Nederlandse verkiezingen baren vooral Duitsland zorgen

2 Connecties

Relaties

Verkiezingen

Locaties

Nederland
0 Bijdragen

Europese diplomaten en buitenlandse media volgens met argusogen de Nederlandse verkiezingen. De sterke euroscepsis baart zorgen, terwijl Duitse kranten speculeren over een breuk in het Merkel-Rutte-blok.

Europese diplomaten in Brussel en Den Haag zitten bovenop de Nederlandse verkiezingen. De groeiende euroscepis aan de flanken van ons politieke landschap en de onzekerheid van een langdurende formatie hebben geleid tot de nodige kopzorgen bij regeringen in andere Europese lidstaten.

 

Dat concludeert Het Financieele Dagblad aan de hand van off the record gesprekken met verschillende Europese diplomaten. Zo meldt een diplomaat dat de Nederlandse verkiezingen als een ijkpunt en een lakmoesproef voor Europa worden gezien.

 

Vooral de opkomst van de eurosceptische SP en PVV worden scherp in de gaten gehouden in Europese diplomatenkringen. Ook al zijn de kansen van Emile Roemer en Geert Wilders op regeringsdeelname uiterst klein. Eurosceptische politici trekken nu eenmaal aandacht in de Europese hoofdsteden, zo legt een diplomaat uit. ‘In meer landen is de euroscepsis toegenomen de afgelopen tijd. De vraag is: is dit de trend? En hoe moeten gevestigde partijen erop reageren?’


Indirecte invloed Roemer en Wilders
Volgens een andere diplomaat oefenen Roemer en Wilders ook indirecte invloed uit als ze niet in de regering zitten, zo tekent het FD op. Illustratief is de ferme taal van premier en VVD-leider Mark Rutte in lijsttrekkersdebatten over Griekenland en over het behoud van de euro. Dat Rutte tijdens het Carrédebat op de rode knop drukte als afwijzing van de stelling dat hij alles zou doen om de eurozone bijeen te houden, ‘is uiteraard in onze hoofdstad opgemerkt’ verklapt de diplomaat in kwestie.

 

In diplomatenkringen is evenmin ontgaan dat PvdA-voorman Samsom weliswaar veel gematigder is dan Roemer in relatie tot Europa maar tegelijkertijd wel schermt met de nodige eisen. Zo wil Samsom uitstel vragen bij Brussel voor het behalen van het begrotingsdoel in Nederland. Maar volgens betrokkenen is dat pleidooi kansloos nu Frankrijk onder aanvoering van de socialist Hollande al heeft beloofd volgend jaar het tekort tot 3 procent van het bbp te zullen terugschroeven.


Langdurige formatie
Verder houden Europese hoofdsteden er rekening mee dan ons land een langdurige formatie te wachten staat, ongeacht de stembusuitslag vandaag. En dat juist in een periode waar Brussel Gordiaanse knopen moet doorhakken over Griekenland en de toekomst van de muntunie.

 

Europese diplomaten onderschrijven dan ook volmondig de oproep van staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken om zo snel mogelijk met de nieuw samengestelde Tweede Kamer tot een Europavisie te komen, zo schrijft het FD. ‘Er is sterke behoefte aan een poldermentaliteit', vertelt een diplomaat.

 

Duitse media
Ondertussen kijken de Duitse media ook met spanning naar de verkiezingen in ons land die is uitgedraaid op een tweestrijd tussen Diederik Samsom en Mark Rutte. Temeer omdat Nederland onder leiding van Rutte altijd een trouwe bondgenoot is geweest van de op bezuinigingen gerichte crisisstrategie van Bondskanselier Angela Merkel. Maar na vandaag kan het wel eens over en uit zijn met de Nederlandse trouw aan Merkel, zo speculeren verschillende Duitse dagbladen.

 

Als de PvdA van Samsom de grootste wordt, dan is de kans groot volgens Die Welt en Das Handelsblatt dat politiek Den Haag vervolgens Berlijn dumpt ten faveure van Parijs omdat daar immers de socialistische president Hollande de lakens uitdeelt. 'Meer Hollande of toch Merkel?', zo kopt zakenkrant Das Handelsblatt. Die Welt is stelliger over een mogelijke koerswijziging in de Europapolitiek van Nederland na 12 september. 'Verliest de spaarzame Rutte, dan verliest ook Merkel', staat er bovenaan de beschouwing van Die Welt te lezen.(L)