
Hoe bankiers en beurshandelaars miljarden roofden van Europese belastingdiensten. Lees meer
In heel Europa zijn landen jaren achtereen doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij fraude met dividendbelasting. De schade loopt in de tientallen miljarden. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar diverse banken en bankiers. ‘Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak,’ noemde een kroongetuige het. Ook in Nederland is de Belastingdienst tientallen jaren slachtoffer geweest van dividendstrippende bankiers.
The CumEx-files is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten waar Follow the Money deel van uitmaakt. Dat leidde in oktober 2018 tot de eerste een golf publicaties. Drie jaar later volgde de reprise met 16 journalistieke organisaties uit 5 continenten. De onderzoeken worden gecoördineerd door het Duitse onafhankelijke platform Correctiv. Meer weten: cumex-files.com.
KPMG adviseerde ABN Amro over frauduleuze CumEx-transacties in geschil met Duitse fiscus
Fortis Bank Nederland zette na nationalisatie in op frauduleuze CumEx-deals
De Nederlandse KAS Bank speelde een cruciale rol bij frauduleuze CumEx-transacties
Explainer: hoe werkt CumEx?
Het CumEx-schandaal: de officier van justitie in Keulen ‘zal niemand sparen’
De overheid gaat de strijd met dividendstrippers aan
Van CumEx-fraude verdachte ex-ABN Amro bankier op Mallorca gearresteerd
Hoe een Amsterdamse beurshandelaar tientallen miljoenen verdiende aan een Duits belastingschandaal
Voorzitter branchevereniging van beurshandelaren blijkt dividendstripper en treedt af
Dit zijn de Nederlandse verdachten uit de grootste belastingroof uit de geschiedenis
© Rinus Bot & Tim Arnold
Nederlandse schatkist werd voor miljarden door dividendstrippers geplunderd
Voor het eerst is een raming gemaakt van de schade die bankiers, beleggers en tussenhandelaren de Nederlandse schatkist hebben toegebracht. Terwijl de Belastingdienst uitgaat van ‘enkele honderden miljoenen’, laat onderzoek van de universiteit van Mannheim en het internationale onderzoekscollectief The CumEx Files zien dat het in de periode 2000-2020 mogelijk om 27 miljard gaat. Twaalf landen zijn samen voor circa 150 miljard benadeeld. Nederland is relatief het zwaarst getroffen.
In de zomer van 2018 komt abrupt een einde aan het comfortabele leven van de voormalig investeringsmanager Bernard Tew en zijn vrouw Andrea. De Deense belastingdienst beticht de 66-jarige Amerikaan van fraude en eist liefst 41 miljoen dollar van hem en zijn zakenpartner.
De claim komt hard aan bij Tew. Vanwege de aantijgingen mag hij niet langer als beurshandelaar actief zijn. Tew is gepromoveerd in de economie, maar mag nu zelfs geen economie- of wiskundeles meer geven, ook niet online. Zijn echtgenote Andrea, met 30 jaar ervaring in de online beurshandel – ‘ze deed soms 2 tot 5 procent van de daghandel op de beurs van New York op basis van mijn modellen,’ meldt Tew – komt sinds de Deense aanklacht ook nergens meer aan de bak.
Tew woont in Woodford County, Kentucky. Hij heeft sinds de aanklacht moeite daar zijn boerderij met 24 hectare grond en een stal met volbloedpaarden te onderhouden. De vennootschap die dit bezit beheert, kan niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Vanaf zijn aangrenzende grondgebied van 12 hectare met daarop een landhuis van 1500 vierkante meter moet hij, zo goed en zo kwaad als hij kan, het lopende faillissement van zijn vennootschappen zien door te komen.
Het probleem zit hem bij de Denen, verklaart Tew in september 2021 onder ede in de faillissmentsrechtbank in Lexington, Kentucky. Hij verdiende jarenlang veel geld met enkele pensioenfondsen die hij bestiert. Via deze fondsen legt hij zich toe op de arbitrage in aandelen van overzeese beursbedrijven. Hij weet ‘inkomsten te genereren door de aankoop van dividenden en teruggave van belastingen’.
Dossier
The CumEx Files
The CumEx Files is een internationaal journalistiek project, geleid door het Duitse onafhankelijke onderzoeksplatform CORRECTIV. Samen zoeken we uit hoe bankiers en beurshandelaars in de periode 2000-2020 naar schatting 150 miljard euro van Europese belastingdiensten wisten te roven, en waarom deze praktijk nog steeds voortduurt. Zie ook: cumex-files.com.
En nu stellen de Denen dus dat hij fraude heeft gepleegd, hebben ze betalingen opgeschort en eisen ze miljoenen terug van zijn pensioenfondsen. De aanklacht heeft er zelfs toe geleid dat ook belastingdiensten van andere Europese landen stappen tegen Tew hebben ondernomen, waardoor ‘de gehele pensioenpot van de familie Tew werd leeggetrokken en zowel de carrière van mijn vrouw als die van mij ernstig zijn beschadigd’.
De Nederlandse Belastingdienst is een van de eisers; dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van Follow the Money. De Nederlandse fiscus eist 2.075.676 euro van Tew terug, laat een belastinginspecteur op 31 oktober 2019 weten aan de bank die bij de transactie was betrokken.
Een ‘vreetfestijn’ voor banken
Bernard Tew opereerde sinds 2012 als kleine zelfstandige in de wereld van de ‘dividendarbitrage’. Via zijn zakenpartner, die inmiddels voor fraude en witwassen is veroordeeld, kwam hij met deze activiteit in aanraking. Tew zette verschillende pensioenfondsen op en rond de datum dat grote beursgenoteerde ondernemingen het dividend bekendmaken, nam hij steeds kortstondig positie in Nederlandse fondsen. Dat deed hij door aandelen te lenen.
Vervolgens haalden Tew en de eigenaar van de aandelen met behulp van een handelaar en een bank een fiscale truc uit. De meeste buitenlandse eigenaren van aandelen kunnen de dividendbelasting niet bij de nationale fiscus terugvorderen. Maar dankzij een belastingverdrag mag een buitenlands pensioenfonds dat wel. Door de aandelen even via zijn pensioenfonds te lenen, stak Tew een deel van de teruggevorderde dividendbelasting in zijn zak. De eigenaar, de aandelenhandelaar en de bank profiteren ook van de transactie, terwijl volgens de Nederlandse belastingwet – net als in de meeste landen – feitelijk alleen de werkelijke eigenaar van het aandeel daartoe is gerechtigd. Deze vorm van dividendstrippen wordt ook wel CumCum genoemd.
De twee vormen van dividendstrippen zijn CumEx en CumCum. Bij CumEx wordt dividend afgeroomd dat niet eens is betaald, of wordt meerdere malen dividendbelasting teruggevorderd terwijl die maar een keer is betaald. Van CumCum is sprake wanneer een aandeelhouder dividendbelasting heeft betaald, zelf geen recht heeft op teruggave daarvan en via een constructie dat ‘recht’ daarom verhandelt, zodat een andere partij, die wel teruggave kan claimen, dit kan incasseren.
Bij CumCum zijn er grofweg twee methoden. De eerste wordt Hollandrouting genoemd, de methode die door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley werd toegepast. Bij deze methode leent een Nederlandse vennootschap kortstondig het aandeel en verwerft daarmee het ‘recht’ om dividendbelasting terug te vorderen.
De truc die Bernard Tew toepaste, valt onder de noemer treaty shopping. Door misbruik te maken van de regels van een belastingverdrag kan de buitenlandse aandeelhouder die geen recht heeft op teruggave van dividendbelasting, zijn aandelen kortstondig ‘uitlenen’ aan een buitenlands pensioenfonds dat dit recht wel heeft.
CumEx is sinds 2012 in Duitsland en later ook in Denemarken en België bij wet verboden. CumCum is, omdat daarvoor in een kort tijdsbestek enorm met aandelen wordt geschoven, een veel grijzer gebied: het is onrechtmatig, maar zeer moeilijk te bewijzen.
De tak van sport waarbij financieel specialisten uitzoeken hoe ze dividendbelasting het beste kunnen terugvorderen en daarbij alle mazen van het net benutten, heet dividendarbitrage.
