. Dat is een indirecte vorm van subsidie
Het gevaar van bank runs heeft alles te maken met een specifieke eigenschap van banktegoeden: ze zijn direct een-op-een inwisselbaar voor contant geld. Kaag schrijft: ‘Deze pariteit [inwisselbaarheid, red.] is belangrijk in onze economie: het zorgt voor een anker.’ Ze onderbouwt die stelling niet, terwijl dit een interessant discussiepunt is. Banken kunnen tegoeden creëren die in het dagelijks leven even veilig worden geacht als de contante euro’s van de centrale bank. Banktegoeden hebben dat imago te danken aan de belofte van een-op-een inwisselbaarheid met ons contante geld, die ‘pariteit’ geeft banktegoeden de facto dezelfde status.
Inwisselbaarheid maakt bancaire geldschepping mogelijk. Wanneer banken leningen verstrekken creëren ze nieuwe banktegoeden en groeit de geldhoeveelheid. Het positieve effect hiervan is een flexibele geldhoeveelheid die meebeweegt met de vraag naar krediet. Maar de verwevenheid van kredietverlening en geldschepping kent ook een keerzijde: banken hebben de neiging de economie in goede tijden te overspoelen met geld. Dat kan zorgen voor oververhitting en bubbelvorming op bijvoorbeeld aandelen- en huizenmarkten. Wanneer de vooruitzichten minder rooskleurig zijn, schroeven banken kredietverlening vanuit commerciële bedrijfsoverwegingen terug. Daardoor krimpt de geldhoeveelheid en dat kan een economische crisis veroorzaken of versterken. Inwisselbaarheid en crises zijn dus op verschillende manieren met elkaar verbonden.
Het oorzakelijk verband tussen inwisselbaarheid en het ontstaan van crises maakt dure publieke vangnetten noodzakelijk. Banken kunnen op eigen kracht niet aan de belofte van pariteit voldoen. Wanneer te veel klanten tegelijk hun geld opvragen ontstaan er liquiditeitsproblemen. Om toch aan deze belofte van inwisselbaarheid te voldoen maken banken gebruik van allerlei garanties van de overheid. Banktegoeden worden momenteel tot 100.000 euro verzekerd door de staat en in het geval van liquiditeitsproblemen kunnen commerciële banken reserves lenen bij de centrale bank. Dat is een indirecte vorm van subsidie voor banken. Andere financiële instellingen en gewone bedrijven hebben deze vangnetten niet. Dat creëert een ongelijk speelveld.
Alkaya hekelt dat ongelijke speelveld en ziet een digitale euro als middel om daarvan af te komen. Hij vindt dat ‘CBDC alleen toegevoegde waarde heeft als het de stabiliteit en rechtvaardigheid binnen de financiële sector fundamenteel verbetert.’ Het moet wat hem betreft ‘een alternatief voor commerciële banken bieden zodat de marktverstorende staatssteun aan banken, zoals de depositogarantiestelsels, uiteindelijk kan worden afgebouwd.’
Banken weten dat ze gedekt worden en gaan voor eigen gewin meer risico’s nemen. Om deze risico’s te beperken zijn vervolgens weer allerlei regels en toezicht nodig
Socialist Alkaya (SP) is dus tegen staatssteun. Liberaal Heinen (VVD) heeft daar echter geen problemen mee. Hij vindt dat ‘een liberaal bankenlandschap en vangnetten prima samen gaan.’ Heinen staat ‘als liberaal politicus voor het consumentenbelang’ en wat hem betreft dient de afschaffing van overheidssteun dat belang niet. ‘Banken betalen inmiddels ook voor deze garantstelling middels de bankenbelasting.’
Er kleeft nog een nadeel aan deze vangnetten: ze leiden tot morele risico’s. Banken weten dat ze gedekt worden en gaan voor eigen gewin meer risico’s nemen. Om deze risico’s te beperken zijn vervolgens weer allerlei regels en toezicht nodig. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 heeft de Bank of International Settlement bijna 3000 pagina’s financiële regelgeving gepubliceerd, die vervolgens zijn omgezet naar nationale wetgeving. De kosten van regelgeving nemen toe, aan de kant van toezichthouders maar vooral aan de kant van banken. Circa 15 procent van de bankmedewerkers werkt op compliance afdelingen, terwijl dit voor de financiële crisis van 2008 nog slechts 4 procent was.
