Beeld © Creative Commons - Alf van Beem

Nederlandse strijd op Deense ambulancemarkt bereikt hoogtepunt

4 Connecties

Relaties

stef hesselink ambulance falck

Organisaties

Bios Groep
3 Bijdragen

Het Rotterdamse taxi/ambulanceconcern Bios Groep deelde vorig jaar een rechtse directe uit aan ambulancedienst Falck door in Denemarken een megacontract van een half miljard euro binnen te slepen. Verliezer Falck sloeg terug, maar de Deense mededingingsautoriteit onderzoekt nu of die stoot onder de gordel was.

Een regelrecht huzarenstukje was het, de actie van de Rotterdamse taxi/ambulanceondernemer Stef Hesselink vorig jaar. Als relatief kleine vervoersondernemer wist hij met zijn Bios Groep de aanbesteding te winnen voor het ambulancevervoer in Zuid-Denemarken. Het was ook, zo bleek uit een profiel dat Follow the Money van zijn onderneming maakte, een behoorlijk staaltje blufpoker. Bios verzorgt in Nederland ambulancediensten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Maar door het Deense contract kreeg het bedrijf er Deens grondgebied bij van10 keer de grootte van Rotterdam-Rijnmond. Daarmee werd Hesselink ook verantwoordelijk voor 1 miljoen Denen, die de afgelopen 100 jaar altijd aangewezen waren op Falck – de partij die in Denemarken het synoniem was voor ‘ambulance’. Het Deense contract zorgde bovendien voor een flinke omzetboost: aan de 119 miljoen euro in 2014 kon voortaan jaarlijks 50 miljoen euro aan extra omzet bijgeschreven worden. En dat gedurende de looptijd van tien jaar.

Valse start

Bioswoordvoerder Martijn van Leeuwen was bij aanvang zeer positief. ‘We hebben al overleg gehad met de vakbonden. De medewerkers gaan, zoals dat daar gebruikelijk is, volgend jaar wanneer we starten keurig over naar ons,' aldus de woordvoerder destijds in vervoersmagazine PV.

De start ging echter allesbehalve soepel. Het grootste knelpunt betrof het ambulancepersoneel. Bij de start waren er slechts 384 ambulancemedewerkers geworven, terwijl dat er zo’n 550 personen hadden moeten zijn. De gaten in de dienstroosters moesten daarna gedicht worden met overwerk, er werd zelfs een noodgreep gedaan door Duitse ambulancebroeders aan te trekken die op Deense les werden gestuurd. Ambulancepersoneel van Falck, het bedrijf dat een groot gebied verloren had, bleek niet graag de overstap te maken naar Bios. Ze gingen liever vroegtijdig met pensioen of verhuisden mee naar andere regio’s waar Falck nog wél ambulancediensten verzorgt. Falck is een wereldspeler op ambulancegebied, met een vloot van 2500 ambulances in 22 landen. Het bedrijf heeft een omzet van 2 miljard euro per jaar. Denemarken is de belangrijkste markt voor haar ambulance- en brandweerdiensten: 40 procent van de omzet wordt, zo blijkt uit het jaarverslag 2015, gerealiseerd in Denemarken.

Mededingingsonderzoek gestart naar Falck

Bios beschuldigt de marktleider er nu van vuil spel te hebben gespeeld bij de overgang van het contract naar Bios. Normaal gesproken zou de nieuwe contracthouder het bestaande personeel overnemen, maar Falck zou er bewust voor hebben gekozen het personeel van de verloren regio’s in dienst te houden, terwijl dat logischerwijs overbodig zou zijn geworden doordat Bios daar het contract had gewonnen. Daarmee kon Falck de nieuwe toetreder een behoorlijke hak zetten bij het uitvoeren van het contract.

De Deense mededingingsautoriteit is inmiddels een onderzoek gestart naar verboden praktijken en heeft eind vorig jaar invallen gedaan bij Falck. De Volkskrant tekende vorige week op dat de mededingingsautoriteit ‘sterke aanwijzingen’ heeft dat Falck personeel inhuurt zonder directe noodzaak. Er is inmiddels een mededingingsonderzoek gestart. Falck ontkent de beschuldigingen en gaf aan dat het personeelsbehoud voortkomt uit de algehele schaarste aan ambulancepersoneel in Denemarken.

De financiele geschiedenis van Bios is niet al te best

De oorzaak van de personeelstekorten wordt onderzocht, maar een feit blijft dat Bios nog door dit personeelsprobleem steeds tekortschiet in de uitvoering van het contract. De eerste inhoudingen hebben al plaatsgevonden. Alleen al in het eerste kwartaal is Bios 1,3 miljoen euro misgelopen en vanwege de personeelsproblemen dreigt nog een miljoenenboete. ‘Dit gaat op onverantwoorde wijze ten koste van het resultaat,’ zei Van Leeuwen vorige week in de Volkskrant. Hij sloot zelfs niet uit dat Bios zich moet terugtrekken uit Denemarken.

Nieuwe troef in handen

De miljoenenboetes zijn een flinke domper voor de Bios Groep, die het Deense contract wist te winnen door 10 procent lager in te schrijven dan Falck. De financiele geschiedenis van Bios is niet al te best. In 2013 bedroeg het eigen vermogen een schamele 1,5 miljoen euro bij een groepsomzet van een kleine 70 miljoen euro. In 2014 volgde er een herstel waardoor het eigen vermogen groeide tot 4,9 miljoen euro. Het opbouwen van de Deense ambulancedienst vergde een grote investering: 550 man personeel, 50 nieuwe ambulances, een alarmcentrale en 30 standplaatsen. Rabobank hielp door een bankgarantie te geven van 7,8 miljoen euro.

Door dit onderzoek van de Deense mededingingsautoriteit heeft Hesselink, die eerder op Follow the Money al werd getypeerd als een goede blufpokeraar, een goede troef in handen gekregen. In Deense media gaf Bios al aan de boetes niet te zullen betalen, zolang het onderzoek loopt.