Anders dan CumEx, waarbij meerdere keren dividendbelasting wordt teruggevorderd, een praktijk die in een aantal landen verboden is, wordt CumCum als een onrechtmatige vorm van belastingontwijking beschouwd. Oftewel: het is niet toegestaan, maar het is geen overtreding die tot een strafrechtelijk onderzoek leidt. En zolang de autoriteiten niet kunnen aantonen dat degene die de belasting terugvordert niet de economische eigenaar van het aandeel is, is er voor de stripper weinig aan de hand. Juist dat probleem met de bewijslast breekt veel landen op. De fiscale autoriteiten worstelen al decennia hoe ze dit misbruik kunnen tegengaan.
Bij Bernard Tew werd het, dankzij de aandacht van de Deense opsporingsinstanties, ook de Nederlandse Belastingdienst duidelijk dat er iets niet klopte. Tew bleek onder andere dividend te strippen van aandelen Unilever, SBM Offshore, KPN en ABN Amro, en dat leverde hem alleen al in de jaren 2016 en 2017 bijna 2 miljoen euro op via een van zijn pensioenfondsen.

De zaak Tew staat bepaald niet op zichzelf. De Belastingdienst worstelt al decennia met de praktijken van zulke dividendstrippers. Dat zijn niet alleen kleine zelfstandigen die vanaf hun landgoed ergens in de Verenigde Staten opereren; vooral grote banken en gevestigde beurshandelsbedrijven, advocaten en andere professionals in de financiële sector hebben de zwakke plekken van overheden uitgebuit.
‘Vrijwel elke grote bank leverde diensten aan klanten om dividend te kunnen arbitreren,’ zegt een bron die zelf actief was in beide vormen van dividendstrippen: CumEx en CumCum. Dat banken zich op deze ‘markt’ hebben gestort, bleek eind 2015 toen de Duitse fiscus voor 5 miljoen euro een usb-stick met data van een klokkenluider kocht waarop 129 financiële instellingen werden geïmpliceerd, waaronder de ING en ABN Amro.
'Een eigenaardigheid in het systeem, die zich alleen onder zeer strikte omstandigheden voordeed, werd door financial engineering getransformeerd tot een van de grootste vreetfestijnen aller tijden op de financiële markten,' schrijft Richard Collier, associate fellow aan de Saïd Business School van de University of Oxford, in zijn boek Banking on Failure, Cum-Ex and Why and How Banks Game the System.
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley nam deel aan de Nederlandse versie van het ‘vreetfestijn’. De bank zette in Nederland een speciale structuur op om dividenden te kunnen strippen. In 2010 viel de Belastingdienst over een teruggaafverzoek van zo’n 39 miljoen euro; dat leidde tot een onderzoek dat nog immer gaande is en steeds grotere vormen aanneemt. In 2018 claimde de Belastingdienst 152 miljoen van de zakenbank. In september onthulde Follow the Money dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar Morgan Stanley is begonnen. Enkele weken eerder had ABN Amro bij de publicatie van haar kwartaalcijfers ook al aangegeven dat zij opnieuw onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek in verband met dividendarbitrage.
Uit eerder onderzoek van Follow the Money bleek dat ABN Amro, in 2008 nog gered door de Nederlandse belastingbetaler, diensten aan Morgan Stanley leverde om de fiscus via het strippen van dividenden te benadelen. De eerste publicaties in The CumEx Files in 2018 lieten zien dat ABN Amro en haar rechtsvoorganger Fortis Bank Nederland sowieso een duister verleden hebben inzake verschillende vormen van dividendstrippen. In Duitsland kijken de opsporingsdiensten al jaren met belangstelling naar deze bank. Ze deden al drie keer een inval bij Duitse kantoren van ABN Amro en hebben inmiddels, zo onthulde de Duitse krant Handelsblatt in augustus 2021, ook meerdere (ex-)medewerkers van de bank op de verdachtenlijst geplaatst.
Grote onderschatting
De grote vraag is welke schade de dividenstrippers de afgelopen decennia aan de Nederlandse schatkist hebben toegebracht. Het rapport van 9 mei 2005 van de Algemene Rekenkamer over het jaarverslag van het ministerie van Financiën gaf voor het eerst een indicatie: zij noemde een bedrag van 376 miljoen euro waarbij ‘risico’s bestaan van onrechtmatige dubbele teruggave van dividendbelasting’.
Toen Follow the Money de Belastingdienst in 2018 vroeg naar de omvang van de schade van het dividendstrippen, antwoordde een woordvoerder: ‘In hoeveel gevallen de schatkist “benadeeld” wordt en wat hiervan de omvang is, wordt niet bijgehouden. Het is bovendien niet mogelijk om dit te registreren doordat er geen reële inschatting mogelijk is.’
Iets vergelijkbaars antwoordde minister Wopke Hoekstra op Kamervragen naar aanleiding van de eerste publicaties over The CumEx Files: ‘De Belastingdienst meet niet het verschil tussen werkelijke belastingopbrengsten en de belastingopbrengsten die zouden binnenkomen bij een juiste naleving van de wet. Dit geldt ook voor de dividendbelasting.’
De Belastingdienst kan desgevraagd wel zeggen – zij het bij benadering – hoeveel geld zij in de periode 2000-2020 heeft teruggevorderd. Uit een inventarisatie ‘komt een beeld naar voren dat in de gevraagde periode voor circa enkele honderden miljoenen euro’s aan naheffingen en boetes is opgelegd,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.
Onderzoek van de universiteit van Mannheim, in samenwerking met het internationale onderzoekscollectief The CumEx Files dat onder leiding staat van het Duitse journalistieke platform Correctiv, schat de mogelijke schade vele malen hoger.
20 jaar dividendstrippen: een kolossale greep uit de staatskas
De Brit Sanjay Shah wist in de periode 2012-2015 met CumEx-fraude de Deense fiscus vrijwel eigenhandig voor ongeveer 2 miljard euro te benadelen. Hij deed dat met een klein team binnen zijn bedrijf Solo Capital. Shah, die inmiddels in Dubai woont, wordt al jaren door de Deense fiscus en justitie op de huid gezeten. Op zijn bezittingen ligt beslag en hij kan het oliestaatje niet verlaten, omdat hij dan riskeert te worden opgepakt.
‘Dit soort transacties kun je overal ter wereld uitvoeren. Je hebt alleen maar iemand nodig die een belastingverdrag kan lezen’
Collega’s van het CumEx-onderzoekscollectief spraken hem in Dubai, onder andere over de schaal waarop het dividendstrippen plaatsvond. ‘Het gebeurt in elke Europese markt waar dividenden worden betaald,’ stelt Shah. En volgens hem gebeurt het nog steeds, omdat ‘de gaten nog niet zijn gedicht’. Shah: ‘Dit soort transacties kun je overal ter wereld uitvoeren. Je hebt alleen maar iemand nodig die een belastingverdrag kan lezen.’
In de financiële sector lopen tienduizenden hoogopgeleide mensen rond die dat kunnen – en/of hebben gedaan. Ze kijken daarbij vooral naar markten met een goede financiële infrastructuur, waar bovendien grote beursgenoteerde ondernemingen aanwezig zijn.
Nederland prijkt hoog op die lijst. Bedrijven als Shell, Unilever, Philips en ASML zijn voorts voor het overgrote deel – meer dan 90 procent – in handen van buitenlandse aandeelhouders. Anders dan Nederlandse aandeelhouders kunnen zij de dividendbelasting in Nederland niet in mindering brengen op de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting. Hoe groter deze groep, hoe groter het potentieel om te strippen.
De Nederlandse aandelenbeurs vormt daarom een zeer vruchtbare bodem voor dividendstrippers. ‘Het was in de markt algemeen bekend dat Nederland zeer aantrekkelijk was voor dividendarbitrage,’ zegt een buitenlandse handelaar die zich in het verleden hiermee bezighield.
Dat blijkt ook uit het onderzoek en de berekeningen van het team van de universiteit van Mannheim, dat onder leiding staat van de Duitse hoogleraar belastingrecht Christoph Spengel. Nederland werd volgens hen in de periode 2000 tot en met 2020 naar schatting voor 27 miljard euro door CumCum-divididendstrippers benadeeld. Dat is gemiddeld 1,29 miljard euro per jaar. De totale CumCum-schade die Spengel bij tien landen berekende, komt uit op 141 miljard euro. Van die landen is Nederland relatief het zwaarst door de praktijken van dividendstrippers getroffen. Frankrijk is voor 33 miljard benadeeld, Duitsland voor 36 miljard. In totaal gaat het om 150 miljard euro.