Liberaliseren banken als ‘revolutie’
In de afwezigheid van een publieke digitale euro vergemakkelijkte pariteit van banktegoeden het betaalverkeer. Er was immers geen publiek alternatief voor banktegoeden bij digitale betalingen. Na de introductie van de digitale euro hebben burgers plots wel de mogelijkheid om real time betalingen op afstand te doen in publieke euro’s. Daarnaast zijn ze vrij om een deel van hun vermogen te beleggen in aandelen, obligaties, crypto’s of andere waardepapieren. Die kunnen dienen voor waardeopslag en beleggingen. Het zijn geen euro’s, maar ze zijn wel snel om te zetten in euro’s. De opkomst van cryptomunten en fintech apps maakt zulke countertrades een fluitje van een cent: je kunt in een splitsecond andere digitale munten, tokens of bedrijfsaandelen met een fluctuerende marktwaarde omzetten naar euro’s, om vervolgens af te rekenen in een winkel. Digitale technologie en toegang tot liquide markten maken het eenvoudiger om de betaalfunctie en de spaarfunctie van geld los te koppelen.
Het nut en de noodzaak van grootschalige pariteit van private banktegoeden met publieke euro’s wordt daarmee veel minder noodzakelijk dan Kaag doet voorkomen. Een tegoed bij de Triodos en een tegoed bij de Monte dei Paschi di Siena zijn nu op elk moment opvraagbaar en inwisselbaar tegen dezelfde waarde, ongeacht de bezittingen op de balans van de bank. Waarom is de waarde van banktegoeden volledig losgekoppeld van de kwaliteit van de bezittingen van de bank? Koppeling sluit veel beter aan op de principes van een vrije markt waar prijsvorming op markten plaatsvindt en private partijen met elkaar concurreren. Het is maar zeer de vraag of de voordelen van pariteit nog steeds opwegen tegen de kosten van alle regulering en vangnetten, zeker nu het digitale tijdperk allerlei nieuwe mogelijkheden biedt.
De toekomst van ons geld bepaalt de toekomst van onze maatschappij. Daarom moeten gekozen politici de leiding nemen bij de ontwikkeling van de digitale euro
Met minder beloftes op inwisselbaarheid van banktegoeden wordt het mogelijk om de dure, marktverstorende publieke vangnetten voor banken stapsgewijs te verkleinen. Dat levert ook voordelen op voor banken: zij hoeven niet meer zo hevig gereguleerd te worden als nu. Bankiers kunnen zich dan weer focussen op hun kerntaak: het financieren van economische ontwikkeling. Het trekt daarmee het speelveld gelijk, enerzijds voor het aanbieden van betaal- en spaardiensten anderzijds voor kredietverlening. De digitale euro zou zo een alternatief kunnen zijn voor een Europees depositogarantiestelsel. Banken kunnen niet langer als vanzelfsprekend rekenen op het betaal- en spaargeld van burgers, maar moeten zich net als andere bedrijven op de markt financieren.
Steeds meer economen bepleiten het afschaffen van vangnetten. Zo ook Martin Wolf, chief economics commentator van de Financial Times. Hij schreef op dezelfde dag dat Kaag haar brief naar de Kamer stuurde dat de invoering van CBDCs de noodzaak voor ‘expliciete en impliciete staatsverzekeringen voor private banken wegneemt. [...] Hun passiva worden daarmee minder liquide en het wordt dan ook duidelijker dat ze risicodragend zijn. Dit zou inderdaad revolutionair zijn.’
Wat Wolf hier tot ‘revolutie’ bestempelt is ‘het liberaliseren van banken’. Dat zou niet alleen het bancaire landschap opengooien, maar ook de rol van bankentoezichthouder ECB drastisch verkleinen.
