Onderzoek PwC voorspelt weinig goeds

De Nederlandse afdeling van Transparency International, een wereldwijd opererende anti-corruptie-organisatie, vermoedt dat het Nederlandse bedrijfsleven, net als elders, op grote schaal aan omkoping doet. Het bedrag dat daarbij wordt genoemd is 10 miljard euro. Volgens NRC Handelsblad is het voor het eerst dat TI deze vorm van corruptie benoemt. 

De Nederlandse tak van TI baseert zich op een onderzoek van PwC in Groot-Brittannië. Daaruit blijkt dat 4 procent van het Britse bruto nationaal inkomen is gerelateerd aan omkoping. TI maakt een eenvoudige rekensom: als het bedrijfsleven in Nederland twee keer eerlijker zou zijn dan in Groot-Brittannië, zou het hier dus gaan om 2 procent van het bruto nationaal inkomen. Ofwel: 10 miljard euro.
Volgens NRC Handelsblad betwijfelt PwC of Nederlandse bedrijven minder corrupt zijn dan bedrijven elders, ook omdat ze 'erg actief zijn in opkomende en corruptiegevoelige markten', aldus Darren Tapp van PwC.
 
Van enkele bedrijven is het bekend dat ze in het buitenland zijn beboet voor omkoping. In Nederland is er nog nooit een bedrijf voor dit vergrijp vervolgd. Zo zou de in Nederland van corruptie verdachte Joep van den Nieuwenhuyzen eind jaren negentig enkele Chileense legerofficieren hebben omgekocht. RDM ging destijds vrijuit omdat het vergrijp pas sinds 2001 strafbaar is.
 
Nederland glijdt langzaam maar zeker af op de ranglijst van minst corrupte landen in de wereld. Op de vandaag gepubliceerde Corruption Perception Index van Transparency International (TI) staat Nederland nog op een verdienstelijke 7e plaats. Vorig jaar stond Nederland nog 6e en in 2008 werd de 5e plek nog ingenomen.  
 
TI is een in Berlijn gevestigde non-profit organisatie die vrijwel volledig wordt gefinancierd door giften van donateurs. In het jaarverslag van TI staat dat de organisatie in 2009 12.342.335 euro binnen zag komen.