Nederwiet met maffiose bijsmaak

3 Connecties

Vergeet de wietpas: het grootste deel van de in Nederland geteelde hennep ziet nooit een coffeeshop van binnen, maar verdwijnt rechtstreeks naar het buitenland. Zware criminelen hebben de markt stevig in handen.

Follow The Money onderzocht de vaderlandse wiethandel, en ontdekte dat vriend en vijand van de joint het in elk geval over één ding eens zijn: de productie van nederwiet is de laatste jaren steeds meer in handen gekomen van maffia-achtige organisaties. Politie en justitie doen er alles aan om een vinger te krijgen achter de georganiseerde structuren achter de sofdrugshandel, maar gemakkelijk is dat niet.
 
Volgens drugsonderzoeker Toine Spapens van de universiteit van Tilburg zijn kleine telers steeds vaker in dienst van zware criminelen, die de handel opkopen. “Kleine telers leveren de hennep aan een criminele groep waar ze zelf niet echt bij horen.” Vaak loopt die handel via een growshop, die werkt als inkoopadres voor de wiet. Ook Paul Depla, burgemeester van Heerlen, stelt in gesprek met FTM dat het 'naïeve beeld van de kleine zelfstandige' behoorlijk achterhaald is. “Je ziet steeds meer professionaliteit in het stroom aftappen en de warmteregulatie.”
 
Marktplaats
 
De huidige discussie over de invoering van een wietpas om softdrugstoerisme uit te bannen, lijkt daarom voor een deel zinloos: de politie zegt dat 80 procent van de hier geteelde hennep nooit een coffeeshop van binnen ziet. Die teelt gaat rechtstreeks naar het buitenland – voornamelijk naar omringende landen als Engeland, Duitsland, België en Frankrijk. Spapens: “Het staat vast dat we de wiet die hier geteeld wordt lang niet allemaal zelf opgerookt krijgen. Nederland is echt een marktplaats voor softdrugs in West-Europa.”
 
Ook de pro-cannabis-lobby ziet de criminaliteit verharden. “We zien helaas dat georganiseerde groepen steeds meer interesse hebben gekregen in hennep”, zegt advocaat André Beckers, die vaak coffeeshophouders juridisch bijstaat. “Er is sprake van productie op plaatsen en door groeperingen die je liever niet zou zien.” 
 
Vasthouden
 
Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod: “Vroeger zag je bijna geen kwekers die niet zelf rookten, nu is het een zeldzaamheid als kwekers dat wel doen.” Ook de Nederlandse coffeeshops hebben er volgens Bergman last van: “Ze weten vaak niet meer van wie ze precies hun wiet inkopen, en dat willen ze ook niet weten.”
 
Via de invoering van verschillende 'taskforces' zijn politie en justitie hard bezig de criminele organisaties, voornamelijk actief in het zuiden van Nederland, in kaart te brengen. De afgelopen maanden werden al enkele grote bendes opgerold. Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg is voorzitter van de taskforce die de wiethandel in Brabant moet aanpakken. Volgens hem is dat een langdurige klus: “Dit is niet iets van een paar weken. Achter ieder draadje dat we lostrekken komt weer iets nieuws vandaan. Het is een kwestie van vasthouden en niet meer loslaten.”
 
Het hele verhaal over de hennepteelt is te lezen in Nieuwe Revu  week 24. Vanaf vandaag in de winkel en hier online te bestellen.