Kaag noemt deze liberalisering echter niet als een expliciet doel van de digitale euro. Maar als Kaag daadwerkelijk de andere drie doelen – het versterken van de positie van publiek geld, het verbeteren van het betaalverkeer en het aanjagen van concurrentie in de financiële sector – wil bereiken, dan zou deze doelstelling daar naadloos op aansluiten. Het is aan de Kamer om de minister daarop te wijzen.
De toekomst van ons geld heeft grote invloed op onze maatschappij. Daarom is het belangrijk dat niet technocratische centraal bankiers maar gekozen politici de leiding nemen in het ontwikkelingsproces van de digitale euro. Dat zou de munt tevens de ‘stevige democratische basis’ geven die Kaag zo belangrijk vindt.
59 Bijdragen
Dick van der Woude 2
Hoe met straatmuzikanten?
Hoe met kinderen die je auto willen wassen?
Hoe met kleine, startende eenmans bedrijfjes die nooit in éen keer voldoende kunnen omzetten, oftewel niet anders kunnen opstarten dan door een tijd zonder bon te werken?
Hoe met mensen die naast hun werk een paar uur bijklussen, en daarmee anderen van dienst kunnen zijn?
Hoe met betalingen voor vrijwilligerswerk?
Hoe met digibeten?
Hoe met tweedehands goederen?
Hoe met mensen die nu al niet rond kunnen komen
Is digitaal geld veilig onder de hoede van de Nl- en EU-bank?
Welke algoritmes worden losgelaten op mijn betalingen en inkomsten?
Kortom, waarom contant geld afschaffen?
Koen van Leeuwen 1
Dick van der WoudeHenk Kuiper
Koen van LeeuwenGerard van Dijk 6
Dick van der WoudeIn Nederland kan zoiets niet. op termijn verlies je bankrekening als je geen vaste woon of verblijfplaats heb.
Anne Hout 2
Dick van der WoudeHier leer je meer over CBDC.
Roland Horvath 7
De euro munten en - biljetten moeten blijven, ze zijn een alternatief voor het betalen. Als de elektriciteitsnet uitvalt of het internet.
De ECB heeft een slechte reputatie, ze heeft moedwillig haar opdracht namelijk prijsstabiliteit niet uitgevoerd, zogenaamd om de productie en de werkgelegenheid te vergroten. Onwettig. Met de massale geldcreatie en met de bijna nul interest. Het is er op uitgedraaid dat er een massale stagflatie is in de EU en dat de rijken rijker worden en de armen nog steeds armer. De rijken krijgen meer krediet van de banken. Een bewuste ECB politiek. De eurozone regeringen vonden het schitterend. Dus de ECB moet onder de leiding van de politiek, wegens onbetrouwbaar en onbekwaam.
Het is geenszins de bedoeling de concurrentie bij de productie aan te jagen.
En als de ECB aan iedereen krediet zou kunnen verlenen, dan moet er steeds een limiet bedrag van het totale krediet bedrag bepaald worden, rekening houdend met de maximale productie capaciteit. Om een te grote krediet verlening te voorkomen. Geld wordt uit het niets gecreëerd, geld/ krediet is hierbij een toelating om zaken te kopen.
Pieter Jongejan 7
Roland Horvath.
In de 17e en 18e eeuw werden de financiele marktem bediend door de Amsterdamse wisselbank op basis van full reserve banking. Dit veranderde pas na 1780 (4de Engelse oorlog). Ricardo beval in 1810 fractional reserve banking aan, waarbij de centrale bank de reele rente op lange termijn stabiel moest houdrn door goud te kopen of te verkopen tegen een vaste prijs. Dit leidde tot het ontstaan van een meer cyclische economie. De zgn 10 jarige Juglar (investeringscyclus) doet zich pas voor na het algemeen invoeren van fractional reserve banking. Bagehot introduceerde in 1870 het principe van de lender of last resort, waarbij de centrale bank voor extra liquiditeit zorgde, maar alleen tegen een hoge rente en alleen op basis van gezonde assets.