‘Ik vind 27 miljard euro aan misgelopen dividendbelasting over 21 jaar een duizelingwekkend bedrag’, laat hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek in reactie op de onderzoeksresultaten weten. ‘Het verbaast mij niet dat Nederland potentieel veel dividendbelasting is misgelopen door dividendstripping. We hebben veel hoofdkantoren van multinationals en dus veel dividenden. Omdat we een klein landje zijn is de fractie buitenlandse aandeelhouders bovendien groot.’
‘De Belastingdienst hanteert geen modellen om de mogelijke schade op dit vlak in beeld te brengen’
'Dit bedrag is ongekend, hoeveel basisscholen en verzorgingstehuizen kun je daarvan niet financieren? Hieruit blijkt opnieuw dat grote aandeelhouders elke poging aangrijpen om belasting te ontwijken,’ zegt Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).
‘Dit is inderdaad heel anders dan de kinderopvangtoeslagaffaire, waar alles op alles werd gezet om vermeende “fraudeurs” aan te pakken,’ laat Kamerlid Farid Azarkan (Denk) weten. ‘Het lijkt er ook op dat zowel Belastingdienst als het OM geen zin en/of geen expertise hebben om ingewikkelde frauduleuze transacties van bedrijven aan te pakken.’
Follow the Money stuurde ook het ministerie van Financiën de cijfers toe. ‘We waarderen de pogingen om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp, maar we kunnen geen oordeel geven over het aandeel van Nederland in de door professor Spengel gemaakte schattingen,’ laat een woordvoerder weten. ‘De Belastingdienst hanteert geen modellen om de mogelijke schade op dit vlak in beeld te brengen. Onze uitlatingen zijn gebaseerd op waarnemingen in incidentele casussen.’
Van 2000 tot en met 2020 ging in twaalf landen naar schatting 150 miljard aan belastinginkomsten verloren als gevolg van CumEx- en CumCum-transacties.
Deze schatting, die conservatief is, is gebaseerd op gezamenlijk onderzoek van een internationaal journalistiek collectief van 15 mediapartners, georganiseerd door het onafhankelijke onderzoeksplatform Correctiv en de universiteit van Mannheim. Hoogleraar belastingrecht Christoph Spengel en zijn team berekenden een CumCum-verlies van minimaal 141 miljard in tien landen. De CumEx-schade werd geraamd op 9,3 miljard euro, verdeeld over drie landen. Uniek is dat het onderzoeksteam ook het verlies berekende dat veroorzaakt is door CumEx-transacties met American depositary receipts (ADR’s): ten minste 556 miljoen euro, in zes landen.
CumCum
Om het totale verlies aan belastinginkomsten als gevolg van CumCum-transacties te kunnen ramen, hebben we enkele basisaannames gehanteerd. De eerste is dat CumCum-transacties in alle jaren en in alle onderzochte landen konden worden uitgevoerd. Deze aanname is gebaseerd op eerder onderzoek van Correctiv.
We bestudeerden de periode 2000 tot 2020 en focusten voor CumCum op Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg. Voor Zwitserland en de VS hebben we alleen de jaren voor 2008 onderzocht; toen kwam daar een eind aan deze handel, nadat de autoriteiten ingrepen.
In onze raming hebben we het feit betrokken dat CumCum-transacties voor buitenlandse aandeelhouders een prikkel vormen om vermogenswinstbelasting te vermijden. Omdat we niet precies weten hoeveel van hen die mogelijkheid aangrepen, zijn we uitgegaan van een conservatieve drempel van 50 procent. Dat percentage is gebaseerd op journalistiek onderzoek en op gesprekken met belastingdiensten en marktpartijen, aangevuld met aannemelijkheidstesten verricht door het universiteitsteam.
Wat betreft Duitsland en Frankrijk konden we met zekerheid vaststellen dat onze schatting conservatief is, gezien de sterke aanwijzingen dat bijna alle buitenlandse aandeelhouders daar belasting ontwijken via CumCum-transacties. Landen waarvan we niet konden bewijzen dat CumCum-transacties er wijdverbreid zijn, hebben we buiten de berekeningen gehouden.
Onze berekeningen zijn tot slot gebaseerd op de tarieven van internationale verdragen ter vermijding van dubbele belasting en niet op lokale belastingen, aangezien verdragstarieven doorgaans lager zijn dan de lokale tarieven. Ook dit zorgde voor een conservatieve schatting. Dat leidde tot de volgende berekening: 50 procent van de dividenden die aan buitenlandse aandeelhouders zijn uitgekeerd, vermenigvuldigd met het tarief voor dubbele belasting.
Een gedetailleerde beschrijving van onze methodologie staat in dit document (pdf).
CumEx
De raming van gederfde belastinginkomsten als gevolg van CumEx-transacties is gebaseerd op twee bronnen.
Voor Duitsland berekende de universiteit van Mannheim eerder een (conservatief geschat) belastingverlies van 7,2 miljard euro. Deze berekening is gebaseerd op transactiegegevens die clearingbank Clearstream aan de CumEx-onderzoekscommissie van de Duitse Bondsdag heeft verstrekt. Daar hebben we de berekeningen van overheden aan toegevoegd: de officiële cijfers inzake het verlies aan belastinginkomsten door CumEx-transacties in Denemarken (1,7 miljard), België (200 miljoen) en Oostenrijk (187 miljoen).
CumEx met Amerikaanse certificaten
American depositary receipts (ADR’s) vertegenwoordigen aandelen in niet-Amerikaanse bedrijven die op Amerikaanse markten kunnen worden verhandeld. Houders van ADR’s hebben dezelfde rechten op dividenden als gewone aandeelhouders. Uit informatie van officiële bronnen, zoals Duitse officieren van justitie en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, blijkt dat ADR’s zijn gebruikt om CumEx-transacties uit te voeren en frauduleuze belastingteruggaven in te dienen.
In ons onderzoek konden we in de periode van 2009 tot 2020 in zes landen dergelijke handelsactiviteiten met ADR’s identificeren. Dat waren Duitsland, Spanje, Nederland, België, Frankrijk en Ierland.
Via Bloomberg verkregen we gegevens over ADR-handelsvolumes voor alle beschikbare aandelen van de toonaangevende aandelenindex in elk van die landen. Het team van de universiteit van Mannheim zocht vervolgens naar abnormale pieken in het handelsvolume in het tiendaagse venster rond de datum van dividendbetalingen.
Onze aanname was dat ongebruikelijke stijgingen van het handelsvolume rond de betalingsdata van dividenden verband houden met CumEx-transacties. De meeste gevallen deden zich voor tussen 2009 en 2020. Voor elke piek hebben we de potentiële waarde van frauduleuze belastingteruggaven berekend door een aantal kerncijfers te vermenigvuldigen: het totale handelsvolume, het tarief van de dividendbelasting, het dividend per aandeel en de verhouding van de ADR tot het onderliggende buitenlandse aandeel.
Deze berekening leidde tot een primeur: we konden de allereerst schatting maken van de gederfde belastinginkomsten door deze nieuwste vorm van CumEx-handel. Aangezien de meeste ADR's niet via beurzen worden verhandeld, zijn er echter weinig openbare gegevens beschikbaar. De berekende 556 miljoen aan verloren belastinginkomsten is waarschijnlijk maar een fractie van het bedrag dat daadwerkelijk naar fraudeurs is gegaan.
Een gedetailleerde beschrijving van onze methodologie staat in dit document (pdf).
Fiscus ziet dividendstrippen al ruim 20 jaar als groot probleem
Dividendstrippen vindt tot op de dag van vandaag plaats. Dat zeggen niet alleen bronnen waarmee Follow the Money sprak; de Belastingdienst beaamt het. Eerder dit jaar stelde ook de European Securities and Markets Authority (ESMA) dat deze praktijken voortduren.
