Exits voor Nederlandse tech-bedrijven

2 Connecties

Onderwerpen

Venture capital

Werkvelden

Technologie

Optimisme rulez. De Nederlandse tech-sector verkoopt zichzelf goed.

 Optimisme viert hoogtij in de venture capital-industrie. De overnamehonger van de grote technologie-ondernemingen wordt deels in de Lage Landen gestild. De afgelopen maanden werden verschillende Nederlandse pareltjes overgenomen:

 
- Liquavista (schermtechnologie) door Samsung
- Q-Go (zoeksoftware) door RightNow
- Silicon Hive (software voor chipsets) door Intel
- Cybertech (opslag en analyse telefoonverkeer) door NICE
 
 
Volgens Techbusiness belooft het nieuwe overnamegolfje goed nieuws voor de investeerders achter tech-bedrijven, meestal venture capital maatschappijen. De motor achter de overnames is de kwaliteit van de innovatieve producten en de eigen technologie, aldus een VC: "Er is zeker belangstelling van ­Amerikaanse partijen, en ook vanuit ­Japan en Azië. Daar zijn grote concerns op zoek naar kleine partijen, omdat ze goed door ­hebben dat die zorgen voor ­innovatie.” En: "De Amerikanen geven twee keer zoveel uit aan R&D, maar wij halen er meer uit." 
 
De groei wordt gedreven door onder meer de enorme vraag naar smartphones en de technische ontwikkelingen op dat gebied. Techbusiness sprak met Sake Bosch (Prime Ventures), Elderd Land (GIMV) en Willem van den Berg van TIIN Capital. Helaas wordt de vraag wat de opkoop door buitenlandse spelers betekent voor die Nederlandse tech-bedrijven zelf, niet beantwoord. En: houden we nog een tech-sector over, of verdwijnt met de verkoop ook een hele industrie?