Al deze lessen en wijsheden zijn in onbruik geraakt na het introduceren van fiatgeld in 1971 en vooral na financiele crisis van 2009. Toen gingen alle remmen los. Volcker bood nog enige weerstand, maar Greenspan met zijn put in 1987 leidde tot inflation targeting en versneldr geldontwaarding. CBDC is bedoeld om de permanente geldontwaarfing in stand te houden. beddenk dat 5% van 80 hetzrlfde is als 4% van 100.
Het zijn tegenwoordig de vermogensbeheerders, die het beleid van centrale banken bepalen (zie Bezemer). Het introduceren van CBDC zal dit niet veranderen. De negatieve reele kapitaalmarktrente zie ik daarom niet snel verdwijnen. CBDC is mi bedoeld om permanente geldontwaarding en surveillance mogelijk te maken.
Marco Fredriks 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Marco FredriksCBDC is strijdig met een open society en een uitvinding van its enemies.
Jelle Suiker 1
Marco FredriksMarco Fredriks 4
Jelle Suikerhttps://www.nzherald.co.nz/business/why-takeaways-and-uber-could-now-hurt-your-home-loan-chances/EULCVOXVHE56VLDHYIP5AQ4GE4/
Erwin de Waard 6
Marco FredriksDit voorbeeld is een reden om cdbc juist wel in te voeren , mits goed ingericht natuurlijk.
In new Zeeland zijn het de commerciële banken die de woninghypotheek in deze gevallen weigeren. Mogelijk omdat ze berekend hebben dat jonge take away klanten overleden als de hypotheek nog niet is afgelost stel ik me zo voor.
In Nederland zijn er banken die op morele gronden klanten weigeren en het zo moeilijk maken om hier te leven voor bepaalde groepen.
Een cdbc-rekening wordt hopelijk voor iedereen toegankelijk.
Marco Fredriks 4
Erwin de WaardDe naïviteit dat instanties het beste met ons voor hebben is denk ik zo langzamerhand wel duidelijk dat dit niet zo is. Zoals ik probeer duidelijk te maken verlies je jouw vrijheid van keuze. Jouw antwoord zal wel zijn dat het je niet raakt maar alleen anderen. Allereerst valt zo'n restrictie niet onder de definitie van geld (verwar geld ook niet met valuta) en het is meer de vorm van een boekenbon, of een andere vorm van een corporate coupon. Denk ook dat je vrijheid binnenkort ingeperkt kan worden door je cdbc alleen in een straal van een aantal km's actief te hebben.
Erwin de Waard 6
Marco FredriksHet huidige systeem waarin de commerciële banken een grote rol in spelen heeft flinke onrechtvaardige nadelen. Iedereen word gedwongen om gebruik te maken van commerciële banken en die maken daar misbruik van. CDBC is een mogelijke oplossing. Als zo een cdbc anoniem en offline gebruikt kan worden , zoals minister Kaag in haar visie schrijft , heb je geen last van die inperkingen. Zo een cdbc begint dan op munt en papiergeld te lijken.
Tim Schouten
Roland HorvathJohn Janssen 4
Erwin de Waard 6
John Janssenhttps://www.federalreserve.gov/publications/files/money-and-payments-20220120.pdf
John Janssen 4
Erwin de WaardJelko Dijkman 2
Martine Groenendijk 5
John Janssen 4
Martine GroenendijkDe Eurogroep, u weet wel, waar Dijselbloem nog voorzitter van is geweest. In het Zuiden van Europa spreekt men nog wel eens van een "Dijselbloempje doen", als men NA het werk een goed glas wijn gaat drinken.
Roland Horvath 7
Martine GroenendijkDe president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde (links), Sigrid Kaag (midden) en de Luxemburgse minister van Financiën Yuriko Backes (rechts). Geen van de drie studeerde economie.
Lagarde studeerde rechten en de twee andere studeerden internationale betrekkingen.
Vroeger waren Financiën en Infrastructuur en Waterstaat vak ministeries. De drie laatste NL ministers van financiën: Niet alleen Kaag, ook Hoekstra en Dijsselbloem, begrijpen niet veel van monetaire en algemene economie.