Niet dat de Belastingdienst er geen oog voor heeft, het thema staat daar al sinds begin jaren negentig op de agenda. In 2001 kwam er nieuwe wetgeving waarmee de fiscus het misbruik effectiever kon tegengaan. Voortaan moest de aandeelhouder eerst bewijzen dat hij de aandelen langere tijd onder zijn hoede had voordat de Belastingdienst een terugvordering zou honoreren.
De maatregel behelsde het omdraaien van de bewijslast, die daardoor weer bij de Belastingdienst kwam te liggen
Maar voordat die belastingwetgeving goed en wel was ingevoerd, werd ze al aangepast. ‘Vanwege ernstige onbeoogde bijgevolgen voor het beursklimaat in Nederland,’ zo meldt het begeleidende persbericht van 27 april 2001. Een en ander gebeurde op aandringen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Nederlandse Marketmakers Associatie en beursmaatschappij Euronext, waarna ‘in goed overleg’ tot een alternatieve maatregel is besloten. Die behelsde het omdraaien van de bewijslast, die daardoor weer bij de Belastingdienst kwam te liggen. Niet de verdachte partij moet aantonen onschuldig te zijn, maar de fiscus moet hard maken dat er sprake is van dividendstrippen.
Deze maatregel zette de fiscus op grote achterstand, zoals blijkt uit de zaak die de Belastingdienst al jaren tegen Morgan Stanley voert. In een memo dat de Nederlandse fiscus in 2016 voor de speciale CumEx-onderzoekscommissie van de Duitse Bondsdag opstelde, meldde zij dat maatregelen tegen dividendstrippen moeilijk kunnen worden geëffectueerd. Dit vanwege de betrokkenheid van buitenlandse partijen en het ontbreken van goed zicht op de transacties.
‘De bewijslast en het daarmee verband houdende procesrisico ligt bij de fiscus. Het is de Belastingdienst die aannemelijk moet maken dat sprake is van dividendstripping,’ laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten. ‘Deze bewijslast is vaak zwaar en ingewikkeld. Dit wordt extra bemoeilijkt door het feit dat veel informatie die de inspecteur nodig heeft om te voldoen aan de bewijslast zich in het buitenland bevindt. Er is bijna altijd sprake van (complexe) internationale structuren en deze transacties kunnen over de beurs lopen. De aanpak van dividendstripping behelst dan ook meestal langlopende procedures die veel tijd en inzet vergen.’
Hoogleraar Van de Streek: ‘De Nederlandse wetgeving tegen dividendstrippen is zo slap omdat de Belastingdienst met een onmogelijke bewijspositie is opgezadeld, met dank aan de lobby van VNO-NCW en de financiële sector. In het web van transacties met aandelen moet de Belastingdienst bewijzen dat het dividend is gestript. Ga er maar aanstaan.’
Verscheidene politici willen inmiddels iets tegen dividendstrippen ondernemen. Begin dit jaar overhandigde Kamerlid Steven van Weyenberg (D66), indertijd lid van de vaste Kamercommissie Financiën, het Aanvalsplan tegen belastingontwijking aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66). Daarin beschrijft Van Weyenberg verschillende fiscale misstanden; een daarvan is dividendstrippen. De regeringspartij omschrijft deze praktijk als ‘een samenstel van handelingen [..] verricht om te voorkomen dat dividendbelasting moet worden betaald of om de dividendbelastingdruk te verminderen. Dit soort constructies zijn ingewikkeld voor de Belastingdienst om te volgen.’
Vijlbrief was vorige week in Washington om daar namens de regering de G20 bij te wonen, die dit jaar in het teken stond van de fiscaliteit. ‘Te veel constructiewerk toestaan, ondermijnt de belastingmoraal in je eigen land,’ zei Vijlbrief tegen NRC Handelsblad. Op 25 juni reageerde hij inhoudelijk op het ‘Aanvalsplan’ van zijn eigen partij en ook in de Prinsjesdagbrief van 21 september 2021 was er aandacht voor dividenstrippen. De essentie: sinds de problematiek in oktober 2018 door publicaties van The CumEx Files nadrukkelijk in beeld kwam, doet de Belastingdienst onderzoek naar de ‘hoofdvormen van dividendstripping die zich in de praktijk voordoen’ en wordt er gewerkt aan een zogenoemd consultatiedocument waarin de opties om dividendstripping aan te pakken worden opgesomd. Het ministerie van Financiën zegt dat dit document nog voor het einde van het jaar wordt gepubliceerd.
‘Het lijkt me dat er vanuit het ministerie van Financiën niet genoeg onderzoek is gedaan naar de omvang van dit probleem,’ zegt Kamerlid Nijboer. ‘De Kamer behoort over problemen van deze de omvang te worden geïnformeerd. Er zullen maatregelen moeten volgen. Als de wetgeving moet worden aangepast, dan moeten we dat doen. De PvdA wil een hoorzitting in de Kamer organiseren, zodat we van de Belastingdienst, wetenschappers en anderen horen hoe we een einde aan dit soort praktijken kunnen maken.'
Voor hoogleraar belastingrecht Van de Streek is eens te meer duidelijk ‘dat we behoefte hebben aan een onafhankelijk fiscaal kennisinstituut, waartoe Pieter Omtzigt onlangs in een motie opriep. Het liefst een instituut dat toegang heeft tot de data van Financiën.’
Op vragen over de zaak Bernard Tew kon de woordvoerder van het ministerie van Financiën geen antwoord geven: ‘We mogen niet op individuele zaken ingaan.’
De woordvoerder van het ministerie van Financiën vat de antwoorden samen onder enkele hoofdvragen die door Follow the Money werden gesteld.
Hanteert de Belastingdienst zeer precieze modellen om de mogelijke schade in beeld te krijgen?
‘De Belastingdienst hanteert geen modellen om de mogelijke schade op dit vlak in beeld te brengen. Onze uitlatingen zijn gebaseerd op waarnemingen in incidentele casussen. Uit de inventarisatie is opgemaakt dat in de gevraagde periode voor circa enkele honderden miljoenen euro’s aan naheffingen en boetes is opgelegd. Het totaal aan gemoeide bedragen ligt waarschijnlijk hoger. Dit is mede ingegeven door de eerdergenoemde reden van de zware bewijslast die op de inspecteur rust en het daarmee verband houdende procesrisico.
In dit kader wijs ik je ook graag op deze Kamerbrief van 26 februari 2019. Daarin beantwoordt de toenmalige staatssecretaris van Financiën vragen over de ‘totale belastingkloof’ van Nederland. In die brief wordt geschetst dat er door het ministerie van Financiën goed naar is gekeken, maar dat het bepalen van die belastingkloof een lastige en omvangrijke klus zou zijn, die veel aannames vereist, wat mede de uitkomsten lastig bruikbaar maakt. Verder laten ervaringen in het VK zien dat de baten van deze investering zeer beperkt zouden zijn.’
Reactie op schatting van schadebedrag
‘We hebben kennis genomen van de schattingen van de Universiteit van Mannheim en Correctiv. We waarderen de pogingen om meer inzicht te krijgen over dit onderwerp, maar we kunnen geen oordeel geven over het aandeel van Nederland in de door professor Spengel gemaakte schattingen.
Ten eerste zijn hierover, zoals eerder gememoreerd, geen gegevens bij ons bekend. Wij beschikken over te weinig informatie om een uitspraak te doen over de omvang van de schade en de gevolgen voor betrokken partijen in andere landen.
We hebben ook gekeken naar de gebruikte onderzoeksmethode. Dan zien we dat er aannames worden gehanteerd waar vraagtekens bij gezet kunnen worden. Zo is het hoge bedrag (26,9 miljard, Alternative 1) gebaseerd op de aanname dat maar liefst 50% van de buitenlandse aandeelhouders deelneemt aan cum/cum transacties. Dat terwijl buitenlandse pensioenfondsen (een belangrijke groep aandeelhouders) bijvoorbeeld vaak al recht hebben op 0% belasting over dividenden. Deze groep zal zich om die reden niet bezig houden met dividendstripping.
Ook willen we erop wijzen dat de berekeningen aannames bevatten die gebaseerd zijn op de situatie in Duitsland voor de jaren 2010-2012, en dat deze worden doorgetrokken naar diverse landen, met elk verschillende fiscale stelsels.’
Welke hoofdvormen van dividendstripping komen voor, is het onderzoek daarnaar dan al afgerond en staat ADR-arbitrage daar ook bij?