Wim Verver 5
Erwin de Waard 6
Wim VerverHoe bedoelt u dat? Nu is er ook al veel geld zonder schuld , namelijk papier- en muntgeld, dat je kan investeren .
Wim Verver 5
Erwin de WaardErwin de Waard 6
Wim VerverMaar mijn vraag was ook wat u bedoelt met ‘geld zonder schuld opent mogelijkheid voor investeren zonder schuld’. Dat begrijp ik niet.
Wim Verver 5
Erwin de WaardLia 4
Wim Ververhttps://www.circuitnederland.nl/
Of ook CBDC bedoeld is als "instituut zonder winst oogmerk opgezet" moeten we nog even afwachten... (of juist niet afwachten?)
Erwin de Waard 6
Wim Verver‘ geld zonder schuld opent mogelijkheid van investeringen zonder rente’ geeft dit volgens mij beter weer als ‘ geld zonder schuld opent investeringen zonder schuld.’
Wim Verver 5
Erwin de WaardWim Verver 5
Erwin de WaardPieter Jongejan 7
Wim VerverMensen met een eigen huis zijn rijk, maar mensen die zijn blijven huren zijn arm. Het verhaal dat zij rijk zijn omdat ze bereid waren om risico's te aanvaarden is onjuist. Dit geldt alleen bij waardevast geld. Het geld is in de afgelopren 50 jaar meer dan 2% per jaar in koopkracht gedaald.
Daarbij komt dat de huizenprijzen veel sterker zijn gestegen dan de prijzen van goederen en diensten. Dit als gevolg van de schuldenexplosie en de steeds lagere rente. Hierdoor zijn de inkomens en vermogensverschillen sinds 1970 steeds groter geworden.
Bij CBDC zullen die verschillen nog groter wordt totdat er een Bastille-effect ontstaat gevolgd door de opkomst van een dictator. Het eesrte wat dictator Napoleon deed was het afschaffen van het assignatensysteem en het herintroduceren van de waardevaste zilveren frank.. Zoiets kun je nu opnieuw verwachten. Het wachten is op de dictator, die bereid is om de speculerende oligarchen aan te pakken. Ik zie het Rutte en Knot niet doen.
Wim Verver 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Wim VerverDit impliceert dat je steenrijk kunt worden als je tegen een nominale rente van 0% geld mag lenen en daar, zoals Soros en Gates hebben gedaan, landbouwgrond met graan voor koopt in de Oekraine en de Midwest.
Groene investeringen financieren middels CBDC (ipv belasting te heffen) betekent dat intelligente speculanten steenrijk worden en dat de armen verpauperenn en hun eten niet meer kunnen betalen.
Gratis helikoptergeld voor de armen leidt tot een nog hogere inflatie en nog meer speculatiewinst voor de vermogensbeheerders.
Wim Verver 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Wim VerverDaarom proberen die rijken of maw de machtigen een stijging van de reele kapitaalmarktrente zoveel mogeijk te voorkomen. Nu de schulden onhoudbaar zijn geworden omdat de nominale rente niet verder kan dalen moet CBDC uitkomst bieden. Onbegrijpelijk dat zgn linkse partijen dit niet onderkennen en zich voor het karretje van de speculanten laten spannen en zich tegen hun eigen kiezers keren
Euro en yen dalen, terwijl dollar en roebel stijgen.
Wim Verver 5
Pieter JongejanPetrus Harts 3
Maar...wel heel veel vertrouwen in het democratisch proces. Natuurlijk heeft dat de voorkeur, maar zou dat dan ook niet met de tijd mee moeten gaan? Het is toch redelijk primitief om met potloodjes een bolletje rood te maken op een formulier. En, is het terecht om aan te nemen dat zo'n democratische controle leidt tot een betere CBDC? Juist ook in de huidige Tweede Kamer zitten leden die maar wat graag hun eigen stokpaardje ('je kunt er geen sigaretten mee kopen!') via een CBDC willen berijden. Ter vergelijk: vrijwel alle wetten zijn juridisch gezien beter vóórdat ze de Tweede Kamer ingaan.
Lia 4
Petrus Harts"Er zijn honderdduizenden mensen die een tientje gaven voor de campagne van Biden, maar in het totaalbedrag van meer dan een miljard dollar is dat niets. Het deel dat komt van zeer vermogenden is veel groter. Dus dat zij meer doneren, is duidelijk. Dan is de vraag of hun ideeën daardoor ook meer weerklank vinden. En dat is inderdaad het geval. Collega’s van mij hebben daar onderzoek naar gedaan. Niet alleen bij Republikeinen, ook bij Democraten gebeurt dat. Voor dit onderzoek zijn honderden politieke besluiten bestudeerd. Zij hebben gekeken wat van tevoren het standpunt was van vier verschillende groepen: zeer vermogenden; het georganiseerde bedrijfsleven – wat bij ons VNO-NCW zou zijn; georganiseerde gewone mensen – vakbonden, verenigingen; en gewone mensen apart, van wie de mening was onderzocht door middel van enquêtes."
"En toen bleek dat de gewone mensen op geen enkele manier de besluiten hebben gekregen die ze wilden, behalve als hun mening overlapte met de zeer vermogenden en/of het georganiseerde bedrijfsleven. Dus uit al die honderden gevallen is geen enkel voorbeeld te geven waarin de ongeorganiseerde meerderheid van de bevolking iets kreeg dat die andere groepen liever niet hadden gehad. Hun conclusie was: gewone mensen hebben überhaupt geen onafhankelijke invloed op de besluitvorming.’"
https://www.vn.nl/associaties-bas-van-bavel/?token=VDd0bXMzWEwvT1RJRWtvTXJQaWdlY2lZU29QcHdmT1Z3UlU2cjJGektvYz0
Erik Timmerman 2
Christine 3
Erik TimmermanMarco Fredriks 4
ChristineCor Broeders 4
zo staat er in dit stuk.
Maar geld is vies, is het devies al sinds de Covid-19 uitbraak.
Ver daarvoor al zijn de bankmedewerkers ons al gaan vertellen dat "u mag dat thuis doen, wij mogen het niet meer". Daarmee hebben de banken het gewone losse geld in de ban gedaan. En de gevolgen van die dwang om te thuisbankieren hebben ze gebruikt om steeds meer betaalautomaten en kantoren te sluiten.
Ze verdienen geld als water, maar de hypotheekrente loopt alweer op.
Jeroen Haans 1
Anne Hout 2
Jeroen Haanshttps://businessam.be/financiele-revolutie-die-alles-dreigt-te-veranderen-onder-de-radar/
Roland den Boef 1
Roland Horvath 7
Roland den BoefAnne Hout 2
Roland den BoefLees dit eens, dat krijg je meer duidelijkheid over de bedoeling van Kaag.
https://businessam.be/financiele-revolutie-die-alles-dreigt-te-veranderen-onder-de-radar/
Wil notten 1
andries offringa
Er is volledige dekking dus iedereen kan altijd en ook tegelijk al zijn deuros weer inwisselen voor euro's. Een bank run is hier geen gevaar meer . Ik heb nu bij de bank een kluis met deuros waarmee ik kan betalen. Mijn belasting bijvoorbeeld.. Aan de deuro rekening van de belasting bij de DNB.
Ik kan ook in deuros betaald worden . Maar alleen bij de DNB. Met Deuros die daar al waren. In andermans kluis. Doet niks af aan de dekkingsgraad . Verder geen rente. Geen krediet geen schuld en geen leningen. Ik weet dan even niet wat de DNB met die plas euro's aanmoet maar verder lijkt het heel stabiel. ......m. Het zal wel weer niet zo simpel zijn.