‘Hier kunnen we nu nog niks over zeggen. Dat volgt bij publicatie van dat consultatiedocument in Q4 2021.’
57 Bijdragen
Niek Jansen 9
Ik vroeg me wel af waarom in het door u aangehaalde ‘Aanvalsplan tegen belastingontwijking’ van D66 de beruchtste vorm van belastingontwijking in Nederland via de 15.000 brievenbus (spook) firma’s niet aan de orde wordt gesteld.
https://www.trouw.nl/nieuws/brievenbusfirma-s-sluizen-22-miljard-door-nederland-naar-belastingparadijzen~b014149b/
In dit artikel wordt beweerd, dat €4500 miljard door bedrijven wordt overgemaakt vanuit hun productielanden naar Nederlandse fake firma’s, waarvan €22 miljard wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen elders.
Deze vorm van belastingontwijking is niet het onderwerp in uw artikel, maar het is toch zeer verwonderlijk dat D66 geen aandacht schenkt in zijn z.g. ‘Aanvalsplan tegen belastingontwijking’ aan deze grootschalige internationale vorm van diefstal die Nederland faciliteert en waarmee het land een beruchte reputatie heeft verworven in het buitenland.
Rinus ten Haaf 3
Niek Jansen@Niek: Van D66 verwacht ik geen werkelijke verbetering, ze zijn te veel onderdeel van de heersende lobbycratie in Nederland. In mijn ogen zit het probleem in te veel wetgeving en allerhande verdragen, te veel papier, te complexe taal, te veel uitzonderingen voor (kleine) belangengroepen. Te moeilijk juridisch taalgebruik, daardoor niet te volgen voor niet specialisten die het uiteindelijk goed moeten keuren (politici). Hierdoor worden bewust of onbewust gaten gecreëerd waar later gebruik van kan worden gemaakt.
Wat ook nog speelt: wetten en verdragen zouden automatisch na 20-25 jaar moeten vervallen zodat ze gedwongen moeten worden her beoordeeld. Zo voorkom je dat oude bedoelingen vervagen en nieuwe (mis) interpretaties steeds ruimer baan krijgen, of dat we blijven hangen in niet meer passende juridische structuren.
Niek Jansen 9
Rinus ten HaafMarc Fahrner 7
Rinus ten HaafEen beetje politieke partij zou zo iemand toch met pek en veren de partij uit moeten gooien? Nee joh, want je weet nooit of je zelf nog eens een baan nodig hebt. Nou ja, eigenlijk weet je dat wel.
De slachtoffers van zijn beleid wachten waarschijnlijk nog jaren in ellende op enige vorm van tegemoetkoming, terwijl Menno al weer dik belegde toastjes kaviaar op Haagse borrels naar binnen propt.
We gaan braaf stemmen, maar steeds vaker tegen beter weten in. Dit is zó ondermijnend voor elk sprankje hoop en vertrouwen van burgers in de politiek. En daarmee meer dan frustrerend voor de politici die wel integer lijken te zijn.
Bob Lagaaij 5
Schade, bij benadering: 27 miljard. Benieuwd hoelang deze #ophef de actualiteit overleeft en tot maatregelen leidt. Als het om aangepaste wetgeving gaat ben ik niet optimistisch, de ferme taal van Nijboer - die een abonnement heeft op stevige uitspraken, trouwens - ten spijt.
Marc Noway 2
Bob LagaaijFred van Sas 3
Rinus ten Haaf 3
Fred van SasHelaas vrees ik dat de vraag stellen dicht komt bij het beantwoorden van de vraag: beide worden vooral gedreven door 'jagen op geld en macht', zo lijkt het.
Het grote verschil zit in de strategische keuze die ze maken: bewust de wetten negeren vs bewust de wet (en de gaten/gaatjes) daarin gebruiken voor eigen gewin. Dit laatste staat ook wel bekend als 'strict legality': nooit de wet formeel overtreden......
Bas Schuiling
Rinus ten HaafAnton Weenink 2
[Verwijderd]
Anton WeeninkBoudewijn H.
Maar het belangrijkste is dat deze en overige zaken niet uit het maatschappelijk debat verdwijnen. Dus ga zo door.
Guido Nafzger 2
van de wetten helaas. Omgekeerde bewijslast! 'Je verzint het niet' zou Bert Visscher zeggen.
Godfried westen 1
Marco Fredriks 4
Marco Fredriks 4
John Janssen 4
Wat ik met mijn eenvoudig brein probeer te snappen is het volgende.
Sinds een jaar of twintig weet men dus bij het ministerie en de belastingdienst dat dit soort praktijken speelt. Is het dan zo ingewikkeld om de mazen in de desbetreffende wetgeving dicht te timmeren? Het feit dat men op hoog ambtelijk niveau niet kan anticiperen weten we nu onderhand wel. Maar men mag toch wel verwachten van een vet betaalde secretaris-generaal of directeur algemene zaken, om maar eens een paar titels te noemen, dat ze adequaat gaan reageren wanneer misstanden worden geconstateerd, toch?
Rinus ten Haaf 3
John JanssenMacht, belangen en lobbycratie houden veel tegen.... Het volk krijgt "brood en spelen".
Eric Smit 11
John JanssenDankjewel. Het is inderdaad verbazingwekkend, en in het licht van het toeslagenschandaal zelfs ontluisterend, dat er vanuit het ministerie van Financiën en de politiek zo weinig wordt gedaan om deze vorm van fraude tegen te gaan. Het is een feit dat van de meet af aan de lobby van de financiële sector daar iets mee te maken heeft. Maar het gaat ook om de blinde vlek die men daar kennelijk heeft. Je kunt het in het antwoord van de woordvoerder van het ministerie teruglezen. De staatsecretaris antwoordde in 2019 dat de pogingen om de 'belastingkloof' in te schatten (het ging daar om misgelopen bedragen door belastingontduiking), niet de moeite waard zijn. Laat dat even op je inwerken. Die kloof heeft zonder enige twijfel een omvang van vele miljarden. Maar omdat het ingewikkeld is om in te schatten, wil men de vingers er liever niet aan branden.
Het is kennelijk aantrekkelijker om de opsporingsambtenaren op mensen af te sturen die een aanvraag voor een kinderopvangtoeslag verkeerd hebben ingevuld. Als de bedragen en de complexiteit groot zijn, je bovendien de steun geniet van de corporate lobby, dan heb je klaarblijkelijk weinig van onze overheid te duchten.
Dat geeft mij persoonlijk meer dan voldoende energie om nog heel lang met dit dossier door te gaan.
Groet,
Eric
John Janssen 4
Eric SmitEric Smit 11
John JanssenMarc Fahrner 7
Eric SmitFeltlin B.V.
Franck van Zanten 1
Feiten zijn echter de volgende:
- belastingverdragen zijn niet perfect. De schuld ligt bij de wetgever, in casu de aangehaalde politici;
- registratie en transparantie ten aanzien van transacties, geleende stukken en betrokken partijen zijn er al jaren. Dat hier in het kader van het tegengaan van stripping te weinig mee gebeurt is aan de opsporingsinstantie, niet aan de marktpartijen;
- wetgeving welke ziet op het verbod op constructies waarin het feitelijk economisch eigendom van aandelen wordt verdoezeld, bestaat al jaren. Professionele marktpartijen zorgen er al jaren dat zij verre blijven van deze transacties. Het artikel scheert alle partijen over één kam en maakt geen onderscheid tussen criminelen die deze wet overtreden en partijen die hun taak in het financiële systeem naar eer en geweten uitvoeren. Ik vind dit storend;
- dividendbelasting is al decennia een bron van fraude omdat het grotendeels het rondpompen van geld is. Bedrijven dragen af, ontvangers vragen terug en alleen zij die op basis van hun fiscale vestigingsplaats of uitzonderingspositie (pensioenfondsen) geen aanspraak kunnen maken op verrekening of vordering, betalen uiteindelijk. Het systeem tot het komen van een zo hoog mogelijke opbrengst draait feitelijk om de vraag: hoe kunnen we het zo veel mogelijk partijen verhinderen dat ze de ingehouden belasting terug krijgen.
De grondslag voor de DB wordt al decennia steeds verder uitgehold, zie hiervoor ook de uitspraken van het Europese Hof van de afgelopen jaren die bijvoorbeeld NL verplichten om aan veel meer buitenlandse partijen teruggaaf te verlenen. Nergens in dit artikel komt dit aan bod.
Conclusie zou feitelijk moeten zijn dat Rutte 3 jaar geleden al gelijk had, afschaffen van de dividendbelasting (eventueel icm met verhoging van de VPB) is de kinderlijk eenvoudige oplos
Eric Smit 11
Franck van ZantenDank voor je reactie. Je klinkt geïnformeerd, maar je kennis is volgens mij niet geheel gestoeld op de feiten.
Je begint met de vaststelling dat belastingverdragen niet perfect zijn. Daar lijkt me weinig op af te dingen, dat kun je van vrijwel elke wet zeggen. Jij legt de schuld onmiddellijk bij de politiek neer. Dat lijkt me iets te makkelijk, immers zoals dit artikel feitelijk aantoont: de politiek wordt door marktpartijen beïnvloed.
Dan iets over de registratie en de transparantie. Je stelt dat er transparantie is van 'transacties, geleende stukken en betrokken partijen'. Je zou mij en heel veel andere mensen een plezier doen om mij de plek te tonen waar die informatie zich bevindt. De administratie van de transacties (en de issues met de vereiste anonimiteit bij transacties) was nu juist in 2001 een elementair obstakel voor de marktpartijen en reden om fel tegen de voorstelde omkering van de bewijslast in te gaan. Heeft de sector dat uit vrije wil opeens omarmd? Zo ja: ik hoor het graag van je.
Je kennis van de opsporingscasuïstiek schiet ernstig tekort vrees ik. Het is voldoende om je te verdiepen in de zaak Morgan Stanley om te zien dat de Belastingdienst alles uit de kast haalt om het belastinggeld bij de strippers terug te halen (zaak loopt al meer dan 11 jaar) en dat ze daarbij ernstig wordt gehinderd door de zware bewijslast (zie eerder).
Je schrijft: 'wetgeving welke ziet op het verbod op constructies waarin het feitelijk economisch eigendom van aandelen wordt verdoezeld, bestaat al jaren. Professionele marktpartijen zorgen er al jaren dat zij verre blijven van deze transacties.' Het eerste deel klopt, maar het gaat hierom: bewijs het maar eens. Dat vrijwel elke grote marktpartij zich de afgelopen 20 jaar met deze vorm van fiscale fraude heeft ingelaten is overigens een feit. De nuance is dat de meeste grote marktpartijen zich er niet meer aan wagen. Afijn, het is in elk geval fijn dat het onderwerp je bezighoudt. Groet, Eric
Franck van Zanten 1
Eric SmitLaten we het erop houden dat ik heel goed weet waarover ik praat aangezien ik een marktpartij bén. Mijn kennis is gestoeld op feiten en de jouwe is vooral gestoeld op oude, achterhaalde informatie en lijkt grotendeels voort te komen uit de onderbuik en éénzijdigheid, zoals uit dit hele artikel blijkt. Effectbejag is de reuk die overheerst.
"Heeft de sector dat uit vrije wil opeens omarmd?":
Serieus? Onder welk steen heb je de afgelopen 10 jaar geleefd? MiFid, Wwft, MFIR
"Je kennis van de opsporingscasuïstiek schiet ernstig tekort vrees ik":
Grote woorden voor iemand die zijn verhaal baseert zaken die 20 jaar oud zijn.
"bewijs het maar eens":
Dat is allemaal betrekkelijk eenvoudig. Met Cumex wetgeving in de hand stelt de BD veelvuldig vragen over en als er twijfel is over de rechtmatigheid van een vordering, wordt een correctie opgelegd en kan de betreffende partij naar de rechter om zijn gelijk te halen.
Wat je doet is zaken van 20 jaar geleden (die toen mogelijk waren onder de toen geldende regels) verpakken als iets wat nog altijd dagelijkse praktijk is. Dat heet informatiemanipulatie, want de praktijk is tegenwoordig een hele andere, maar die ken je niet omdat je er geen deel van uitmaakt.
Het past je beter om de sector af te schilderen als een stelletje gehaaide boeven, en zeker die bestaan ook en worden bestreden, maar deze streng gereguleerde sector is wars van de praktijken die je schetst en artikelen als deze doen duizenden mensen onrecht aan.
Het zou je sieren als je zou reageren op het laatste deel van mijn bijdrage. De afschaffing van de DB moet terug op de agenda, want het is alleen maar rondpompen van geld en maakt een einde aan het onderwerp. Iedere belasting die als voorheffing geldt is de basis voor fraude Waarom? Omdat de uitvoering van verrekeningen vrijwel onuitvoerbaar is zonder te verzanden in constructies en frauduleus handelen. Wel eens verdiept in de Europese BTW?
Hoe het wel moet? Kijk naar Hong Kong
Eric Smit 11
Franck van ZantenLaten we het erop houden dat je wijze van argumenteren voor verbetering vatbaar is. Het is niet zo sterk om te zeggen dat je bij een 'marktpartij werkt'. Dat is een beroep op gezag, een drogredenen dus. Los daarvan laat je me niet zien dat er echt iets van snapt, eerder het tegenovergestelde. Ik geef je een voorbeeld van hoezeer je de plank misslaat. Ik haalde deze zin van jou al eerder aan: 'registratie en transparantie ten aanzien van transacties, geleende stukken en betrokken partijen zijn er al jaren. Dat hier in het kader van het tegengaan van stripping te weinig mee gebeurt is aan de opsporingsinstantie, niet aan de marktpartijen.'
Dat klopt niet. Ik heb zicht op onderdelen van recente onderzoeksdossiers en het is bijvoorbeeld een feit dat het voor officieren van Justitie vaak ontzettend moeilijk is om de informatie - waarvan jij meent dat die ergens 'transparant' vindbaar is - op te vragen. De informatie is er, er de hand op kunnen leggen is niet eenvoudig. Het gaat bijvoorbeeld om data van handel van cliënten van (clearing)banken. Die informatie laat zien welke posities in welke fondsen op welke momenten door bepaalde klanten van banken zijn ingenomen en zijn van groot belang voor de bewijsvoering. Privacygevoelig materiaal. Dat geven (clearing)banken niet zomaar af. Ook niet nadat officieren van Justitie daar (soms) jarenlang om vragen. Dan gaat zo'n officier wel eens over tot 'invallen' van een bank. Dat gebeurde al 3 keer bij ABN Amro in Duitsland. Veel van die informatie bevindt zich in het buitenland. Dan moet een OvJ via rechtshulpverzoeken aan de informatie zien te komen. Lastig, zo blijkt vaak. Met de elektronische handel is het nog moeilijker: de informatie staat op servers in landen die kan ook zo weer worden verplaatst. Dat gebeurt ook in de praktijk.
Tot slot: afschaffing van DB is onzin. Kost de samenleving minimaal 2 miljard per jaar. Wat wel nodig is: betere wetgeving om dividendstripping onmogelijk te maken. Groet, Eric
Franck van Zanten 1
Eric SmitDie onderzoeksdossiers zijn oude zaken en de wet- en regelgeving is sindsdien veranderd. Tegenwoordig liggen die gegevens allang niet meer alleen bij de financiële instellingen, maar gewoon bij de toezichthouders die daar in het kader van de Wwft van alles mee mogen en kunnen doen inclusief het verstrekken van gegevens aan BD of justitie. Dat deze gegevens er in die oude zaken niet zijn, laat alleen maar zien dat je achter de muziek aanhobbelt.
Sinds jaren zijn marktpartijen conform MiFid verplicht dagelijks al hun transacties te rapporteren bij hun lokale toezichthouder. Vervolgens worden de derivaten transacties ook nog eens extra gerapporteerd in het kader van de EMIR wetgeving, ga maar lekker lezen: https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/onderwerpen/emir
En tenslotte worden de transacties ook weer gerapporteerd in de MER aan DNB:
https://www.dnb.nl/login/digitaal-loket-rapportages/statistische-rapportages/maandeffectenrapportage-mer/
Daarnaast is ook nog eens iedere transactie op de beurs en via de clearing traceerbaar op basis van identifiers waarin zelfs de individuele handelaar traceerbaar is, dus het opgeroepen beeld van schimmige transacties en verstoppen, is een stokoude koe die al jaren achterhaald is.