Erwin de Waard 6
andries offringaZij neemt zich voor om offline - en anonieme betalingen mogelijk te maken
Ook stelt ze een chipknip achtige iets voor voor deuro’s, hierin zou je deuro’s over kunnen maken zonder tussenkomst van centrale of commerciële bank.
andries offringa
Erwin de WaardAnne Hout 2
Erwin de WaardLees dit eens, dat krijg je meer duidelijkheid over de bedoeling van Kaag.
https://businessam.be/financiele-revolutie-die-alles-dreigt-te-veranderen-onder-de-radar/
Erwin de Waard 6
Anne HoutOf dat de bedoeling van Kaag is lees ik er niet in. Het is niet wat Kaag zegt te willen; namelijk de mogelijkheid van anonieme betalingen en geld overmaken zonder tussenkomst van een bank. Hoe ze dat wil centrale of decentrale cdbc dat bestudeerd ze nog.
Als er geen cbdc komt is er zomaar de kans dat er een succesvolle digitale currency komt die wordt uitgegeven en gecontroleerd door een commerciële partij. Facebook was met haar Libra een eind op weg.
Een succesvolle digitale currency door een commerciële partij is iets wat nog minder aanlokkelijk is als een cbdc met controle. Maar liever nog de cdbc zoals Kaag wil , dus met anonieme overdracht en ook overdracht zonder tussenkomst van een derde partij.
Anne Hout 2
Erwin de WaardHet antwoord op jouw vraag staat hier: https://businessam.be/nederland-betalingen-vanaf-100-euro-monitoren/
Zij heeft dus al een wetsvoorstel hiervoor ingediend, maar de Nederlandse pers hoor je hier niet over.
DAT bevreemdt mij nog het allermeest.
Het argument van Kaag is dat zij witwassen wil tegengaan, daarom moet elke transactie vanaf € 100 worden vastgelegd en cash-transacties vanaf €3000 worden verboden.
Dit witwas-argument is natuurlijk onzin: waarom zou je elke inwoner van Nederland behandelen als een potentiële crimineel, terwijl we het hebben over misschien 2% van de bevolking die ECHT crimineel is. Maar daar verschuilt Kaag zich achter, want we mogen natuurlijk niet denken dat het gaat over controle .
Stel, dit wordt ingevoerd en er breekt weer een pandemie uit met een lockdown.
Jij wilt boodschappen gaan doen, maar de Appie is niet naast de deur.
Dan kan het zomaar gebeuren dat jij bij de kassa staat en ineens niet kan betalen, omdat de bank
ziet dat jij te ver van jouw huis in een winkel boodschappen doet in een lockdown periode: jij mag daar niet zijn! Je krijgt dan geen fiat voor de aankoop.
Of je hebt al 1 keer getankt deze week en dat is natuurlijk geregistreerd; dan wil je nogmaals tanken en dat kan worden tegengehouden door de bank: denk om je CO2 stikstof-uitstoot!
https://youtu.be/MJ1-HR417h8
Klik onder het filmpje op de blauwe CBDC letters om bij het engelstalige filmpje te komen als je een bebrild figuur in het nederlands hoort praten.
Erwin de Waard 6
Anne HoutDat eerste artikel kan ik niet openen maar het wetsvoorstel staat ook hier: https://open.overheid.nl/repository/ronl-c0ae97133810501e1fb828725ad57405dd063914/1/pdf/bijlage-1-wetsvoorstel-plan-van-aanpak-witwassen.pdf
Kaag zegt dus anonieme betalingen en geldtransfer zonder tussenkomst van derde partij te willen behouden maar dient een wetsvoorstel voor verregaande registratie van betalingen en een gedeeltelijk verbod op overmaken van geld.
Hoe Kaag dit beide wil verenigen zegt ze niet en kan ik ook niet bedenken.
Volgens mij kan dat niet samen gaan.
Bedankt voor de info. Ik ben weer meer up to date.
Ps. Hoe het afloopt met dat wetsvoorstel kan hier gevolgd worden : https://www.eerstekamer.nl/nonav/wetsvoorstel/36228_wet_plan_van_aanpak
Anne Hout 2
Erwin de WaardEr is op 22 november een film over CBDC uitgekomen van Benjamin Jonas van den Brink.
Je vindt hem hier: https://debunkproductions.com/
Erwin de Waard 6
Anne HoutBob Juchter van Bergen Quast 1