Daarnaast volgen uit de Wwft talloze verplichtingen voor financiële instellingen die allemaal maken dat het geschetste beeld dat "instellingen actief meewerken aan het strippen van DB", zo achterhaald en ver vd waarheid is, dat het bijna zielig wordt.
Dat je de voordelen van afschaffing van DB niet ziet, kan ik je moeilijk verwijten, je vriend Nijboer zal dat zaadje wel goed gepland hebben (over lobby gesproken). Feit is dat er wereldwijd al jaren gedoe is met verdragen en DB en dat 90% vd DB weer wordt terugbetaald en dat dit % stijgt vanwege EU jurisprudentie. De UK bewijst al jaren mijn gelijk.
Eric Smit 11
Franck van ZantenJe blaast zo hoog van de toren, maar het lijkt mij vooral dat jij nog even een paar uurtjes kunt studeren op dit rapport van de ESMA. https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/esma-delivers-statement-cum-excum-cum-ep-subcommittee-tax-matters
De feiten zijn: CumCum vindt nog steeds plaats, erkennen toezichthouders (als voornaamste: de ESMA) en belastingdiensten (ook de onze) en zelfs CumEx is in andere vormen (ADR'S) in Europa nog mogelijk. Iets dat zelfs jij zult beamen: dat gaat niet zonder de medewerking van financiële partijen. Neem ED&F MAN of Bank of New York Mellon, die zoals je uit mijn artikel hebt kunnen opmaken, dat tot recente datum deden.
Een ander aardig feitje: zoals je wellicht is opgevallen, het OM doet onderzoek naar dividendstrippen bij Morgan Stanley en ABN Amro. De zaken hebben betrekking op handelingen die in het verleden zijn verricht, zoals dat eigenlijk altijd het geval is, wanneer de opsporingsinstanties onderzoek plegen naar vermeend strafbaren feiten. Wat je hieruit kunt concluderen: dat het OM klaarblijkelijk het vermoeden heeft van een strafbaar handelingen die door partijen zijn verricht in het kader van het strippen van dividenden.
Je slot betoog is onsamenhangend, dat laat ik even liggen.
Groet, Eric
Franck van Zanten 1
Eric SmitIs het geen feit dat 80-90% van alle afgedragen dividendbelasting door de ontvangers van de dividenden wordt teruggevorderd van de staat en dat aan dit rondpompen significante uitvoeringskosten hangen?
Is het ook geen feit dat in recente jaren diverse uitspraken van het EU hof hebben geleid tot het door NL moeten toestaan van terugbetaling aan veel meer buitenlandse partijen en dat er een claim van 1,7 miljard bij Financiën ligt ten gevolge van deze uitspraken? En dat als gevolg van deze uitspraken de grondslag voor de DB steeds verder wordt uitgehold?
En is het ook geen feit dat als gevolge van deze uitspraken de regering ervoor gekozen heeft om Nederlandse belastingplichtigen voortaan vanaf 2022 alleen nog betaalde DB op NL aandelen terug te betalen voor zover dit hun betaalde VPB niet overschrijdt? Zowaar een bijzondere uitvoering van het begrip voorheffing (wat de DB is) en bovendien een ongelijke behandeling tussen particuliere en zakelijke ontvangers van dividend.
Daarnaast speelt (veel ruimer dan Cumex) een rol dat de uitvoeringskosten van de DB wetgeving significant zijn (het controleren van al die vorderingen gaat namelijk niet vanzelf) en het is voor de BD vrijwel onmogelijk om iedere dividendbetaling en daarop volgende vorderingen sluitend te krijgen.
En tenslotte zijn de mogelijkheden tot fraude enorm, of dacht je soms dat iedere brave burger voordat de banken gingen doorgeven hoeveel DB er op hun beleggingsrekening was ingehouden, altijd netjes de juiste bedragen in hun aangifte vermelden bij een nihil kans op controle?
Maw: de oplossing voor het thema is simpeler dan simpel:
- hef de DB op. Kosten max 2 miljard
- levert op: kostenbesparingen in uitvoeringsapparaat, fraude opgelost en als bonus verbetering van het vestigingsklimaat
- compensatie: verhoog het tarief van de VPB in de hoogste schijf of voeg een extra schijf toe voor beursgenoteerde bedrijven
Makkelijker kunnen we het n
Franck van Zanten 1
Eric SmitHenny Roesink 2
Franck van ZantenIn mijn ogen is het FTM verhaal geen aanval op de werkenden in de sector maar op het ontsporende systeem wat we met zijn allen wegens gebrek aan doorzicht hebben laten ontstaan.
Franck: probeer het breder te zien dan een aanval op jouw branchegenoten.
Franck van Zanten 1
Henny RoesinkEric Smit 11
Franck van ZantenHet gaat ons in deze kwestie om het tonen van de feiten en de misstanden die niet kunnen plaatsvinden zonder de betrokkenheid van bankiers, handelaren, advocaten en inderdaad, begerige heren als Bernard Tew.
Nu je het over de sector hebt: 13 jaar na de grote crisis heeft die nog steeds grote ethische issues, zoals helaas zo vaak blijkt (ING, ABN Amro en in het buitenland is de lijst met gevallen niet te overzien).
Er zijn gelukkig ook heel veel mensen bij financiële instellingen die op een integere manier hun werk verrichten. Het is alleen zo dat we bij Follow the Money vooral aandacht hebben voor wat zich aan de donkere zijde afspeelt. Daar zijn we voor.
Verder prima dat je hier tegengas geeft.
Groet,
Eric
Franck van Zanten 1
Eric SmitEn om het nog even extra pijnlijk te maken, vandaag zegt Ben van Beurden in FD:
"We hebben allerlei opties bekeken. We zouden van onze aandelen allemaal A-aandelen kunnen maken. maar dat betekent dat onze B-aandeelhouders, 50% van het aandeelhoudersbestand, dan valt in de dividendbelasting van Nederland. Vandaag de dag hebben we niet meer de luxe om tegen aandeelhouders te zeggen “weet je wat: dit is makkelijker voor ons, jammer voor jullie”.
Hij zegt hier feitelijk: was de DB afgeschaft, dan was Shell omgevormd naar een 100% NL bedrijf en was de UK kant verlaten. En nu zijn ze allemaal "verbaasd" en "overvallen" in Den Haag. Allemaal onzin natuurlijk, schrijnende incompetentie van bestuurders, niets meer, niets minder.
Eric Smit 11
Franck van ZantenLos daarvan: als de rechtse kabinetten Rutte de DB hadden willen afschaffen, dan hadden ze dat kunnen doen als ze daar een sluitende economische onderbouwing bij hadden gegeven. Die ontbrak.
Economische gevolgen van dit alles zijn dan ook prima te overzien. Grootste tegenvaller: Shell gaat in GB belasting betalen. Nou ja, dat doet het concern dus amper. En waarschijnlijk wisten de nodige aandeelhouders al eerder de DB te ontduiken/vermijden.
Franck van Zanten 1
Eric SmitDie onderbouwing ontbrak destijds helemaal niet. Het is politieke stemmingmakerij die gemaakt heeft dat de DB nog bestaat, niets anders.
Geen belasting betalen? Pardon? Shell betaalt wereldwijd ongeveer 40 miljard per jaar aan belastingen over haar activiteiten. En om even bij de DB te blijven, Royal Dutch Shell kent 5,7 miljard aandelen en er wordt per jaar ongeveer 1,6 euro dividend betaalt. Daarover draagt RD dus per jaar zo'n 1,4 miljard DB over af aan de NL staat. Die is nu dus weg. Goed gedaan hoor!
Er zijn geen aandeelhouders die DB ontduiken of ontwijken, want die is niet te ontwijken aangezien de afdrachtplicht bij het dividend uitkerende bedrijf ligt. Zoals je heel goed weet, krijg je DB terug als je daar vanwege je fiscale residentie en belastingverdragen aanspraak op kunt maken en niets anders.
Maar goed, ik zal alvast een voorspelling doen over wat de prijs gaat zijn van het niet afschaffen van de DB. Unilever en Shell zijn niet de laatste die NL zullen verlaten. Dit voorbeeld zal uiteindelijk door tal van bedrijven gevolgd gaan worden omdat de Engelsen het heel goed begrepen hebben en exact om deze reden jaren geleden de DB al hebben afgeschaft. Over 5 jaar zullen er meer bedrijven vertrokken zijn naar de UK en dan zal Den Haag concluderen: "de Engelsen hebben een enorme troef voor hun vestigingsklimaat en wij hebben daar niets mee gedaan, we stonden erbij en keken ernaar en nu hebben we een probleem".
Klassiek gevalletje ziende blind. Misschien zie je het nog eens, maar ik betwijfel het.
Eric Smit 11
Franck van ZantenJa, het is jammer dat we die DB moeten missen, hoewel we in het licht van vermoedelijke ontduiking veel minder aan deze ‘klant’ overhouden.
Verder ben je overduidelijk een aanhanger van het ‘race to the bottom’-model. Zonder zinnige argumentatie. Het blijft tobben Franck.
Franck van Zanten 1
Eric Smit"Vermoedelijke ontduiking", waar heb je het over? Is het terugkrijgen van DB dat is afgedragen door Shell nu opeens ook ontduiking geworden? Net zoiets als iemand die zijn hypotheekrente aftrekt in box 1 is eigenlijk aan het ontduiken? Oh nee, wacht, in het denkraam van ES is dat alleen zo als iemand met een inkomen boven de 100k zijn hypotheekrente aftrekt natuurlijk.
Waar ben ik aanhanger van een race to the bottom? Dat ben ik helemaal niet, ik ben alleen niet van "stelen van de rijken en geven aan de armen", daar hebben we links NL voor. Nooit genoeg van andermans geld.
Wanneer ga je eens doorkrijgen dat ik aan jouw kant sta? Ook ik ben gewoon voorstander van het aanpakken van ontduiking en ander crimineel gedrag. Wij verschillen alleen van mening over de wijze waarop. Jij denkt dat strengere regels en middelen voor de BD het probleem van strippen oplossen, ik ben van mening dat je het systeem moet veranderen. Argumenten:
- voorheffingen zijn per definitie fraudegevoelig (kijk naar de BTW, zelfde problemen);
- de netto opbrengst is een fractie van de bruto opbrengst. Getallen kon je in de podcast niet noemen (en Azarkan ook niet, zo goed geïnformeerd zijn jullie). Je pompt miljarden rond hetgeen per definitie leidt tot fraude (zie hypotheekrenteaftrek, zie toeslagen, etc);
- je buurman heeft het afgeschaft en is daarmee in een betere positie. NL houdt vast aan een belasting die veel meer kost dan oplevert en wil niet zien dat haar kroonjuwelen door de UK geroofd worden;
- het is eenvoudig via een niet-voorheffing op te lossen. Verhoog het hoogste VPB tarief of introduceer een extra VPB schijf voor multi-nationals of vanaf een bepaalde netto-winst.
Doe je ogen eens open en probeer gewoon eens een minuutje te veronderstellen dat iemand die iets anders doet dan het ES evangelie te papegaaien, misschien wel eens een punt kan hebben.
Je wilt Cumex toch oplossen? Ik heb je zojuist verteld h
Eric Smit 11
Franck van ZantenIs belastingheffing 'stelen van de rijken'? En: 'Daar hebben we links Nederland voor'. Tsja, dat zijn toffe kroegpraatjes voor zelfgenoegzame heren die dat ene glas beter hadden kunnen laten staan.
Wat je daarna zegt begint eindelijk ergens op te lijken. Ja, voorheffingen zijn fraudegevoeliger, maar is dat een reden om die belastingen af te schaffen? Nee, natuurlijk niet. Kan het slimmer en efficiënter? Beslist. Daarvoor zou om te beginnen internationale wet- en regelgeving beter op elkaar moeten aansluiten.
Hogere VPB is een goed idee, maar daarbij leg je de last bij het bedrijf. DB wordt door de (buitenlandse) aandeelhouder betaald, dat is niet iets anders. maar toegegeven: het is een mogelijke weg die je in kan slaan.
Verder laat je wederom zien dat je erg weinig snapt van wat de taakopvatting van een journalist is. Wij gaan misstanden niet 'oplossen', dat is aan de samenleving. Wij brengen slechts misstanden aan het licht en laten soms experts iets zeggen over mogelijke oplossingen. Overigens is CumEx in Nederland al sinds 2007 opgelost, maar dat is je kennelijk ontgaan. In de VS en Zwitserland hebben ze ook CumCum weten te blokkeren en zoals ongetwijfeld weet wordt in die landen nog steeds DB geheven en ze hanteren hogere tarieven dan hier in NL. Bijkomstigheid: multinationals blijven er gewoon zitten.
Franck van Zanten 1
Eric SmitMaar fijn dat je nu eindelijk toegeeft dat cumex al sinds 2007 niet meer bestaat in NL en dat je dus schrijft over oude koeien. He, he, daar begon deze discussie mee. We zijn eruit.
Tot slot de DB:
- belasting die geen netto opbrengst kent en leidt tot fraude, vervang je beter. Dat is mijn mening, gestoeld op dagelijkse praktijk;
- W&R zijn voor wat betreft DB afgestemd, dat zijn belastingverdragen
- buitenlandse aandeelhouders betalen steeds minder DB, lees arresten van EU hof
- VS en CH zijn geen concurrenten, de UK wel. Vergelijk gaat mank.
Eric Smit 11
Franck van ZantenHet is verder amusant dat je je eigen onwetendheid inzake CumEx triomfantelijk als slotakkoord van een discussie meent in te kunnen brengen.
Afijn, zo is het mooi geweest.
Groet,
Eric
Franck van Zanten 1
Eric SmitIrmgard Van Himbergen
Franck van ZantenMarc Fahrner 7
Irmgard Van HimbergenIk heb dan ook moeite met deze stelling van Franck:
"Professionele marktpartijen zorgen er al jaren dat zij verre blijven van deze transacties. Het artikel scheert alle partijen over één kam en maakt geen onderscheid tussen criminelen die deze wet overtreden en partijen die hun taak in het financiële systeem naar eer en geweten uitvoeren."
De gebeurtenissen laten zien dat dit dus niet zo is. ABN, ING, Rabo, al dan niet via dochtermaatschappijen. Die worden geacht professionele marktpartijen te zijn.
Maar ik ga de discussie die Eric al met Franck heeft gevoerd, niet nog eens aan.
Josette van Os 3
Franck van ZantenFranck van Zanten 1
Josette van OsH@nk Re@rden
Franck van ZantenIn dit artikel wordt schande gesproken dat in Nederland in 20 jaar tijd €27 miljard aan belastinginkomsten is misgelopen. Om e.e.a. in perspectief te plaatsen: ECB koopt en kocht €80 miljard aan Europese schulden PER MAAND op (1), een groot deel Nederlandse obligaties. In een jaar heeft ECB onder een alibi (COVID19) €5.000 miljard aan schulden opgekocht (2), maar daar hoor je FTM niet over, terwijl ik meerdere malen heb verzocht om hier ook eens over te schrijven.
FTM suddert inderdaad in haar eigen waarheid. Een pseudowaarheid die geen aanpassingen aan het Nederlandse fiscale klimaat teweeg gaat brengen.
1. https://www.reuters.com/article/us-eurozone-ecb-qe-idUSKBN1OB1SM
2. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
Saskia Ehrhardt 4
André Ockers 1
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_II
Pe. B. 2
Vooral mee doorgaan
Als je als uitkeringstrekker een erfenis krijgt (hoe klein ook), of überhaupt een schenking of iets extra (wat als inkomen beschouwd kan worden) ben je verplicht het te melden en ben je alles kwijt, maar de grootste boeven laten ze met rust.
Irmgard Van Himbergen
Het enige wat ze raakt is kaalplukken en op brood en water zetten. Alles afpakken.
Ook zou belasting niet nationaal maar Europees moeten worden aangepakt en met minder sluiproutes. Bah, ben er misselijk van.
Goed werk FTM!
squarejaw 5
Marc Fahrner 7
squarejawWalter Boer 3
Tom Nijbacker 3
Als je de dividendbelasting verlaagd kan er ook minder gestript worden. Vraag me af wanneer hij met het plan komt om deze belasting helemaal af te schaffen?
Marc Noway 2